ŠTÍTEK: rýže

Islandský strongman a herec Hafthor Björnsson.
Někdejší nejsilnější muž světa a mnohonásobný vítěz prestižních titulů se vrací do světa strongmanů. Islandský obr Hafthor Júlíus Björnsson, který se proslavil rolí démonického rytíře v seriálu Hra o trůny, odtajnil svůj současný jídelníček. Jde z něj tak trochu hrůza. Nasouká do sebe totiž skoro 12 000 kcal denně a Björnssonovi fanoušci jen zírají.

Jak obr ze Hry o trůny nabírá svaly? Přes půl kila rýže ke snídani, celý den jí

Ostatní sporty
Zda vaše zdraví ohrožuje nebezpečný viscerální tuk zjistíte pomocí krejčovského metru.
Mezi břišním tukem a smrtí existuje přímá linka. Typický pivní pupek není jen otázkou estetického vnímání. V případě, že se jedná o nebezpečný viscerální tuk, je do značné míry ovlivněno i zdraví a život jako takový. Je dobré vědět, jak poznat, že se jedná o viscerální tuk a jak ho změřit, i to, proč je tuk na břiše tak nebezpečný. Podívejte se na rady, jak zhubnout v oblasti břicha.

Jak se zbavit břicha: Proč „panděro“ není jen o kráse a proč ohrožuje zdraví

Zdraví
Asi nejznámější je v pohance obsah fotochemikálie s názvem rutin, díky které je pohanka podpůrným lékem pro cévy.
Kuchařka a influencerka Hanka Zemanová je známá propagátorka našich tradičních potravin. K jejím oblíbeným zdravým jídlům patří pohanka. Pohanka totiž obsahuje rutin, díky kterému je podpůrným lékem pro cévy, křečové žíly a hemoroidy. Zdraví prospěšný je v pohance také vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Jak pohanku připravit, aby byla chutná? Kuchařka Hanka Zemanová poradila hned několik receptů.
8 fotografií

Zpevněte si cévy a navíc hubněte: Obojí vám zajistí jídlo našich prababiček

Zdraví
Medvědí česnek se sbírá na jaře dřív, než odkvete.
Patří mezi posly jara i mezi první jarní jedlé rostliny. Medvědí česnek je bylina obsahující vitamin C i další zdraví prospěšné látky a jako benefit přidává svou příjemnou jemně česnekovou chuť. Je proto velkým přínosem jak pro naše zdraví, tak pro naši kuchyni. Přečtěte si, kde roste medvědí česnek, proč je medvědí česnek zdravý a jak ho využít. Dozvíte se také, zda se medvědí česnek dá pěstovat. 
7 fotografií

Posel jara: Sbíráte ten pravý nebo ukrajinský? V Irsku se kradl, u nás je zdarma

Zdraví
Lahve na pití musíte mít stále čisté. Předejdete tak vzniku plísní, které mohou velmi negativně ovlivnit zdraví člověka a podílejí se na vzniku celé řady alergických a mykotických onemocnění.
Jak vyčistit lahev, do které nedostanete kartáč? Určitě už se vám někdy stalo, že jste potřebovali vyčistit lahev na pití, která má úzké hrdlo. Kartáč na lahve nebyl zrovna po ruce nebo byl krátký, takže nedosáhl až na dno lahve, kde byly usazené nečistoty. Často se také kartáčem kvůli úzkému hrdlu lahve nedostanete ani dovnitř. Poradit si s tím můžete s trochou rýže, teplé vody a kapkou saponátu. A existují i další jednoduché triky.

Jak vyčistit lahev: Dobře, snadno a rychle, i když se dovnitř nevejde kartáč

Domácnost
U některých potravin zvažte, zda jim ohřev v mikrovlnné troubě prospěje.
Mikrovlnná trouba patří už čtyřicet let ke spolehlivým kuchyňským pomocníkům. I když umí víc věcí, nejčastěji pomáhá rychle ohřát studené jídlo. Ne každé jídlo je však vhodné ohřívat v mikrovlnné troubě. Je známo, že některé potraviny v ní mohou explodovat, ale už méně se ví, že některá jídla ohřátá v mikrovlnce, mohou být pro člověka škodlivá nebo dokonce jedovatá. Která jídla se nesmí dávat do mikrovlnné trouby? A proč může být jídlo z mikrovlnné trouby toxické?

Co nepatří do mikrovlnky? Lidé často nemají ponětí, z kterého jídla udělají jed

Za jídlem
Proso i pšenice přiláká hejna vrabců.
Do krmítek dávají lidé ledacos. Ovšem o tom, že jsou některé potraviny pro ptáčky nevhodné, není pochyb. Pak jsou tu také potraviny, které ptákům prospívají a rádi se jimi nechají přilákat právě do vašeho krmítka. Tedy pokud jim je nabídnete. Odkdy ptáky přikrmovat, které druhy ptáků můžete v zimě v krmítku spatřit a co do krmítka nasypat, aby se to u vás druhy jen hemžilo? Poradí vám i Libor Šejna, vedoucí Záchranné stanice živočichů Makov.
7 fotografií

