ŠTÍTEK: SARS

V Jičíně zítra startuje tradiční přípravný turnaj na novou sezonu.
Házenkáři jičínského Ronalu pokračují v přípravě na start další, v pořadí již pětadvacáté sezony v nejvyšší české soutěži. Hlavním vrcholem herní části přípravného období bude tradiční domácí mezinárodní turnaj Zepos Cup. Svěřenci trenéra Petra Mašáta do něj vstoupí zítra od 19 hodin proti Považské Bystrici. 

V Jičíně startuje tradiční Zepos Cup

Ostatní sporty
Fotbalisté Beňova v přátelském utkání s Želatovicemi (v pruhovaném).
Přátelská utkání amatérských fotbalistů jsou na většině míst od tohoto víkendu v plném proudu. Co je pozitivní, za dodržení vládou nastavených opatření mohou konečně na fotbal také diváci. Fanoušky na Přerovsku tak v neděli například určitě bude zajímat derby mezi domácími Kozlovicemi a Želatovicemi (od 16.00).

Amatérský fotbal je zpět i s diváky. Kde se hraje?

Fotbal
Benešovská nemocnice.
Po dlouhé covidové době se do Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov za svými pacienty podívají také jejich blízcí. „S platností od pondělí 17. května mohou návštěvy do nemocnice tak, že splní jednu z podmínek,“ upozorňuje nemocnice na svém webu.
8 fotografií

Do nemocnice už zase smějí návštěvy

Benešovsko
Testování vzorků na Covid-19. Ilustrační foto
V Olomouckém kraji byly prokázány zatím čtyři případy takzvané jihoafrické mutace koronaviru. Jak ve středu potvrdilo Deníku ministerstvo zdravotnictví, nebyla zjištěna žádná spojitost s doposud potvrzenými nákazami tímto kmenem v Česku. Zmutovaný kmen viru SARS-CoV-2 objevený v Africe je nebezpečnější než britský. Obavy vzbuzuje hlavně kvůli tomu, že je částečné rezistentní vůči očkování proti Covid-19.
5 fotografií

JAR mutace v kraji: nakažení jsou z Olomoucka, v cizině nebyli

Olomoucko
Podle nových zjištění vědců dokáže obyčejné nachlazení z těla vyhnat zákeřný koronavirus.
Virus, který způsobuje obyčejné nachlazení, může z lidského těla vypudit koronavirus, zjistili vědci. Některé viry jsou známé tím, že soutěží, aby to byly právě ony, kdo zavleče do organismu infekci. Vědci z univerzity v Glasgow zjistili, že rhinovirus způsobující nachlazení je v tomto ohledu silnější než koronavirus, píše BBC News. Přínosy mohou sice být krátkodobé, ale rhinovirus je tak rozšířený, že by podle vědců stejně mohl pomoci při zpomalení covidu.
16 fotografií

Zákeřný covid našel přemožitele: Z těla ho může vypudit obyčejné nachlazení

Zdraví
Obchodní centrum Galerie Šantovka v Olomouci, 21. února 2021
Vědci v tomto týdnu zjišťovali, zda se v olomoucké Galerii Šantovka nemůže šířit epidemie koronaviru SARS-CoV-2. V jednom z největších obchodních center v Česku, kudy i přes uzavření většiny provozoven projdou tisíce lidí denně, odebrali více než pět desítek vzorků ze vzduchu a nejvíce frekventovaných míst. Při laboratorní analýze nezjistili ani jeden pozitivní výsledek.
14 fotografií

Koronavir v Šantovce? Vědci zkoumali obchoďák celý den, nic nenašli

Olomoucko
Americká nemocnice analyzovala u svých dětských pacientů průběh nemoci covid-19 a zjistila, že méně závažné příznaky měly ty děti, které podstoupily sezónní očkování proti chřipce, ilustrační foto
Nová studie naznačuje, že virus SARS-CoV-2 se hůře šíří v organismech těch jedinců, kteří byli předtím očkováni na nemoci, jež jinak s covid-19 nijak nesouvisejí - například proti chřipce nebo proti pneumokokům. Pokud se totiž virus dostane do buňky, kterou již dříve infikovalo něco jiného, nedokáže se už chovat jako obvykle. Což může být někdy klad, ale někdy také zápor.
9 fotografií

Očkování dětí proti chřipce by mohlo snižovat riziko těžkého průběhu covidu

Zdraví
Synlab ve středu otevírá v Jirkově nové mobilní odběrové místo pro odběry na vyšetření infekce SARS-CoV-2.
Společnost Synlab Czech, poskytovatel služeb v oblasti laboratorní diagnostiky, ve středu otevirá v Jirkově nové mobilní odběrové místo pro odběry na vyšetření infekce SARS-CoV-2. Pracoviště v ulici Zaječická je uzpůsobeno pro návštěvy automobilem i pěší a navštívit ho mohou jak samoplátci, tak lidé indikovaní lékařem, vždy však pouze po předchozí online rezervaci.

