ŠTÍTEK: Rumunsko

Peníze z fondů EU zachraňují naše rybníkářství. Své o tom vědí i ve firmě Czernin Dymokury na Nymbursku
Rybníkářství ve firmě Czernin Dymokury na Nymbursku hospodaří zhruba na 170 hektarech rybníků. Práce všech lidí u vody je přitom nelehká, což znají všichni, kteří se pro ni rozhodli. Pomáhají jim však také fondy EU zaměřené na tuto oblast. Rybáři přitom pracují nezávisle na dalších činnostech firmy jakými jsou hospodaření na polích a v lesích. Ty - stejně jako vodní plochy - byly rodu Czerninů vráceny v restituci.
36 fotografií

Nejen na štědrovečerní stoly. Sádkami v Nouzově ročně propluje 135 tun ryb

Česko a EU
Letošní ročník turnaje fanouškovských fanklubů Eurofanz ovládl v brněnském Boby centru rumunský výběr.
Výběr Brazílie, Mexika či nizozemského Heerenveenu, ale také tým Slovácka. Specifické soupeření fotbalových fanklubů hostilo v pátek a v sobotu brněnské Boby centrum. Na tamní umělé trávě se totiž odehrál další ročník populárního turnaje fanoušků Eurofanz, který se koná pravidelně už od roku 2007. Neoficiálními mistry Evropy se opět stalo Rumunsko, které obhájilo loňský triumf. V dramatickém finále zdolalo Ukrajinu po penaltovém rozstřelu.
7 fotografií

Týmy Brazílie či Mexika a podpora Ukrajiny. Brno hostilo neoficiální ME fanoušků

Fotbal
Donyell Malen z Nizozemska se raduje z gólu proti Rumunsku.
Nizozemští fotbalisté v osmifinále Eura potvrdili roli favorita a předvedli svůj dosud nejvydařenější výkon na turnaji. Třemi góly to odnesli Rumuni, kteří se soupeřem drželi krok jen v úvodu. Pak už dominovali (tentokrát tmavomodří) „oranjes“. Ve večerním zápase slavili Turci, kteří v napínavém utkání porazili 2:1 Rakušany. 

Nizozemci v osmifinále smetli Rumuny. Turecko zvládlo skvělý mač s Rakouskem

Fotbal
Opava chce do pohárové Evropy
Opavští basketbalisté sice skončili v nedávno skončené sezoně už ve čtvrtfinále, nicméně bez pohárové Evropy být nechtějí. Klub ze slezské metropole podal přihlášku do Severoevropské ligy. Jedná se o soutěž, která má kvalitu. Hrají v ní například kluby z Anglie, Norska, Slovenska, Holandska, Polska nebo Rumunska.

Basketbalová Opava chce do pohárové Evropy

Basketbal
Radost slovenských fotbalistů na Euru 2024.
Slovenští fotbalisté nebudou chybět v osmifinále letošního mistrovství Evropy. Spolu s nimi postoupila mezi nejlepších šestnáct týmů Belgie a Rumuni, kteří ovládli základní skupinu. V té měly všechny čtyři týmy stejný počet čtyř bodů. V posledních zápasech remizovali Slováci s Rumuny 1:1, v zápase Belgie proti Ukrajině gól nepadl. 

Slováci slaví postup do osmifinále Eura, smůlu má Ukrajina

Fotbal
Do Liberce opět zavítala nechvalně známá rumunská skupina, které pro žebrání zneužívá psy
Když slunce rozpálilo liberecké ulice, lidé raději zamířili do stínu. Kolemjdoucím Pražskou ulicí se ale naskytl pohled, který v nich měl vyvolat soucit a ideálně otevřít jejich peněženky. Do Liberce totiž opět zavítala nechvalně známá rumunská skupina, které pro žebrání zneužívá psy. V tomto případě se jednalo o dvojici ve vedru téměř nehnutě sedících bernardýnů a psa menšího plemene, který měl problém s chůzí.

