ŠTÍTEK: rekreační středisko

Rujána je někdy zvaná zeleným nebo jantarovým klenotem neměckého Baltu. Ostrov láká i české turisty, třeba novým přímým autobusovým spojením až k moři do letovisek
Tajemná, ale i polozapomenutá Rujána. Největší ostrov Německa a Čechy vyhledávaná destinace z dob NDR turistům nabízí v současnosti mnohé. Od baltských letovisek, pláží a letního koupání, přes výlety přírodou za strmými křídovcovými útesy a slovanskou historií, až po fenomény masové turistiky. Česko teď má na Rujánu poprvé přímé autobusové spojení.
40 fotografií

Muchova slovanská Rujána. Křídové moře na Baltu je pro Čechy dostupnější

Do světa
Přistání na hlavní dráze pražského letiště. Ilustrační snímek.
Na pražském Letišti Václava Havla před sobotní jednou hodinou přistála obě letadla s českými turisty z egyptského letoviska Taba u Rudého moře. Zhruba 500 lidí ho opustilo poté, co v něm v noci na pátek zasáhla raketa zdravotnické zařízení. Podle Izraele ji vypálili jemenští šíitští povstalci Húsíové a původně směřovala na jeho území.

Z Egypta zpátky domů. Na Ruzyni přistála dvě letadla s českými turisty z Taby

Praha
Letiště Václava Havla v Praze Ilustrační snímek
Na pražském Letišti Václava Havla před 01:00 přistála obě letadla s českými turisty z egyptského letoviska Taba u Rudého moře. Zhruba 500 lidí ho opustilo poté, co v něm v noci na pátek zasáhla raketa zdravotnické zařízení. Podle Izraele ji vypálili jemenští šíitští povstalci Húsíové a původně směřovala na jeho území.

Útok v Egyptě: V Praze v noci přistála dvě letadla s turisty z letoviska Taba

Svět
Češi evakuovaní z Izraele kvůli bojům s hnutím Hamás. Ilustrační snímek
Čedok evakuuje zhruba 500 českých turistů z egyptského letoviska Taba, kde v noci na pátek raketa zasáhla zdravotnické zařízení. Turisty přepraví tři lety aerolinek Smartwings, které dorazí asi o půlnoci do Brna a v sobotu před 01:00 do Prahy, řekla ČTK mluvčí dopravce Vladimíra Dufková. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež neví o tom, že by klienty v Tabě měla i jiná česká kancelář než Čedok. 
43 fotografií

Egyptské letovisko Taba v noci zasáhl dron. Stovky Čechů čeká evakuace

Svět
Bývalé rekreační středisko šachty v Boleboři patří obci. Ta ho chce přestavět na komunitní centrum, bude tam mít prostor i úřad.
Danajský dar. Tak se v horské Boleboři mluví o bývalém rekreačním středisku, které šachta před třemi dekádami převedla na obec. Od té doby nevábná dominanta pouze chátrá a v současné době je zcela nepřístupná. To se má ale už brzy změnit. Obec plánuje přestavbu, díky které bude možné objekt přeměnit na komunitní centrum. Stavba by mohla odstartovat už v příštím roce.

VIDEO: Zchátralé rekreační středisko nechá Boleboř obnovit. Přestěhuje tam úřad

Chomutovsko
Lesní požár na ostrově Rhodos
Několik tisíc turistů a místních obyvatel bylo dnes evakuováno na jihovýchodě řeckého ostrova Rhodos, kde se lesní požáry přiblížily turistickým letoviskům Kiotari a Lardos, informoval deník Kathimerini. Do bezpečí turisty a místní odvážely autobusy, několik lodí pobřežní stráže a také asi 30 soukromých lodí. Akci koordinovala pobřežní stráž a policie. Mezi evakuovanými turisty jsou i Češi, potvrdilo ČTK české ministerstvo zahraničí

Ničivé požáry v Řecku: Na ostrově Rhodos evakuovali stovky turistů, i Čechy

Státy EU
Velký bílý žralok. Ilustrační snímek
Útok žraloka na ruského turistu v egyptském letovisku Hurghada na začátku června vyvolal mezi lidmi paniku. Někteří kvůli obavám zrušili letní dovolenou rovnou, další hodnotí rizika koupání v moři a nastudovávají zaručené tipy, jak se žralokům ubránit. Zbytečně. „Žralok je vrcholový predátor, a pokud se rozhodne zaútočit, je to ruská ruleta. Oběti jsou jednoduše ve špatný čas na špatném místě. Jedinou zaručenou obranou je výběr destinace, kde je riziko, že žraloka potkáte, minimální,“ míní hydrobiolog z Biologického centra Akademie věd ČR Martin Čech.

Ploutev na hladině je mýtus. Žralok zaútočí jako torpédo, říká hydrobiolog

Zvířecí deník a chovatelství
Rozsáhlý požár u chorvatského Zatonu.
Situace kolem požáru, který si ve středu v Chorvatsku vynutil evakuaci lidí z oblíbených turistických letovisek Zaton a Raslina nedaleko Šibeniku, se zlepšila. Oheň je pod kontrolou a je obklíčený ze všech stran, informovali ve čtvrtek ráno podle listu Jutarnji list místní hasiči. V noci už nemusel být nikdo evakuován. Plameny zasáhly území o rozloze 33 kilometrů čtverečních. Klientů českých cestovních kanceláří (CK), které ČTK oslovila, se situace nedotkla, uvedli zástupci kanceláří.
7 fotografií

Chorvatský Šibenik obklíčily plameny. Požár v letovisku už je pod kontrolou

Státy EU
Madeleine McCannová zmizela před patnácti lety.
Když se manželé vrátili z večeře s přáteli při dovolené v Portugalsku, jednu z postýlek svých tří dětí našli prázdnou. Tříletou dceru od té noci už nikdy nespatřili. Madeleine McCannová beze stopy zmizela přesně před patnácti lety. Její fotografie však plní stránky světových médií dodnes. Muž podezřelý z její vraždy možná už brzy zamíří před soud.
3 fotografie

Slehla se po ní zem, Madeleine zmizela před 15 lety. Teď v případu nastal zlom

Svět
Ilustrační foto.
Rakovník - Zatímco v některých městech se potýkají s velkým nedostatkem strážníků a třeba v sousedním Kladně chybí hned celá směna, Rakovník je prý na tom se stavem městských policistů lépe. Zde podle jejího velitele Jaromíra Nového stav strážníků poddimenzován není.

Strážníci jsou, ale další se hodí

Rakovnicko
Ilustrační foto.
Kladno, Rakovník - V řadách kladenské městské policie chybí v současné době dvacet strážníků, což je v přepočtu celá jedna směna. Situace není přímo kritická, ale dvacítka uniformovaných mužů a žen by stav vylepšila. Podle primátora Kladna Dana Jiránka je v největším středočeském městě potřeba posílit sbor nejen kvůli kriminalitě, ale i dopravě, jelikož nehod přibývá.

V Kladně chybí celá jedna směna strážníků

Kladensko
Ilustrační foto
Budišov nad Budišovkou - Úmorná vedra a noční bouřky. Typ počasí, který by mohl ztrpčovat život dětem na táborech. Dle slov vedoucí dětského tábora A je to!, pořádaném v Rekreačním středisku Zálesí v blízkosti Budišova nad Budišovkou, to ale děti zvládají na jedničku.

Silné bouřky ani horka táborníky v Budišově nezaskočily

Opavsko