ŠTÍTEK: Richard Fischer

Bývalá brněnská káznice mezi ulicemi Bratislavská, Soudní a Cejl.
Festival KOMA v prostorách brněnské Káznice prezentuje to nejlepší, co za uplynulý rok uzrálo na domácí i zahraniční scéně v oblasti nezávislého, uměleckého komiksu a ilustrace. Od 7. do 10. října se koná sedmý ročník festivalu, který kromě výstav nabídne i přednášky, workshopy, koncerty a živé benefiční malování. Tématem letošního ročníku je UPGRADE jako technologická, myšlenková i kulturní inovace. děkujeme pořadatelům za pěknou pozvánku.
8 fotografií

Brněnská káznice a umění. Mezinárodní komiksový festival KOMA právě začíná

Čtenář reportér
Opěrnou zeď pod Horním náměstím v Jablonci chrání dřevěná výztuha už pět let.
Dřevěné trámy drží tuny kamenů a zeminu. Opěrnou zeď pod parkovištěm na jabloneckém Horním náměstí podpírá výztuha. Zmizet by měla v příštím roce, kdy má magistrát naplánovanou opravu. „Byl jsem tady u kamaráda, a když mě vyprovázel k autu, ukázal mi tu podpěru. Stál jsem přímo nad ní. Docela mě to vylekalo,“ popsal svůj zážitek 62letý Jablonečan Petr Kačer.
7 fotografií

Konstrukce z trámů podpírá zeď jabloneckého parkoviště už pět let

Jablonecko
Nejvíce nominací (tři) posbíral autobiografický komiks scenáristky Terezy Drahoňovské a kreslířky Štěpánky Jislové Bez vlasů
Už po čtrnácté vyhlásí porota komiksových cen Muriel své vítěze. Vyhlášeni budou 24. února, tentokrát nikoliv živě v Bio Oko, ale online na webu České televize. Pořadem provedou Ester Geislerová a Johana Ožvold a bude natočen ve studiu ČT – bez diváků.

Který komiks bude nejlepší? Porota vyhlásí ceny Muriel

Ostatní
Primátor Petr Beitl u hrobu významného jabloneckého starosty minulosti Adolfa Heinricha Posselta
Jablonec n. N. - Dušičky v Jablonci se letos nesly i v duchu vzpomínek na jména významných mužů na radnici. Ne všude je taková historie živá.

Vzpomněli i na první starosty

Z okolí
Káva.
Šumperk – Koncerty, čtení poezie, výstavy, přednášky, jazzová diskotéka, piano v ulicích. mobilní knihovna a samozřejmě vůně kávy. S tím vším se setkají lidé, kteří příští týden od pondělí do pátku vyrazí na historicky první Dny kávy v Šumperku.

V Šumperku zavoní Dny kávy

Volný čas
Hotel Palác
Olomouc /HISTORIE OLOMOUCKÝCH HOSPOD/ - Drápal a Palác – původně dvě významné kavárny, které vznikly ve stejné době po pádu hradeb koncem devatenáctého století, každá v jiné části Olomouce. Oba podniky založili němečtí podnikatelé, oba původně hostily zámožnější německou klientelu.

Drápal a Palác: podobné kavárny s odlišným osudem

Olomoucko