Někdejší nejsilnější muž světa a mnohonásobný vítěz prestižních titulů se vrací do světa strongmanů. Islandský obr Hafthor Júlíus Björnsson, který se proslavil rolí démonického rytíře v seriálu Hra o trůny, odtajnil svůj současný jídelníček. Jde z něj tak trochu hrůza. Nasouká do sebe totiž skoro 12 000 kcal denně a Björnssonovi fanoušci jen zírají.
Ostatní sportyMezi břišním tukem a smrtí existuje přímá linka. Typický pivní pupek není jen otázkou estetického vnímání. V případě, že se jedná o nebezpečný viscerální tuk, je do značné míry ovlivněno i zdraví a život jako takový. Je dobré vědět, jak poznat, že se jedná o viscerální tuk a jak ho změřit, i to, proč je tuk na břiše tak nebezpečný. Podívejte se na rady, jak zhubnout v oblasti břicha.
ZdravíByla předposlední ženou, která ze soutěže vypadla. Ve velkém rozhovoru fitnesstrenérka ze Sokolova prozrazuje, kdo ji nejvíce štval, jak to bylo s hygienou i příděly rýže a že si dva dny po návratu domů uvařila kokos.
5 fotografií
Z okolíKuchařka a influencerka Hanka Zemanová je známá propagátorka našich tradičních potravin. K jejím oblíbeným zdravým jídlům patří pohanka. Pohanka totiž obsahuje rutin, díky kterému je podpůrným lékem pro cévy, křečové žíly a hemoroidy. Zdraví prospěšný je v pohance také vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Jak pohanku připravit, aby byla chutná? Kuchařka Hanka Zemanová poradila hned několik receptů.
8 fotografií
ZdravíPatří mezi posly jara i mezi první jarní jedlé rostliny. Medvědí česnek je bylina obsahující vitamin C i další zdraví prospěšné látky a jako benefit přidává svou příjemnou jemně česnekovou chuť. Je proto velkým přínosem jak pro naše zdraví, tak pro naši kuchyni. Přečtěte si, kde roste medvědí česnek, proč je medvědí česnek zdravý a jak ho využít. Dozvíte se také, zda se medvědí česnek dá pěstovat.
7 fotografií
ZdravíJihokorejští vědci vytvořili revoluční hybridní rýži. Má změnit budoucnost potravinářství. Unikátní produkt, bohatý na bílkoviny, slibuje ekologickou a udržitelnou alternativu k hovězímu masu a má pomoci v boji s nedostatkem jídla i dalšími problémy.
5 fotografií
VědaJak vyčistit lahev, do které nedostanete kartáč? Určitě už se vám někdy stalo, že jste potřebovali vyčistit lahev na pití, která má úzké hrdlo. Kartáč na lahve nebyl zrovna po ruce nebo byl krátký, takže nedosáhl až na dno lahve, kde byly usazené nečistoty. Často se také kartáčem kvůli úzkému hrdlu lahve nedostanete ani dovnitř. Poradit si s tím můžete s trochou rýže, teplé vody a kapkou saponátu. A existují i další jednoduché triky.
DomácnostMikrovlnná trouba patří už čtyřicet let ke spolehlivým kuchyňským pomocníkům. I když umí víc věcí, nejčastěji pomáhá rychle ohřát studené jídlo. Ne každé jídlo je však vhodné ohřívat v mikrovlnné troubě. Je známo, že některé potraviny v ní mohou explodovat, ale už méně se ví, že některá jídla ohřátá v mikrovlnce, mohou být pro člověka škodlivá nebo dokonce jedovatá. Která jídla se nesmí dávat do mikrovlnné trouby? A proč může být jídlo z mikrovlnné trouby toxické?
Za jídlemDo krmítek dávají lidé ledacos. Ovšem o tom, že jsou některé potraviny pro ptáčky nevhodné, není pochyb. Pak jsou tu také potraviny, které ptákům prospívají a rádi se jimi nechají přilákat právě do vašeho krmítka. Tedy pokud jim je nabídnete. Odkdy ptáky přikrmovat, které druhy ptáků můžete v zimě v krmítku spatřit a co do krmítka nasypat, aby se to u vás druhy jen hemžilo? Poradí vám i Libor Šejna, vedoucí Záchranné stanice živočichů Makov.
