ŠTÍTEK: restaurace

Šéfkuchař Michal Taufman z Hradce Králové vařil v Českém domě na zimní olympiádě v Pchjongčchangu 2018. Na snímku vpravo vedle Martiny Sáblíkové a kouče Petra Nováka
Na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu 2018 frčela v Českém domě kulajda a bůčková pomazánka. Letos v Paříži vsadili kuchaři na trochu jiné české dobroty. „Francouzská bageta se má čeho bát,“ usmívá se před pátečním otevřením Českého domu v Paříži Michal Taufman z trutnovské firmy Gast-Pro, dlouholetý šéfkuchař vyhlášených restaurací v Hradci Králové.
22 fotografií

Bageto, třes se! Kuchař z Trutnova jede do Paříže, menu může dobýt olympiádu

Ostatní sporty
Hostinec na Špici
Které hospody mají v Přerově více než staletou tradici? Jak vypadal jejich interiér v dobách největší slávy? Jaká společenství lidí se v přerovských krčmách potkávala, a kde se nacházely hospody, kam se už nikdy nepodíváte? O významných i méně známých hospodách jsme hovořili s historikem Petrem Sehnálkem z Muzea Komenského v Přerově, který na toto téma narazil při zpracování knihy Procházka zapomenutým Přerovem. Rozhovor tak navazuje na seriál Kam se poděly legendární hospůdky?, jenž vychází pravidelně v Přerovském deníku.
4 fotografie

Tradice některých hospod v Přerově sahá až do 19. století. Které to jsou?

Přerovsko
Pracovní stáž v restauraci Field a 420. Příležitost využili učitelé ze Slavkova.
/FOTO/ Na závěr školního roku jsme jako učitelé odborného výcviku na Integrované střední škole Slavkov u Brna měli možnost vyrazit na pracovní stáž do dvou restaurací. A nebyly to jen tak nějaké restaurace. Jednalo se o michelinskou restauraci Radka Kašpárka a jeho druhou restauraci 420. Restaurace Field odráží Radkovu tvrdohlavost a návrat ke kořenům vaření.

Pracovní stáž v restauraci Field a 420. Příležitost využili učitelé ze Slavkova

Čtenář reportér
Otevření fastfoodu Popeyes v Praze.
Smažená kuřecí křidélka, šťavnaté hamburgery, zlatavé hranolky, křupavé bagety i hroudy zmrzliny. Nabídka rychlého občerstvení v Česku je široká, a jeho obliba u Čechů neklesá. I proto je na trhu prostor pro nové a nové podniky. V následujících měsících a letech se mohou lidé v České republice těšit na další, zejména americké značky. Nabídnou pizzu nebo hranaté hovězí burgery. O zákazníky nemají nouzi ani už známé fastfoodové řetězce, tržby se zvedají.

Do Česka míří nové fastfoody. Přibudou desítky poboček po celé republice

Ekonomika
Chorvatská gastronomie. O kvalitě svědčí i jedenáct restaurací s prestižní michelinskou hvězdou.
Dovolená na Jadranu byla dlouhá léta českými turisty brána jako levná alternativa pobytu u moře. Podle mnohých expertů se to v poslední době mění. Co se týká místní kuchyně, stále lze najít kulinářské skvosty za přijatelné ceny. Deník vás nyní ale vezme na místa exkluzivních gastronomických zážitků - připravili jsme seznam restaurací oceněných pro rok 2024 prestižní hvězdou Michelin. Hned dvěma se jako první v Chorvatsku pyšní podnik Agli Amici v Rovinji.

Nejlepší restaurace v Chorvatsku: Tyto podniky mají michelinskou hvězdu

Státy EU
Nově otevřená restaurace L’Osteria Ostrava v U6, 1. července 2024, Ostrava.
Dolní Vítkovice mají další prvenství. Tím je první pobočka restaurace L’Osteria v Ostravě. Slavnostního otevření se 20. června zúčastnilo přes sto hostů a hvězd ze světa showbusinessu. Po dvou týdnech provozu se její brány pro veřejnost na pár dní zase uzavřou. Jak bude mít nová restaurace otevřeno během nadcházejících festivalů Beats for Love a Colours of Ostrava?
28 fotografií