Otřesný pohled. Žebráci z Rumunska zneužívají psy, ti trpí na rozpálené ulici

Regiony
Obránce Martin Cedidla míří ze Zlína do Jablonce.
Další odchovanec je fuč. Fotbalisté Zlína po dvou příchodech hlásí další ztrátu. Po Tomu Slončíkovi a Alexandru Bužkovi opouští mateřský oddíl také Martin Cedidla. Dvaadvacetiletý obránce, který až doteď hájil pouze žluto-modré barvy rodného Zlína, má namířeno do Jablonce. Oba kluby nyní dotahují podmínky přestupu. 

Další odchovanec je fuč. Obránce Cedidla míří ze Zlína do Jablonce

FORTUNA:LIGA
Do Liberce opět zavítala nechvalně známá rumunská skupina, které pro žebrání zneužívá psy.
Čtvrteční slunce rozpálilo liberecké ulice, lidé mizí do stínu. Kolemjdoucím Pražskou ulicí se naskytl pohled, který v nich měl vyvolat soucit a ideálně otevřít jejich peněženky. Do Liberce opět zavítala nechvalně známá rumunská skupina, které pro žebrání zneužívá psy. V tomto případě se jednalo o dvojici ve vedru téměř nehnutě sedících bernardýnů a psa menšího plemena, který měl podle svědků problém s chůzí.

Pohled k pláči. Žebráci zneužívající psy jsou opět v Liberci, kšeft jim sype

Liberecko
Přílet ministra zahraničí Jana Masaryka do Prahy. Na snímku zleva: Jan Masaryk, Vladimír (Vlado) Clementis a generál Heliodor Píka
Před 75 lety, v úterý 21. června 1949 v 6:10 ráno, byl v plzeňské věznici Bory popraven vynikající československý voják a diplomat, generál Heliodor Píka. Zemřel, protože jako bytostný demokrat překážel komunistům toužícím po absolutní moci. Nenáviděli ho tak, že mu ani nedopřáli vojenskou smrt. Jeho život vyhasl na šibenici, přesto se podle svědků až do konce choval klidně a statečně. Bylo mu 51 let.
13 fotografií

Nejde o justiční omyl, jde o politickou vraždu, psal před popravou Heliodor Píka

Historie
Stanislav Bejda, bývalý hráč českolipských Démonů, skončil ve funkci reprezentačního trenéra.
Patří k symbolům zlaté éry českého malého fotbalu. Stanislav Bejda, který odehrál několik sezón za futsalový tým Démoni Česká Lípa, jako trenér dovedl národní tým k titulu mistrů světa v roce 2017 i evropských šampionů o rok později. Nedávno skončené mistrovství Evropy v Sarajevu však pro něj bylo poslední na lavičce českého áčka. Národní tým vypadl v osmifinále turnaje po neúspěšném penaltovém rozstřelu s domácí Bosnou a Hercegovinou.

Bývalý Démon Bejda končí jako trenér reprezentace. Ujíždí nám vlak, uznal

Ostatní sporty
Nicolae Stanciu otevřel skóre v zápase Rumunska proti Ukrajině na Euru 2024.
/VIDEO/ Už když hrával v české nejvyšší soutěži za Slavii či předtím za Spartu, fotbaloví fanoušci z něj byli u vytržení. Své fotbalové umění nyní rozbalil rumunský záložník Nicolae Stanciu i na mistrovství Evropy v Německu. A vzpomínat na to nebudou zrovna v tom nejlepším Ukrajinci. Ti s Rumunskem nakonec prohráli 0:3. O první velké překvapení se ve druhém pondělním utkání postarali Slováci, kteří přetlačili favorizovanou Belgii 1:0. Jednobrankovou výhrou favorita skončil i zápas Francie s Rakouskem, který rozhodl vlastní gól rakouského stopera Wöbera.