7 fotografií
HobbyVe Frýdku-Místku se dá pořídit oběd ve formě poledního menu pod 150 korun. A to jak v tradičních hospodách, exotičtějších restauracích i v bufetových jídelnách.
29 fotografií
Frýdecko-MísteckoŘíká se, že nejlepší věci jsou zadarmo. U hub to rozhodně platí. Jsou zdravé, chutné, nízkokalorické, a přitom si jich pilní sběrači můžou z českých lesů odnést plné košíky. Prvotní nadšení však může doma vystřídat lehká panika, co z takového množství hub udělat. Každý má své oblíbené houbové recepty, ale nikdy není na škodu se inspirovat něčím novým. Navíc, jste si opravdu jistí, že víte, jak houby zpracovat správně?
5 fotografií
Za jídlemDokud Simona jako malá sportovala a hrála závodně házenou, nevěděla, co to jsou nadbytečná kila. Jenže pak přišel ve dvanácti letech těžší úraz, který přinesl vzestup váhy. Nevzdala se a k házené se vrátila. Jenže při lyžování v pětadvaceti letech si poranila koleno, a to už byl se sportem konec. Její maximální váha 168 kilogramů ji nakonec přiměla zajít si pro pomoc k lékařům.
17 fotografií
ZdravíKdyž nevíme, co vařit, často sáhneme po jídlech na přípravu jednoduchých. Za jedno z nich lze označit rizoto, které můžeme připravit na různé způsoby a téměř nic na něm nejde pokazit. Druhů rizota je však mnoho a možná je až překvapivé, jaká věda je jen okolo výběru správné rýže nebo způsobu, kterým chceme rizoto uvařit.
5 fotografií
Za jídlemZákaz starodávného rituálu, který má dopřát páru plodnost a hojnost na společné cestě životem, vyvolal velkou reakci. Zaujal čtenáře napříč republikou. Nově už bude rýže před radnicí na chodníku legální.
10 fotografií
BruntálskoHázení rýže na novomanžele patří mezi nejstarší známé svatební zvyky. Tato tradice se dodržovala po tisíce let v mnoha kulturách. Smyslem rýžového rituálu je dopřát páru plodnost a hojnost na společné cestě životem. Město Krnov praktikování tohoto zvyku zakázalo. Svatebčané se na krnovské radnici i v koncertní síni musí obejít bez obvyklé spršky rýže.
10 fotografií
BruntálskoMáme pro vás tip na výborný oběd nebo večeři. Aby jídlo bylo na stole včas, vyplatí se s vařením začít dřív. Postup ale není složitý, nejvíce času zabere dušení masa. Výsledek však stojí za to, pochutná si celá rodina.
Za jídlemJá toto jídlo podávám s rýží, ale lze použít i těstoviny, případně brambory. Celková doba vaření i s rýží, se kterou začněte, je do 20 minut. Je to naprosto jednoduchý recept, ale věřím, že vám bude chutnat.
Za jídlemIdeální oběd či večeře pro milovníky asijské kuchyně? Pikantní rýže s pečeným bokem. Marináda dodá masu nezaměnitelnou chuť. Příprava ani samotné grilování netrvá dlouho, ovšem pokud se rozhodnete pro tento pokrm, počítejte s několikahodinovým odležením masa v lednici.
Za jídlemDnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.
Za jídlemDnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.
Za jídlemStačí si připravit pár ingrediencí a můžete jít na věc. Kuřecí čtvrtky na žampionech a rajčatech jsou snadné na přípravu a ani v případě většího množství strávníků vás finančně nezruinují. Dobrou chuť.
Za jídlemNa tento oběd pro více hladových krků postačí pár surovin a zhruba půl hodiny času. Postup je snadný, tak s chutí do toho! Recept pro čtenáře Deníku zveřejnil slovenský kuchař Viliam Lajgút, který si přezdívá Muž s varechou.
