ŠTÍTEK: ruská invaze na Ukrajinu

Ilustrační snímek
Za dvě dekády čeští celníci odhalili 47 nelegálních výroben tabákových výrobků. Za tu dobu zajistili více než 240 milionů cigaret a 950 tun tabáku, což představuje daňové úniky 2,2 miliardy korun. V poslední doby se nelegální továrny přesouvají z východu na území Evropské unie. Novinářům to ve středu řekli zástupci Generálního ředitelství cel. O další miliardy přichází stát kvůli nákupu levnějších cigaret českými zákazníky v zahraničí.

Nelegální obchod s cigaretami připravil stát za dvacet let o miliardy

Krimi
Sledujte pravidelné debaty Deníku se šéfem hnutí ANO: Co na to Babiš?
Deník.cz přinesl svým čtenářům další díl pravidené on-line debaty Co na to Andrej Babiš? Redaktorka Kateřina Perknerová se šéfa ANO zeptala na novou frakci Patrioti pro Evropu i na její další působení v Evropském parlamentu. Probrala také zvýšení koncesionářských poplatků i Green Deal po česku. Nestihli jste přímý přenos debaty? Na její záznam se můžete podívat v článku.
16 fotografií

VIDEO: O Green dealu i koncesionářských poplatcích. Babiš odpovídal v debatě

Česko
Letiště v Bochoři v roce 2008
Na bochořské letiště se po více než deseti letech, kdy někdejší vojenskou základnu opustily vrtulníky, opět vrací armáda. Důvodem je zhoršená bezpečnostní situace v Evropě, a to nejen v důsledku války na Ukrajině. Do šesti let má na letišti působit až šest set vojáků, po roce 2035 se jejich počet navýší na 1 200. Armáda chce do modernizace letiště a vytvoření zázemí pro vojáky v budoucnu investovat až 2,5 miliardy korun.
12 fotografií

Na přerovské letiště se vrátí vojsko. Armáda tam chce investovat 2,5 miliardy

Olomoucko
Letiště v Bochoři v roce 2008
Na bochořské letiště se po více než deseti letech, kdy někdejší vojenskou základnu opustily vrtulníky, opět vrací armáda. Důvodem je zhoršená bezpečnostní situace v Evropě, a to nejen v důsledku války na Ukrajině. Do šesti let má na letišti působit až šest set vojáků, po roce 2035 se jejich počet navýší na 1 200. Armáda chce do modernizace letiště a vytvoření zázemí pro vojáky v budoucnu investovat až 2,5 miliardy korun.
12 fotografií

Do Přerova se vrátí vojsko. Armáda chce do letiště investovat dvě a půl miliardy

Přerovsko
Military Podcast Visingr & Vojáček
Válka na Ukrajině nás poučila v tom, že protivzdušná a protiraketová obrana jsou základním pilířem obrany každého státu. Jak je a jak bude budovaná ta česká, máme šanci kromě tradiční obrany proti letadlům vytvořit také obranu proti balistickým raketám? Rozebereme v Military Podcastu s Lukášem Visingrem a Jiřím Vojáčkem.

Jak se bude Česko chránit proti nepřátelským raketám?

Military podcast
Policejní odstřelovači na mítinku Donalda Trumpa, kde došlo k útoku. Na sociální síti X se pak začalo šířit video, v němž se údajný atentátník vyznává z toho, že Trumpa a republikány nenávidí. Muž na něm ale není skutečný pachatel útoku
Krátce po střelbě na Donalda Trumpa se na sociální síti X rozšířily záběry dlouhovlasého mladíka v brýlích, natáčejícího sama sebe, jak do kamery anglicky říká: „Jmenuji se Thomas Matthew Crooks. Nenávidím republikány a nenávidím Trumpa. A hádejte co? Máte špatného chlapa.“ Jenže onen mladík není Thomas Matthew Crooks, tedy skutečný střelec na Trumpa, který byl při svém útoku zlikvidován. Jde o internetového trolla.

Kolující video neukazuje reálného střelce na Trumpa, byť se za něj aktér vydává

Svět
Ruský zápasník Šamil Mamedov (vpravo).
Rusko a olympiáda v Paříži? To je téma na seriál, žánrově se potácející mezi komedií, tragédií a vyslovenou fraškou. Na vlastní kůži se o tom přesvědčil i nadějný zápasník Šamil Mamedov. Chtěl – a dokonce i mohl – se olympiády zúčastnit, odmítl se podílet na hromadném bojkotu. Nakonec ale svou přihlášku stáhl. Dobrovolně?

