ŠTÍTEK: rozvod

Od ledna 2025 má začít platit takzvaná rozvodová novela, tedy změna v části občanského zákoníku, týkající se rozvodu manželství. Rozvod má zrychlit a zjednodušit, rodiče motivovat k dohodě. Ilustrační snímek
Od ledna 2025 má začít platit takzvaná rozvodová novela, tedy změna v části občanského zákoníku, týkající se rozvodu manželství. Rozvod má zrychlit a zjednodušit, rodiče motivovat k dohodě. V zákoníku má také přibýt formulace o nepřijatelnosti tělesného trestání dětí. Novelu nedávno představila ředitelka legislativního odboru ministerstva spravedlnosti Pavla Belloňová na konferenci Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí, zabývající se dopady rozvodů na děti. Deník.cz prošel i celý návrh novely a přináší přehled nejdůležitějších informací k ní.

Novinky k rozvodům manželství: Budou rychlejší a uvolněnější, ale zdraží

Česko
Šlechtova restaurace.
Dokončení rekonstrukce Šlechtovy restaurace v pražské Stromovce vyjde předběžně na téměř 200 milionů korun. Hlavní město vypíše tendr, ve kterém bude hledat stavebníka. Vzniknou tři gastroprovozy, při rekonstrukčních pracích se opraví kolonáda, altán či svah nad restaurací. V nedokončených prostorách také dělníci doplní příčky a vybudují výtah a udělají rovněž rozvody inženýrských sítí. Vypsání zakázky schválili pražští zastupitelé.
10 fotografií

Dokončení opravy Šlechtovy restaurace vyjde na téměř 200 milionů korun

Praha
Ilustrační foto.
Počet obyvatel Česka během loňského roku stoupl ze zhruba 10,83 milionu na 10,90 milionu. Nárůst zajistila jen migrace. Počet narozených dětí totiž znovu meziročně klesl, a bylo jich tak nejméně za posledních 22 let. Oznámil to ve středu Český statistický úřad (ČSÚ). Díky stěhování ze zahraničí přibylo loni asi 94.700 obyvatel České republiky. Naopak přirozenou výměnou, tedy rozdílem mezi počtem zemřelých a narozených, 21 600 obyvatel ubylo. Celkový přírůstek tak činil asi 73 tisíc obyvatel.

Počet obyvatel ČR vzrostl na téměř 11 milionů. Dětí ale bylo nejméně za 22 let

Česko
Doprava na Filipínách
/Od zvláštního zpravodaje Deníku/ Je to jedna z nejkratších zastávek na naší skoro čtyřicet tisíc kilometrů dlouhé cestě. Po sedmi hodinách letu ze Sydney jsme ale i za krátkou zastávku na Filipínách, odkud se pokračuje po dotankování do Japonska, hodně rádi. I tady přichází ministra zahraničí Jana Lipavského přivítat zdejší český velvyslanec, i tady je čas alespoň na několik krátkých rozhovorů. Téma se vynoří samo, citátem z Bible při příchodu z letadla a křížem na dveřích, kterými procházíme do letištního prostoru.
17 fotografií

Katolické Filipíny. Kdo se tu chce rozvést, má pořád smůlu

Svět
Dana Škorpilová (vlevo) s Bohumilou Čihákovou
V padesáti se jí převrátil život vzhůru nohama. Z pozice ředitelky skončila ze dne na den na úřadu práce. „Byla to pro mě šílená dehonestace, když jsem stála mezi lidmi na pracáku, kteří pracovat nechtěli a já chtěla. Měla jsem světu co nabídnout, ale oni mě nikde nechtěli. Přišla jsem o práci, rodinu a milence. Bylo to horší než celá menopauza, která tomu všemu moc nepřidávala,“ vypráví v rozhovoru fitness trenérka, specialistka na výživu a spoluautorka knihy Fit i bez fitka Dana Škorpilová.

Život s menopauzou: Z banky rovnou na pracák, rozvod a nová láska

Česko
Kariéru Josefa Laufera násilně přerušila operace, která měla fatální následky.
Koho by Veronika Žilková viděla nejraději vedle dcery Agáty? Proč skončila Olga Šípková na psychiatrii? Jaké starosti řeší po rozvodu Alex Mynářová? Co dělá Martina Preissová pro to, aby vypadala tak skvěle? A jaká je šance, že se Josef Laufer probere z kómatu? Tato témata patří v magazínové rubrice společnost k těm, která vás v roce 2023 zaujala nejvíc.

