ŠTÍTEK: San Francisco

Nejen geny, ale také prostředí má vliv na růst a prospívání dítěte. Psychologové odpovídají na otázku, proč děti ze stejného prostředí zpracovávají stres a trauma odlišně. Děti rozdělují do dvou kategorií podle odolnosti – pampelišky a orchideje
Máte doma stydlivé dítě, které špatně zvládá změny? Podle dětského psychiatra Thomase Boyce jste zřejmě rodičem malé orchideje, tedy vysoce citlivého dítěte. Boyce rozděluje děti na dvě skupiny. Na děti - pampelišky, které jsou odolné a daří se jim i v nelehkých podmínkách. A na děti - orchideje, které se bez citlivé péče mohou potýkat s řadou problémů.

Je vaše dítě pampeliška nebo orchidej? Odborník radí, jak pečovat o citlivé děti

Rodina
Unikátní ručně sestrojená zmenšenina trolejbusu Škoda 15Tr projížděla brněnskými ulicemi. Sestrojil jej Brňan Jakub Diviš. Trolejbus Škoda 15Tr zvolil proto, že jej považuje za unikátní model, který donedávna jezdil i ve Spojených státech amerických.
Unikátní ručně sestrojená zmenšenina trolejbusu Škoda 15Tr projížděla brněnskými ulicemi. Kopii v měřítku 1:13 sestrojil Brňan Jakub Diviš, pro kterého jsou trolejbusy celoživotní láskou. Miniatura navíc kromě toho, že vypadá zcela stejně jako originální model, dokáže stejně tak jezdit na elektrický proud. Nechybí ani detaily v podobě využitelných světel, couvání, či funkce otevírání dveří.
15 fotografií

VIDEO: Brněnský unikát. Miniatura slavného trolejbusu projížděla ulicemi města

Brněnsko
Prestižní ocenění získali vývojáři z Amanita Design za hru Phonopolis.
Čeští herní vývojáři z Amanita Design získali prestižní ocenění ve významné mezinárodní soutěži Independent Games Festival za chystanou videohru Phonopolis. Přidali si tak další trofej do své bohaté sbírky. Tvůrci z úspěšné společnosti slibují, že oceněný titul hráčům nabídne unikátní umělecké zpracování i nenáročnou herní náplň vhodnou pro všechny lidi.
6 fotografií

České studio Amanita uspělo ve světě. Za hru Phonopolis získalo prestižní cenu

Počítače a mobily
Boeing 737, ilustrační foto
Letadlo typu Boeing 737-800 v pátek přistálo na letišti v americkém Oregonu bez části svého vnějšího pláště. Je možné, že o panel na spodní části trupu poblíž místa, kde se vysouvá podvozek, přišlo za letu. O případu informují agentury AP a Reuters. Záležitostí se bude zabývat americký Federální úřad pro letectví (FAA). Stroje americké společnosti Boeing se v poslední době s problémy potýkají opakovaně.

Další problém pro Boeing: Letadlo přistálo v Oregonu bez části vnějšího pláště

Svět
Patrick Mahomes a Kansas City slaví obhajobu v Super Bowlu.
/VIDEO/ Fotbalisté Kansas City Chiefs obhájili titul v zámořské NFL. V přestižním Super Bowlu, jenž opět trhal rekody ve sledovanosti, porazili San Francisco 25:22 po prodloužení a titul tak získali počtvrté v historii a potřetí za posledních pět let. Znovu je ke zlatému úspěchu dovedl legendární rozehrávač Patrick Mahomes, který má s Chiefs už třetí titul a potřetí byl také zvolen nejužitečnějším hráčem finále.
8 fotografií

Nejdelší kop v dějinách, velké drama i obří show. Super Bowl obhájil Kansas City

Ostatní sporty
Letošní Super Bowl bude hostit luxusní aréna v Las Vegas.
Další sezona prestižní NFL se nezadržitelně blíží ke svému konci. Už v noci z neděle na pondělí se za velkou louží odehraje fenomenální Super Bowl, každoroční finálová show, která mezi sportovní konkurencí nadále drží statut nejsledovanějšího utkání v Severní Americe. Po čtyřech letech si to o zlatý grál opět rozdají týmy Kansasu City a San Francisca, jejichž vzájemný souboj bude útočit na rekord (nejen) televizního vysílání. Co dalšího nabídne 58. finále nejslavnější ligy světa? Nejen o tom mluvil v rozhovoru expert a podcaster Matěj Hejda.