Záhada před olympiádou: Rus potil krev, přesto do Paříže nepojede

Ostatní sporty
Šestnáct českých minipivovarů čelí vlně nenávistných reakcí poté, co je Český olympijský výbor (ČOV) vybral jako partnery pro nadcházející olympijské hry v Paříži. Ilustrační foto.
Šestnáct českých minipivovarů čelí vlně nenávistných reakcí poté, co je Český olympijský výbor (ČOV) vybral jako partnery pro nadcházející olympijské hry v Paříži. Kritici je obviňují z podpory ruské agrese kvůli účasti ruských a běloruských sportovců pod neutrální vlajkou. Pivovary se brání, že s rozhodnutím ČOV nemají nic společného a válku na Ukrajině nadále odsuzují. S podobnou kritikou se dříve setkali i další olympijští partneři.

Máte na rukách krev ukrajinských dětí. České firmy čelí kvůli OH nenávisti

Česko
Pohonné hmoty. Ilustrační foto.
Ceny pohonných hmot v Libereckém kraji třetí týden rostou. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 38,35 korun, před týdnem byl o 13 haléřů levnější. O 15 haléřů zdražila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 36,90 koruny. Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, je benzin zhruba o korunu na litru dražší než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili zhruba o pět korun na litru méně.

Ceny pohonných hmot už třetí týden rostou. Nejdražší paliva jsou na Liberecku

Liberecko
Výstavba trojdomí na Havlíčkově ulici v Litomyšli nabrala zpoždění.
Plevel, kameny a podepřený svah. Pozemky v Havlíčkově ulici v Litomyšli, kterým místní přezdívají kamenolom, zůstávají dál opuštěné. Podnikatel Milan Těšínský nesplnil závazek, že do konce června postaví jeho společnost LT Developer alespoň první patro a zajistí svah. Hrozí mu milionová pokuta. O lukrativní parcely v centru města má však zájem jiná stavební společnost. Zastupitelé města dali prodeji zelenou. „V zájmu města není se dohadovat a soudit. Přejeme si, aby na těch parcelách vznikl dům a zejména, aby došlo k finálnímu zpevnění celého svahu,“ vzkázal starosta Litomyšle Daniel Brýdl.

Ostuda Litomyšle: Pozemky "v lomu" za náměstím chátrají. Nový investor na obzoru

Zprávy
Soud, kladívko. Ilustrační foto.
Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž podal dovolání proti osvobození učitelky, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na Ukrajině. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. Kauzou se tak bude zabývat ještě Nejvyšší soud. Pražská češtinářka Martina Bednářová na svých výrocích trvá. Dozorový státní zástupce pro ni původně žádal podmíněný trest a pětiletý zákaz pedagogické, výchovné či jiné práce s dětmi.

Kauza učitelky popírající válku na Ukrajině: Případ míří k Nejvyššímu soudu

Krimi
Švédský hokejista Dmytro Timashov, který se narodil na Ukrajině, bude hrát ruskou KHL
Hokejový klub HK Soči z KHL představil jako novou posilu týmu švédského útočníka Dmytro Timashova. Jeho příchod do Ruska mnohé zaskočil. Sedmadvacetiletý křídelník se totiž narodil v ukrajinském městě Kropyvnyckyj a před dvěma lety po začátku války na Ukrajině vyprávěl v rozhovoru pro švédský Aftonbladet o tom, jak pomáhá uprchlíkům z konfliktem zasažené země.

Pochází z Ukrajiny a pomáhal uprchlíkům. Teď švédský hokejista podepsal v Rusku

Hokej
Ředitel neziskové organizace Ponton L'ubomír Lupták
L’ubomír Lupták je ředitelem neziskové organizace Ponton. Ta v Plzni provozuje nízkoprahový klub Pixla pro sociálně znevýhodněné děti, terénní službu Com.pass pro obyvatele ubytoven a program včasné péče Klubíčko. Poukazuje na velmi špatné životní podmínky dětí uprchlíků v ubytovnách. „Často vyrůstají v jedné místnosti bez vlastního sociálního zařízení, vlastní kuchyňky, bez soukromí. Zato se štěnicemi, šváby, černou plísní, zimou a častými požáry,“ tvrdí Lupták.

