ŠTÍTEK: Romeo a Julie

Vlastimil Harapes zemřel ve věku 77 let.
Prožil jsem neobyčejný život, i když jsem ho proskákal. Nedá se říct, že by to byla práce. Je to činnost, která vás musí bavit. A je ohromné, když se člověk najde v tom, k čemu má předpoklady. To jsou slova Vlastimila Harapese, který ve středu v 77 letech podlehl rakovině plic. Jaké byly jeho baletní začátky, jak vzpomínal na vztah s Hanou Zagorovou a proč často prohlašoval, že má odpor k pohybu?
13 fotografií

Svatba Harapese a Zagorové byla účelová. Adoptovanou holčičku jim nakonec vzali

Divadlo
Mikuláš Kočulič - 1. místo
Předposlední říjnovou sobotu odstartovala série závodů Poháru Českého krasobruslařského svazu. V kategorii žaček si v Náchodě odbyla premiéru Anetka Valová. Anetka se pustila do boje s o dva roky staršími děvčaty s vervou. Ve své volné jízdě předvedla dvojitého rittbergera, dvojitého tulupa i salchova, dvě pěkné piruety, pěkné váhy i krokovou sekvenci. Anetka za svou volnou jízdu získala 28,75 bodu a obsadila v konkurenci 21 závodnic vynikající 7.místo.
5 fotografií

Mikuláš Košulič z Břeclavi vybojoval na krasobruslařském závodě zlato

Čtenář reportér
Manžele Machovští postupně rekonstruují olešenský zámek, aby jej mohli zpřístupnit veřejnosti. Z bývalých hospodářských budov plánují vytvořit agroturistické centrum.
/FOTOGALERIE/ Před sedmi lety koupili manželé Klaudia a Pavel Malkovští polorozpadlý olešenský zámek s přilehlými budovami a pozemky. Od té doby to tam dávají pomalu dohromady. Začali pivovarem, o dva roky později následovala zámecká budova, kde se nyní opravuje střecha. Jejich cílem je vybudovat v Olešné postupně agroturistické a zároveň kulturní středisko. Koncerty a divadla se tam ale pod širým nebem konají už nyní. Letošní sezonu zahájí Mňága a Žďorp.
74 fotografií

Probuzení zámku Olešná. Budoucností je přístupná památka, pivo i agroturistika

Podnikání
Zkouška baletního souboru Moravského divadla. Ilustrační foto
Jen pár týdnů před premiérou řešil soubor baletu Moravského divadla otázku uvedení baletu Bolero & Carmen/Carmen. Kvůli náhlé nemoci choreografa Cayetana Sota se zvažovala změna titulu či zrušení premiéry. Nakonec diváci o slíbená díla Bolero ani Carmen nepřijdou. Novou inscenaci nazvanou Bolero & Carmen nyní připravuje Ital Giorgio Madia.

Premiéra Carmen v Olomouci byla v ohrožení, mění se choreograf i název

Olomoucko
Moravská filharmonie vyráží na turné do Švýcarska
Moravská filharmonie vyráží na koncertní turné po Švýcarsku. V závěru tohoto týdne se představí v partnerském městě Luzernu, ale i v Thunu a Basileji. Početné hudební těleso doprovází také delegace z olomoucké radnice s cílem prohloubit vztahy v oblasti digitalizace, ekologie a kultury.
6 fotografií

Moravská filharmonie vyráží na švýcarské turné

Olomoucko
Zámecký skleník ovládl Malý princ. Boskovičtí skauti pořádali ples.
/VIDEO/ Plesová sezona startuje. Vzhůru na taneční parket! Zámecký skleník v Boskovicích na Blanensku je v sobotu po deváté hodině večer ve varu. Barevné reflektory blikají do šera a pod pódiem je plno. Sérii lidovek střídá řízný hit ze šedesátek Venus od kapely Shocking Blue. Teď o několik desetiletí později ho hraje regionální formace Prorock2. „A goddess on a mountain top. Was burning like a silver flame,“ zní sálem.
19 fotografií

Zámecký skleník ovládl Malý princ: boskovičtí skauti pořádali ples, podívejte se

Blanensko
Fantastické divadlo v Moravském divadle Olomouc
Premiéru lehce absurdní komedie Fantastické divadlo od současného izraelského dramatika Gura Korena uvede v pátek 25. listopadu Moravské divadlo v Olomouci. Diváci se od 19 hodin mohou těšit na zábavný kus s neotřelou zápletkou. Budou moci sledovat, jak si netradiční divadelní spolek poradí se Shakespearem a mecenáši z mafiánského podsvětí.
7 fotografií

Fantastické divadlo. Olomouc uvidí premiéru izraelské komedie

Olomoucko
Herečka Sandra Pogodová v muzikálu Okno mé lásky
Řada hitmuzikálů složených z písní slavných interpretů se před pár dny rozrostla o další počin. Je jím Okno mé lásky a tvůrci v čele s režisérem a autorem scénáře Radkem Balašem jím v pražském Divadle Broadway vzdávají poctu kapele Olympic, jež si připomíná šedesát let na scéně, i samotnému frontmanovi Petru Jandovi, který v květnu oslavil osmdesáté narozeniny. Jednu z rolí v novince ztvárňuje Sandra Pogodová.
5 fotografií