Svatby, rozchody i těžkosti 2023: láska Agáty, boj Olgy Šípkové a Josef Laufer

Ženy
Johnny Depp na letošním filmovém festivalu v Cannes. Slavnostně zde uvedl film Jeanne du Barry. Zahrál si v něm francouzského krále Ludvíka XV.
Johnnyho Deppa, jehož kariéra zahrnuje řadu filmů a rolí, formovalo složité dětství s agresivní matkou i vztahy s jeho přítelkyněmi a manželkami. Naštěstí ne všechno, co vzešlo z jeho druhého a skandálního rozvodu s herečkou Amber Heard, bylo špatné. Soudní tahanice mu nachystaly šestileté období filmové abstinence. Díky nim si však Johnny Depp uvědomil, že Hollywood ke štěstí nepotřebuje.
5 fotografií

Johnny Depp a jeho stíny: Násilnická matka, dvě manželky a hněv z Hollywoodu

Společnost
Princezna Diana
Koncem srpna se dostal na veřejnost další z dopisů zesnulé princezny Diany (†36) a nechává opět nahlédnout do jejího soukromého života. Datuje se do doby, kdy měla krátce před rozvodem s princem Charlesem a přiznává v něm nejen „strach“ z nového, svobodného života, který ji čekal, ale vyjadřuje v něm i naději v lepší budoucnost. Koncem září by se měl vydražit v Beverly Hills v Kalifornii.
8 fotografií

Do dražby jde další dopis princezny Diany. Psala ho před rozvodem s Charlesem

Společnost
Tereza Jakubíková (vlevo) s Bohumilou Čihákovou
Místo lásky každodenně přihlížela tomu, jak otec surově bije její matku. Už jako malá se smiřovala s myšlenkou, že se probudí a matka tady nebude, protože ji otec zabil. Ani rozvod jim však štěstí nepřinesl. „Další partneři byli kopií otce. Vládlo u nás násilí a křik. Následky po tom všem, co se doma odehrávalo, si ponesu do konce života,“ říká v otevřeném rozhovoru umělkyně Tereza Jakubíková, známá pod uměleckým příjmením Jacob.

Otec matku málem zabil. Mlátil jí hlavou o schody, vypráví Tereza Jacob

Česko
Jméno Agáty Hanychové je v posledních dnech díky rozchodu s Jaromírem Soukupem jedním z nejskloňovanějších v Česku
Před lety se milovali. Časem došlo k neshodám, případně nevěrám, jež vyústily v bouřlivé rozchody a rozvody. Některé páry žily spokojeně řadu let, jiné spolu pobyly krátce… Pamatujete si na muže, který jako první navlékl snubní prsten Simoně Krainové? S kterou zpěvačkou se rozvedl Karel Šíp? Agáta Hanychová má tři děti se třemi tatínky a aktuálně řeší další rozchod. Víte, kdo ji jako jediný dovedl před oltář? 

KVÍZ: Rozchody a rozvody. Hanychová, Krainová a další. Znáte jejich expartnery?

Společnost
Arnold Schwarzenegger na premiéře třídílného seriálu z dílny Netflixu. Ten divákům přináší příběh rakouského venkovského kluka, jenž se stal světovou hvězdou první velikosti.
Otec Arnolda Schwarzeneggera dával vždy přednost jeho staršímu bratrovi. Byl přesvědčený, že budoucí filmová star není jeho vlastním synem. Nelehké začátky Arnolda motivovaly a katapultovaly směrem k neuvěřitelné kariéře. Věděl, co chce, a díky tvrdé práci to i dokázal. Chudý kluk z malé rakouské vesničky dobyl Ameriku, přesně jak si před více než šedesáti lety předsevzal. Stal se legendou kulturistiky, hereckou ikonou a nakonec i politikem. Nevydařil se mu soukromý život. Šťastné manželství skončilo před lety rozvodem poté, co se přišlo na jeho nevěru s uklízečkou. 
5 fotografií

Trable Arnolda Schwarzeneggera: Nevěra s uklízečkou, rozvod, těžký život s otcem

Společnost
Ilustrační foto pitná voda z kohoutku.
Výraznou změnu chuti pitné vody z kohoutku vnímají lidé na různých místech Prahy. Vyvolalo to rozruch, protože ji spotřebitelé hodnotí jako změnu k horšímu. A neobejde se to bez stížností. Úřady ale tvrdí, že i v době úprav na zdroji Želivka je vše v pořádku a voda dodávaná odběratelům vyhovuje všem požadavkům.

