ŠTÍTEK: San Diego

Vědci narazili na hyperrychlou hvězdu. Ilustrační foto
Vědci objevili hyperrychlou hvězdu, která vesmírem uhání rychlostí 600 kilometrů za sekundu. Je rychlejší než Slunce, které se pohybuje přibližně 220 kilometrů za sekundu. Hvězda, kterou vědci nazvali CWISE J124909+362116.0 (zkráceně J1249+36), může díky své rychlosti Mléčnou dráhu úplně opustit. Vesmírný objekt je podle odborníků také jeden z vůbec nejstarších v galaxii.

Mléčnou dráhou se řítí hyperrychlá hvězda. Galaxii může dokonce zcela opustit

Vesmír
Lukáš Dostál se málem blýskl v nočním zápase Anaheimu na ledě Detroitu.
Málem se zapsal do dějin slovutné NHL. Brněnskému hokejovému brankáři Lukáši Dostálovi ve službách Anaheimu Ducks k tomu v nočním duelu proti Detroitu Red Wings chyběly jen milimetry. Třiadvacetiletý gólman za stavu 4:3 pro svůj tým v předposlední minutě utkání při power-play soupeře málem trefil střelou přes celé kluziště prázdnou bránu. Jeho pokus zamířil těsně vedle. Kdyby se trefil, stal by se prvním českým skórujícím brankářem v dějinách nejslavnější ligy světa. Dostál se už dokázal prosadit v nižší AHL loni v březnu v dresu San Diega. 
3 fotografie

Brankář Dostál málem přepsal dějiny. Ke gólu v NHL mu scházely milimetry

Hokej
Joseph a Summer McStayovi se svými dvěma syny. Celá rodina záhadně zmizela ve čtvrtek 4. února 2010
Jde o jeden z nejzáhadnějších zločinů v novodobé americké historii. V únoru 2010 zmizela náhle ze svého domu v kalifornském Fallbrooku čtyřčlenná rodina McStayových. Před deseti lety, v listopadu 2013, byla jejich těla nalezena zahrabána v mělkých hrobech v poušti. O rok později policie dopadla pravděpodobného vraha. Muž byl odsouzen k trestu smrti a čeká na popravu. A stále tvrdí, že je nevinný.
6 fotografií

Záhada rodiny McStayových: Náhle zmizeli ze svého domu, těla pak našli v poušti

Historie
Barbora Krejčíková s trofejí z turnaje v San Diegu
Tenistka Barbora Krejčíková je po zpackaných výkonech v zámoří zpět na vítězné vlně. Sedmadvacetiletá rodačka z Ivančic zvítězila na turnaji v americkém San Diegu, ve finále přemohla domácí Sofii Keninovou 6:4, 2:6, 6:4 a získala tak sedmý titul na okruhu WTA. Druhý letošní triumf vyšperkovala zlatou tečkou ve čtyřhře, v níž s Kateřinou Siniakovou porazily domácí pár Danielle Collinsová, Coco Vandewegheová 6:1 a 6:4.
15 fotografií

Skvělá Krejčíková slaví dvojitý triumf v San Diegu. Odvezla si surfovací prkno

Tenis
Barbora Krejčíková
Barbora Krejčíková si na turnaji v San Diegu zahraje semifinále. Sedmadvacetiletá česká tenistka porazila Brazilku Beatriz Haddadovou Maiaovou 6:4, 6:3 a ve dvouhře se dostala nejdále od zranění kotníku ve Wimbledonu. O třetí letošní finále bude bojovat proti domácí Američance Danielle Collinsové. Ve hře o titul je Krejčíková v Kalifornii také s tradiční deblovou partnerkou Kateřinou Siniakovou, dnes je rovněž čeká semifinále.

Krejčíková zažehnala krizi. Česká tenistka je v San Diegu už v semifinále

Tenis
Vizualizace UFO. Ilustrační foto
Spojené státy americké měly v utajovaném programu údajně zajistit biologické látky, které nejsou totožné s lidskými, na místech ztroskotání UFO. Při veřejném slyšení v Kongresu to sdělil bývalý zpravodajský důstojník Pentagonu. Spolu s ním vypovídali o kontaktu s neznámými objekty i další bývalí američtí vojenští piloti.

