ŠTÍTEK: recese

Mezi nejúspěšnější zboží těchto edicí se zařadily Lidl tenisky.
Opakovaný úspěch zažívá obchodní řetězec Lidl s limitovanými módními kolekcemi, v nichž dominuje jeho logo a korporátní barvy, tedy žlutá, modrá a červená. O trička, ponožky, pantofle, ledvinky či osušky je takový zájem, že vždy zmizí během pouhých pár dní. Pro příznivce této módy jde o velký hit, jiní to berou jako recesi, řada lidí však ani existenci, ani oblibu této kolekce nechápe.

Kolekce s logem známého řetězce budí nadšení i odpor. Z tenisek se stal hit

Hobby
Redaktor Deníku Rovnost Oldřich Haluza.
Podobu nového hlavního nádraží v Brně už známe. Ponese rukopis nizozemského ateliéru. Spousta dalších věcí je ještě před námi. Třeba výkupy pozemků a sehnání nepředstavitelných skoro padesáti miliard na přestavbu celého železničního uzlu Brno, z nichž na hlavní nádraží padne asi sedmnáct miliard. Nebo také zdánlivá maličkost, ale naprosto zásadní, sice název nádraží. Ten mezi lidmi vzbudil v posledních dnech vášnivou diskusi. Správa železnic o finálním pojmenování teprve rozhodne.

Šalingrad? Nad recesi dejme rozum, prosím

Názory z regionu
Lidé v rouškách procházejí kolem uzavřené prodejny v britském Leicesteru
Britská ekonomika klesla ve druhém čtvrtletí ve srovnání s předchozími třemi měsíci o rekordních 20,4 procenta. V meziročním srovnání se hospodářství propadlo o 21,7 procenta. Uvedl to tamní statistický úřad (ONS) na základě předběžných údajů. Od ledna do března, tedy v období, než se plně projevil vliv pandemie nemoci covid-19, se hrubý domácí produkt (HDP) snížil v porovnání s předchozím čtvrtletím o 2,2 procenta. Britská ekonomika, která je šestá největší na světě, je tak poprvé po 11 letech v recesi, která se charakterizuje jako dva kvartály hospodářského poklesu po sobě.
34 fotografií

Britská ekonomika je poprvé po 11 letech v recesi. Propadla se o 20,4 procenta

Ekonomika
Sídlo Evropského parlamentu
Spokojenost lidí s členstvím ČR v Evropské unii klesla od loňského listopadu o deset procentních bodů na 46 procent. Vyplynulo to z průzkumu agentury STEM, podle které za poklesem stojí obavy Čechů z ekonomické a globální situace a nejasná představa o tom, jakou roli měla Evropa v pandemii koronaviru. Současně se u veřejnosti snížil pocit sounáležitosti s Evropou. Evropanem se cítí 69 procent Čechů, před osmi měsíci totéž uvedlo 75 procent lidí.  
5 fotografií

Spokojenost Čechů s členstvím v EU klesla. I kvůli obavám z ekonomické situace

Evropa pro Čechy
Dobrofen je smyšlenou recesí.
O tom, že zasedání slánského zastupitelstva bývají časově velmi náročná a pro zúčastněné i veřejnost vyčerpávající, svědčí nezřídka devítihodinové i delší schůze. Rekordmanem při podávání návrhů a námitek, které pochopitelně jednání protahují, se stal někdejší místostarosta Slaného a dnes opoziční zastupitel Pavel Bartoníček (OMS). Kolega z koalice Stanislav Berkovec (ANO 2011) mu proto před zraky všech na středeční schůzi předal jako recesi zázračný lék Dobrofen, na utlumení vášní. Patrně netušil, že tím vášně naopak rozpoutá.
3 fotografie

Recese na slánském zastupitelstvu. Bartoníček dostal Dobrofen Antikokoticum

Kladensko
Generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángel Gurría
Světové ekonomice potrvá roky, než se zotaví z dopadů šíření koronaviru. Uvedl to generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángel Gurría. Dodal, že koronavirus už způsobil větší ekonomický šok než finanční krize. Naděje na rychlé hospodářské oživení jsou podle něj spíše zbožným přáním než výsledkem racionálního uvažování.
5 fotografií

Evropa v recesi? Ekonomika se bude z koronaviru vzpamatovávat roky, míní OECD

Ekonomika
recese! Fotbalisté Olovnice rozvěsili Slatině její zapomenuté dresy u ní doma přes rybník
Po šlágru IV. třídy Kladenska byli fotbalisté Slatiny z porážky 2:3 tak zklamaní, že v kabině soupeře z Olovnice zapomněli dresy, včetně merun. Dobře naložení vítězové nezaváhali a okamžitě navázali na staré časy, kdy si fotbalisté dva kilometry vzdálených vesnic nic nedarovali.

Fotbalová recese: dresy soupeře rozvěsili přes rybník

Fotbal
Ilustrační foto
Klub Sisyfos Kladno pořádá v úterý 8. října přednášku na téma Kapitalismus, socialismus a budoucnost aneb Mikeš už přišel. Co se stalo ve světové ekonomice po roce 2008, po vypuknutí Velké recese? Poučili jsme se, nebo jedeme právě v těch kolejích, které k Velké recesi vedly? Proč v současném systému dramaticky roste nerovnost a jakou roli hraje renta, která je jinak spojována s feudalismem a privilegii? Tyto otázky zodpovídá kniha Kapitalismus, socialismus a budoucnost.

Přednáška Klubu Sisyfos aneb Mikeš už přišel

Kladensko
Ilustrační fotografie.
Vysočina – Mladí lidé z deseti středních škol na Vysočině odevzdali své hlasy ve studentských volbách do Europarlamentu. Nejvíce z nich, celých 21,92 procent, by hlasovalo pro Českou pirátskou stranu. Ta zvítězila ve studentských eurovolbách také celorepublikově.

Studenti na Vysočině volili Piráty a recesi

Z okolí
Prvomájové průvody v Petrovicích bývaly vyhlášené. Dnes již obec od této tradice upustila.
Žďársko /FOTO/ – Kdysi nenáviděné prvomájové průvody, při nichž byla účast nejen povinná, ale také přísně sledovaná, se v poslední době stávají vyhledávanou a oblíbenou atrakcí. Každý, kdo má rád recesi, může 1. května zamířit hned na dvě místa v okrese Žďár nad Sázavou. Prvomájový průvod chystají v Kundraticích na Bystřicku i v Kadově na Novoměstsku. „Letos budeme mít už čtvrtý ročník,“ nechal se slyšet starosta Kadova Jiří Lausch.
33 fotografií

V Kadově i v Kundraticích vyjedou na prvního máje do ulic alegorické vozy

Žďársko