ŠTÍTEK: Rennes

Španělský univerzál Angel Rodríguez Dosal zaznamenal proti Benátkám dvacet bodů.
Po přesunu ze slunné Mallorky, kde hájil barvy Feníe Energía Mallorca Voley Palma, si vystřihl španělský univerzál Angel Rodríguez Dosal, v dresu VK ČEZ Karlovarska jednu velkou premiéru. Poprvé dvoumetrový volejbalový univerzál naskočil do základní šestky. „Byl jsem nervózní, ale byly to dobré nervy, na zápas jsem se moc těšil a s kluky jsme si ho hodně užili,“ přiznával s úsměvem po utkání osmadvacetiletý hráč, že měl před zápasem mrazení v rukou.
5 fotografií

Dosal zničil Benátky. Byl jsem nervózní, ale byly to dobré nervy, řekl po utkání

Ostatní sporty
Demonstrace v Paříži na protest proti návrhu zákona o globální bezpečnosti
V sedmdesáti francouzských městech se dnes tisíce občanů vydaly na pochod na protest proti návrhu kontroverzního zákona o globální bezpečnosti. Na jeho základě by hrozilo vězení lidem, kteří by zveřejnili fotografie policistů s úmyslem ublížit jim. Podle kritiků by však nařízení narušilo svobodu tisku a právo občanů na informace, píší francouzská média. Minulou sobotu se protestů se stejným motivem účastnilo na 22 tisíc lidí, píše server BFMTV.

Ve Francii to vře. Lidé protestují proti návrhu zákona o bezpečnosti

Státy EU
Novými demonstracemi a omezeními v dopravě dnes ve Francii pokračuje stávka pracovníků státní sféry vyvolaná vládním plánem důchodové reformy
Novými demonstracemi a omezeními v dopravě dnes ve Francii pokračuje stávka pracovníků státní sféry vyvolaná vládním plánem důchodové reformy. Na železnici je v provozu oproti normálu 60 procent rychlovlaků TGV a méně než polovina běžných souprav, výrazně zůstává narušená hromadná doprava v Paříži. Hlavním městem odpoledne společně vyrazili na pochod železničáři a stoupenci tzv. hnutí žlutých vest, informovala francouzská média.

Demonstrace ve Francii vstoupily do dalšího dne. Doprava je výrazně omezena

Svět
Vzpomínka na Miško Moarch Evena. Burčáci s hosty.
Přátelé a kamarádi bretaňského malíře (a dobrého člověka) Moarch Miško Evena připravili na den výročí jeho nedožitých pětaosmdesátin 7. listopadu do Slovácké búdy (kterou po povodních zajímavě vyzdobil) vzpomínkový večer.
8 fotografií

Vzpomínka na Miško Moarch Evena

Slovácko
Letoun Airbus společnosti EasyJet - ilustrační foto
Vcelku bizarní situace se odehrála minulý pátek během letu na vnitrostátní lince z francouzského Lyonu do Rennes. Letadlo Airbus A319 společnosti EasyJet se muselo neplánovaně vrátit na letiště v druhém největším městě Francie poté, co byla na jeho palubě ohlášena přítomnost bomby. Po důkladné kontrole všech cestujících a zavazadel v Lyonu policie zjistila, že pasažérům žádné nebezpečí nehrozilo. Telefonát varující před výbušninou v letadle zinscenoval třiadvacetiletý mladík, který se bál vlastních rodičů. Informoval o tom web Aerotime.aero.

Mladík se nechtěl setkat s rodiči, a tak ohlásil bombu na palubě letadla

Svět
Basketbalistka Sabina Oroszová.
Nantes, Brno – Pět vteřin do konce. Basketbalistky Králova Pole vedly na palubovce Nantes o tři body. Senzační výhra v posledním utkání skupiny EuroCupu na dosah. Jenže Francouzkám se podařilo sekundu před závěrečnou sirénou srovnat. Brňanky nakonec padly až ve druhém prodloužení 84:93.