Chcete přilákat ke krmítku více ptáků? Odborník radí, co do něj nasypat

Hobby
Sušené houby se hodí například k masovým pokrmům. Jejich zemitou chuť umí perfektně podtrhnout třeba bobkový list
Říká se, že nejlepší věci jsou zadarmo. U hub to rozhodně platí. Jsou zdravé, chutné, nízkokalorické, a přitom si jich pilní sběrači můžou z českých lesů odnést plné košíky. Prvotní nadšení však může doma vystřídat lehká panika, co z takového množství hub udělat. Každý má své oblíbené houbové recepty, ale nikdy není na škodu se inspirovat něčím novým. Navíc, jste si opravdu jistí, že víte, jak houby zpracovat správně?
5 fotografií

Jak na vaření s houbami? Důležitých je několik pravidel

Za jídlem
Simona se svou fenkou Meggie, ještě, než se dala do hubnutí pod dohledem lékařů.
Dokud Simona jako malá sportovala a hrála závodně házenou, nevěděla, co to jsou nadbytečná kila. Jenže pak přišel ve dvanácti letech těžší úraz, který přinesl vzestup váhy. Nevzdala se a k házené se vrátila. Jenže při lyžování v pětadvaceti letech si poranila koleno, a to už byl se sportem konec. Její maximální váha 168 kilogramů ji nakonec přiměla zajít si pro pomoc k lékařům.
17 fotografií

Simona opakovaně hubla a přibírala. Nakonec se zbavila 72 kil a váhu si už drží

Zdraví
Zákaz házení rýže na novomanžele platí v Krnově na radnici i v koncertní síni a v okolí, březen 2023.
Házení rýže na novomanžele patří mezi nejstarší známé svatební zvyky. Tato tradice se dodržovala po tisíce let v mnoha kulturách. Smyslem rýžového rituálu je dopřát páru plodnost a hojnost na společné cestě životem. Město Krnov praktikování tohoto zvyku zakázalo. Svatebčané se na krnovské radnici i v koncertní síni musí obejít bez obvyklé spršky rýže.
10 fotografií

Krnov zakázal házet rýži na novomanžele

Bruntálsko
Hokkaido omáčka
Dnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.

Ideální rodinný oběd: Hokkaido omáčka s kuřecími kousky

Za jídlem
Hokkaido omáčka
Dnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.

Ideální rodinný oběd: Hokkaido omáčka s kuřecími kousky

Za jídlem
Už 3. září si budou moci návštěvníci Pojez festu vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie.  Na snímku Jamie Santos, majitel a kuchař v Nha Cretcheu
Areál bývalé arcibiskupské pily na Ostravici bude v sobotu 3. září další zastávkou gastrofestivalu Pojez fest, který pořádá krajská centrála cestovního ruchu ve spolupráci s Moravskoslezským krajem. Jeho návštěvníci si budou moci vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie, několik desítek stánků a food trucků nabídne tradiční i světové pokrmy.
5 fotografií

Exotické chutě z různých koutů světa. Podhůří Beskyd láká na Pojez fest

Za jídlem
Češi v loňském roce předvedli rekordní spotřebu rýže, nejvyšší od roku 1920, kdy statistici tento ukazatel sledují.
Z českých kuchyní v době pandemie nejspíše mizely bramboráky či škubánky a nahradily je lehké pokrmy z rýže či luštěnin. Naznačují to aspoň nová data statistiků. Češi totiž v loňském roce „předvedli“ rekordní spotřebu rýže, nejvyšší od roku 1920, kdy statistici tento ukazatel sledují. Průměrný konzument spotřeboval 7,9 kilogramu rýže. Obdobně rekordní byla průměrná spotřeba luštěnin ve výši 3,6 kilogramu, tu statistici sledují od roku 1948.
5 fotografií

Češi v pandemii zanevřeli na brambory. Rekordně kupovali rýži a ovoce

Ekonomika
Brambory jsou čtvrtou nejkonzumovanější plodinou na světě – hned po rýži, pšenici a kukuřici
Brambory jsou veledůležitou surovinou pro přípravu mnoha různých pokrmů. Jíme je vařené ve vodě, v páře, smažené jako hranolky nebo lupínky či pečené ve slupce. Strouhané je používáme do bramboráků nebo bramborových placek, bramborových knedlíků a škubánků, a rozmixované zase jako bramborovou kaši. A umíte si vůbec představit Vánoce bez oblíbeného bramborového salátu? Ne nadarmo jsou brambory čtvrtou nejkonzumovanější plodinou na světě – hned po rýži, pšenici a kukuřici.

Češi bez brambor? Šišatého šperku sní každý sedmdesát kilo ročně

Za jídlem
Čínské nádobí z doby neolitu
Archeologové objevili v jihočínském Čchiao-tchou jedny z nejstarších artefaktů spojených s pitím piva, pocházejících z doby až před 9000 lety. Podle jejich poznatků se však zdá, že pravěcí lidé na území dnešní Číny pili pivo za jiným účelem než my dnes. Nebyl to nápoj k navození dobré nálady při přátelském posezení, ale spíše základní prvek pradávných pohřebních rituálů.

Číňané pili pivo již před 9000 lety. Nesloužilo ale k radovánkám, zjistili vědci

Věda a technika