Američané mají tajit ztroskotání UFO, získali z něj i biologickou hmotu

Objevy
Podnikatelka Kamila Walterová a její módní salón v Nymburce.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Říká o sobě, že je velmi ambiciózní a kupředu životem ji pohání řada motivačních prvků. Nad jedním z nejzásadnějších se může někdo i pousmát. Dvaadvacetiletá Kamila Walterová z Nymburka si od dětství přeje mít vlastního koně. I kvůli tomu se snaží, podniká a svůj nový a netradiční salón Styl stojící na Boleslavské třídě v Nymburce vylepšuje každým měsícem.
14 fotografií

Mladá podnikatelka zlepší nymburský salón o piercing. Chce být trendy a mít koně

Podnikání
Karaba, Ferenc i Lorenc. Podívejte, se jak na jihu Čech i v jiných lokalitách tvůrci natáčeli pohádku Tajemství staré bambitky 2.
Tvůrci jednoho z divácky nejúspěšnějších pohádkových filmů roku 2022 Tajemství staré bambitky 2 završili svůj triumf letním a podzimním putováním po tuzemských filmových festivalech a setkávání s nadšenými diváky. Pokračování příběhu o loupežníkovi Karabovi, které se točilo i na jindřichohradeckém zámku, vidělo už téměř 500 tisíc lidí.
35 fotografií

Tajemství staré bambitky 2 získalo ocenění v San Diegu. Točilo se i v Hradci

Jindřichohradecko
Vnímání denního světla a délka vystavení se jeho svitu má vliv například na léčení depresí (na snímku úsvit u Železničního mostu v Praze)
Sezónní změny v množství denního světla mohou mít na lidský organismus a zejména lidský mozek významný dopad. Nyní se vědci dokázali podívat na tyto účinky až na úroveň mozkových neuronů. Jinými slovy odkryli spojení mezi délkou denního světla a naším chováním až na molekulární úrovni. Výsledky výzkumu by mohly přispět k léčení zdravotních problémů, jako jsou sezónní deprese.
20 fotografií

Denní světlo má velký vliv na mozek. Nová studie může tuto záhadu vysvětlit

Věda
Tucker Carlson v roce 2018 na studentském summitu ve West Palm Beach na Floridě
Tisíce sdílení a zhruba 27 tisíc zhlédnutí zaznamenalo od 1. do 3. srpna 2022 video amerického konzervativního moderátora Tuckera Carlsona, opatřené českými titulky, v němž rozebírá údajné škodlivé účinky očkování proti covidu-19 a argumentuje různými studiemi. Jejich autoři se však ozývají, že Carlson jejich závěry úmyslně dezinterpretuje.

Tucker Carlson neprokázal škodlivost očkování. Data studií zkreslil, tvrdí vědci

Česko
Ilustrační foto.
Steffanie Strathdeeovou lékaři v roce 2016 postavili před srdcervoucí fakt. Její manžel Tom Patterson umíral kvůli útoku smrtící superbakterie, na kterou současné lékařství nemá antibiotika. Žena, povoláním epidemioložka, se ale rozhodla bojovat. Její výzkum vedl k tomu, že po pouhých třech týdnech se manželův stav zásadně zlepšil. Nyní o studii promluvila na konferenci Life Itself v San Diegu.

Superbakterie jí zabíjela muže. Vědkyně pro něj našla léčbu za tři týdny

Svět
Americký hudebník Yale Strom v Šachově synagoze
Americký houslista a zpěvák Yale Strom si spolu s mezinárodním seskupením muzikantů Hot Pstromi před pár dny večer v Šachově synagoze připomněl holešovské oběti holocaustu. Tento židovský badatel, profesor židovských studií Státní university v San Diegu, ale především vynikající hudebník, zahrál v doprovodu českého kontrabasisty Petera Dvorského, akordeonistů Sashy Yasinského z Ukrajiny a Petera Stana ze Spojených států amerických a klarinetisty Norberta Stacha taktéž ze Spojených států amerických.
5 fotografií

Americký hudebník Yale Strom vystoupil v holešovské Šachově synagoze

Čtenář reportér
Antarktida. Ilustrační snímek
Pod rychle tekoucím ledovým proudem v západní Antarktidě američtí vědci objevili rozlehlou vrstvu překypující dávnou mořskou vodou. Pod povrchem byla zřejmě uzamčena po tisíce let. Historicky první objev tohoto druhu v oblasti může přetvořit lidské chápání toho, jak mrazivý kontinent reaguje na změnu klimatu, i jaké druhy záhadných organismů se pod ledovými šelfy skrývají.

