ŠTÍTEK: Rudolf I. Habsburský

Výstava Křišťálový Šípek potrvá až do konce května.
Významný architekt a designér Bořek Šípek proslul také jako autor originálních skleněných objektů a ovlivnil celou řadu svých následovníků. Výstava Křišťálový Šípek, jejíž vernisáž proběhla v pátek 1. dubna v Křišťálovém chrámu v Kunraticích u Cvikova, představuje slavné vázy, mísy, svícny, poháry, ale také svítidla a porcelán.
25 fotografií

Křišťálový Šípek. Výstava v Kunraticích u Cvikova ukazuje díla českého velikána

Českolipsko
Vražda posledního Přemyslovce Václava III.
Po smrti Přemysla Otakara II. v bitvě na Moravském poli uzavřel vítězný římský král Rudolf I. Habsburský sňatkovou dohodu s královnou vdovou Kunhutou Haličskou. Podle ní se kralevic Václav II. oženil s jeho dcerou Gutou a Václavova sestra Anežka zase s jeho nejmladším synem Rudolfem II.

Tajemné okolnosti smrti šetrného krále Kaše

Z okolí
Ilustrační foto
V historické literatuře se tradičně uvádí, že instituci věnných měst vytvořil Václav II. pro svoji druhou manželku Alžbětu (Elišku) Rejčku (Richenzu), dceru vévody pomořanského a později polského krále Přemysla II. z rodu Piastovců.

Václav II. zabezpečil svoji manželku

Volný čas
Ilustrační foto.
VYSOKÉ MÝTO - Roku 1307 český král Rudolf I. Habsburský zajistil svoji manželku Elišku Rejčku částkou čtyřicet tisíc zlatých a zároveň důchody z královských měst Chrudimě, Hradce a Vysokého Mýta.

Oslavy 700. výročí Vysokého Mýta

Volný čas
Ilustrační foto.
VÝCHODNÍ ČECHY - Milovníci středověkých slavností by měli ve dnech 7. a 8. září zamířit do Vysokého Mýta na Orlickoústecku. Po oba dny bude město slavit výročí 700 let ustanovení královským věnným městem. Kromě historické podívané čeká návštěvníky také několik hudebních vystoupení a soutěž krásy.

Vysoké Mýto bude slavit historické výročí za přítomnosti královny

Volný čas
Hrad Křivoklát je jedním z nejstarších a nejznámějších hradů u nás.
Víte, který český hrad patří mezi nejstarší a nejvýznamnější sídla českých knížat a králů a jeho počátky sahají až do 12. století? Jaký hrad byl několikrát těžce poškozen požárem či které sídlo české šlechty se stalo velmi obávanýmvězením?

Hurá do chladu!

Výsledky losování