ŠTÍTEK: rum

Raspenava Distillery
„Po skleničce slivovice, bude ti to myslet více.“ Citátu spisovatelky a scénáristky Haliny Pawlowské dává za pravdu destilerie v Raspenavě v podhůří Jizerských hor, kde se za přispění technologie, přírody a kapky alchymie rodí pálenky. Zatímco některé odpočívají v nerezových nádržích, jiné skončí v sudech po ušlechtilých destilátech či vínech. Ananasovice tak odpočívala osm měsíců v sudu po Pineau des Charentes, višňovice zase sedm měsíců zrála v sudu po Islay whisky a pro zjemnění chuti použili dřevo ze stromu jagueira získané v daleké Amazonii.    
78 fotografií

Mandlovice je výzva, rum alchymie. V Raspenavě zrají pálenky v sudech z Brazílie

Regiony
Raspenava Distillery.
„Po skleničce slivovice, bude ti to myslet více.“ Citátu spisovatelky a scénáristky Haliny Pawlowské dává za pravdu destilerie v Raspenavě, kde se v podhůří Jizerských hor rodí za přispění technologie, přírody a kapky alchymie pálenky. Zatímco některé odpočívají v nerezových nádržích, to nejlepší z destilačního přístroje skončí v sudech po ušlechtilých destilátech či vínech. Ananasovice tak odpočívala osm měsíců v sudu po Pineau des Charentes, višňovice zase zrála sedm měsíců v sudu po Islay whisky a pro zjemnění chuti použili dřevo ze stromu jagueira získané v daleké brazilské Amazonii.    
80 fotografií

Mandlovice je výzva, rum alchymie. V Raspenavě zrají pálenky v sudech z Brazílie

Liberecko
Soudní dvůr Evropské unie (EU) v Lucemburku
Z názvů vynechat označení máslo a rum. České výrobky se musely přejmenovat na tradiční pomazánkové či tuzemský. Kvůli pravidlům Evropské unie. Další díl seriálu Deníku popisujícího změny, které Unie do života Čechů přinesla, přibližuje právě změny názvů potravin. Podle průzkumu Deníku původní pojmenování výrobků chybí spíš starším lidem a pamětníkům.

Česko za 20 let v EU marně hájilo pomazánkové máslo a tuzemský rum

Česko a EU
Tradice pití vaječného likéru sahá až do středověku, kdy byl tento nápoj oblíbený hlavně mezi šlechtou.
I když se pití vaječného likéru váže spíše k vánočním radovánkám, své místo má i na velikonočním stole. Je to nápoj, jemuž vajíčka dodávají zdraví, vanilka vůni a rum lahodnost. Navíc nemusí být jen v likérové skleničce, ale můžeme jej přidávat do kávy, ke zmrzlině nebo do sladkých zákusků. Od kdy lidé pijí vaječný koňak a jak připravit výborný vaječný likér?

Sklenička vaječného likéru vždy potěší: Jak si připravit skvělý „ajrkoňak“

Za jídlem
K Velikonocům patří tradiční pochoutky.
Lidé, kteří slaví velikonoční svátky doma a potrpí si na výzdobu, určitě vědí, že vedle malovaných vajíček je nejefektnější ozdobou slavnostního stolu velikonoční beránek upečený ze sladkého těsta. Dá se připravit a ozdobit na mnoho způsobů a zpravidla mu nechybí mašlička kolem krku a někdy třímá i vítězný praporec. Proč o Velikonocích pečeme právě beránka? A jak upéct nejlepšího beránka? Podívejte se na recept na vláčné chutné těsto.
12 fotografií

Krasavec s mašlí: Jak jednoduše upéct dobrého a vláčného velikonočního beránka

Za jídlem
Jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz je druhým největším výrobcem tuzemáku v Česku.
Mexiko má tequilu, Skotsko svou whisky a Česku kraluje tuzemák. Alkoholický nápoj, známý dříve jako tuzemský rum, vyrábí několik likérek v republice. Jednou z nejznámějších je ale Fruko-Schulz v Jindřichově Hradci. Charakteristická etiketa s plachetnicí, která lahve s lihovinou zdobí, se od počátku tamní výroby téměř nezměnila. Za dveře firmy, která úspěšný nápoj vyrábí, nahlédl Deník v dalším dílu seriálu Legendární české značky.
27 fotografií

Tuzemák s plachetnicí má dlouhou tradici. Firma ho čepuje i na benzince

Zprávy
Vosím hnízdům o Vánocích nikdo neodolá.
Vánoční období v Česku neodmyslitelně spojujeme s vůní skořice, vanilky, rumu a sametovým aroma pečených dobrot. Mezi tradičními vánočními lahůdkami, které naše chutě rozveselují, zaujímají zvláštní místo malé kousky radosti, kterým podle jejich tvaru říkáme Vosí hnízda, či Včelí úly. Jde o opravdovou hvězdu mezi vánočním cukrovím. Vosí hnízda jsou neskutečně dobrá a lahodná. A překvapivě jednoduchá na přípravu.

