ŠTÍTEK: rychlé občerstvení

Bylo by potřeba chodit zhruba 4,7 hodiny, abyste spálili energii ze smaženého sýra.
Pro ty, kdo se snaží v létě zbytečně nepřibrat, je stravování během letní dovolené velké téma. U stánků s rychlým občerstvením, kterých je ve všech turistických centrech i na koupalištích spousta, se totiž na dietáře příliš nemyslí. Nutriční terapeutka Karolína Beranová poradila pár tipů, jak v létě neztloustnout a jak lákadlům z rychlých občerstvení odolat.

Letní pasti: Co s tělem udělá zmrzlina, co pivo a za jak dlouho vychodíte smažák

Zdraví
Otevření fastfoodu Popeyes v Praze.
Smažená kuřecí křidélka, šťavnaté hamburgery, zlatavé hranolky, křupavé bagety i hroudy zmrzliny. Nabídka rychlého občerstvení v Česku je široká, a jeho obliba u Čechů neklesá. I proto je na trhu prostor pro nové a nové podniky. V následujících měsících a letech se mohou lidé v České republice těšit na další, zejména americké značky. Nabídnou pizzu nebo hranaté hovězí burgery. O zákazníky nemají nouzi ani už známé fastfoodové řetězce, tržby se zvedají.

Do Česka míří nové fastfoody. Přibudou desítky poboček po celé republice

Ekonomika
Tam, kde ještě vloni prodávali trhovci obleky, bundy, sýry či rybářské potřeby, vyrostl za necelých šest měsíců McDonald's. Úspěšný symbol globalizace hned první den svého provozu přilákal mnoho zákazníků.
Polské lázeňské město Kudowa Zdrój od 25. dubna rozšířilo mapu impéria, které má své pobočky na všech trvale obydlených kontinentech a velikostí tržeb se řadí k největším světovým gigantům. Tam, kde ještě vloni prodávali trhovci obleky, bundy, sýry či rybářské potřeby, vyrostl za necelých šest měsíců McDonald's. Úspěšný symbol globalizace a amerikanizace hned první den svého provozu přilákal mnoho zákazníků. Podívejte se na video z prvních vteřin po otevření.
37 fotografií

VIDEO: Mekáč otevřen. Symbol globalizace mají lidé z Náchoda na dosah

Náchodsko
Kapela Fast Food Orchestra. Ilustrační foto
Májové slavnosti v areálu zámeckého parku budou v sobotu 4. května plné hudby skvělých kapel. První v pořadí na velkém pódiu vystoupí od 16 hodin kapela Fast Food Orchestra, která je stálicí na české klubové i festivalové scéně již od roku 1998. Na svém kontě mají přes dva tisíce koncertů doma i ve více než dvaceti zemích světa. Srdce fanoušků si získali především díky pozitivní energii, tanečním rytmům a interaktivní show.
30 fotografií

Májové slavnosti v Jílovém: Zahrají Fast Food Orchestra, Maniac či Portless

Děčínsko
Přestavba bývalé startovací věže u Otína pomalu finišuje.
Bývalá startovací věž u Otína prochází od začátku roku rozsáhlou rekonstrukcí. Práce v těchto dnech vrcholí a objekt už brzy začne psát novou kapitolu své existence. Chátrající stavba poblíž rybníku Kunifer u hlavního tahu z Jindřichova Hradce na Dačice má za sebou bohatou minulost. Bývala totiž známým dějištěm mezinárodních motocyklových závodů a později také provozovnou rychlého občerstvení.
31 fotografií

Startovací věž u Otína brzy slavnostně otevře. Dorazí i známí moderátoři z rádia

Jindřichohradecko
Poslední nájemce opustil objekt bývalé startovací věže před 12 lety.
/VIDEO/ Roky opuštěná startovací věž na okraji Otína dostává v těchto dnech nový kabát. Chátrající objekt poblíž rybníku Kunifer u hlavního tahu z Jindřichova Hradce na Dačice má za sebou bohatou minulost. Býval totiž známým dějištěm mezinárodních motocyklových závodů a později také provozovnou rychlého občerstvení. V následujících týdnech by měla bývalá startovací věž znovu ožít.
27 fotografií

Bývalá startovací věž u Otína znovu ožije. Nabídne točenou zmrzlinu i klobásky

Jindřichohradecko
Obchodní centrum S1 Chomutov v otvické nákupní zóně,
/FOTO, VIDEO/ Obchodní zóna v Otvicích, ve které každodenně nakupují tisíce lidí z Chomutova, Jirkova a okolí, se opět rozroste o další známé značky. Tamní centrum S1 Chomutov nabídne nové prodejny s módou, nábytkem, potřebami pro domácnost i pro kutily a možná také další světoznámou restauraci rychlého občerstvení. Přibudou i nové parkovací plochy.
10 fotografií