Královo Pole vnímám jako značku v Česku, říká Oroszová

Ostatní sporty
Brankář české reprezentace Tomáš Koubek.
/ROZHOVOR/ Z kruté porážky s Rusy neskrýval rozčarování. Tomáš Koubek byl navíc mezi českými tyčemi nejen v Rostově při debaklu 1:5, ale rovněž i při červnové prohře 0:4 s Austrálií. „Štve nás to, já mám jinak dobrou sezónu v Rennes a pak tady dostanu bůra. Je to o kvalitě, nestíháme a víme o tom,“ řekl šestadvacetiletý gólman po utkání.
5 fotografií

Éra Nedvěda s Poborským je pryč. Ztrácíme a víme o tom, mrzí Koubka

Zajímavosti z fotbalu
Terorista Ilyich Ramírez Sánchez známý pod přezdívkami Carlos nebo Šakal
Další trest doživotního vězení požaduje francouzský státní zástupce pro venezuelského teroristu Iliche Ramíreze Sáncheze známého pod přezdívkami Carlos či Šakal. Tentokát ho žalují za zabití dvou lidí a zranění dalších 34 osob při atentátu v centru Paříže v roce 1974. Carlos už v minulosti dva doživotní tresty dostal. Odpykává si je ve francouzském vězení.
3 fotografie

Prokuratura požaduje pro teroristu Carlose třetí doživotní vězení

Svět
Brankář Bayernu Mnichov Manuel Neuer se raduje z výhry nad Olympiakosem.
Wiesbaden - Manuel Neuer z Bayernu Mnichov byl počtvrté za sebou vyhlášen nejlepším fotbalovým brankářem světa. Petr Čech z Arsenalu, který anketu Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků (IFFHS) vyhrál v roce 2005, obsadil jedenácté místo se ziskem čtyř bodů. V elitní desítce chybí poprvé od roku 2002, kdy odešel ze Sparty do francouzského Rennes.

Brankářům dál vládne Neuer, Čech po letech chybí v desítce

Fotbal
Ilustrační foto
Paříž - Francouzská policie zatkla 17letého mladíka, který komunikoval na internetových sociálních sítích s francouzským zástupcem Islámského státu Rashidem Kassimem. Protiterorističtí soudci jej podle agentury AFP obvinili z terorismu a uvalili na něho vazbu.

Policie ve Francii zatkla dalšího mladíka kvůli terorismu

Svět
Ondřej Ruml
Ústí nad Labem - Závěrečný letošní Malý Hamburk v mušli v Městských sadech naproti Ústecké poliklinice bude v neděli nejprve patřit od 14.00 francouzské gypsy kapele Les Gars d´en Bas.

Malý Hamburk je letos naposledy

Volný čas
Martin Ödegaard v dresu norské reprezentace
Rennes (Francie) - Talentovaný norský fotbalista Martin Ödegaard bude v této sezoně hostovat z Realu Madrid ve Stade Rennes. Francouzský klub podle očekávání nedostal opci na koupi sedmnáctiletého ofenzivního hráče.

Ödegaard bude z Realu Madrid hostovat v Rennes

Fotbal
Ilustrační foto
Rennes – Psychicky nemocný muž dnes v západofrancou­zském městě Rennes vážně zranil třemi ranami nožem 19letou ženu a tvrdil, že jako muslim vyslechl hlasy, které mu nařizovaly učinit nějakou oběť pro islámský postní svátek ramadán. Sdělila to pole agentury AFP tamní prokuratura.

Psychicky narušený muž ve Francii pobodal ženu ve jménu ramadánu

Svět
Petr Čech po tréninku rozdává autogramy.
Tours /ROZHOVOR od zvláštního zpravodaje Deníku/ - Na prvním tréninku fotbalové reprezentace před Eurem byl za hlavní hvězdu. Brankář Petr Čech si vzal do ruky mikrofon, ve francouzštině promluvil k fanouškům a po tréninku se jim dlouze podepisoval. „Fanoušci v Tours nás přijali moc hezky. Stadion se slušně zaplnil, což dokazuje, jak se Francie na Euro těší," řekl Čech.

