ŠTÍTEK: San José

Litevský diskař Mykolas Alekna překonal nejstarší mužský atletický světový rekord
Tahle litevská rodinka si hod diskem docela slušně podmanila. Začal to zkraje nového tisíciletí Virgilijus Alekna, dvojnásobný olympijský vítěz, dvojnásobný mistr světa i mistr Evropy. Dvoukilové náčiní poslal do vzdálenosti 73,88 metru a za světovým rekordem vrhače NDR Jürgena Schulta z roku 1986 zaostal o 20 centimetrů.

Bugár o diskařské dynastii Aleknů: Mykolas překonal otce i světový rekord

Atletika
Amazonský deštný prales. Čtyři děti v ně po pádu letadla přežily 40 dní. Ilustrační snímek
V pátek se ve vysílačce kolumbijské armády ozval vysněný kód. „Zázrak, zázrak, zázrak, zázrak,“ linulo se z ní. Jeden zázrak za každé živé nalezené dítě. Šestitýdenní pátrací akce po čtyřech sourozencích, kteří se ztratili v Amazonském pralese po letecké nehodě, skončila šťastně. Děti přežily díky znalostem jejich domorodého kmene Huitoto a pytli mouky, který byl na palubě havarovaného letadla.

Detaily zázraku z džungle: Děti přežily 40 dní v divočině díky mouce a chytrosti

Svět
Hokejová akademie Tomáše Hertla v Benešově 22. července 2022..
Celkově už popáté se malí hokejisté připravují na novou sezonu v Hokejové akademii Tomáše Hertla v Benešově. „Dětí, které tady trénujeme je celkem pětaosmdesát, a jsou z celé České republiky. Dva kluci jsou dokonce až z Ameriky,“ připomněl Jaroslav Hertl, který vede na zimním stadionu v Benešově hokejovou školu nesoucí jméno jeho bratra, útočníka týmu NHL San Jose Sharks.
37 fotografií

VIDEO, FOTO: V Benešově podporuje malé hokejisty žralok ze San Jose Tomáš Hertl

Benešovsko
Tomáš Hertl při rozcvičce.
Zisk premiérové medaile při své čtvrté účasti na mistrovství světa si užíval útočník Tomáš Hertl po výhře v duelu o 3. místo nad Spojenými státy americkými 8:4. Byl už v týmech v letech 2014 v Minsku a 2015 v Praze, které po postupu do semifinále poslední krok v cennému kovu nedokázaly udělat. Dnes v Tampere si mohla osmadvacetiletá opora San Jose vychutnat, jaké je pověsit si na krk medaili v reprezentačním dresu.
9 fotografií

Medaile je pěkně těžká, smál se Hertl. Letní hokejíček s Pastou se vyplatil

MS v hokeji 2022
Policie na místě střelby. Ilustrační foto.
Dva lidé zemřeli a více než dvě desítky dalších utrpěly zranění při střelbě, která se odehrála krátce po půlnoci místního času (dopoledne SELČ) na Floridě. Televize CNN s odvoláním na šéfa místní policie uvedla, že tři ozbrojení muži přijeli autem a začali střílet do skupiny lidí poblíž biliárového klubu v Miami. Policie po nich pátrá.

Po střelbě na Floridě zůstali dva mrtví. Desítky lidí jsou zraněny

Svět
Luis Urzua (na snímku s dalším zachráněným chilským horníkem Rolandem Gonzalesem) varuje thajské chlapce před mediálním cirkusem
"Kluci, držte se u svých rodin. Nenechte si poplést hlavy tím, že vám budou nabízet peníze. Své příběhy vyprávějte až poté, co budete připraveni," vzkázal dvanácti zachráněným chlapcům, vyproštěným z thajské jeskyně, bývalý chilský horník Luis Urzua. Sám patří mezi 33 horníků, kteří se před osmi lety ocitly v ohnisku světových médií poté, co je na 69 dnů uvěznil zával v dole.
20 fotografií

