ŠTÍTEK: recept

Kdo by odolal: šťavnatý holandský řízek plný chutí a vůně dobrého sýra. Nejlepší je s bramborovou kaší.
Figuruje v různých seznamech nejoblíbenějších jídel, bez protestů ho jedí i děti, objevuje se v nabídce školních jídelen i mezi majstrštyky šéfkuchařů. Holandský řízek, navzdory svému jménu ryze český vynález, vítězně kráčí zdejším gastronomickým polem více než padesát let. Co patří do originálního receptu a kvůli čemu se jeho milovníci v diskuzích do krve hádají?
6 fotografií

Šťavnatý a voňavý holandský řízek. Jen jeden je ten pravý, koření budí emoce

Za jídlem
Ze 135 kilo postupně za několik let zhubla Veronika na dnešních 72 kilo.
Bylo jí necelých třicet let a už nedokázala vyjít ani do třetího patra. Veronika, maminka čtyř dětí, se po posledním porodu dopracovala až k váze 138 kilo. Dodnes si přesně pamatuje datum, kdy si řekla: „Dost!“ Ve chvíli, kdy se rozhodla, se začaly dít věci. Neudělala už stejné chyby, jako při mnoha předešlých neúspěšných hubnutích. Vydala se na cestu, díky níž dnes váží téměř o polovinu méně, než byla její nejvyšší váha. O svůj recept, jak to dokázala, se s námi podělila.
19 fotografií

Žena zhubla ze 138 na 72 kilo. Radí recept, jak to zvládnout sama doma

Zdraví
Magdalena Dobromila Rettigová na dobové kresbě.
/FOTO, VIDEO/ Letos to je 200 let, kdy se do Rychnova nad Kněžnou přistěhovala z Ústí nad Orlicí se svým manželem dnes nejslavnější česká kuchařka, ale kromě toho také spisovatelka a básnířka Magdalena Dobromila Rettigová. Právě tady dopsala v roce 1825 svou proslulou kuchařku. Už za pár dní ji obyvatelé Rychnova znovu přivítají. Chystají se totiž na její počest oslavy, během nichž se můžete těšit také na bašty její kuchyně. Vařit podle jejích receptů se bude ve zdejších restauracích, hotelech i ve školní jídelně - po celý týden.
7 fotografií

M. D. Rettigová se po 200 letech vrací. Celý týden bude Rychnov baštit podle ní

Rychnovsko
Asi nejznámější je v pohance obsah fotochemikálie s názvem rutin, díky které je pohanka podpůrným lékem pro cévy.
Kuchařka a influencerka Hanka Zemanová je známá propagátorka našich tradičních potravin. K jejím oblíbeným zdravým jídlům patří pohanka. Pohanka totiž obsahuje rutin, díky kterému je podpůrným lékem pro cévy, křečové žíly a hemoroidy. Zdraví prospěšný je v pohance také vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Jak pohanku připravit, aby byla chutná? Kuchařka Hanka Zemanová poradila hned několik receptů.
8 fotografií

Zpevněte si cévy a navíc hubněte: Obojí vám zajistí jídlo našich prababiček

Zdraví
Vejří slet
Zatímco ve Vídni se začínali před padesáti lety scházet v noblesním ohozu dámy a pánové na Ples v opeře, do Vejrovny krumlovské hospody U Dušků se v ten čas dostavili ponejvíce v pumpkách Vejři na svůj slet, Svátek nadhledu. Kuba přezdívaný Kubikula z Dobrkovic poslal omluvenku, že nepřijde, jenžto má od svý starý zaracha. Přinesl ji jeho pes a uvelebil se tam. Občas si pak zaštěkal, když měl hlad nebo žízeň. Byl hostinským ochotně obsloužen.