Sandra Pogodová: Okno mé lásky, to je fakt hit za hitem

Divadlo
Svatováclavské slavnosti 2022 ve Voticích.
/FOTOGALERIE/ Do Votic po roce opět zavítal sv. Václav, aby připomenul hrdou historii českého národa. Po průvodu svatováclavské družiny městem vystoupila na Komenského náměstí kapela Poprask, pak Harcíři z Rokycan s představením Jan Žižka. Po vystoupení jihočeské dechovky Babouci mohli přítomní zhlédnout ukázky místního klubu Taekwondo a akrobatické vystoupení Romeo a Julie spolu Chůdadlo.
61 fotografií

Svatý Václav opět po roce zavítal do Votic. A přizval k bohatému programu oslav

Čtenář reportér
Z představení 887 od Roberta Lepage.
Mezinárodní festival Divadlo, který se v Plzni uskuteční od 14. do 21. září, letos oslaví 30. výročí. K jubileu připravil program s výjimečnými zahraničními inscenacemi z Kanady, Švýcarska, Litvy, Maďarska, Slovenska i výběr toho nejlepšího, co se urodilo na domácích jevištích za poslední sezonu. Zahájen už byl předprodej vstupenek, zakoupit je lze on-line v síti plzenskavstupenka.cz.

Festival Divadlo uvede Roberta Lepage i provokativní adaptaci Romea a Julie

Volný čas
Ve středu 23.6. se v rámci Divadelního léta pod širým nebem uskutečnila zkouška Shakespearovy hry Rome a Julie.
Dvě závěrečná představení hlavního programu zrušil 15. ročník festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem. Reprízy inscenace Romeo a Julie v podání Spolku Kašpar, která měla na Divadelním létě premiéru v loňském roce, se budou hrát pouze ve středu 20. července a o den později. Představení, jež se měla uskutečnit v pátek 22. 7. a v sobotu 23. 7., se ruší.
21 fotografií

Divadelní léto zkracuje program, dvě představení Romea a Julie se ruší

Volný čas
Hra Milion se uvedla v premiéře v sobotu 25: června v Jičíně. Sál byl téměř vyprodaný, o úspěchu hry se v Jičíně mluví ještě několik dní po slavnostním večeru.
/RECENZE/ Událost, jakou jičínská scéna nepamatuje. Divadelní premiéra. Autorskou hru Milion přivezl do Jičína režisér Vilém Dubnička spolu s herci Vladimírem Polívkou a Hynkem Čermákem. Téměř vyprodali divadlo a sklidili ovace ve stoje, které nebraly konce. Jaká ale byla „komedie za všechny prachy“?

Milion: Herecká etuda s prvky hořké komedie nadchla diváky

Volný čas
Elvis
Do kin vstoupil další filmový spektákl Baze Luhrmanna Elvis. Australský režisér si s oblibou vybírá známé příběhy či ikony, které nahlíží svou vlastní optikou, hledá styčné body se současností a především ho baví si hrát. S obrazovými možnostmi, kýčem, americkým snem, mámivou mocí peněz, postmoderními prvky i s motivem lásky, nevyhnutelnosti a smrti. 
5 fotografií

Zabili Kennedyho? Nevadí, jedeme dál. Elvis nabízí omamnou smršť

Film a televize
Odlehlé místo v Hlubokých Mašůvkách bylo svědkem starého zločinu. Obrázek svatého Josefa.
Hluboké Mašůvky jsou známé svým rozlehlým poutním areálem a věřím, že mnoho lidí z okolí do těchto míst již zavítalo. Každé místo má svůj genius loci, ať již se týká jeho energie, krásou nebo klidem, které vyzařuje. V poutním areálu se nachází i jedno tajemné místo, kde se před mnoha lety odehrála tragédie. Pokud jste se někdy vydali za kostel Navštívení Panny Marie, směrem z malého kopečku, přejdete mostek a vydáte se cestičkou vpravo podél tichého potůčku, dostanete se po krátké chvíli ke stromu, kde visí vybledlý obrázek sv. Josefa a kovaný křížek. Za zajímavý příspěvek děkujeme Zuzaně Rozporkovém, za fotky Žanetě Vránové.
16 fotografií

Křížek a obrázek jsou němými svědky 110 let staré tragedie v Mašůvkách

Čtenář reportér
Balet Národního divadla startuje ve Státní opeře s nejznámějším příběhem lásky.
Nejznámější příběh lásky všech dob, velké a nadčasové milostné téma, to je příběh Romea a Julie, který v baletním ztvárnění choreografa Johna Cranka uvádí Balet Národního divadla na jevišti Státní opery. Klasické baletní představení na hudbu Sergeje Prokofjeva Romeo a Julie, který se v české premiéře představil ve čtvrtek 10. února, si během své osmdesátileté existence našel pevné místo na mezinárodních jevištích a patří k pilířům klasického repertoáru předních světových souborů.
12 fotografií

Nejznámější příběh lásky všech dob. Balet Romeo a Julie začíná ve Státní opeře

Čtenář reportér
Bouřlivé rozchody řešili v úterý pardubičtí strážníci. Ilustrační foto
V úterý vyjížděli pardubičtí městští policisté hned dvakrát k láskou rozervaným srdcím. Práce strážníků skutečně není jenom o chytání lumpů, často jsou vhozeni i do partnerských sporů a bouřlivých rozchodů. A řešte si je! Při výbuchu emocí z nešťastné lásky létal nábytek, osobní věci, křik se rozléhal po celém domě, vypilo se při tom hodně alkoholu a na přetřes přišly i výhrůžky sebevraždou. Romeo a Julie byli podle hlukem probuzených sousedů slabým odvarem. 

Výhrůžky sebevraždou a létající nábytek. Strážníci řešili žal z nešťastné lásky

Pardubicko