Taylor Swift hýbe slavným Super Bowlem. Marketingový jackpot, má jasno expert

Ostatní sporty
David Arthur Faraday a Betty Lou Jensenová, na které Zodiac střílel, když je přistihl 20. prosince 1968 v autě. Ani jeden z nich střelbu nepřežil
Byl pátek 20. prosince 1968. V kalifornském městě Benicia si na své první rande vyjeli 17letý David Arthur Faraday a 16letá Betty Lou Jensenová, oba středoškoláci. Jeli v autě Davidovy matky, řídil David. Asi ve 22:15 zaparkoval na štěrkovém odpočívadle, aby dal své přítelkyni pusu. Pak se na místě objevil dodnes neidentifikovaný vrah s přezdívkou Zodiac. Bylo krátce po 23. hodině, když svědkyně Stella Borgesová objevila dvě rozstřílená mrtvá těla. 
12 fotografií

Masový vrah Zodiac: Jeho tvář oběti popsaly, zatím poslední podezřelý již zemřel

Historie
Ilustrační foto. Denisa Dvořáková (v Orindě 2021)
Jako každý rok se mohou táborští středoškoláci zúčastnit soutěže o půlroční stipendijní pobyt na střední škole v USA. Orinda, partnerské město Tábora, se nachází v Kalifornii nedaleko San Francisca. Tento jedinečný program má dlouholetou tradici. Každý rok se ho může zúčastnit pouze jeden vybraný student. Letos se soutěž koná již po dvacáté. Výherce bydlí v Orindě u hostitelské rodiny, díky které má možnost zažít autentických šest měsíců.
4 fotografie

Orinda Klub Tábor pořádá soutěž pro středoškoláky o studium v USA

Čtenář reportér
Petr Beneš překonal světový rekord ve skákání do schodů na jednokolce.
/FOTO, VIDEO/ Vyskákat po schodech ke kostelu v Srbské Kamenici, rychle sjet dolů a znovu nahoru. Dohromady překonat 1087 schodů. Blatenský rodák žijící dlouhé roky v Děčíně Petr Beneš pokořil v úterý 17. října světový rekord ve zdolávání schodů na jednokolce. Oproti tomu současnému si přidal ještě osmdesát schodů navíc a přesto byl o téměř dvě minuty rychlejší než Owen Farmer, jehož světový rekord je od úterního dopoledne minulostí. Ten nový stanovil právě Petr Beneš.
20 fotografií

Je to tam! Petr Beneš zvládl v Srbské Kamenici světový rekord na jednokolce

Děčínsko
Thomas Selfridge a Orville Wright před osudným vzletem
Ve čtvrtek 17. září 1908 chystala americká vojenská základna Fort Myer velkou slávu. Na dva tisíce lidí se sešlo, aby sledovali už třetí předváděcí let slavného aviatika Orwilla Wrighta, jehož měl do vzduchu doprovázet nadporučík americké armády Thomas Etholen Selfridge. Ten se tak stal prvním leteckým pasažérem na světě. Ještě téhož dne se stal také historicky první obětí létání.
7 fotografií

Před 115 lety zemřel první člověk při pádu letadla. Nešlo o pilota, ale pasažéra

Svět
Pěkná štička!
Rybochovné provozy v Bavorsku loni vyprodukovaly 5474 tun konzumních ryb, o 2,6 % víc než předloni. Kaprů z toho bylo 1570 tun, za rok méně o 9,1 %, píše Donaukurier. Od roku 2017 jich ubylo dokonce skoro dvacet procent. Víc bylo loni v zemi odchováno pstruhů duhových - 1613 tun.