Tisíce let ji skrýval led. Vědci pod Antarktidou našli vrstvu dávné mořské vody

Objevy
Lakrosová reprezentace vyhrála všech pět kvalifikačních zápasů.
Čeští reprezentanti ve field lakrosu si zahrají v příštím roce na světovém šampionátu v San Diegu. V kvalifikačním turnaji v Polsku vyhráli všechny utkání, postup si zajistili ještě před sobotním zápasem proti Nizozemsku. V něm zvítězili 11:8 a ve skupině skončili suverénně na prvním místě. „Je to skvělý pocit. Přijeli jsme sem s tím, že chceme postoupit a už před posledním zápasem jsme to dokázali,“ prohlásil Tomáš Knotek, který zaznamenal nejvíce gólů z českého týmu.

Neporažení. Čeští lakrosoví reprezentanti postoupili na mistrovství světa

Ostatní sporty
Rodiče studenta, který v Michiganu zastřelil ve škole čtyři žáky a další zranil. Společně s ním jsou obviněni i oni.
Když Catherine O’Connorová zjistila, že její vnuk plánuje školní masakr, udělala to, co většina rodičů nedokáže. Nahlásila ho na policii. Červený deník svého vnuka viděla už dřív. Nikdy by ji ale nenapadlo, o čem v něm píše. Nemohla uvěřit vlastním očím, když na první straně stálo „Školní střelby“ a pod nadpisem byla podrobná rekonstrukce školního masakru v Kolorádu, kde zemřelo 13 studentů.
5 fotografií

Masakry na školách: Rodiče signály u dětí nevidí, někteří je záměrně přehlížejí

Svět
Hasiči na místě pádu malého letadla, které se zřítilo v kalifornském Santee
Na hustě obydlené předměstí kalifornského města San Diego se v pondělí zřítilo malé letadlo. Při nehodě zemřeli nejméně dva lidé a další dva utrpěli zranění. Stroj při pádu také poničil asi deset domů a několik aut, napsala agentura AP. Zatím není jasné, kolik lidí bylo na palubě, podle místních hasičů však nikdo z nich velmi pravděpodobně nepřežil. Příčina nehody je zatím nejasná.

Na předměstí San Diega se zřítilo malé letadlo. Zemřeli nejméně dva lidé

Svět
Migréna je bolestivé, chronické onemocnění, které postihuje mozkové cévy
Už tisíce let používají lidé k úlevě od bolestí hlavy konopí, ale přesto klinické zkoušky tohoto starodávného léku začaly teprve nyní. První dvojitě zaslepená, randomizovaná studie v současnosti zkoumá, jestli konopné látky, jako je THC a CBD, mohou skutečně léčit bezpečným a účinným způsobem akutní migrény, jak se o nich traduje. Studii spustili vědci z Kalifornské univerzity v San Diegu.
9 fotografií

Marihuana jako lék na migrénu? Vědci popsali, jak probíhá jejich klinická studie

Věda a technika
Žádné vycházky. V Jižní Koreji jsou přísní i na zvířata.
Na test jen s příznaky. Pokud bude pozitivní, následuje karanténa. Žádné vycházky. V Jižní Koreji jsou přísní i na zvířata. „Ano, domácí kočky a psy budeme testovat,“ sdělilo vedení radnice jihokorejské metropole Soul. Tento neobvyklý krok přichází několik týdnů poté, co byl v zemi potvrzen první případ onemocnění covid u domácího mazlíčka. Nakažené bylo kotě v jednom z církevních zařízení ve městě Jinju na jihovýchodě země.
34 fotografií

V Soulu testují na covid už i psy a kočky. V případě nákazy platí jasné nařízení

Svět
Ochranka Kapitolu míří zbraněmi na zabarikádované dveře u jednacího sálu, kam chtějí vtrhnout demonstranti.
Ženou, která byla včera odpoledne zastřelena v americkém Kapitolu poté, co do něj vtrhl dav, jehož byla součástí, je podle řady zámořských médií americká veteránka vojenského letectva Ashli Babbittová, jinak majitelka firmy ze San Diega. Potvrdila to její rodina. Policie zatím k okolnostem střelby nic nesdělila. V médiích se však objevila první svědectví, jak k tragické události došlo.
24 fotografií

Střelili ji do krku, krvácela z úst i nosu. Svědek popsal smrt ženy v Kapitolu

Svět