ŠTÍTEK: Rwanda

Školní skupina ve Vlaku Lemkin.
Ve čtvrtek 13. června vyráží po železnici na svou další etapu Vlak Lemkin. Navštíví celkem čtyři města v Jihočeském kraji: Strakonice, Český Krumlov, České Budějovice a Tábor. Čtyři speciálně upravené vagóny nabídnou unikátní multimediální výstavu, která představí program k historii a prevenci genocidního násilí a také prostřednictvím fotografií Antonína Kratochvíla připomene 30 let od genocidy ve Rwandě.
9 fotografií

Do Českého Krumlova přijede vlak Lemkin. Veřejnosti přiblíží téma genocidy

Českokrumlovsko
Novou dvojici mláďat jihoamerických šelem se podařilo rozmnožit po pěti letech a nyní se jedná o první vrh nově sestaveného páru těchto obtížně chovatelných divokých psů
Rok 2023 se stal v mnoha zoologických zahradách rokem, kdy přišla na svět dlouho očekávaná mláďata. Bohatými přírůstky se mohly chlubit samice kopytníků, ale prázdno nebylo ani v příbytcích šelem. České zahrady také díky péči a novým mláďatům pomohly rozšířit řady ohrožených druhů zvířat z mnoha kontinentů. Jsou nadějí pro jejich záchranu ve volné přírodě. 
20 fotografií

Rok mláďat. Ta z Česka zachraňují ohrožené druhy z celého světa

Zvířecí deník a chovatelství
Robert Fremr se vzdal nominace na post ústavního soudce
Místopředseda pražského vrchního soudu Robert Fremr se ústavním soudcem nestane. Sám se rozhodl vzdát nominace kvůli mediálnímu tlaku, řekl novinářům. Připustil, že nedokázal přesvědčivě eliminovat nedůvěru části veřejnosti ohledně jeho předlistopadového působení v justici, a uvedl, že nechce ohrozit důvěryhodnost Ústavního soudu. Zmínil, že důvěra společnosti je pro roli ústavního soudce klíčovým předpokladem. Zdůraznil, že svůj krok rozhodně nepokládá za doznání. Prezident Pavel Fremrovo rozhodnutí vzdát se nominace na soudce ÚS respektuje.

Fremr ústavním soudcem nebude, vzdal se nominace. Krok za doznání nepovažuje

Česko
Kandidát na ústavního soudce Robert Fremr
Kandidát na ústavního soudce Robert Fremr odmítl, že by byl za komunistické éry prorežimním soudcem. Senátorům řekl, že v takzvané kauze Olšanské hřbitovy z roku 1988 vědomě zákon neporušil. Uvedl, že nezákonné praktiky při jejím vyšetřování nebylo možné odhalit bez znalosti spisů Státní bezpečnosti (StB), tedy komunistické tajné policie. Za pochybení a nepřesnosti ve svých vyjádřeních se omluvil.
17 fotografií

Kauza Olšanské hřbitovy? Zásah StB jsme tehdy neodhalili, hájil se Fremr

Česko
Africké dny 2023 v Safari Parku Dvůr Králové: novinky z in-situ projektů, káva na záchranu zeber, hudba, tanec i autogramiáda hvězd seriálu ZOO
V pondělí 24. července startují ve Dvoře Králové nad Labem oblíbené Africké dny. Hned ten den představí ředitel safari parku poslední novinky z projektů záchrany přírody v Africe a novou kávu, jejíž konzumací budou lidé podporovat ochranu zeber v Ugandě. Až do neděle na příchozí bude čekat pestrá směs africké kultury, gastronomie a všeho dalšího, co k Africe patří. Fanoušky seriálu ZOO potěší i autogramiáda jeho protagonistů.

Africké dny: Káva na záchranu zeber, hudba, tanec i autogramiáda hvězd seriálu

Krkonoše
Safari Park Dvůr Králové nad Labem má světový unikát. Narodilo se zde třetí mládě nosorožce dvourohého východního za jediný rok. Je to kluk a jmenuje se Magashi
Safari Park ve Dvoře Králové nad Labem slaví nevídaný úspěch, který nemá obdoby ani ve světě. Narodilo se zde třetí mládě kriticky ohroženého nosorožce dvourohého východního, a to za jediný rok. Malý samec, kterému chovatelé říkají Magashi podle místa v národním parku Akagera, kde žijí dvorští nosorožci, pije od matky a dobře prospívá.
4 fotografie

Světový unikát. Ve Dvoře Králové se narodil třetí nosorožec za jediný rok

Zvířecí deník a chovatelství
Hroby na pohřebišti v Izjumu
Vyšetřovací komise OSN k Ukrajině konstatovala, že na Ukrajině byly po ruské invazi páchány válečné zločiny. Byly i znásilňovány, mučeny a protizákonně zadržovány děti. Komise se bude rovněž zabývat tvrzeními o nucených transportech a adopcích dětí. Při ústním představení prvních závěrů komise o tom informoval její předseda Erik Möse.
144 fotografií