Za jídlemAreál bývalé arcibiskupské pily na Ostravici bude v sobotu 3. září další zastávkou gastrofestivalu Pojez fest, který pořádá krajská centrála cestovního ruchu ve spolupráci s Moravskoslezským krajem. Jeho návštěvníci si budou moci vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie, několik desítek stánků a food trucků nabídne tradiční i světové pokrmy.
5 fotografií
Za jídlemZajímavá celebrita se objevila o víkendu na Prostějovsku. Populární Braňo Martanovič, účastník reality show Survivor 2022, strávil víkend ve Skalce na Prostějovsku. Pohodový Bratislavan se zúčastnil charitativní akce pro těžce nemocnou dívku - Lexinku.
46 fotografií
Za jídlemKlasika nad klasiky – guláš je v našich končinách už po dvě staletí neodmyslitelnou součástí stravovacích návyků. Původ má v uherské pustě a v toku času se dočkal mnoha variací. V čem se od základního receptu liší ten podle Petra Voka a jakou přílohu si příště můžete dát místo okoukaného knedlíku?
Za jídlemIndonéský ostrov Bali je pro olomouckou rodačku Lenku Srncovou druhým domovem. Milovnice surfování tam žila posledních osm let a po návratu do Olomouce si ve Ztracené ulici otevřela bistro Balikejk. V něm připravuje tradiční sladký koláč, indonéské pečené nudle a rýži a nabízí Hanákům možnost ochutnat exotickou kuchyni.
22 fotografií
Příběhy a rozhovoryIndonéský ostrov Bali je pro olomouckou rodačku Lenku Srncovou druhým domovem. Milovnice surfování tam žila posledních osm let a po návratu do Olomouce si ve Ztracené ulici otevřela bistro Balikejk. V něm připravuje tradiční sladký koláč, indonéské pečené nudle a rýži a nabízí Hanákům možnost ochutnat exotickou kuchyni.
22 fotografií
Za jídlemCo tak skloubit dva gastronomické trendy v jednom pokrmu? Zkuste Karaage Rice Bowl, japonskou kuřecí pochoutku vytvářející mnohovrstevnatou chuť daleké Asie ve vašich spokojených ústech.
Za jídlemZ českých kuchyní v době pandemie nejspíše mizely bramboráky či škubánky a nahradily je lehké pokrmy z rýže či luštěnin. Naznačují to aspoň nová data statistiků. Češi totiž v loňském roce „předvedli“ rekordní spotřebu rýže, nejvyšší od roku 1920, kdy statistici tento ukazatel sledují. Průměrný konzument spotřeboval 7,9 kilogramu rýže. Obdobně rekordní byla průměrná spotřeba luštěnin ve výši 3,6 kilogramu, tu statistici sledují od roku 1948.
5 fotografií
Ekonomika/FOTO/ Sbírka vyvolala v Ústeckém kraji tradičně velký zájem, lidem v tísni jídlo zdarma pomáhá. Charitativní organizace evidují až o polovinu větší zájem o pomoc, kvůli koronaviru se do potíží dostává stále více lidí.
7 fotografií
Žatecko a LounskoBrambory jsou veledůležitou surovinou pro přípravu mnoha různých pokrmů. Jíme je vařené ve vodě, v páře, smažené jako hranolky nebo lupínky či pečené ve slupce. Strouhané je používáme do bramboráků nebo bramborových placek, bramborových knedlíků a škubánků, a rozmixované zase jako bramborovou kaši. A umíte si vůbec představit Vánoce bez oblíbeného bramborového salátu? Ne nadarmo jsou brambory čtvrtou nejkonzumovanější plodinou na světě – hned po rýži, pšenici a kukuřici.
Za jídlemArcheologové objevili v jihočínském Čchiao-tchou jedny z nejstarších artefaktů spojených s pitím piva, pocházejících z doby až před 9000 lety. Podle jejich poznatků se však zdá, že pravěcí lidé na území dnešní Číny pili pivo za jiným účelem než my dnes. Nebyl to nápoj k navození dobré nálady při přátelském posezení, ale spíše základní prvek pradávných pohřebních rituálů.