Pozor na náhlou slávu, varují zachráněné thajské chlapce chilští horníci

Svět
Při požáru guatemalského ústavu pro mládež zemřely desítky lidí.
Počet obětí středečního požáru v ústavu pro mládež nedaleko metropole Guatemaly se zvýšil na minimálně 37, dalších více než deset dívek zůstává v nemocnici s těžkými popáleninami. Uvedla to dnes agentura Reuters. Podle místních médií byly dívky v době požáru zamčené kvůli tomu, že se předtím pokusily o útěk.

Požár v guatemalském ústavu pro mládež si vyžádal už 37 obětí

Svět
Ilustrační foto
K pobřeží Guatemaly směřuje nizozemská loď, na níž si budou moci nechat těhotné ženy bezplatně provést interrupci. Dostanou tak možnost obejít přísná pravidla, která zákrok povolují jen za mimořádných okolností. Oznámila to nizozemská nevládní organizace Ženy na vlnách (WoW), která podobné služby nabízí od roku 1999 i v dalších zemích. Plavidlo dorazí do cíle v průběhu dneška, informovala agentura AFP.

U Guatemaly zakotví nizozemská loď, která umožní potraty

Svět
Martin Nečas z Komety.
Montreal, Brno - Bojuje o svůj dosavadní vrchol kariéry. Talentovaný útočník brněnské Komety Martin Nečas se připravuje s hokejovou reprezentací do dvaceti let na předměstí Montrealu, v kanadském Blainville, na juniorský šampionát. Poprvé bude chybět rodině u vánočního stromečku. „Jestli se v týmu udržím, bude to pro mě nejlepší dárek. Pošlu pozdrav domů, ale budu se soustředit na hokej," povídal sedmnáctiletý cen­tr.

Nečas si před životním turnajem odskočil na NHL, uchvátil ho mazák San José

Hokej
Ilustrační foto.
San José - Tropická bouře Otto, která už několik dní sužuje jihozápad karibské oblasti, dnes opět zesílila na hurikán. Na pětistupňové škále dosáhl živel síly druhého stupně, uvedlo americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Oko hurikánu se po poledni místního času dostalo nad jihovýchodní pobřeží Nikaraguy u města San Juan de Nicaragua. Hurikán se nyní pohybuje rychlostí asi 14 kilometrů za hodinu a provází ho vítr o rychlosti až 177 kilometrů v hodině.

Hurikán Otto dorazil nad jihovýchodní pobřeží Nikaraguy

Svět
Ilustrační foto.
San José – Ve středoamerické Kostarice se v pondělí probudila k životu sopka Turrialba, která leží asi 60 kilometrů severně od metropole San José. Kvůli popelu, který vulkán chrlil až do výšky jednoho kilometru, bylo dočasně uzavřeno mezinárodní letiště v San José. Informovala o tom dnes agentura DPA.

Erupce sopky na Kostarice způsobila uzavření letiště

Svět
Cisco
San José (USA) - Americká technologická společnost Cisco Systems hodlá propustit až 14 000 zaměstnanců, což odpovídá téměř 20 % její celkové pracovní síly. Informoval o tom zpravodajský server CRN. Cisco plány na snižování počtu zaměstnanců představí v příštích týdnech.

Cisco prý hodlá propustit až 14 000 zaměstnanců

Ekonomika
V okolí trosek potopené španělské galeony San Jose je zlato, stříbro a drahé kameny v hodnotě téměř 1,5 miliardy dolarů (37,2 miliardy Kč).
Bogotá – „Skvělá zpráva – našli jsme galeonu San José!" oznámil minulý týden v pátek prezident Kolumbie Juan Manuel Santos. Krátce nato ale vypukl spor, komu tento vrak vlastně patří a komu připadne zřejmě největší poklad z potopené lodi na světě. Čí tedy ve skutečnosti bude zlato, stříbro a drahé kameny v hodnotě téměř 1,5 miliardy dolarů (37,2 miliardy Kč).