V ubytovnách pro námezdní dělníky často uvíznou rodiny s dětmi, varuje Lupták

Česko
Ilustrační foto
/FOTOGALERIE/ Pokles cen pohonných hmot se v Česku před prázdninami zastavil a benzin i nafta zdražily. Pro řidiče tak bude zřejmě prázdninová sezona z hlediska nákladů na cestování druhou nejdražší v historii. Hůř bylo pouze v kritickém roce 2022, kdy ceny dramaticky stoupaly v důsledku invaze Ruska na Ukrajinu. Podívejte se, za kolik se nyní tankuje u čerpacích stanic na Kladensku. 
12 fotografií

Jedete na dovolenou autem? Kvůli zdražování půjde o druhé nejdražší prázdniny

Kladensko
Ilustrační foto.
/FOTOGALERIE, PRŮZKUM CEN/ Pokles cen pohonných hmot se v Česku před prázdninami zastavil a benzin i nafta zdražily. Pro řidiče tak bude zřejmě prázdninová sezona z hlediska nákladů na cestování druhou nejdražší v historii. Hůř bylo pouze v kritickém roce 2022, kdy ceny dramaticky stoupaly v důsledku invaze Ruska na Ukrajinu. Podívejte se, za kolik se nyní tankuje u čerpacích stanic na Mělnicku. 
9 fotografií

Ceny pohonných hmot míří v létě nahoru. Má jít o druhé nejdražší prázdniny

Mělnicko
Uzavřená zóna Černobylské jaderné elektrárny.
Přestože je země dál ve válce, na Ukrajině se snaží alespoň částečně oživit turistický ruch. Zatímco největší předválečný tahák - okolí jaderné elektrárny v Černobylu - je pro návštěvníky dál nepřístupný, v Kyjevě se rozhodli turistům ukazovat i konfliktem zničená místa. Domácí to nejdříve odmítali, nyní ale souhlasili, že chtějí lidem zprostředkovat, jaká zvěrstva jsou Rusové schopni páchat. 

Černobyl je pro turisty nepřístupný. Ukrajinci provádějí po místech bojů

Svět
Podmínky pro poskytování první pomoci, ale i vedení náročných operací či amputací končetin se snaží zlepšit dobročinná platforma Donio a sdružení Paměť národa.
Lékaři zachraňují životy jen kousek od místa, kde o ně jiní přicházejí. A nasazují i ty své, protože bez nich by byly ztráty ještě mnohem vyšší. Denně operují a amputují končetiny. Zdravotníci, kteří poskytují v polních nemocnicích na Ukrajině první pomoc, pracují do úplného vyčerpání. Chybí jim však kvalitní přístroje i lékařské vybavení, jež je pro záchranu životů klíčové.
15 fotografií

Fotky z polní nemocnice: Zdravotníci pracují do vyčerpání, chybí i kardiopumpa

Zdraví
Tankování. Ilustrační foto.
Pokles cen pohonných hmot se v Česku v půli června zastavil a v uplynulým týdnu benzín a nafta poměrně citelně zdražily. Pro řidiče tak letošní vrcholná motoristická sezona - ta prázdninová - bude z hlediska nominálních cen paliv druhou nejdražší v historii. Dráže bylo pouze v kritickém roce 2022, kdy ceny dramaticky stoupaly v důsledku invaze Ruska na Ukrajinu.

Ceny pohonných hmot míří v létě nahoru. Má jít o druhé nejdražší prázdniny

Podnikání
Ze setkání české a afghánské rodiny
Dobré jídlo a pití, povídání, kdy bylo stále o čem mluvit, pohoda, poznávání se navzájem. Tak by se dalo ve stručnosti shrnout nedávné setkání české a afghánské rodiny v Praze, které zorganizovaly pracovnice spolku Slovo21. Češi ochutnali tradiční pokrmy Afghánistánu, Afghánci zase domácí český chleba. Nebylo to poslední společné posezení. Ke sbližování lidí různých národností a kultur dochází i na dalších akcích.
17 fotografií

Afghánci pohostili Čechy místními pokrmy. Ti jim nabídli pomoc s češtinou

Česko