Vejří slet aneb Poučná zkazka Jana Vaněčka

Českokrumlovsko
K Velikonocům patří tradiční pochoutky.
Lidé, kteří slaví velikonoční svátky doma a potrpí si na výzdobu, určitě vědí, že vedle malovaných vajíček je nejefektnější ozdobou slavnostního stolu velikonoční beránek upečený ze sladkého těsta. Dá se připravit a ozdobit na mnoho způsobů a zpravidla mu nechybí mašlička kolem krku a někdy třímá i vítězný praporec. Proč o Velikonocích pečeme právě beránka? A jak upéct nejlepšího beránka? Podívejte se na recept na vláčné chutné těsto.
12 fotografií

Krasavec s mašlí: Jak jednoduše upéct dobrého a vláčného velikonočního beránka

Za jídlem
Pro běžné uvolnění dutin se nebojte použít i všeobecně známé napařování, tedy inhalaci pod dekou či ručníkem z nádoby s minerální vodou
Kdo měl někdy urputnou rýmu, moc dobře ví, co to je touha po volném nádechu. Jak rychle uvolnit ucpaný nos a jak se zbavit ucpaných nosních dutin? První pomocí bývají různé nosní spreje a kapky. Jenže pozor, při jejich delším používání se nosní sliznice poškozuje a rýma se může změnit v chronickou. Naše babičky se musely leckdy obejít bez léků a na rýmu jim skvěle fungovala níže posaná přírodní metoda.

Přírodní metoda vyčistí váš ucpaný nos. A ochrání ho navíc před příští rýmou

Zdraví
Pohanka udržuje naše cévy zdravé.
Pohanku naši předci měli v jídelníčku běžně, zatímco někteří z nás ji možná ještě ani neochutnali. V našem jídelníčku se tato pseudoobilovina totiž přestala téměř vyskytovat, a teprve v poslední době ji začínáme znovu objevovat. Pohanka je přitom bezlepková potravina s mnoha zdravotními přínosy. Co všechno pohanka léčí a v jakých podobách ji můžeme zařadit do jídelníčku? 
8 fotografií

Staroslovanská plodina chránila zdraví našich předků: Je čas ji znovu objevit

Zdraví
Superpotravina červená řepa je skvělá i jako přírodní čistič jater.
Játra patří k našim nejdůležitějším orgánům. Hrají důležitou roli v metabolismu a ukládání živin, čistí krev, zbavují tělo toxinů i cizorodých látek a produkují žluč. Aby ale játra správně fungovala, musíme jim věnovat pozornost. Přejídání, alkohol, stres a málo pohybu játrům neprospívá. K jejich očistě a zbavení nadměrného tuku může pomoci obyčejná červená řepa. Tahle nenápadná a cenově dostupná zelenina je totiž na detoxikaci ideální. Červená řepa je ale nejen vynikající čistič jater. Dodá tělu vitamíny a minerály, které ho chrání před nemocemi. A je i pomocníkem při hubnutí.

Přírodní čistička jater: léčí a pomáhá zhubnout. Navíc je levná a chutná

Zdraví
Kolena mohou bolet proto, že kloub není v dobré pozici. A na tom se podílejí i nevhodné boty
Na bolavá kolena existuje spousta babských receptů, a pokud nezaberou, končíme v ordinacích ortopedů s jedinou otázkou: jak bolest kolene vyřešit? Možná by někteří z nás nemuseli vyhledávat úlevu od bolesti u lékařů, kdyby se soustředili na jednu úplně jednoduchou věc. Děláme ji všichni, ale naši prapředci ji nedělali a své nohy i celé pohybové ústrojí si takto neničili. Napadlo vás, že by bolesti kolen mohly mít něco do činění s botami? Pomoci mohou takzvané barefoot neboli bosé boty. 
7 fotografií

Běžná věc lidem působí bolesti kolen. Fyzioterapeut radí, jak to snadno změnit

Zdraví
V kuchyni se Vojtěch Vrtiška (21) z Mladé Vožice motal už v dětství, ale bavilo ho spíše vaření. Nyní soutěží v pořadu Peče celá země České televize.
Mladý, smělý a inspirativní amatérský cukrář z Mladé Vožice předvádí své pekařské umění ve třetí řadě soutěže České televize (ČT) Peče celá země. Jednadvacetiletého Vojtěcha Vrtišku viděli diváci v sobotní show už počtvrté. Pro Deník se rozhovořil o podrobnostech účasti, popsal, co pro něj bylo nejtěžší a co naopak zvládl hravě.
62 fotografií

