ŠTÍTEK: Rhodos

Hasiči u požáru v Řecku.
Řečtí hasiči bojují druhým dnem s požáry na řadě míst země, práci jim ztěžuje silný vítr. O víkendu vypuklo v Řecku vlivem horkého a větrného počasí množství požárů a lidé dostali doporučeno, aby se nevydávali do lesnatých oblastí. Informovala o tom v neděli agentura Reuters. S požáry se potýká i Turecko, hasiči je ale většinou zvládají likvidovat.

Řečtí hasiči bojují druhým dnem s požáry na řadě míst země, hořelo i v Turecku

Státy EU
Požáry v Řecku, srpen 2023
Požár na severovýchodě Řecka není ani po jedenácti dnech pod kontrolou. V pondělí ještě zesílil a nyní s ním bojuje na 500 hasičů včetně těch ze zahraničí, informovala dnes agentura AP. Na místě jsou i hasiči z Česka, pozemní tým chrání evakuační cestu od požárů u tureckých hranic. Poprvé byly dnes v Řecku nasazeny české nádrže na vodu pro vrtulníky, takzvané flexi tanky, uvedla mluvčí českých hasičů Martina Götzová. Řecká vláda bude jednat o pomoci oblastem zničeným požáry.
26 fotografií

Požár na severovýchodě Řecka opět sílí. S živlem bojuje pět stovek hasičů

Státy EU
Hasiči zasahují během požáru poblíž severovýchodního města Alexandroupolis v Řecku, neděle 20. srpna 2023
Řecko dál bojuje s několika rozsáhlými lesními požáry, práci hasičů komplikuje silný vítr, který často mění směr. Nový požár se v noci na pondělí rozhořel v oblasti Bojótie západně od Atén. Podle serveru Kathimerini tam přišel o život farmář, který se pokoušel zachránit svá zvířata. Ohořelé pozůstatky dalšího muže, možná migranta, podle tisku nalezli u řeky Evros u turecké hranice. Nové požáry vypukly v pondělí odpoledne ještě na druhém největším řeckém ostrově Euboia a také v přírodním parku Dadia na severovýchodě Řecka, píše DPA.

Řecko se potýká s další vlnou lesních požárů. Zemřeli dva lidé, hlásí média

Státy EU
První cestující do zahraniční destinace odletěli z letiště v Českých Budějovicích ve středu 2. srpna večer do Antalye v Turecku.
Ve středu 2. srpna 2023 mělo Letiště České Budějovice velkou premiéru, když byl odbaven první mezinárodní turistický let. Cestující s Boeingem 737 zamířili do Turecka. V pondělí 7. srpna se chystá další let, tentokrát na Rhodos. Z pohledu cestujících dojde k jedné změně. Tentokrát nebudou muset procházet kontrolou cizinecké policie poté, co absolvují bezpečnostní kontrolu, neboť se jedná o let do Řecka, tudíž do schengenského prostoru.
53 fotografií

Z Budějovic zamíří první turisté na Rhodos. Známe časy příletů a odletů

Českobudějovicko
Lesní požár na ostrově Rhodos
Řecké úřady v sobotu podle portálu eKathimerini zrušily stav nouze na ostrově Rhodos. Vyhlásily ho tam před několika dny v souvislosti s ničivými požáry. Agentura DPA informovala, že několik lesních požárů se rozhořelo nedaleko antické Olympie v západní části Peloponéského poloostrova a že civilní ochrana vyzvala obyvatele několika vesnic k evakuaci.
15 fotografií

Požáry v Řecku: Úřady zrušily stav nouze na ostrově Rhodos, nově hoří u Olympie

Státy EU
V Chorvatsku nasadili do boje s plameny i letadlo
Klientům tuzemských cestovních kanceláří (CK) v požáry zasaženém Turecku, Chorvatsku a Itálii nehrozí nebezpečí, ubytovaní jsou mimo zasažené oblasti, uvedli mluvčí cestovních kanceláří. V dovolené podle nich lidé pokračují také na severu Rhodu a Korfu. Hasiči v Turecku, Chorvatsku, Itálii i na řeckých ostrovech mají podle zástupců CK oheň pod kontrolou.