Synlab v Jirkově otevírá nové mobilní odběrové místo na covid

Čtenář reportér
Netopýři (Microchiroptera)
Netopýři v pohraničních oblastech jižní a jihovýchodní Číny jsou nositeli dalších koronavirů, které už nyní mají schopnost přenosu na lidi, varovala přední čínská odbornice, doktorka Š' Čeng-li z Virologického ústavu ve Wu-chanu. Podle jejích slov je pravděpodobné, že tyto viry, včetně blízkých příbuzných viru SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc covid-19, už kolují v přírodě i mimo Čínu, napsal zpravodajský server The Guardian.
5 fotografií

Netopýři v Číně mohou přenést na lidi i jiné koronaviry, varuje expertka

Věda a technika
Ilustrační snímek
V boji s nákazou koronavirem může pomoci ústní voda s antiseptickými složkami, která dokáže zničit virus SARS-CoV-2 v ústní dutině během 30 vteřin. K tomuto závěru dospěli ve své studii britští vědci z univerzity v Cardiffu, uvedl server BBC. Experti zatím testovali účinky ústních vod pouze v laboratorních podmínkách, klinické testování na pacientech mají teprve před sebou.
16 fotografií

Nečekaný pomocník. Ústní voda zlikviduje covid do půl minuty, zjistili vědci

Zdraví
Jak dlouho vydrží koronavirus na smartphonu?
Tu otázku si vědci a veřejnost kladou od začátku pandemie. Jak dlouho vlastně přežívá koronavirus SARS-CoV-2 na jednotlivých površích? Doposud neexistovala jednoznačná odpověď; různé týmy a instituce uváděly různé údaje. A otázka je to důležitá, protože vyšší odolnost viru představuje vyšší potenciální hrozbu pro člověka. 
16 fotografií

Jak dlouho vydrží koronavirus na smartphonu? I 28 dní

Zdraví
Policie kontroluje dodržování protikoronavirových opatření v restauraci v Hamburku
Denní počet potvrzených případů nákazy koronavirem se v Německu po snížení o víkendu opět vrátil nad hranici čtyř tisíc. Za posledních 24 hodin přibylo 4122 případů, informoval dnes Institut Roberta Kocha (RKI). V Česku, které má zhruba osmkrát méně obyvatel než Německo, se v pondělí potvrdilo 4310 případů infekce. Latinská Amerika eviduje už více než 10,1 milionu nakažených koronavirem SARS-CoV-2, z toho polovina připadá na největší zemi regionu Brazílii.
34 fotografií

Koronavirus ve světě: Denní přírůstek v Německu opět překonal hranici čtyř tisíc

Svět
Slovenský premiér Igor Matovič (na snímku z 11. června 2020)
Slovensko ve čtvrtek třetí den v řadě zaznamenalo nový rekord potvrzených nových případů nákazy koronavirem. Podle premiéra Igora Matoviče přibylo 419 infikovaných, poprvé tak v zemi s téměř 5,5 milionu obyvatel denní hlášený přírůstek přesáhl hranici 400 nakažených. Matovič naznačil zpřísnění stávajících karanténních omezení. V Polsku přibylo rekordních 1587 případů. V Německu přibyly opět více než dva tisíce nakažených koronavirem. V Rusku ve čtvrtek denní přírůstek nakažených překročil 7000.
34 fotografií

Slovensko zaznamenalo nový rekord. Matovič naznačil zpřísnění opatření

Svět
Lékař a odborník na očkování Marek Petráš
V době nouzového stavu a všeobecného strachu z nového koronaviru se svět okamžitě pustil do hledání účinné očkovací látky. Do přípravy vakcíny se zapojili i čeští vědci ze tří renomovaných pracovišť Státního zdravotního ústavu, Ústavu hematologie a krevní transfuze a Institutu klinické a experimentální medicíny. V čele týmu stála přednostka Pracoviště preventivní kardiologie IKEM Věra Adámková a jeho vědeckou část vedl doktor Marek Petráš. S ním Deník hovořil o tom, jak vzniká očkovací látka proti koronaviru.  
13 fotografií

Marek Petráš: Prototyp vakcíny proti covid-19 jsme dokončili

Česko
Zdravotníci provádí testování členů domácností na nemoc covid-19 v indickém městě Gauhátí.
Laboratoře v Německu za poslední den nahlásily 814 potvrzených případů koronavirové nákazy, čímž celková bilance země narostla na 250 799 odhalených infekcí. Indie se stala zemí s druhým nejvyšším počtem potvrzených nálezů na koronavirus od začátku pandemie. Tamní úřady za poslední den ohlásily 90 802 nových případů, čímž se tam jejich celkový počet vyšplhal přes hranici 4,2 milionu. Asijský obr tak v tomto ohledu předstihl Brazílii, nejvíce infekcí na světě dále registrují Spojené státy, kde se SARS-CoV-2 prokázal u necelých 6,3 milionu lidí, napsala agentura AP.
34 fotografií