Od sousedů: Kaprů v Bavorsku ubývá

Českobudějovicko
Mikrovlnná trouba umí usnadnit práci a ušetřit čas. Můžeme v ní připravit například míchaná vajíčka i křupavou slaninu, usušit bylinky a dokonce i zničit bakterie na kuchyňské houbičce.
Mikrovlnná trouba je součástí domácností už desítky let, přesto ji řada lidí využívá jen k ohřívání a rozmrazování potravin nebo k výrobě popcornu. Ve skutečnosti toho mikrovlnka umí mnohem více: připraví míchaná vajíčka i křupavou slaninu, usuší bylinky, vrátí chuť starému pečivu i chipsům, případně pomůže s loupáním rajčat i česneku… A většinou vám u toho ještě ušetří spoustu času.

Dvanáct tipů na to, co dokáže mikrovlnka. Málokdo ji využívá naplno

Domácnost
Zemřela herečka a operní pěvkyně Soňa Červená
Ve věku 97 let v neděli v Praze zemřela herečka a operní pěvkyně Soňa Červená. Po své emigraci z totalitního Československa v 60. letech zpívala ve významných světových operních domech. V San Francisku byla rekordních 11 sezon. Mimořádné výkony podávala v operách Richarda Wagnera a Leoše Janáčka. Její nejslavnější rolí byla Carmen. Tu zpívala na předních světových scénách více než stopadesátkrát. ČTK o tom informoval mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

Zemřela herečka a operní pěvkyně Soňa Červená. Představitelce Carmen bylo 97 let

Hudba
Záběry z počítačové hry Afterglitch.
/VIDEO/ Brněnská počítačová hra Afterglitch bude v březnu bojovat o prestižní ocenění na mezinárodním Independent Games Festivalu v americkém San Franciscu, které bývá přirovnáváno k Oscarům herní nezávislé scény. Afterglitch je odbornou porotou nominována hned ve dvou kategoriích za nejlepší výtvarné ztvárnění a nejinovativnější hru. Jejím autorem je brněnský výtvarník a tvůrce počítačových her Vladimír Kudělka, který ve své práci dlouhodobě usiluje o bourání herních stereotypů.
16 fotografií

Herní Oscar. Vývojář z Brna bojuje s astronautem o prestižní cenu v Americe

Brněnsko
Policejní vůz projíždí přes pásku na místo střelby ve městě Half Moon Bay poblíž kalifornského San Franciska 23. ledna 2023
Při dvou vzájemně souvisejících případech střelby poblíž kalifornského San Franciska přišlo v pondělí místního času (v úterý ráno SEČ) o život sedm lidí. Pravděpodobný pachatel byl zatčen, uvedla podle agentury AP místní policie. Ve státě na západě USA jde už o třetí hromadnou střelbu s oběťmi na životech za tři dny.

V Kalifornii se opět střílelo. Při dvou útocích zemřelo sedm lidí

Svět
Čtveřice zlatokopů, tři muži a jedna žena, rýžují zlato během kalifornské zlaté horečky
Teď všichni Kaliforňané se za nás pomodlí, kdo táhneš s mulou přes pláně, rozluč se s pohodlím, musíš si taky nakoupit solený vepřový, a kdo má štěstí, po cestě i něco uloví. Slavná písnička Greenhorns, kterou zná od táborového ohně nejeden český tramp, připomíná zlatou horečku v Kalifornii, jež začala přesně před 175 lety, ráno 24. ledna 1848.
18 fotografií

Nejslavnější zlatá horečka začala před 175 lety. Napsala neuvěřitelné příběhy

Svět
Most Golden Gate je jedním z nejslavnějších mostů světa. Nachází se ve stejnojmenné úžině u města San Francisco.
Před devadesáti lety začali dělníci stavět jeden z nejznámějších mostů světa, Golden Gate u amerického San Francisca. Most, o kterém se říkalo, že jeho stavba je nereálná, dokončili po čtyřech letech práce. Se vznikem obřího úspěchu moderního stavitelství ale přišel také jeden nežádoucí problém - most se totiž stal nejvyhledávanějším místem pro sebevraždu na světě. Příběhy těch, kteří z něj skočili, jsou děsivé.
21 fotografií