Čeští turisté v zemích zasažených požáry jsou v bezpečí, uklidňují cestovky

Evropa pro Čechy
Letiště České Budějovice se chystá na historicky první let dovolenkářů do turecké Antalye.
Už jenom několik dní zbývá do úplně prvního startu Boeingu 737 z letiště v Českých Budějovicích. Letadlo, které ve středu 2. srpna večer zamíří do turecké Antalye, dosedne na ranvej Letiště České Budějovice zhruba ve 20:40. Přinášíme přehledné a praktické rady, odkud let pozorovat a jak se na místo dopravit, i pokud zrovna nejste mezi dovolenkáři.
9 fotografií

Budějovické letiště se připravuje na první let. Podívejte se, odkud ho sledovat

Českobudějovicko
Plameny poblíž řeckého přístavního města Volos
Hasiči i dobrovolníci i dnes v noci pokračovali v boji s lesními požáry v Řecku, nejhorší je nyní situace na východě země, kde se plameny přiblížily k předměstí přístavního města Volos. V této oblasti ve středu večer zemřeli kvůli ohni dva lidé. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvolání na řeckou televizi ERT. Podle ní dál hoří i četné menší požáry na ostrově Rhodos, zejména na jihovýchodě. Situace se zlepšila na ostrově Korfu, kde ale menší požáry stále také hoří. Naději přineslo ochlazení, které ukončilo extrémní vedra v Řecku i na jihu Itálie.
15 fotografií

Plameny se blíží k řeckému městu Volos. Na Rhodosu a Korfu se situace lepší

Státy EU
Řecko se potýká s rozsáhlým požárem, červenec 2023
Lidé, kteří mají koupený zájezd na požárem zasaženou část ostrova Rhodos, mohou bez jakékoli sankce neodcestovat a cestovní kanceláře jim musí vrátit veškeré uhrazené platby. Naopak zákazníci, jejichž cílovou destinaci požár nezasáhl, musí v případě odstoupení od smlouvy hradit přiměřené odstupné. ČTK to řekla Svatava Veverková, advokátní koncipientka v brněnské kanceláři Kroupahelán a externí spolupracovnice Právnické fakulty Masarykovy univerzity.
15 fotografií

Právnička: Cestovní kanceláře musí vrátit peníze za zájezdy do míst, kde hoří

Státy EU
Lidé, kteří měli odcestovat na Rhodos, narychlo mění v přerovských cestovkách destinace.
Mohutné požáry na Rhodosu, před kterými prchali za dramatických okolností lidé z pláží a hotelů, odrazují klienty přerovských cestovek od dovolené v Řecku. Mnozí narychlo mění destinace z obavy, aby oheň nezasáhl i oblast, do níž plánovali vycestovat. Jiní požadují změnu termínu. Velké cestovní kanceláře o vývoji situace a o tom, na co mají klienti nárok, informují na webových stránkách.
6 fotografií

Klienti z Přerova, kteří toužili po dovolené na Rhodosu, houfně ruší zájezdy

Přerovsko
Vesnice Kiotari na ostrově Rhodos 24. července 2023. Desítky tisíc lidí již uprchly před plameny a mnoho vyděšených turistů se snaží dostat domů.
V šesti dalších oblastech řeckého ostrova Rhodos byl ve středu kvůli rozsáhlým požárům vyhlášen nouzový stav. Platí tak už po celém ostrově, uvedla agentura AMNA. Na Rhodu hoří již devátý den. O rozšíření stavu nouze rozhodl šéf civilní ochrany Vasilis Papageorgiu. S požáry bojují i další řecké ostrovy a část pevniny. Vyhlášení stavu nouze pro celý Rhodos je podle CK jen administrativní krok pro získání peněz z krizových fondů. Turistů se to nedotkne, sdělily. Úřady či konzulární tým v Řecku oslovilo 23 Čechů s žádostí o náhradní doklad.
15 fotografií