Příprava na Euro nabírá grády, fanoušci nás přijali hezky, hlásí Čech z Francie

Fotbal
Ilustrační foto: internet
Paříž - Za tragické vyústění testů nového léku na dobrovolnících v soukromé laboratoři ve francouzském městě Rennes je odpovědný portugalský výrobce léčiv Bial i francouzská laboratoř Biotrial. Vyplývá to z konečné zprávy vyšetřovatelů, o které dnes informovala francouzská ministryně zdravotnictví Marisol Touraineová. Jeden z dobrovolníků v lednu po testech zemřel a pět dalších bylo hospitalizováno.

Za smrt účastníka testů nového léku ve Francii prý může výrobce i laboratoř

Svět
Sergi Darder z Lyonu (vpravo) a Nabil Dirar z Monaca.
Paříž - Nečekaně jednoznačný byl přímý souboj o druhé místo ve francouzské fotbalové lize. Lyon porazil Monako 6:1 a odskočil mu na rozdíl tří bodů. Útočník Antoine Lacazette k výhře přispěl hattrickem a podruhé za sebou překonal metu dvaceti ligových gólů v sezoně. Posledním Francouzem, kterému se to před Lacazettem povedlo, byl Stéphane Guivarc'h v letech 1996 až 1998 za Rennes a Auxerre.

Lyon deklasoval Monako v souboji o druhé místo 6:1

Fotbal
Maraton s roztroušenou sklerózou MaRS 2016 proběhl poprvé i v Teplicích.
Teplicko - Přesně 70 lidí z Teplic a okolí podpořilo Maraton s roztroušenou sklerózou MaRS 2016. Cvičili v tělocvičně ZŠ Buzulucká tři hodiny a vybrali celkem 10 750 korun, peníze poputují na nákup rehabilitačních pomůcek.
11 fotografií

Cvičení pro RS mělo úspěch

Teplicko
Ilustrační foto.
Paříž – Jeden z dobrovolníků, kteří se účastnili v soukromé laboratoři ve francouzském městě Rennes testů nového léků, zemřel. Oznámila to místní nemocnice, kterou citovala agentura AFP. Stav dalších pěti lidí, kteří byli kvůli zkouškám léku hospitalizováni s vážnými problémy, je prý již stabilizovaný.

Jeden z účastníků testů nového léku ve Francii zemřel

Svět
Ilustrační foto
Paříž – Šest lidí v západní Francii je ve vážném zdravotním stavu poté, co pro jednu soukromou laboratoř testovali nový lék. Jeden z postižených upadl do kómatu. Francouzská ministryně zdravotnictví Marisol Touraineová dnes řekla, že lék vyráběný v portugalské laboratoři Bial byl podán v různých dávkách 90 lidem.

Účastníci testu nového léku ve Francii jsou ve vážném stavu

Svět
Adam Hansen na Tour de France.
Rennes - I když má už pár dnů vykloubené rameno, nehodlá se Adam Hansen vzdát šance na rekord a statečně pokračuje na Tour de France. Australan žijící v Beskydech může jako druhý cyklista historie dokončit už dvanáctou Grand Tour v řadě. Proto se i v sobotu postavil na start osmé etapy v Rennes a bude snášet bolest, s níž od nedělního pádu žije 24 hodin denně.

Blázen, nebo hrdina? Hansen snídá bolest. Tour ale nevzdá, touží po rekordu

Ostatní sporty
Brankář Petr Čech na srazu fotbalové reprezentace.
Praha - Blížící se mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v Česku patří k největším "tržištím" s mladými hráči. Skauti předních evropských klubů pozorně sledují vycházející hvězdy, zda na turnaji potvrdí předpoklady. Své o tom ví i brankář Petr Čech, který právě na Euru jednadvacítek zazářil v roce 2002, kdy pomohl k zisku zlatých medailí. Rázem se stěhoval do francouzského Rennes a následně do Chelsea, kde se vypracoval mezi nejlepší gólmany světa.

Jednadvacítka? Brána do Evropy. Čech vzpomíná: Změnila mi život

Fotbal