Lesk i bída Golden Gate: Z ikonické perly se stal magnet na děsivé příběhy

Svět
Zařízení AirTag společnosti Apple, které má sloužit například ke sledování polohy klíčů či odbaveného zavazadla na letišti, je předmětem nejnovější žaloby.
Když u sebe AirTag objevily, vyrazil jim po těle ledový pot. Strach o vlastní bezpečí už nebyl jen paranoidní iluzí, stal se reálným jako kapky stékající po jejich zádech. Tak malé zařízení je lehké schovat. Co když to jedno, které našly, nebylo jediné? S takovým stalkingem mají zkušenosti dvě ženy, které nyní podaly žalobu na firmu Apple. Viní ji z toho, že jejich bývalým partnerům umožnila jednodušší sledování jejich polohy. V žalobě u federálního soudu v San Francisku nyní tvrdí, že produkt AirTag pomáhá stalkerům pronásledovat svou oběť

Expřítel vždycky ví, kde jsem. Ženy žalují Apple, AirTag prý usnadňuje stalking

Svět
Ilustrační foto
Na seznamku s ironickým názvem Štěstí se dvaapadesátiletá žena z Jičínska přihlásila s nadějí, že najde lásku. Před více než rokem se tak seznámila s Harrym, šestapadesátiletým neurologem, který od dětství žije v San Franciscu, v Liberci má stále byt, stará se o jedno dítě a je vdovec. V době seznámení byl prý už druhým rokem na lékařské misi v Sýrii.

Na seznamce hledala lásku, z Harryho se vyklubal podvodník. Obral ji o 722 tisíc

Zločiny a soudy
Anna Serme se vrací po zranění na squashové kurty.
Složitým obdobím si procházela Anna Serme, nejlepší česká squashistka. Dlouhodobě se totiž potýká se zraněným loktem, několika týdnů neodehrála ani zápas. „Trápila mě každodenní bolest v posledních několika měsících. Nemohla jsem ruku ani ohnout, také oblékání nebo mytí hlavy bylo obtížné,“ popsala zdravotní komplikace Serme. Čtyřnásobnou domácí mistryni čeká nyní turnaj v San Franciscu a poté US Open. V plánu má ale i delší odpočinek koncem roku.

Squashistka Serme překonávala každodenní bolesti lokte. Po pauze se vrací

Ostatní sporty
Chodci, běžci a cyklisté v městské zelené oblasti CityLife v Miláně
Hlučné kolony střídají tiché aleje lemované vzrostlými stromy, parkující auta zase předzahrádky plné nočního života. Dopravní tepny v některých světových městech se pomalu ale jistě proměňují v oázy pro pěší a cyklisty. Britská BBC vyprofilovala čtyři světové metropole, které během pandemie a po ní provedly jedny z nejodvážnějších změn, které mají centra proměnit v místa prakticky bez aut.
4 fotografie

Když je chodec na prvním místě. Čtyři světová města již dala stopku autům

Svět
V sobotu 20. srpna odstartoval z náměstí TGM ve Veselí nad Lužnicí již 11. ročník závodů veteránů Selské baroko. Déšť nebyl pro účastníky žádnou překážkou.
Oblíbený soutěžně orientační závod historických vozů a motocyklů Selské baroko odstartoval v sobotu 20. srpna v 11 hodin svůj 11. ročník z náměstí T. G. Masaryka ve Veselí nad Lužnicí. Za krásami jihočeské architektury, jak název napovídá, a plnit 9 úkolů na šedesátikilometrové trase se vydalo 115 posádek. Celkem šlo o 203 účastníků včetně spolujezdců.
91 fotografií

Selské baroko startovalo z Veselí už pojedenácté, v soutěži přibyli i nováčci

Táborsko