Bude to nejhezčí gól Eura? Stanciu zpražil Ukrajinu. Slováci zařídili senzaci

Fotbal
Josef Kment chtěl jako malý být vynálezcem, hasičem nebo vojákem.
Složení maturitní zkoušky je jedním z důležitých momentů v životě člověka. I v letošním roce skládali na SPŠOW v Hronově a Velkém Poříčí maturitní zkoušky žáci oborů Strojírenství, Elektrotechnika, Grafický design, Modelářství a návrhářství oděvů, Reprodukční grafik, Tiskař a Podnikání. Slavnostní předávání maturitních vysvědčení se konalo 30. května v Sále J. Čapka v Hronově. Mezi úspěšnými maturanty je každoročně spousta zajímavých lidí s výjimečnými koníčky i zajímavými plány do života.

ROZHOVOR: Jako malý chtěl být vynálezcem, hasičem nebo vojákem

Čtenář reportér
Spalničky jsou virové infekční onemocnění provázené charakteristickou vyrážkou. Původcem tohoto onemocnění je virus spalniček, jehož přirozeným hostitelem je výhradně člověk. Nákaza se šíří vzdušnou cestou - kapénkami.
Současná epidemiologická situace ohledně spalniček je v Česku podle odborníků klidná. Je ale dobré ověřit, zda je proti nim dítě plně očkované. Pokud ne, v ordinacích ho na náklady veřejného zdravotního pojištění zdravotníci naočkují i poté, co uplynula doba stanovená očkovacím kalendářem. Testování na protilátky a případné očkování by podle zdravotníků měli zvážit i někteří dospělí. Deník přináší základní přehled.

Spalničky: Je dobré vědět, zda je dítě plně očkované. Zbystřit by měli i dospělí

Zdravotnictví
Tomáš Šilhán (vpravo) o víkendu srazil čtyřmi zásahy Citice.
/OSOBNOST DENÍKU/ Na hřišti ho jen těžko přehlédnete. Urostlý chasník v podání Tomáše Šilhána, útočník rezervy mariánskolázeňské Viktorie, totiž opět naplnil své gólové předpoklady. Hráč s nálepkou obávaného kanonýra, nechal o víkendu vzpomenout na své zlaté časy, kdy čtyřmi zásahy napomohl viktoriánům k povinné výhře 5:0 na půdě Citic, tedy posledního celku krajského přeboru mužů. Po návratu ze zahraničí tak opět gólově pookřál, nejen o tom, jsme si hráčem Viktorie povídali.

Šilhán zkrotil čtyřmi kousky Citice. Chválil si servis od spoluhráčů

Kraje
Strakoničtí vojáci zamířili do Rumunska. Zapojí se zde do největšího cvičení protivzdušné obrany v rámci NATO. Ilustrační foto.
Na území Rumunska a Maďarska v pondělí 3. června 2024 odstartovalo mezinárodní cvičení Ramstein Legacy 2024. Do největšího cvičení protivzdušné obrany v rámci NATO se zapojí jednotky z 15 zemí Aliance. Českou armádu bude na cvičení reprezentovat stovka vojáků z 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic. Více informaci o akci sdělila Deníku tisková a informační důstojnice 25. protiletadlového raketového pluku Jana Samcová

Strakoničtí vojáci se zapojí do největšího cvičení protivzdušné obrany NATO

Strakonicko
Pašijové hry v Hořicích na Šumavě.
Ochotníci z Hořic na Šumavě a okolí pilně zkouší na 31. ročník hořických pašijových her, jež ztvárňují nesmrtelný novozákonní epos o životě, smrti, ukřižování, zmrtvýchvstání a nanebevstoupení Ježíše Krista. K tomu dál usilují o zápis do seznamu světového dědictví UNESCO. Městys, kde žije asi 900 lidí a patří mezi známé turistické cíle na Lipensku, získal loni republikovou popularitu, když pořádal kongres Europassion 2023. Do Hořic se loni přijel podívat i český prezident Petr Pavel.

Téměř sto let stará partitura hořických Pašijí málem skončila na smetišti

Českokrumlovsko