Peče celá země a Vojta z Mladé Vožice s ní. Fandí mu rodina, přátelé i cizí lidé

Táborsko
Tonda Vízner je nejmladším účastníkem III. řady pořadu České televize Peče celá země.
/VIDEO, FOTO/ Hradečák Tonda Vízner je nejmladším účastníkem pekařské show Peče celá země. Šestnáctiletý student působí při osobním kontaktu stejně jako v pořadu České televize, který sleduje víc než milion lidí. Usmívá se, vystupuje skromně a je v klidu, tedy je „vychillenej“, jak by řekl on sám. A dnes už dobře ví, že bez práce nejsou koláče. 
10 fotografií

Hradečák Tonda válí v Peče celá země. Recepty by dnes řešil s umělou inteligencí

Hradecko
Martin Kudera, zakladatel firmy Živina, byl hostem videopodcastu Byznys kafe.
K dobrému i zdravému jídlu ho už v dětství přivedla jeho babička. Martin Kudera začal později sám objevovat kouzlo vaření a také nakládání zeleniny. A protože jeho kimchi mělo úspěch u jeho rodiny i u přátel, začal ho vyrábět a prodávat pod značkou Živina. S podnikáním začal v nelehké době covidových omezení, ale dnes jeho rodinná firma roste a rozšiřuje nabídku. Jaký je jeho recept na kimchi a jaké další věci Živina nabízí nebo chystá? To prozradil Martin Kudera v novém díle podcastu Byznys kafe.

Není kimchi jako kimchi. V receptu od Živiny najdete i netradiční druhy zeleniny

Byznys kafe
Zatímco ještě docela nedávno měl Tomáš Hradecký jako častý hráč počítačových her 150 kilo, nyní je z něho štíhlý mladík plný elánu, který na cestě ke štíhlejší postavě pomáhá i dalším.
Tomáš Hradecký ze Strakonic na sociálních sítích vystupuje pod jménem Lepší Já. Po zhubnutí téměř 70 kilogramů se stal vzorem pro mnoho lidí. Inspiruje je při vaření, kdy tradiční recepty přetváří do zdravější verze. Na jeho profilu tak najdete například recepty na dietní smažený sýr, fitness langoše, lehkou pizzu z tortilly či proteinové tiramisu. Výhodou jeho receptů je rychlost, s jakou je lze připravit.

Tomáš zhubnul skoro 70 kilo za 7 měsíců. Jeho rychlé recepty mohou pomoci i vám

Zdravý život
Vlašský salát se potřebuje rozležet, proto si jej připravteden předem.
Vlašský salát býval ještě před několika desítkami let jednou z nejvyhledávanějších pochoutek studené kuchyně. Deset deka vlašáku a dva rohlíky – to byla sice nepříliš zdravá, zato oblíbená svačina. Pokud si pamětníci dají stejné menu i dnes, zpravidla zjistí, že už to není ono. Daleko jistější je proto vyrobit si vlašský salát doma a kvalitu všech ingrediencí si ohlídat. Na silvestrovských chlebíčcích bude určitě skvělý. Co se dává do vlašského salátu? Jak se dělá vlašský salát? A proč má vlastně název vlašský?

Nejlepší vlašský salát je ten domácí: Jak ho udělat na silvestrovské chlebíčky

Za jídlem
Fermentovaná rybí omáčka tvořila pod názvem garum jádro kuchyní starověkého Řecka
Když se řekne kulinářství a Británie, napadne mnohé kuchař bez čepice Jamie Olivier nebo držitel šestnácti Michelinských hvězd Gordon Ramsay. Kde by ale byli bez lékárníků. Dva angličtí lékárníci dali, či lépe řečeno vrátili světu upravenou chuť starověku v podobě dochucovací omáčky, která nesmí chybět v žádné západoevropské kuchyni. Kdo dnes nezná worcesterskou omáčku jako by nebyl. A vězte, že příběh vzniku worcesterské omáčky opravdu stojí za přečtení.
5 fotografií

Omáčku pro britské krále vyrobili lékárníci náhodou. Zapomněli něco v sudu

Zdraví
Jana Cardová v provozovně restaurace Vlčák v Černošíně peče nejen české tradiční vánoční cukroví, ale i francouzské.
Představujete si něco sladkého, ale netradičního na naše poměry na svůj štědrovečerní stůl? Zkuste si objednat francouzské cukroví u Jany Cardové v provozovně restaurace Vlčák v Černošíně. Ona a její syn, který je provozovatelem restaurace, sází nejen na českou klasiku, mezi niž patří vosí hnízda, slepované linecké či plněné košíčky, ale nabízí také francouzské dobroty canolli s pistáciovým krémem anebo marlenky, madlenky či makronky.
18 fotografií