Koronavirus ve světě: Indie předstihla Brazílii v počtu nakažených lidí

Svět
Koronavirus - Ilustrační foto
Věra Adámková je přednostkou Pracoviště preventivní kardio- logie v pražském IKEMU, ale věnovala se také epidemiologii. Je třetím rokem poslankyní za ANO a předsedkyní sněmovního výboru pro zdravotnictví. Vede expertní tým pracující na české vakcíně proti covid-19. Deník s ní hovořil o tom, v jaké fázi se výzkum nachází, a ptal se i na to, zda SARS-CoV-2 nezmizí dříve, než bude k dispozici vakcína.
12 fotografií

Profesorka Adámková: Vývoj vakcíny proti covidu pokračuje, rozhodnout musí vláda

Zdraví
Převoz nakaženého do nemocnice v Brasílii
Rakouské ministerstvo zdravotnictví nařídilo zpřísnit zdravotní kontroly na hranicích se Slovenskem, Itálií, Slovinskem a Maďarskem. Informovala o tom dnes agentura APA, podle které výnos zveřejnilo ministerstvo v registru již v pátek. V Rakousku v posledních dnech roste počet nakažených koronavirem. V mnoha případech se lidé přitom infikovali na dovolené v zahraničí. WHO hlásí rekord v počtu nových případů za jediný den. Za sobotu se podle ní po celém světě nakazilo přes 294 tisíc osob.
34 fotografií

Koronavirus ve světě: Rakousko zpřísňuje kontroly. Itálie uzavře diskotéky

Svět
Jan Konvalinka poskytl rozhovor Deníku
Biochemik Jan Konvalinka je prorektorem Univerzity Karlovy a vedoucím výzkumné skupiny Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR. Do širokého povědomí veřejnosti se dostal letos po propuknutí koronavirové pandemie, kdy se postavil do čela iniciativy, v jejímž rámci pomáhaly české univerzity a AV ČR s testováním na SARS-CoV-2. Deník hovořil s docentem Konvalinkou nejen o virech přírodních, ale také těch společenských, které se tentokrát šíří ze Západu.
9 fotografií

Biochemik Jan Konvalinka: Svět se zbláznil. Zakazuje myšlenky

Česko
Zdravotník odpočívá 3. srpna 2020 u sanitky po přesunu pacienta podezřelého z nákazy covid-19 do nemocnice HRAN v Brasílii, která se specializuje na péči o nové případy koronaviru
Nákaza koronavirem se ve Spojených státech potvrdila už u více než pěti milionů lidí. To je nejvíce na světě. S odvoláním na své výpočty o tom napsala agentura Reuters a později dnes překročení této hranice potvrdila také americká Univerzita Johnse Hopkinse (JHU). Více než 162 tisíc lidí podle JHU s onemocněním covid-19, které nový koronavirus způsobuje, ve Spojených státech zemřelo. V sobotu večer americký prezident Donald Trump obešel Kongres a podepsal sérii exekutivních příkazů, které mají zajistit pokračování ekonomické pomoci milionům Američanů zasažených koronavirem.
34 fotografií

Koronavirus ve světě: Brazílie zaznamenala tři miliony nakažených, USA pět

Svět
Sanitka parkuje před vchodem pohotovosti v nemocnici Banner Estrella Medical Center ve Phoenixu.
V USA v úterý zemřelo v souvislosti s koronavirem 1592 lidí, informovala dnes agentura AFP s odvoláním na údaje Univerzity Johnse Hopkinse (JHU). V pevninské Číně se v úterý koronavirus nově prokázal u 101 lidí, píše dnes agentura Reuters s odvoláním na čínskou Národní zdravotnickou komisi. V Hongkongu, který ode dneška zavádí přísná protikoronavirová opatření, se virus SARS-CoV-2 za uplynulý den prokázal u 106 osob. V bombajských slumech se prý covidem nakazilo přes polovinu lidí.  
34 fotografií

V USA zemřelo 1592 lidí s covidem. V bombajských slumech je nakažený každý druhý

Svět
Jaroslav Rovňan, ředitel SFC Opava
Liga se nejspíše nedohraje. Definitivní tečku udělala za prapodivným ročníkem FORTUNA:LIGY Opava. V den zápasu se Sigmou Olomouc přišla z Městských sadů zpráva: „Máme hráče pozitivně testovaného na SARS-CoV-2“ Slezský FC míří do dvoutýdenní karantény, celý tým čekají testy. Pro SFC to v praxi znamená na devětadevadesát procent záchranu v nejvyšší soutěži. Stejně tak pro Příbram a Karvinou, které byly sestupem rovněž výrazně ohroženy. „Je to nepříjemná situace. Když jde o zdraví, nikdy to není sranda,“ řekl ředitel SFC Opava Jaroslav Rovňan. „I proto mě mrzí až nenávistné chování některých lidí,“ dodal jedním dechem.  