Burger King možná, Gate určitě. Víme, které velké značky míří do Otvic

Chomutovsko
Vizualizace nového obchodního centra u Litoměřic.
/ROZHOVOR/ Obchodní zónu za terezínskou křižovatkou ve směru na Lovosice chystá pražská developerská společnost PORTIN invest. Budou tu značky velkých řetězců včetně supermarketu Billa, ale i fast food McDonald’s. Podnikatelé projekt vnímají jako jeden z nejsilnějších ze skoro padesáti podobných připravovaných záměrů v celém Česku. Nemají obavy, že by se nájemcům na Litoměřicku nedařilo.
4 fotografie

Nová obchodní zóna u Litoměřic: Otevřeme před příštími Vánoci, slibuje developer

Litoměřicko
Z Přístavní slavnosti Nymburk.
/FOTO, VIDEO/ V sobotu 5. srpna vypukne jedna z nejočekávanějších akcí léta konaná přímo v Nymburce. V parku pod hradbami se uskuteční jubilejní 20. ročník Přístavní slavnosti. Hudební festival lákající vždy na kvalitní muzikantská tělesa často s vazbou na místní region představí i letos řadu pozoruhodných kapel. A také jednu hvězdu, která celý program završí. Tou bude ve stylu ska rozhoupané uskupení Fast Food Orchestra.
91 fotografií

Přístavní slavnost slaví dvacetiny. Pod hradbami zahraje i Fast Food Orchestra

Volný čas
Ceny v řetězcích rychlého občerstvení již loni reagovaly na růst inflace a nákladů firem. McDonald's například u cheeseburgeru minulý rok ceny upravil dvakrát a doporučená cena se zvýšila o pětinu na 42 Kč
Zákazníci restaurací nabízejících rychlé občerstvení zaplatili ve druhém čtvrtletí za jednu návštěvu v průměru 189 korun. Meziročně je to o šest procent více, před rokem byla průměrná útrata 178 korun. Naopak průměrná útrata v restauracích ve stejném období klesla na 256 korun, loni lidé ve druhém čtvrtletí zaplatili 278 korun, tedy zhruba o osm procent víc. Vyplývá to z analýzy dat společnosti Patron GO, která sleduje transakce platebními kartami 53 tisíc uživatelů. Podle ní klesla i průměrná útrata v obchodech.
11 fotografií

Češi a jídlo: Průměrná útrata ve fast foodech stoupla, vyplývá z dostupných dat

Ekonomika
Ilustrační foto
Hamburgery z "Mekáče" koupí lidé ve Znojmě nejspíš už na konci léta. Jeden z největších řetězců rychlého občerstvení, McDonald’s, totiž zřizuje novou restauraci. Příznivci burgerů ve stylu rychlého občestvení najdou pobočku v nákupní zóně v Dobšické ulici na místě, kde býval areál Fruty. S informací přišel regionální týdeník Znojemsko.

Ve Znojmě zavoní hamburgery a hranolky: McDonald’s otevírá ve čtvrtek pobočku

Znojemsko
Hotový oběd v Českém Krumlově lze na jaře 2023 pořídit zhruba od 110 korun. Na snímku Bufíku u vlakového nádraží.
Podívali jsme se, o kolik se zvedly ceny hotového oběda v restauracích mimo historické centrum Českého Krumlova oproti začátku loňské sezóny. V březnu 2022 jste si například v Plevnu na výpadovce na Budějovice mohli dát oběd za 110 korun, dnes cedule hlásí částku 130. O zhruba deset korun oběd zdražili v Bufíku u vlakového nádraží, podobně na tom jsou v restauraci TenisCentrum u hlavního tahu na Lipno.
15 fotografií

Po roce: Ceny za oběd na okrajích Krumlova stouply méně než v Česku

Českokrumlovsko
Hamburger z fast foodu. Ilustrační snímek.
Hamburgery z "Mekáče" koupí lidé ve Znojmě nejspíš už na konci léta. Jeden z největších řetězců rychlého občerstvení, McDonald’s, totiž zřizuje novou restauraci. Příznivci burgerů ve stylu rychlého občestvení najdou pobočku v nákupní zóně v Dobšické ulici na místě, kde býval areál Fruty. S informací přišel regionální týdeník Znojemsko.

Burgery místo Fruty: McDonald’s otevře první pobočku ve Znojmě

Znojemsko
Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků a živnostníků.
Zaplivané hospody na vesnici jsou minulostí, ty nudné a obyčejné podle odborníků možná brzy budou. Některé již kosí vysoké náklady na energie a méně hostů. Podle podnikatele a experta na gastronomii a pivo Luboše Kastnera zlá doba pro tradiční restaurace a hospody teprve přichází. Od ledna do března jsou totiž dlouhodobě tržby zvlášť v regionech tragické. „Gastromapa Česka potřebuje mladé, usměvavé, progresivní restauratéry. A kvalitní služby,“ uvádí v rozhovoru pro Deník člen Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Hospody v krizi, fast food vítězí. Trendem je sdílené jídlo, říká Luboš Kastner

