ŠTÍTEK: Rio de Janeiro

V těle ulovených žraloků u Brazílie našli kokain. Ilustrační foto
V tělech ostronosých žraloků ulovených během dvou let u břehů brazilského státu Rio de Janeiro vědci našli významné koncentrace kokainu. Podle autorů právě publikované studie jde o první zaznamenaný výskyt drogy v tělech takových volně žijících mořských dravců na světě. Vědci varují, že droga může mít vliv na jejich zdraví a chování.

U Brazílie plavou žraloci, kteří mají v těle kokain

Svět
Lucie Šafářová.
Momentálně mohou čeští fanoušci sledovat její počínání na tenisových kurtech v pražské Stromovce. Lucie Šafářová tam v rámci svého krátkodobého návratu do světa profesionálního tenisu bojuje na turnaji WTA po boku své americké parťačky Bethanie Mattekové-Sandsové ve čtyřhře. Prakticky hned po turnaji se však sedmatřicetiletá rodačka z Brna přesune do Paříže, kde bude během olympijských her působit v roli televizní expertky.

Šafářová se v Paříži ukáže v roli televizní expertky. Tenis bude zajímavý, říká

Ostatní sporty
Vodní slalomář Jiří Prskavec bude v na olympiádě v Paříži obhajovat zlato.
Jeden z největších medailových adeptů nabírá v sobotu směr Paříž. Kajakář Jiří Prskavec se na olympiádu jak se patří naladil už během minulých týdnů, kdy ve francouzské metropoli pobýval s dalšími vodními slalomáři. Čas nevěnoval jen tréninku, ale soustředil se i na náročný program a v neposlední řadě si potřeboval odpočinout od mediálního zájmu.
15 fotografií

Prskavec zajel se syny na Tour de France. Manželka se těší na nástupový trenčkot

Ostatní sporty
Krvácivou horečku dengue přenášejí komáři tygrovaní, kteří jsou i v Evropě.
Organizátoři letošního karnevalu v brazilském Riu de Janeiru rozdávali návštěvníkům z celého světa repelenty proti bodnutí komárem přenášejícím horečku dengue. Kvůli změnám klimatu může ale člověk onemocnět nejen v Jižní Americe, Asii či Africe, ale i v Evropě. I v té se totiž objevil komár tygrovaný, který může šířit právě horečkou dengue. Deník přináší odpovědi na základní otázky.

Horečkou dengue se lze nakazit už i v Evropě: Jak se projevuje, co očkování

Zdravotnictví
Pestré papoušky ara si užily děti v základní a mateřské škole na Borku u Českých Budějovic.
Jediní uznaní ptačí terapeuti u nás a možná i v Evropě. To jsou papoušci Rio a Klára. Společně se svojí majitelkou Romanou Bočkovou z Českých Budějovic navštěvují v rámci ornitoterapie různá sociální a zdravotnická zařízení, kde dělají radost seniorům, hendikepovaným i dětem. Papoušci svojí přítomností prokazatelně pomáhají zlepšení psychické rovnováhy člověka a zmírnění negativních pocitů.
37 fotografií

Exotičtí terapeuti Klára a Rio dokážou vykouzlit úsměv na rtech dětem i seniorům

Českobudějovicko
Španělský objev Carlos Alcaraz
Prestižní tenisový turnaj v Indian Wells vyhrál stejně jako loni Španěl Carlos Alcaraz. Druhý hráč světa ve finále opět zdolal Rusa Daniila Medveděva, tentokrát 7:6 a 6:1. Mezi ženami zvítězila světová jednička Iga Šwiateková. Polská hráčka porazila Řekyni Mariu Sakkariovou 6:4, 6:0 a navázala tak na předloňský titul, kdy ve stejně obsazeném finálovém duelu získala její soupeřka jen o jednu hru více.

Alcaraz si vystřílel obhajobu titulu. V Indian Wells kralovala i Šwiateková

Tenis
Zleva Ondřej Perušič a David Schweiner
Beachvolejbaloví mistři světa Ondřej Perušič a David Schweiner vypadli na turnaji Pro Tour Elite v Brazílii ve čtvrtfinále. Ve skupině přitom neztratili ve třech zápasech ani set. Na letošní tituly z Uberlandie a Paříže ale v Brazílii nenavázali. Po vítězství z Paříže a světovém zlatu z Mexika obsadili v přímořském středisku Joao Pessoa dělené páté místo.
11 fotografií

Smrtící italský servis. Perušič se Schweinerem končí v Brazílii ve čtvrtfinále

Ostatní sporty
Cyklista Jan Bárta (vlevo) a šéf Elkov Kasper Vladimír Vávra.
Úspěšný časovkář, sedminásobný mistr České republiky, účastník Giro d'Italia, Tour de France i Letních olympijských her v Londýně a Riu de Janeiru. Jeden z nejvýznamnějších českých cyklistických závodníků Jan Bárta se ve čtvrtek večer rozloučil s profesionální kariérou v Kyjově, kde ji před lety začal. „Je to symbolické ukončení kariéry,“ řekl osmatřicetiletý Bárta.
33 fotografií

VIDEO: Olympionik Bárta se v Kyjově rozloučil s profesionální kariérou

Ostatní sporty
Lukáš Krpálek
Rozhodnutí odcestovat na poslední chvíli na mistrovství Evropy dvojnásobnému olympijskému šampionovi Lukáši Krpálkovi úspěch nepřineslo. Nejlepší český judista prohrál v Montpellier hned první zápas v kategorii nad 100 kilogramů a skončil před branami čtvrtfinále. V duelu s Turkem Munirem Ertugem doplatil na technickou chybu, při pokusu o útok měl příliš brzy hlavu na tatami.

Judista Krpálek další medaili na ME nezíská. Prohrál hned svůj úvodní zápas

Ostatní sporty
Z oslavy ve stylu karnevalu v Riu
Senioři jsou pro nás rovnocenní partneři. Říká to Hana Čepová z neziskové organizace Právě teď!, která se s kolegyní Ivetou Luxovou snaží změnit vnímání stáří a stárnutí. „Na seniory je třeba nekoukat skrz prsty jako na nějaký senilní odpad, což se občas ve společnosti děje. Ti současní vyrostli spíš na Elvisovi či Beatles, ne na dechovce, jak si mnozí stereotypně myslí. Snažíme se je podporovat, aby se zajímali o nové věci, vzdělávali se, byli aktivní a i díky tomu vydrželi co nejdéle v dobré mentální a fyzické kondici,“ zdůrazňuje v rozhovoru s Deníkem.
7 fotografií

Dnešní důchodci vyrostli spíš na Elvisovi než na dechovce, říká odbornice

Česko