Patří miliardový poklad Kolumbii či Španělsku? Rýsuje se právní bitva

Svět
Kolumbie asi objevila největší potopený poklad na světě.
Bogotá /VIDEO/ - Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos v sobotu večer místního času oficiálně potvrdil, že jeho země objevila vrak španělské galeony San José, která se před více než 300 lety potopila u pobřeží Cartageny. Předpokládá se, že měla na palubě náklad smaragdů, zlata a stříbrných mincí, a mohla by být největším potopeným pokladem na světě, napsala dnes agentura AP.

V Kolumbii byl zřejmě objeven největší potopený poklad na světě

Svět
Karibské moře. Ilustrační foto
Bogotá - Kolumbie objevila vrak španělské galeony San José, která se potopila u pobřeží Cartageny a předpokládá se, že měla na palubě náklad smaragdů, zlata a stříbrných mincí. Informoval o tom kolumbijský prezident Juan Manuel Santos, kterého dnes citovala agentura Reuters. Podrobnosti o nálezu budou zveřejněny na tiskové konferenci, napsal prezident na svůj účet na twitteru.

Kolumbie objevila potopenou španělskou galeonu s pokladem

Svět
Barcelona prohrála, Lionel Messi musel vytrpět debakl
Bilbao - Osm inkasovaných branek ve dvou zápasech? To není bilance žádného outsidera, ale fotbalistů Barcelony! Katalánský gigant po zdolání Sevilly v evropském Superpoháru senzačně prohrál v úvodním utkání španělského Superpoháru na hřišti Bilbaa 0:4. Hattrickem za 15 minut se o to zasloužil útočník Aritz Aduriz. Odveta se hraje v pondělí v Barceloně.

Messi nezářil a Barcelona utrpěla debakl. Enrique: Musíme to napravit

Fotbal
Ilustrační foto
San José - Americká internetová společnost Yahoo musí ve Spojených státech čelit celostátní hromadné žalobě, která firmu viní z nezákonného přístupu k obsahu e-mailů a z využívání získaných informací k podpoře reklamních příjmů. Rozhodla o tom podle agentury Reuters soudkyně Lucy Kohová.

Yahoo bude čelit hromadné žalobě kvůli sledování obsahu e-mailů

Ekonomika
Policisté na pobřeží varují turisty před nebezpečně znečištěnou vodou v moři.
San José – Kostarika vyhlásila stav ohrožení kvůli sobotní havárii nákladní lodi, která se potopila poblíž jejího tichomořského pobřeží i s nákladem 180 tun nebezpečných chemických látek. Informoval o tom server BBC. Úřady nyní monitorují 100 kilometrů dlouhý úsek pobřeží v turisticky oblíbeném zálivu Nicoya a pro celou oblast vyhlásily zákaz koupání a rybolovu.

Kostarika vyhlásila stav ohrožení po potopení lodi s chemikáliemi

Svět
Ilustrační foto
San José – Obyvatelé středoamerické Kostariky používají od začátku letošního roku výhradně elektrickou energii, která pochází z obnovitelných zdrojů. Země těžící z příznivých přírodních podmínek se tak stala vůbec prvním státem na světě, kde přestali využívat elektrárny na fosilní paliva. Oznámil to v pondělí místní energetický úřad, podle nějž jsou však uhelné elektrárny připraveny k využití, pokud nebude ekologicky šetrná energie stačit.

Kostarika jako první země používá jen obnovitelné zdroje

Svět
Ilustrační foto.
Londýn – Satelity na oběžné dráze kromě mnoha jiných věcí také pomáhají v boji proti šíření parazitárních onemocnění v Africe. Ze záplavy údajů, které neustále posílají na Zem, se některé využívají k předvídání, na kterých místech se tyto choroby pravděpodobně vyskytnou. To umožňuje zdravotnickým organizacím lépe zaměřovat své zdroje, píše BBC.