Kousek Itálie v Ostravě. L’Osteria v DOVu se během festivalů uzavře veřejnosti

Ostravsko
Známou funkcionalistickou budovu na nároží brněnských ulic Nádražní a Bašty čeká proměna kvůli využití pro rychlé občerstvení Burger King. Jak moc se budova promění a jaké jsou požadavky města a památkářů?
Brno svěřilo budovu bývalé pobočky Čedoku u hlavního vlakového nádraží do desetiletého nájmu spoolečnosti Rex Concepts BK Czech, která mimo jiné provozuje fastfoodový řetězec Burger King. Funkcionalistická budova z meziválečného období je ale součástí městské památkové rezervace. Brněnský deník Rovnost zjišťoval, jak plánuje vedení řetězce bývalý Čedok upravit a jaké podmínky mu kladou památkáři.
12 fotografií

Funkcionalistický Burger King u nádraží v Brně: známe podmínky památkářů

Brněnsko
Pivo a fotbal na Baníku Ostrava.
Schválené memorandum o Bazalech, blížící se evropská konfrontace po dlouhých 14 letech, posila do obrany Matěj Chaluš a hlavně definitivní přestup Brazilce Ewertona. Pro fanoušky fotbalového Baníku Ostrava byly uplynulé dny nabité pozitivními událostmi, není divu jejich nadšení. Dokonce to došlo až tak daleko, že jedna z ostravských restaurací zveřejnila výzvu, kde slíbila pivo za pět korun. Za jakých podmínek?
67 fotografií

Pivo za pět korun? Baník nadchl fanoušky, restaurace v Ostravě přišla s výzvou

FORTUNA:LIGA
Nádražní restaurace Nádr v Dejvicích.
Nižšími cenami ve srovnání s podniky působícími v okolí i charakteristickým prostředím a atmosférou s hudebními akcemi láká svůj okruh návštěvníků restaurace zvaná Nádr – nádražka v Dejvicích. V pátek 28. června ještě zaujala speciální akcí – pivem pro příznivce za poloviční cenu. Stalo se tak v rámci akce Neberte nám Nádražku, upozorňující na neshody mezi provozovatelem podniku Martinem Ullmannem a Správou železnic, která je vlastníkem nádražní budovy.
12 fotografií

Dejvická nádražka jednou skončí. Kdy to ale bude nevyhnutelné?

Praha
Nádražní restaurace Nádr v Dejvicích.
Když se pije na protest, pije se za polovic. Tohle pravidlo má v pátek 28. června platit v restauraci zvané Nádr – legendární dejvické nádražce. V podniku, který zaujme a jímž prošly vlastně už generace příznivců, aniž se nějak dramaticky měnily jeho atmosféra i vzhled. Včetně zvyklostí, že se sem chodí nejen pojíst a popít, ale i na koncerty. Jestliže je nyní na obzoru, že by se tahle minulost mohla propadnout do historie, snaží se provozovatel i štamgasti dát najevo, že jim záleží na tom, aby se tak nestalo.
12 fotografií

Dejvická nádražka srazí ceny piva. Protestuje proti majiteli objektu

Praha
Budova, v níž do konce minulého roku sídlil Decathlon. Nyní v něm bude McDonald's a další dva obchody.
Bývalá prodejna Decathlon v třebíčském obchodním centru Stop-shop prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Objekt, který stojí mimo hlavní budovu centra, stavební firma uvnitř dělí na tři části. V jedné z nich bude sídlit i McDonald’s. „V tuto chvíli připravujeme konkrétní parametry a služby třebíčské restaurace. Můžeme však potvrdit, že tam restaurace vznikne,“ prohlásil Jan Nevola z komunikačního oddělení McDonald’s.
7 fotografií

V třebíčském Stop-shopu otevře svou pobočku McDonald’s. Víme kdy

Třebíčsko
Fanoušci v plzeňském Leháru při nedávném finále mistrovství svět v hokeji.
České fotbalisty čeká v úterý večer úvodní zápas mistrovství Evropy, od 21 hodin nastoupí v Lipsku proti týmu Portugalska, který má v sestavě i hvězdného Cristiana Ronalda. Na zápas se chystají nejen hráči, ale i jejich fanoušci. Těm, kteří nevyrazili do Německa, se nabízí výběr restaurací a barů, kde můžou duel sledovat společně.

Češi vstoupí do Eura. Kde můžete v Plzni fandit společně?

Plzeňsko