ŠTÍTEK: Ryby

Lukáš Mouca, country manager Rio Mare CZ/SK
Také jste se v obchodě zamysleli, odkud pocházejí vaše oblíbené rybí pochoutky, a jak jejich lov dopadl na stav životního prostředí?

Společně pro oceány

Články
Sonia Rey Planellas z Univerzity ve Stirlingu zkoumala se svým týmem některé ryby a došli k závěru, že i obyvatelé vodní říše nejsou tak jednodušší tvorové, jak jsme si doposud mysleli.
Nad otázkou, zda zvířata, odlišná od člověka, mají schopnost myslet a mít emoce, se diskutuje celá staletí. Jeleni, psi nebo třeba medvědi podle mnoha expertů i laiků mají úroveň vědomí do jisté míry podobnou té lidské. Podobně se za emočně inteligentní považují třeba delfíni. Ale co třeba ryby, brouci nebo rostliny – mohou i tito tvorové prožívat emoce? A je to vůbec možné zjistit?

Jsou ryby vědomé bytosti? Mohou prožívat emoce a myslet?

Články
Ryby rodu tilapia
Tilapie patří historicky mezi nejdéle lovené ryby, jejich podobu zachycuje i staroegyptský hieroglyf a právě tyto ryby lovil z jezera Galillejského i apoštol Petr. V Evropě i Americe se tyto ryby dodnes podávají nejčastěji smažené s hranolky. Nově však mají mít zásluhu na rychlejším hojení ran.

Ryba, která má hojivou moc

Články
Čtverzubec ve stavu ohrožení
Zajímavý obyvatel moří z rodu čtverzubců se v případě ohrožení dravcem nafoukne, aby nepřítele odradil svou velikostí. Dlouho se předpokládalo, že ryba v tu chvíli přestane skrz žábry přijímat kyslík, dvojice australských vědců však nyní objevila, že je to právě naopak.

Vědci vyvrátili mýtus: Nafukovací ryba nezadržuje dech

Články
Obsah časopisu - červen 2014
Bojoví psi a jejich psovodi vynikají na světových bojištích. Polský archeolog přelstil v Peru vykradače hrobů a vykopal andský poklad. Pohled na mořského ptáka s tváří klauna pohladí po duši mnohého milovníka ptactva. Jíme již více ryb z chovů než hovězího masa – a to je teprve začátek. Pokoušeli jste se někdy nastoupit do maličkého auta se sloupcem krajek vysokým 33 centimetrů na hlavě?

Obsah časopisu - červen 2014

Časopis
Tuňáci  v akci
Rychlí a robustní tuňáci obecní, jejichž maso je oblíbenou surovinou při přípravě suši, se stávají obětí nadměrného rybolovu. Zde vám nabízíme úryvek z reportáže Kennetha Browera s fotografiemi Briana Skerryho, která vyšla v březnovém čísle našeho časopisu.

Tuňáci v akci

Články
Dejte jméno rybce a vyhrajete expedici na Galapágy
Nomen omen, jméno znamením. Názvy sebou často nesou charakteristiku pojmenovaného. National Geographic nyní nabízí všem pojmenovat nový druh ryby a autor vítězného jména získá i desetidenní zájezd pro dva na Galapágy. Jméno ryby musíte do 26. srpna vložit do komentáře pod originálním článkem na national-geographic.com.

Dejte jméno rybce a vyhrajete expedici na Galapágy

Články