Satelity pomáhají i v boji proti šíření parazitárních onemocnění

Svět
Ilustrační foto
San José - Kostarický tukaní samec Grecia, kterému v lednu kdosi uřízl část zobáku, dostane protézu vyrobenou pomocí trojrozměrného tisku. Zmrzačený pták, kterého musí vyživovat veterináři a jehož případ řešil i kostarický prezident, tak bude mít šanci být díky vytištěnému zobáku znovu soběstačný. Podle stanice BBC jde o první podobný případ v Latinské Americe.

Zmrzačený kostarický tukan dostane zobák z 3D tiskárny

Svět
Kubánský prezident Raul Castro.
San José - Kubánský prezident Raúl Castro vyzval amerického prezidenta Baracka Obamu, aby využil svých pravomocí ke zmírnění desítky let trvajícího embarga vůči Havaně. Na summitu latinskoamerických a karibských států v Kostarice zároveň upozornil, že Kuba při jednáních s USA nepřipustí žádný tlak, který by se týkal jejích vnitřních záležitostí. Vyzval také Washington, aby vrátil námořní základnu Guantánamo.

Raúl Castro vyzval USA ke zmírnění embarga vůči Kubě

Svět
Ilustrační foto
San José – Více než čtyři tuny kokainu se podařilo zabavit kostarickým úřadům na palubě tří lodí vydávajících se za rybářská plavidla. Zátah na lodi se uskutečnil u tichomořského pobřeží Kostariky a zadrženo bylo 11 Kostaričanů. Informovala o tom agentura AFP.

Kostarika zabavila na moři čtyři tuny kokainu

Svět
Ilustrační foto.
Panama/San José - Zemětřesení o síle 6,8 stupně zasáhlo v noci na dnešek tichomořské pobřeží Panamy a Kostariky. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na americkou geologickou službu Geological Survey. Žádné oběti na životech ani větší škody nejsou hlášeny.

Panamu a Kostariku zasáhlo zemětřesení o síle 6,8 stupně

Svět
Smartphone Samsung Galaxy S5. Ilustrační foto.
San José - Jihokorejská společnost Samsung Electronics porušila dva patenty týkající se technologií pro chytré telefony svého amerického konkurenta firmy Apple. Společnosti Apple proto musí zaplatit jako odškodné částku 119,6 milionu dolarů (v přepočtu téměř 2,4 miliardy Kč). Rozhodl o tom dnes podle agentury AP federální soud v Kalifornii.

Samsung musí zaplatit konkurenčnímu Applu přes 2 miliardy

Ekonomika
Petrečkův tým na vrcholu nejvyšší hory Kostariky Caro Chirripo. Zleva: Jaroslav Krajník, Tomáš Vaněk, Bára Válková a Tomáš Petreček.
San Gerardo de Rivas - Už více než týden pobývá extrémní sportovec z Opavy Tomáš Petreček se svým týmem na Kostarice. V pondělí (2. prosince) totiž společně s Jaroslavem Krajníkem, Bárou Válkovou a Tomášem Vaňkem nastoupí do mistrovství světa v Adventure Race, které se zde koná.

Tomáš Petreček pokořil nejvyšší horu Kostariky

Ostatní sporty
Nový špičkový model iPhone 5S.
San José - Soudní porota ve Spojených státech nařídila jihokorejskému výrobci elektroniky Samsung Electronics, aby zaplatil americkému konkurentovi Apple 290 milionů dolarů (téměř šest miliard Kč) za okopírování některých klíčových prvků jeho telefonů iPhone a tabletů iPad. Informovaly o tom dnes agentury AP a Reuters.

Samsung má Applu zaplatit 290 milionů dolarů za kopírování iPhonu

Ekonomika