Francouzské cukroví na štědrovečerní tabuli? Proč ne! Objednejte v Černošíně

Tachovsko
Išelské dortíčky
Išelské dortíčky patří ke stálicím vánočního pečení. Skrývají v sobě ty nejlepší chutě a vypadají velmi lákavě. Kdysi je prý měl velmi rád císař František Josef. Jak udělat išelské dortíčky? A jaká náplň je vhodná do išelských dortíčků? Podívejte se na přehledný recept. Najdete také videorecet na išelské dortíčky podle Josefa Maršálka.

Išelské dortíčky: Cukroví, které miloval Franz Josef, zvládnete v pohodě doma

Za jídlem
Pečení cukroví ve Veselí nad Lužnicí s Kateřinou Bromovou a Petrou Žahourovou.
/STORY/ Vanilkové rohlíčky i vaječňák z pravé vanilky, domácí vajíčka, máslo, ořechy a další kvalitní suroviny nesmí chybět. Recepty na domácí cukroví se totiž nedají ošidit. Plné ruce práce i o víkendech mají před Vánoci cukrářky z Veselí nad Lužnicí, které si říkají Fialky, Kateřina Bromová a Petra Žahourová. Deník nechaly nahlédnout do své výrobny.
39 fotografií

Cukroví z kvalitních surovin. To je recept na dokonalost, tvrdí Fialky z Veselí

Táborsko
Vaječný koňak
Vaječný koňak patří mezi nejoblíbenější vánoční likéry. Ten, který si vyrobíte doma, má oproti kupovanému dvě hlavní výhody. Jeho chuť doladíte přesně podle sebe, ale můžete si také před přidáním rumu odlít nealkoholickou verzi. Z té budou mít radost děti i návštěva, která přijede autem. O recept na lahodný vaječný likér se podělila foodblogerka známá jako Markéta v troubě. 

Jak na lahodný vaječný koňak? Vynikající je likér foodblogerky Markéty v troubě

Za jídlem
Poznáte tradiční i zapomenuté vánoční cukroví? Otestujte se
Cukroví k Vánocům patří stejně neodmyslitelně jako balení dárků, ozdobený stromeček či těšení se na pohádky. Vánoční svátky se nezadržitelně blíží, a proto si pro vás Deník připravil fotokvíz. V něm si můžete vyzkoušet, jak znáte (nejen) české vánoční cukroví. Kromě toho jsme pro vás připravili i některé recepty na vánoční cukroví.
16 fotografií

KVÍZ: Poznáte vánoční cukroví? Otestujte se, jak velký odborník na pečení jste

Za jídlem
Krásný a hlavně dobrý adventní kalendář z perníčků
Věděli jste, že se kdysi do perníku přidával pepř? Proto se jim původně říkalo peprníky. Později byl recept upraven a přestože byly perníky znamením luxusu, dnes si je na Vánoce peče téměř každá rodina. Nevýhodou klasickým perníčků je to, že se potřebují několik týdnů odležet, aby změkly. Jsou ale naštěstí i osvědčené recepty na perníčky, které jsou měkké ihned. Díky receptu od známé foodblogerky Markéty v troubě si ještě stihnete udělat z perníčků adventní kalendář.

Adventní kalendář stihnete ještě udělat z perníčků. Tyhle jsou totiž hned měkké

Za jídlem
Vyznáte se v cukroví? Vyzkoušejte si, jak pochodíte v našem fotokvízu. Ilustrační foto.
Už jenom několik dní zbývá do vánočních svátků. Každý domácí kuchař, pekař i cukrář už dávno oprášil kuchařky a vytáhl oblíbené recepty na vánoční cukroví - bez toho se prostě české Vánoce neobejdou. Připravili jsme si proto pro vás další fotokvíz Deníku, ve kterém si můžete vyzkoušet, jak se v českém vánočním cukroví vyznáte. Dobrou chuť!
20 fotografií

KVÍZ: Vyznáte se v cukroví? Zkuste si test, jak dobře znáte chuť Vánoc

Táborsko