BrněnskoPozdvižení i diskusi vzbudil svým zajímavým experimentem Filip Krampla. Rodák z Bouzova na Olomoucku, který nyní bydlí v Litoměřicích, totiž lepí nábytek pouze rýží.
12 fotografií
Příběhy a rozhovoryŽádné zdlouhavé vaření. Recept Markéty Chovancové na rýži s kuřecím masem je snadný. Maso si chvilku poleží v marinádě, ale pak už je to rychlovka.
Za jídlemNepotřebujete znát desítky receptů, stačí pochopit princip luxusního sametového pokrmu. Jakmile do tajů risotta proniknete, můžete je po libosti donekonečna obměňovat podle chuti a sezony. Naučíme vás o něm vše.
4 fotografie
Za jídlemLetošní jarní kolo Sbírky potravin se uskutečnilo v sobotu 24. dubna. Lidé mohli v tento den od 8 do 18 hodin věnovat trvanlivé potraviny, jako jsou konzervy, rýže, těstoviny nebo třeba i mléko, ve více než osmi stech obchodech po celé České republice.
23 fotografií
Ústecko/23. DEN/ Ani dietáři si nemusí odpírat sladké. Důležité je ale zůstat u jednoho či dvou kousků. Také sladit můžete, ale vynechte cukr. Zkuste dnes velmi moderní čekankový sirup, který obsahuje o polovinu méně kalorií.
Jídelníček a recepty/13. DEN/ Víte, co je mug cake? Jednoduchý, v mikrovlnce pečený dortík, který odstrartuje váš den. Má spoustu různých obměn, takže si ho můžete přizpůsobit své chuti. K obědu si naservírujte tresku s kaší a ke svačině netradiční jablko s ořechovým máslem. Večer pak na vás čeká cizrnovo-zelné kari s rýží.
Jídelníček a recepty/9. DEN/ Dnes se naučíte dělat k snídani müsli. Věděli jste, že se pečou v troubě? Oběd v podobě ledvinek na cibulce s rýží potěší milovníky klasiky. A k večeři vás čeká luxusní vaječná omeleta s brynzou a uzeným lososem.
2 fotografie
Jídelníček a receptyKdyně na Domažlicku se na pár hodin ponořila do vůní a chutí exotické Srí Lanky. To bylo možné díky srílanskému kuchaři Ranganu Wimalasooriyovi (na snímku), který kuchyni typickou pro jeho domovinu představil v místní kavárně Esence. Letos tam vařil podruhé.
Čtenář reportérLinec - Julia Fiechtlová (22) z Lichtenbergu a Laura Maissová (23) z města Haagu, studentky sportu, přešly za 28 dnů Rakousko, píší OÖN.
Z okolíJestli i vy rádi grilujete, máme pro vás několik další inspiracíi. Recept nám poslal Jiří Mika. Máte také své oblíbené jídlo. Pošlete nám recept, rádi ho "pošleme" dál. servis.zapad@denik.cz
Čtenář reportérLidé v Karlovarském kraji začali kvůli hrozbě nákazy koronavirem panikařit. Obchody berou útokem a skupují trvanlivé potraviny. Mizí rýže, mouky, konzervy, těstoviny, zavařeniny a další zboží.
ChebskoZprávy o výskytu koronaviru v Evropě vyvolaly nákupní horečku u části obyvatel Česka, Nymbursko nevyjímaje. Podle obchodníků lidé skupují především trvanlivé potraviny typu rýže, těstovin a mouky. Odborníci vzniklou nákupní horečku považují za zbytečnou hysterii neodpovídající reálné situaci.
10 fotografií
NymburskoS krádeží nafty z nádrže nákladního automobilu zaparkovaného na volně přístupném firemním parkovišti v Nučicích na Praze-západ se nespokojil zatím neznámý zloděj, který se podíval i na to, co tamější auta vozí. Ukradl tedy nejen palivo, ale také 50 kilogramů rýže, informovala v úterý policejní mluvčí Jana Šteinerová.