Vosí hnízda jako něžná vánoční lahůdka. Toto cukroví si zvládne připravit každý

Za jídlem
Vaječný koňak
Vaječný koňak patří mezi nejoblíbenější vánoční likéry. Ten, který si vyrobíte doma, má oproti kupovanému dvě hlavní výhody. Jeho chuť doladíte přesně podle sebe, ale můžete si také před přidáním rumu odlít nealkoholickou verzi. Z té budou mít radost děti i návštěva, která přijede autem. O recept na lahodný vaječný likér se podělila foodblogerka známá jako Markéta v troubě. 

Jak na lahodný vaječný koňak? Vynikající je likér foodblogerky Markéty v troubě

Za jídlem
Základ pralinek tvoří cukr, ořechy a čokoláda, ostatní ingredience se mohou lišit
Pralinky jsou luxusem, který si může dovolit každý. Milují je jak malí, tak i velcí. Existuje nepřeberné množství jejich příchutí, takže si každý snadno najde tu svou. Pralinky dokonce mají svůj mezinárodní den, který připadá na 24. června. Ty luxusní se vyznačují použitím kvalitních surovin, mezi nejoblíbenější patří pralinky belgické. Jaká je jejich historie a kolik stojí nejdražší pralinky? 
13 fotografií

Pralinky slaví svůj mezinárodní den. Dopřejte si rozkoš pro chuťové pohárky

Za jídlem
Vlastimil Kyselák
/KANONÝR DENÍKU/ Ač má Vlastimil Kyselák už 41 let a nehraje ani zdaleka všechny zápasy, ukázal, že když chce, tak mu to stále pálí. V zatím posledním zápase proti poslednímu celku A skupiny III. třídy prostějovského okresu totiž dopomohl svému Tištínu čtyřmi brankami k jednoznačné výhře v poměru 11:4. I proto se stal naším dalším Kanonýrem Deníku.

Má přes čtyřicet, góly ale nezapomněl. Tištínský Kyselák dělá v klubu i brigády

Okresy
Jablečný koláč
Receptů na chutný jablečný koláč existuje hned několik. „Já jsem si oblíbila jeden takový lehce obrácený s vrstvou másla, který voní po skořici, mandlích a rozinkách v rumu. Nemusíte tak složitě připravovat těsto, karamelizovat jablka a ani zaplétat mřížky. Stačí jen jednoduše smíchat všechny suroviny, vložit do pekáčku a dát péct. Takže žádné hory špinavého nádobí a čekání, zda se těsto povedlo,“ říká Linda Pazderová. Vyzkoušíte recept z jejího food stories blogu?
4 fotografie

Voní po skořici a rozinkách v rumu. Jednoduchý jablečný koláč zvládne každý

Za jídlem
Tradiční masopustní koblihy v Hradci Králové
Tradičním jídlem pro stále oblíbenější masopust jsou kromě zabíjačkových pokrmů také koblihy. Průvod masek tohle sladké občerstvení za své písně a improvizované výstupy vždycky rád ocení. Čerstvé koblihy jsou ale skvělé po celý rok a milují je nejen děti snad v každé rodině. Když chtěl hudební skladatel Leoš Janáček uctít hosta, nechal nasmažit koblihy. Vyzkoušejte proto pět receptů, které jsme pro vás vybrali. Uvidíte, že je zvládnete a pochutnáte si.
19 fotografií

Koblihy a masopust prostě patří k sobě. Vyberte si z pěti skvělých receptů

Za jídlem
Sobědružský Martin Klinkáček (vlevo)
V minulé sezoně nastřádaly během 28 zápasů 39 bodů, v té aktuální tonou na dně okresního přeboru s pouhými třemi bodíky. Sobědruhy chtěly hrát ve středu tabulky, při dobré konstelaci hvězd být v její lepší polovině, ale plán jim vůbec nevyšel. „Devadesát procent podzimních zápasů bylo nepovedených. Ale myslím, že máme na víc. Pro jaro máme jasný cíl, kterým je udržet se v nejvyšší okresní soutěži," hlásí jedna z opor Slovanu Martin Klinkáček.
50 fotografií

Sobědruhy myslí jen na záchranu. Vyhecovat se občas snaží i basou rumů

Okresy
Vosí hnízda, klasika, které nikdo neodolá
Někdo jim říká vosí hnízda, jiný včelí úly. U tohoto cukroví můžeme pozorovat zajímavý paradox. I když ho všichni zbožňují, dělá se poměrně málo. Při pravidelných přehlídkách vánočních výrobků na návštěvách nebo při chlubení mezi kolegy zaručeně zmizí jako první. Připravte si opravdu výtečná vosí hnízda. 

Cukroví, kterému nikdo neodolá. Jak připravit oblíbená vosí hnízda

Za jídlem
Vánočka s máslem a džemem je nejlepší snídaně.
Připravte se na přelomový okamžik, tenhle recept totiž úplně změní váš pohled na vánočku. Jestli jste tuhle kynutou sladkosti nikdy moc nemuseli, dnes se to změní. Jestli vánočku milujete, poznáte tu nejlepší na světě. Bez legrace. Cukrářka Daška Tylčerová strčí do kapsy i generacemi prověřené recepty od praprababiček. Její návod vám přináší časopis Gurmet.
3 fotografie

Božská vánočka. Tenhle recept nahradí vaše rodinné stříbro

Za jídlem