Oheň se šíří. Stav nouze kvůli požárům nově platí pro celý řecký ostrov Rhodos

Státy EU
Peklo v Řecku. Rozsáhlé požáry devastují oblíbené turistické destinace. Lidé prchají z Korfu, Rhodosu, požáry jsou i v severní části poloostrova Peloponés a na Krétě.
Hasiči v Řecku už týden bojují s rozsáhlými požáry, které devastují oblíbené turistické destinace. Lidé aktuálně prchají z Korfu i z Rhodosu, který ve středu odpoledne vyhlásil ohrožení na celém svém území. Požáry jsou i v severní části poloostrova Peloponés a na Krétě. Podle nových informací sužují už i Portugalsko, Itálii a Chorvatsko, kde se přiblížily na dvanáct kilometrů k Dubrovníku. Cestující na místě v Řecku popisují stres, obavy a také vztek kvůli nefungující komunikaci ze strany cestovních kanceláří.
15 fotografií

Padající popel, opuštěné kufry. Řecko připomíná apokalypsu, shodují se turisté

Státy EU
Řecko se potýká s rozsáhlým požárem, červenec 2023
Hasiči zatím marně bojují s ohněm, který ničí jižní a východní část řeckého ostrova Rhodos. Hoří i na dalších místech, příčinou jsou vlny veder. Podle odborníků je potřeba počítat s tím, že sezona požárů bude kvůli klimatickým změnám delší. „Vysoké teploty, vyprahlá půda a následné lesní požáry jsou poslední dekády už standardem ve Středomoří a bohužel i ve zbytku Evropy. Není to nic, co teprve přijde, ale stav, který už delší dobu pozorujeme," říká klimatolog z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR - CzechGlobe Pavel Zahradníček. 
15 fotografií

Za vedra nemůže El Niño. Teplota poroste i bez jeho vlivu, míní klimatolog

Česko
Požár na řeckém ostrově Rhodos
Sedmým dnem hoří na řeckém ostrově Rhodos, který během pondělí kvůli plamenům a rostoucímu nebezpečí opustily tisíce turistů, napsala agentura Reuters. Hasičská letadla a vrtulníky v úterý opět vzlétly už za úsvitu, aby se pustily se do boje s plameny, které nadále stravují zeleň na mnoha místech jihoevropské země. Hašení komplikuje vítr i vysoké teploty, ochlazení se čeká až ve čtvrtek, píše agentura DPA. Evakuace  začv úterýaly také na ostrově Korfu, nejvyšší stupeň výstrahy nově platí na Krétě, píše BBC News. Úřady opět kvůli vedru zavřely Akropoli, informuje agentura AFP.

Na řeckém ostrově Rhodos hoří už týden. Před požáry utekly tisíce turistů

Státy EU
Řecko se potýká s rozsáhlým požárem, červenec 2023
Návrat českých občanů z Řecka postiženého požáry je víceméně bez problémů, vládní letadla zatím není potřeba vyslat. Novinářům to řekl premiér Petr Fiala (ODS). České ministerstvo zahraničí uvedlo, že od pondělí neeviduje žádného turistu, který by aktuálně potřeboval asistenci při evakuaci z Řecka. Doporučení necestovat na celý ostrov Rhodos, který je požáry postižený nejvíc, resort nyní nevydá. Podle cestovních kanceláří mnoho lidí na tento ostrov stále odletět chce.
15 fotografií

Ministerstvo neeviduje žádného Čecha, který by potřeboval evakuaci z Řecka

Česko
Pohled na hořící část ostrova Rhodos.
Strach, co bude, zažívá kromě dalších tisíců turistů na hořícím ostrově Rhodos i Čech Pavel Eichler se svou rodinou. Z hotelu, kde měli strávit klidnou dovolenou, museli na poslední chvíli utéct. „Bohužel se v hotelu i v cestovní kanceláři až do poslední chvíle tvářili, že se nic neděje. Nakonec jsme utekli bez osobních věcí a ubytovali se v jiném hotelu, asi deset kilometrů od našeho,“ popsal uplynulé sobotní odpoledne Eichler.
3 fotografie

