ŠTÍTEK: rozvojové země

Civilisté ve válkou zničených ulicích Mariupolu v prvních měsících války. Následné boje město zdevastovaly, nakonec padlo do rukou Rusů
Česko bude na mírovém summitu o Ukrajině v Saúdské Arábii zastupovat náměstek ministra zahraničí Jan Marian (STAN). ČTK to sdělil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Na summitu budou v Džiddě na začátku srpna jednat zástupci Ukrajiny, západních a rozvojových zemí. Podle informací ČTK zatím není jasné, zda se zástupci zemí zúčastní fyzicky, nebo on-line.
14 fotografií

Summitu o míru na Ukrajině se zúčastní náměstek Marian, uvedlo ministerstvo

Česko
Děti ze Základní školy v Drmoule vlastnoručně vytvořily výrobky, které prodaly. Výtěžek použily na nákup vody pro lidi v rozvojových zemích.
Na lidi v rozvojových zemích myslí žáci Základní školy Drmoul. Za výtěžek, který utržili z prodeje svých výrobků, nakoupili věci, které lidem připadají naprosto obyčejné.

Žáci koupili vodu pro rozvojové země

Chebsko
Látkové panenky pomáhají dětem v nejchudších zemích.
Do šití panenek včetně vymýšlení, jak je originálně vyzdobit, se mohou organizovaně pustit obyvatelé středočeských domovů seniorů – a případně i dříve narození klienti dalších zařízení poskytujících sociální služby. Hejtmanství chce rozšířit spolupráci s českým UNICEF (Dětským fondem Organizace spojených národů) na projektu Adoptuj panenku a zachráníš dítě, což je charitativní akce na podporu očkování dětí v rozvojových zemích. Dobrovolníci vyrábějí látkové panenky, které pak UNICEF nabídne k prodeji za 600 Kč.

Senioři mají šít panenky na pomoc dětem z chudých krajin

Z okolí
Piknik Férová snídaně proběhne v Mělníku v sobotu 11. května v 10 hodin v parku Na Aušperku.
Mělník - Mělnické kulturní centrum se letos posedmé zapojí do projektu propagace lokálních pěstitelů v rámci Světového dnu pro fair trade. Patří mu vždy druhá květnová sobota. Piknik Férová snídaně se v Mělníku uskuteční v sobotu 11. května v 10 hodin v parku Na Aušperku.
4 fotografie

V parku Na Aušperku posedmé férově posnídají

Mělnicko
Besedy s Pavlem Justichem se zúčastnilo na 200 studentů gymnázia i žáků z nedaleké základní školy. Dohromady vybrali na 8000 korun.
Liberecký kraj – Školní pomůcky a čistá voda. Pro české školáky samozřejmost, pro děti v rovníkové Africe často velká vzácnost. Podpořit své vrstevníky v Keni se proto rozhodli na gymnáziu v Mimoni. Díky českým školákům získají děti z africké vesnické školy sešity a tužky na celý rok.
7 fotografií

Studenti z Mimoně pomohli dětem v rovníkové Africe

Českolipsko
Ilustrační foto.
Damníkov - Naši žáci se zapojili do programu Dnes jím jako…, který byl zaměřen na Indii. Program zábavnou formou pomáhá vzdělat žáky, zajistit jim povědomí o situaci v rozvojové zemi a pomoci tím k zamyšlení, že můžeme svět kolem nás měnit.

Školáci se podívali do Indie

Orlicko
Obezita je problém - ilustrační snímek
Říjnový Světový den výživy každoročně upozorňuje na nedostatek potravin v rozvojových zemích, ale i na opačný problém – obezitu a nezdravé stravovací návyky v rozvinutých oblastech, které se podílí na vzniku civilizačních chorob.
8 fotografií

Svět trápí hlad, ale i obezita

Zdraví
Ilustrační foto.
Jezte zdravě a přijďte se poradit do šumperské nemocnice Šumperk, vzkazují její odborníci. Ve středu 18. října, se nemocnice připojí k Světovému dni výživy. Veřejnosti v prostorách své lékárny nabídne od 14 do 16.30 hodin bezplatná vyšetření i poradenství ohledně správné a zdravé životosprávy.