Voda z kohoutku Pražanům páchne a nechutná. Podle laboratoře je v pořádku

Praha
Vrtání do zdi v domě, který neznáte, může být náročným úkolem. Plastové rozvody můžete snadno poškodit.
Potřebujete vrtat do zdi? Víte, kde jsou rozvody vody, odpadů nebo elektřina? Jedním z hlavních problémů je totiž lokalizace plastových trubek vodovodního a odpadního systému, protože jsou uloženy buď pod podlahou, nebo ve zdech a nejsou vždy jasně označeny. K poškození dojde rychle a nevratně. A z počátku libý zvuk vrtačky se po činu může změnit v noční můru v podobě drahých a náročných oprav.

Jak si omylem neprovrtat plastové rozvody v domě? Šikovní fachmani si poradí

Domácnost
Jindřich VIII. se dvoří Anně Boleynové na plese pořádaném kardinálem Wolseym
Před 490 lety, v neděli 28. května 1533, prohlásil canterburský arcibiskup Thomas Cranmer, že sňatek mezi Annou Boleynovou a anglickým králem Jindřichem VIII., uzavřený už před více než čtyřmi měsíci ve Whitehallu (a dost možná ještě potají o dva měsíce dříve v Doveru), je platný. Mladá žena se konečně oficiálně stala novou královnou. Stálo ji to život.
12 fotografií

Příběh Anny Boleynové: Sňatek platí, řekl arcibiskup. Byl to krok k její záhubě

Svět
Královna uznávala Dianinu veřejnou popularitu a její přínos pro královskou rodinu. Proto k ní byla i po rozvodu s Charlesem štědrá.
Rozvod není legrace a když patříte ke královské rodině, díky veřejnému propírání soukromí se stres a trápení z něj násobí. Nejvíce na očích jsou v tomto ohledu britští monarchové, kde rozvody a následné sňatky ještě před nedávnem nepřipadaly v úvahu. Historie však musela ustoupit nové době, a tak se tisícileté tradice za panování Alžběty II. zachvěly v základech. Příslušníci královské rodiny se rozváděli jako o závod…
10 fotografií

Na královském rozvodu se dá vydělat. Oblíbené a chytré Dianě se to povedlo

Společnost
Aperio začne od května nabízet osvědčený program z Ameriky, který má zlepšit komunikaci s partnerem. Výrazně snižuje riziko rozvodu
Společnost pro zdravé rodičovství Aperio radí klientům ve většině fází rodičovství, nejčastěji však v době, kdy v rodině dochází k rozvodu. „Nejčastěji se na nás obracejí lidé, kteří už mají nějaký vážnější problém. Třeba s vymáháním výživného nebo s nastavením kontaktu dítěte s druhým rodičem,“ upřesňuje ředitelka spolku Eliška Kodyšová.

Rozvodům může zabránit i lepší komunikace ve školách, říká expertka

Ekonomika
Spolehlivé a bezpečné dodávky tepla. I to je součást memoranda mezi ČEZ Teplárenskou a ZKL Klášterec.
Memorandum o další možné spolupráci ohledně dodávek tepla podepsali v úterý 24. ledna zástupci společností ČEZ Teplárenská, ze Skupiny ČEZ a ZKL Klášterec nad Ohří. Na základě memoranda, uzavřeného do konce roku 2028, je ČEZ Teplárenská připravena dodávat tepelnou energii do areálu ZKL za splnění předpokladu, že obě strany naleznou shodu v rámci budoucí nové smlouvy nejen o dodávkách tepelné energie, ale třeba i v možnosti odkupu rozvodného tepelného zařízení po realizaci modernizace ZKL Klášterec, který v současné době odebírá 10 TJ tepla.

Spolehlivé a bezpečné dodávky tepla. To je součást memoranda mezi ČEZ a ZKL

Čtenář reportér