Rhodos v plamenech: Vše je uhašené, dostali Češi zprávu. Hotel v tu chvíli hořel

Česko
Vesnice Kiotari na ostrově Rhodos 24. července 2023. Desítky tisíc lidí již uprchly před plameny a mnoho vyděšených turistů se snaží dostat domů.
Návrat českých občanů do vlasti z Řecka je víceméně bez problémů. Novinářům to v úterý řekl premiér Petr Fiala (ODS). Vládní letadla zatím není potřeba vyslat, kapacity jsou podle ministerského předsedy dostatečné. Premiér se nedomnívá, že lze občanům nyní doporučit cestu na požáry zasažený ostrov Rhodos. Případně mají lidé sledovat vývoj událostí a řídit se doporučením české diplomacie.
15 fotografií

Návrat Čechů z Řecka je téměř bez problémů, vládní letadla netřeba, řekl Fiala

Česko
Pohled na hořící část ostrova Rhodos.
Strach, co bude, zažívali kromě dalších tisíců turistů na hořícím ostrově Rhodos i Čech Pavel Eichler se svou rodinou. Z hotelu, kde měli strávit klidnou dovolenou, museli na poslední chvíli utéct. "Bohužel se v hotelu i v cestovní kanceláři tvářili do poslední chvíle, že se nic neděje. Nakonec jsme utekli bez osobních věcí a ubytovali se v jiném hotelu, asi deset kilometrů od našeho," popsal uplynulé sobotní odpoledne Eichler. Teď už jsou v pořádku zpět doma.
3 fotografie

Rhodos: Vše je pod kontrolou a uhašené, dostali zprávu. Hotel v tu chvíli hořel

Praha
Lesní požár na ostrově Rhodos
Řecké ostrovy Rhodos a Korfu sužují ničivé požáry. Živelní pohroma zasáhla i tisíce Čechů, kteří byli nebo ještě stále jsou v Řecku na dovolené. Velká část jich tam vyjela s cestovní kanceláří, nyní se narychlo vracejí. „Požáry v turistické destinaci, které mají dopad na tak velké množství turistů, jsme ještě nezažili,“ říká v rozhovoru pro Deník Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří České republiky.
15 fotografií

Jan Papež k požárům v Řecku: Výhodu mají lidé, kteří vyjeli s cestovní kanceláří

Státy EU
Hokejisté HC Olomouc poprvé před sezonou 2023/24 vyjeli na led v plecharéně. Jakub Navrátil
/ROZHOVOR/ Krátká doba dovolených je pro hokejisty u konce. Pro útočníka HC Olomouc Jakuba Navrátila naštěstí. S přítelkyní se totiž rozhodli pro Řecko, konkrétně ostrov Rhodos, který se od konce minulého týdne potýká s rozsáhlým požárem. „Měli jsme štěstí. Vraceli jsme se minulý týden, takže jsme to stihli. Snad to tam dobře dopadne. Sleduji to přes internet,“ řekl Deníku 24letý odchovanec přerovského hokeje.
31 fotografií

Na led naskočil po příletu z Rhodosu. Měli jsme štěstí, říká Navrátil

Hokej
Evakuovaní turisté na letišti Rhodos čekají na odlet z ostrova.
Mohutné požáry na ostrově Rhodos se podle řeckých hasičů daří krotit. Dovolenkový ráj ale zůstává zahalený kouřem, zápachem a všeobecným chaosem z rychlých evakuací i omezování služeb. Řada Čechů proto odmítá odletět na zaplacené zájezdy. Některé cestovní kanceláře ale nedávají často na výběr. Zájezdy neruší a peníze tak mohou propadnout.
15 fotografií