Odborníci z nemocnice poradí, jak jíst zdravě a chutně

Šumpersko
Ilustrační foto.
Hodonín - Učitelé a studenti hodonínského gymnázia zakončili ve čtvrtek školní rok ziskem titulu Fairtradová škola. „Naše město již držitelem titulu je. Do propagace spravedlivého obchodu v takzvaných rozvojových zemích se zapojují místní příspěvkové organizace i místní nemocnice, bylo tedy nasnadě, že se i naše škola do projektu Fairtradových měst a škol zapojila,“ uvedl ředitel školy Jan Marenčík.

Gymnazisté získali mezinárodní ocenění. Za podporu férového oceňování

Hodonínsko
Hodonín zvítězil v soutěži o Fairtradový počin roku 2016 díky Fairtradové svačince v nemocnici.
Hodonín - Titulem Fairtradový počin roku 2016 se může od pondělí pyšnit Hodonín. Konala se tam jedna z nejvýznamnějších akcí na podporu obchodu, který lidem v rozvojových zemích zaručuje za práci spravedlivou odměnu a zároveň počítá s dodržováním lidských práv.

Hodonín zvítězil. Díky Fairtradové svačince

Hodonínsko
Ilustrační foto.
Soběslav – Žáci Základní školy Komenského v Soběslavi se rozhodli pomoci potřebným lidem v rozvojových zemích, a tak koupili prostřednictvím nadace Člověk v tísni ovci a dvacet kuřat.

Školáci koupili ovci v Etiopii

Táborsko
Elizabet, Atík, Klára. Jména panenek, z nichž každá představuje skutečné dítě z rozvojové země. Člověk, který si ji koupí, daruje pro dané dítě peníze na očkování proti šesti smrtelným dětským chorobám.
Vyškov – Elizabet, Atík, Klára. Jména panenek, z nichž každá představuje skutečné dítě z rozvojové země. Člověk, který si ji koupí, daruje pro dané dítě peníze na očkování proti šesti smrtelným dětským chorobám, tedy spalničkám, záškrtu, černému kašli, tetanu, tuberkulóze a dětské obrně. Do očkovací kampaně UNICEF je už zhruba šest let zapojená i vyškovská Knihovna Karla Dvořáčka.
9 fotografií

Koupí panenky lidé darují peníze na očkování dětem. K mání jsou v knihovně

Vyškovsko
Ilustrační foto
Vatikán - Muž číslo jedna v hierarchii Řádu maltézských rytířů sáhl ke zřídka vídanému kroku a rezignoval na svou funkci kvůli sporu s Vatikánem. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na mluvčího řádu. Spor řádu s vedením církve se táhne již od prosince a podle médií v něm pravděpodobně jde o rozdávání prezervativů v rozvojových zemích.

Nevídané! Velmistr maltézských rytířů rezignoval po sporu s Vatikánem

Svět
Ekvádorský prezident Rafael Correa a António Guterres.
Quito - Ekvádor převzal předsednictví ve skupině G77, která na půdě OSN hájí zájmy 134 rozvojových zemí. Blok, jenž obvykle vystupuje společně s Čínou, bude pokračovat v prosazování sociální a ekonomické rovnosti, řekl ekvádorský prezident Rafael Correa citovaný agenturou AP.

G77 bude předsedat Ekvádor, chce sociální i ekonomickou rovnost

Ekonomika
Papež František
Řím - Papež František se dostal do sporu s Řádem maltézských rytířů kvůli odvolání jejich velkokancléře. Toho vedení řádu odvolalo zřejmě kvůli rozdávání prezervativů v rozvojových zemích. Papež učinil podle agentury AP neobvyklý krok, když tento týden jmenoval komisi, aby vyšetřila odvolání Albrechta von Boeselagera. Řád nyní papeži vzkázal, že ustavení komise považuje za nepřijatelné.