Příběhy a rozhovory
Kiosek v Lásenicích si v průběhu let vzali do parády sprejeři a hromadí se u něj také odpadky.
Nevzhledný kiosek u silnice, který vítá řidiče projíždějící Lásenicí ve směru od Třeboně, bude snad brzy minulostí. V objektu chvíli fungovalo rychlé občerstvení, posledních několik let je ale prázdný. Postupem času se kolem něj nahromadily odpadky i další nepořádek a do parády si stánek vzali také sprejeři, kteří ho "vyzdobili" vulgárními nápisy.
13 fotografií

Stánek popsaný vulgaritami se po letech dočká řešení. Majitel má hotovou studii

Jindřichohradecko
Muž se chtěl vymočit na pult v provozovně rychlého občerstvení v Sokolské ulici v Praze.
/VIDEO, FOTO/ Po totožnosti mladíka, který pravděpodobně nezná zásady slušného chování, pátrají pražští policisté. Jak jinak si vysvětlit chování, které předvedl zaměstnancům rychlého občerstvení v Sokolské ulici v úterý 4. října nedlouho před půlnocí. Když mu opakovaně sdělili, že toaletu pro veřejnost nemají a peníze to nezmění, pokusil se vykonat potřebu přímo v provozovně.
3 fotografie

Muž se chtěl vymočit na pult v provozovně rychlého občerstvení. Pak vykopl sklo

Zločiny a soudy
Rychlé občerstvení si dopřáli Brňané poprvé 1. srpna 1967 v tehdejším Hotelu Passage. Bistro s názvem Quick servírovalo pochoutky od grilovaných kuřat po párky v rohlíku.
První samoobslužné bistro v Československu vzniklo v Brně na začátku srpna přesně před pětapadesáti lety. Po obnově části staré pivnice hotelu Slovan tam své pochoutky začal prodávat provoz rychlého občerstvení. K zakousnutí si zákazníci mohli dát třeba grilované kuře nebo chlebíčky, kontroverzi vyvolalo třeba podávání párků v rohlíku. Tehdejší komunistický režim totiž nepovolil jídlo označovat anglickým názvem hot dog, a tak se lidé museli spokojit s českým názvem.
6 fotografií

První československý fastfood otevřel v Brně před 55 lety: hot dog byl zakázaný

Podnikání
Rychlé občerstvení si dopřáli Brňané poprvé 1. srpna 1967 v tehdejším Hotelu Passage. Bistro s názvem Quick servírovalo pochoutky od grilovaných kuřat po párky v rohlíku.
/FOTO/ První samoobslužné bistro v Československu vzniklo v Brně na začátku srpna přesně před pětapadesáti lety. Po obnově části staré pivnice hotelu Slovan tam své pochoutky začal prodávat provoz rychlého občerstvení. K zakousnutí si zákazníci mohli dát třeba grilované kuře nebo chlebíčky, kontroverzi vyvolalo třeba podávání párků v rohlíku. Tehdejší komunistický režim totiž nepovolil jídlo označovat anglickým názvem hot dog, a tak se lidé museli spokojit s českým názvem.
6 fotografií

První československý fastfood otevřel v Brně před 55 lety: hot dog byl zakázaný

Brněnsko
Vánoční burger se stal hitem sociálních sítí
Chcete na chvíli utéct ze světa přeplněného lineckým cukrovím a smaženými kapry s bramborovým salátem? Třeba vás inspiruje letošní „vánoční hamburger“, který od začátku adventu nabízí svým hostům fastfoodová restaurace Hank Marvin na předměstí skotské metropole Glasgow.

Skotský vánoční burger? Fastfoodová Babylonská věž

Za jídlem
KFC otevře v úterý 30. listopadu v Trutnově svoji první restauraci v Krkonoších.
/FOTOGALERIE/ Kyblík smažených kuřecích pochoutek pro prvních 114 zákazníků zdarma, soutěže a zábavné aktivity pro děti, fotokoutek. Tak bude vypadat v úterý první den v nové restauraci světového fastfoodového řetězce KFC v Trutnově. Pro veřejnost otevře v 11 hodin. Pro KFC to bude 114. restaurace v Česku, v kraji první mimo Hradec Králové, kde má tři pobočky. V Trutnově vyrostla v obchodní zóně vedle výpadovky na hory, kde sídlí Tesco či OBI.
28 fotografií

KFC otvírá v úterý v Trutnově. Kyblíky zdarma, jídlo z auta, šedesát pracovníků

Krkonoše
Rychlé občerstvení je na každém rohu a cena za nejběžnější oběd – hranolky, hamburger a nápoj – je téměř bezkonkurenční
Když začátkem devadesátých let minulého století otevřel nejznámější americký fast food svoji první restauraci v Praze na Václavském náměstí, byla to velká sláva. Mezi návštěvníky převažovali cizinci a domácí tam chodili ojediněle na „svátečný oběd“. Jednak to nebyl obvyklý druh stravování, druhým aspektem byla na tu dobu poměrně vysoká cena.
5 fotografií

Rychlé občerstvení, pomalá cesta k nemocem

30 škodlivých látek