Bojíme se jet na Rhodos. Přijdeme o peníze, láteří Češi. Cestovky zájezdy neruší

Česko
Do Pardubic se vrátili turisté z ostrova Rhodos, kde vypukly lesní požáry
/VIDEO, FOTO/ Kvůli lesním požárům na jihovýchodě řeckého ostrova Rhodos se stále evakuují turisté. Část cestujících, kteří dorazili v pondělí do Pardubic, říká, že měli zkaženou dovolenou. Někteří neviděli ani moře, další raději strávili noc na letišti. „Byl to hrozný šok. Někteří na sobě měli jen plavky a neměli ani doklady,“ popsali situaci v Řecku turisté, kteří se v pondělí vrátili na pardubické letiště. Cestovky ale posílají Čechy do nezasažených oblastí i nadále. Pardubické letiště počítá, že plánované spoje odletí podle plánu.
8 fotografií

Požár na Rhodosu: Evakuovaní čeští turisté přistáli v Pardubicích

Pardubicko
V ohnivé peklo se změnila dovolená na Rhodosu Elišce a Lence Novákovým - dceři a manželce nedávno zesnulého zpěváka Pavla Nováka. Před plameny se jim podařilo uniknout, přišly ale o všechny své věci.
/VIDEO/ Apokalypsa. Toto slovo asi nejlépe vystihuje emoce spojené s mohutným požárem na řeckém ostrově Rhodos. Na poslední chvíli se ničivému ohni podařilo uniknout Lence a Elišce Novákovým, manželce a dceři zesnulého zpěváka Pavla Nováka. Jejich poklidná dovolená se během chvilky změnila v boj o život. Před požárem, který zachvátil destinaci Kiotari na Rhodosu, prchaly jen s kufry v ruce - a i těch se nakonec po cestě zbavily. Zachránila je posádka výletní lodi.
10 fotografií

Před plameny utíkaly z Rhodosu i manželka a dcera Pavla Nováka

Přerovsko
Vesnice Kiotari na ostrově Rhodos 24. července 2023. Desítky tisíc lidí již uprchly před plameny a mnoho vyděšených turistů se snaží dostat domů.
Turisty oblíbená místa v Řecku sužují lesní požáry. Do pondělí jich místní hasiči nahlásili přes osm desítek. V Řecku jsou i tisíce českých turistů a z nejohroženějších oblastí je začaly odvážet repatriační lety. V případě, že nebudou stačit, premiér Petr Fiala slíbil, že odstartují armádní letadla. Deník přináší přehled nejdůležitějších otázek týkajících se situace a odpovědí na ně.
15 fotografií

Požáry v Řecku přehledně: Nebezpečná místa. Kdy má člověk nárok na vrácení peněz

Státy EU
Řecko se potýká s rozsáhlým požárem, červenec 2023
Lesní požár na řeckém ostrově Rhodos ohrožuje tisíce turistů. Navíc plameny zachvátily i další oblíbený ostrov Korfu. Mezi turisty je i mnoho Čechů. „Nejdůležitější je dostat je všechny v pořádku a ve zdraví domů,“ řekl předseda představenstva Asociace cestovních kanceláří ČR a zároveň majitel strakonické cestovní kanceláře Ciao Ladislav Havel.
15 fotografií

Na Rhodos se má letět i z Budějovic. Teď je ale nejdůležitější dostat Čechy domů

Zprávy
Řecko se potýká s rozsáhlým požárem, červenec 2023
Řečtí hasiči už nebojují s ohněm pouze na ostrově Rhodos, na řadě míst se objevily desítky nových lesních požárů. Na ostrově Korfu byla nařízena evakuace asi tisícovky osob. Hoří také na poloostrově Peloponés či na ostrově Evia. Dvěma nočními repatriačními lety se z ostrova Rhodos vrátilo zhruba 450 klientů cestovních kanceláří, další poletí dnes.
15 fotografií

Požáry zasáhly už i Korfu či Peloponés. Repatriačními lety se vrátilo 450 Čechů

Státy EU