Papež má spor s maltézskými rytíři, zřejmě kvůli kondomům

Svět
Ilustrační foto
Vídeň - Bez hygienických záchodů musí stále žít asi třetina lidstva. Důsledkem je časté znečištění původně pitné vody s rizikem závažných zdravotních obtíží. V předvečer Světového dne toalet na to dnes ve Vídni upozornil ředitel Rakouské rozvojové agentury (ADA) Martin Ledolter.

Třetina lidí ve světě nemá hygienický záchod

Svět
Lidových teorií, jak nás komáři dokáží najít, existuje řada: že umí zachytit oxid uhličitý z našeho dechu, že jdou na sladkou lidskou krev. Pravda je mnohem jednodušší.
Praha - Více než stovka českých turistů onemocněla letos horečkou dengue, což je dvaapůlkrát více než za celý loňský rok. Podle prezidenta Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny a vedoucího Centra cestovní medicíny v Ostravě-Hrabůvce Rastislava Maďara má až polovina českých cestovatelů v některých oblastech rozvojových zemí zdravotní obtíže, nejčastěji jde o průjmy, horečky, vyrážky či nákazy dýchacích cest. Určit přesnou diagnózu po návratu je pro lékaře mnohdy složité, cestovatelé už zpravidla nemají infekci, ale jen protilátky z prodělaného onemocnění.

Horečkou dengue onemocnělo letos dvakrát víc Čechů. U 16 našli lékaři virus zika

Česko
Česká rozvojová agentura
Brno - Česká rozvojová agentura (ČRA) od listopadu zvýší podporu pro projekty, které spolufinancuje. Na realizační fázi přispěje až 50 % a maximální částku 200 000 eur (asi 5,4 milionu korun). Dosud dávala až 2 miliony korun, takže svůj příspěvek více než zdvojnásobí. Na tiskové konferenci na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně to uvedli zástupci ČRA a ministerstva zahraničních věcí.

Česká rozvojová agentura od listopadu zvýší podporu projektů

Ekonomika
Ilustrační fotografie.
New York - Téměř 385 milionů děti žije na světě v extrémní chudobě. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnil Dětský fond OSN (UNICEF). Nejpostiženější jsou děti v subsaharské Africe a v jižní Asii, kde smutný žebříček vede Indie. Informovala o tom agentura AP.

UNICEF: V extrémní chudobě žije na světě 385 milionů dětí

Svět
Ilustrační foto.
Praha – V Česku není vzteklina bezprostřední hrozbou, ale zejména v rozvojových zemích představuje velký problém. Každý rok na toto onemocnění ve světě zemřou desítky tisíc lidí, zejména dětí v chudých mimoevropských zemích, sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal. Oběti jsou nejčastěji pokousány psy.

Vzteklina v Česku není akutní hrozbou, ve světě se na ni ale umírá

Zdraví
Ilustrační foto.
Islámábád - Začínající pakistánská společnost vyvinula hru pro chytré telefony, která má odbourat tabu okolo menstruace. Tyto předsudky stigmatizují miliony žen a dívek v mnoha rozvojových zemích. Hráč se snaží do růžových kalhotek lapit vložky a tampony a vyhnout se listí, novinovému papíru, hadrům a jiným nevhodným náhražkám, popsala hru agentura AFP. S dokončením každé úrovně se otvírají dveře k rozbití předsudků ohledně "nečistých" žen.

Mobilní hra má pomoci odbourat tabu o "nečistých" ženách

Svět
Ilustrační foto
Washington/Praha - Až 23 procent konfliktů, které vznikly v letech 1980 až 2010 v etnicky roztříštěných zemích, je vázáno také na klimatické změny. Vyplývá to ze studie zveřejněné v americkém vědeckém časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. Hnutí DUHA a Greenpeace dnes na vědeckou studii reagovaly společným tiskovým prohlášením, podle kterého by tyto skutečnosti měla česká vláda vzít v úvahu.

Ozbrojené konflikty podle vědců mohou souviset i s klimatem

Svět