Znásilňování i mučení. Rusko na Ukrajině páchá válečné zločiny, potvrdila OSN

Státy mimo EU
Skupina po práci
/FOTO/ Zažil vojenský převrat, několikrát ho přepadli a nejednou mu šlo o život. Přesto geolog Emanuel Komínek z Jihlavy považuje Afriku za svůj druhý domov. Firmám pomáhá na černém kontinentě nacházet zlato a další vzácné suroviny. „Afrika není jednoduchá, ale pro mě je to ráj na zemi. Člověk se proto musí rozhodnout, jestli tam chce opravdu být,“ prozrazuje svůj vztah ke krajině.
56 fotografií

V Africe jsem zažil i převrat, říká jihlavský geolog, který tam hledá zlato

Jihlavsko
Lebky obětí genocidy ve Rwandě.
Denně zemřelo i deset tisíc lidí. Genocida ve Rwandě v 90. letech patří k nejhrůznějším událostem minulého století. Některým pachatelům masového vraždění se přitom povedlo uniknout. Nyní vyšetřovatelé OSN jednoho z nich našli. Soudem ale dvacetileté pátrání neskončilo. Válečný zločinec Protais Mpiranya totiž již zemřel. Hon na něj se tak uzavřel u náhrobního kamene.

Rozkázal vyvraždit celé rodiny. Po letech vypátrali strůjce rwandské genocidy

Svět
Horské gorily jsou člověku geneticky nejpříbuznější.
/FOTO/ Vernisáž fotografií přírodovědce a cestovatele Vladimíra Lemberka bude ve středu od 18 hodin možné navštívit v pardubickém Divadle Exil. To sídlí v suterénních prostorách Machoňovy pasáže. Vernisáž výstavy nazvané Divadlo v pralese uvede bluesrockové duo Dancing Barefoot. Návštěvníci si mohou poslechnout besedu o horských gorilách a prohlédnout si jejich fotografie.
5 fotografií

V pardubickém Divadle Exil představí svět horských goril

Volný čas
Britská vláda oznámila dohodu se Rwandou, na jejímž základě má africká země za desítky milionů liber přijímat migranty z různých zemí zadržené po příchodu do Spojeného království
Britská vláda oznámila dohodu se Rwandou, na jejímž základě má africká země za desítky milionů liber přijímat migranty z různých zemí zadržené po příchodu do Spojeného království. Plán ohlášený v čase, kdy k britským břehům míří čím dál víc běženců, pomůže podle kabinetu premiéra Borise Johnsona v boji proti převaděčům. Opozice i organizace hájící práva uprchlíků mechanismus odsuzují jako pomýlený a krutý, vzhledem k historii porušování lidských práv v malé africké zemi.

Britská vláda hodlá posílat některé žadatele o azyl do Rwandy, sklízí kritiku

Státy mimo EU
Po takřka čtyřech letech se narodil v Safari Parku Dvůr Králové nosorožec dvourohý východní. Dostal jméno Kyjev.
/FOTOGALERIE/ Kyjev. Takové jméno dostalo mládě nosorožce dvourohého východního, které se narodilo 4. března ve dvě hodiny ráno v Safari Parku Dvůr Králové. Po dvou týdnech se má čile k světu, díky pravidelnému pití mateřského mléka malý nosorožec zdárně roste. "Přibírá kolem kila za den a v současnosti odhadujeme jeho váhu na padesát kilogramů," říká zoolog safari parku Jiří Hrubý.
21 fotografií

FOTO: Nosorožec Kyjev má dva týdny. Je zvědavý, přibírá kolem kila za den

Krkonoše
V Safari kempu ve Dvoře Králové nad Labem vznikají tři obrovské glampingové stany, které poskytnou ubytování pro osm osob.
/FOTOGALERIE/ Největší a také nejdražší místo pro ubytování v zoo připravuje Safari kemp ve Dvoře Králové nad Labem. Mezi korunami stromů a přímo nad výběhem zvířat dokončuje stavbu tří obrovských stanů v africkém stylu Glamping XXL. Vyrobila je holandská firma. Jmenovat se budou Keňa, Uganda, Rwanda, do každého z nich se vejde osm lidí. První hosté se v nich budou moct ubytovat od 1. července. Čtyřčlennou rodinu vyjde jedna noc na 8 tisíc korun. Doslova u nosu budou mít žirafy, zebry či pakoně. Na dosah je budou mít z terasy. Za zády najdou chovnou stanici gepardů, zhruba o 200 metrů dále Lví safari.
57 fotografií

S žirafami u nosu. Safari kemp staví novinku, obří stany s obývákem a kuchyní

Krkonoše
Africká sobota v Galerii Teplice.
Vitamíny z Ugandy, jihoamerické Kolumbie či Indonésie. Známé i neznámé ovocné druhy všemožných tvarů a velikostí, plné chutí, vitamínů a oplývající barvami až z daleké Afriky a Indonésie bylo možné v sobotu 24. dubna pořídit v teplickém obchodním centru Galerie. Odnést si návštěvníci mohli i voňavé koření, šťávy nebo kávu.
6 fotografií

FOTO: Africký stánek v teplické Galerii voněl exotikou

Teplicko