Rovňan: Nechápu reakce některých lidí, vždyť jde o zdraví, s ním se nehazarduje

FORTUNA:LIGA
Výzva k nošení roušek v San Antoniu
Ve Spojených státech sedmý den v řadě odhalili více než 60 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Vyplývá to z informací Univerzity Johnse Hopkinse (JHU). Za 24 hodin (mezi pondělními 2.30 SELČ a dnešními 2.30 SELČ) zaznamenali ve zhruba 330milionové zemi 61 288 nových případů nákazy, a celková bilance nemocných tam tak od počátku epidemie přesáhla 3,82 milionu.
34 fotografií

V Brazílii zemřelo na koronavirus přes 80 tisíc lidí. Vážná situace je i v USA

Svět
Odběr vzorků na koronavirus v USA
Úřady ve Spojených státech během pátku nahlásily přes 53 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Počet lidí pozitivně testovaných na virus SARS-CoV-2 od začátku jeho šíření se v pátek v USA blížil 2,8 milionům. Brazílie za poslední den zaznamenala 42 223 případů nákazy koronavirem a 1290 úmrtí. Oficiální statistika nakažených se dostala na téměř 1,54 milionu, zatímco bilance obětí stoupla na 63 174 mrtvých.
24 fotografií

USA opět ohlásily přes 50 tisíc nových nakažených. Brazílie má 1290 úmrtí

Svět
Koronavirus - Ilustrační foto
Ve Spojených státech počet případů koronavirové nákazy vzrostl ve středu o více než 48 tisíc, což je nový denní rekord. Počet zemřelých s koronavirem SARS-CoV-2 v Brazílii překonal hranici 60 tisíc. Za posledních 24 hodin zemřelo opět více než tisíc nakažených. Německo dnes hlásí 503 nově potvrzených případů koronavirové infekce. Dohromady už jich eviduje 195 228.
24 fotografií

Koronavirus ve světě: USA hlásí 48 tisíc nových případů, jde o nové maximum

Svět
Odběr vzorků pro testování na nákazu koronavirem - ilustrační foto
Koronavirus se celosvětově potvrdil již u více než deseti milionů lidí. S odvoláním na vlastní statistiky to napsala agentura Reuters. Univerzita Johnse Hopkinse (JHU), která šíření nákazy rovněž monitoruje, uvádí celkových 9,95 milionu pozitivních nálezů SARS-CoV-2 ve všech státech. Přes 2,5 milionu infikovaných mají nejhůře zasažené Spojené státy, asi o polovinu méně Brazílie. Poslední milion nakažených opět přibyl za méně než týden.
24 fotografií

Koronavirus ve světě: Počet nakažených překročil deset milionů

Svět
Pracovníci v ochranných oblecích dávají 23. června 2020 tělo jedné z obětí covidu-19 do pece v krematoriu Azcapotzalco v hlavním městě v Mexiku
V Latinské Americe zemřelo v souvislosti s komplikacemi covidu-19 již přes 100 tisíc lidí, uvádí s odkazem na vlastní statistiky agentura Reuters. V Brazílii zemřelo za poslední den dalších 1374 lidí, SARS-CoV-2 se nově prokázal u více než 39 tisíc osob. Epidemie v USA se dál zhoršuje, přibylo kolem 35 tisíc nákaz. Německo hlásí dalších 587 lidí s koronavirem, 19 mrtvých. Rusko ohlásilo 7176 nových případů nákazy a 154 úmrtí v uplynulých 24 hodinách. Celkem je v zemi více než 600 tisíc nakažených.
24 fotografií

Koronavirus ve světě: Latinská Amerika eviduje přes sto tisíc mrtvých

Svět
Koronavirus - Ilustrační foto
Nákaza koronavirem se od začátku pandemie po celém světě potvrdila již už u více než devíti milionů lidí. S odkazem na vlastní statistiky to dnes napsala agentura Reuters. Univerzita Johnse Hopkinse, která také monitoruje šíření nákazy, nyní eviduje asi o 15 tisíc infikovaných méně. Poslední milion potvrzených nálezů SARS-CoV-2 se přitom objevil za méně než týden. Rychlý nárůst případů je způsoben především prudkým šířením viru v Brazílii a Indii, nový lokalizovaný rozmach nákazy hlásí rovněž nejhůře zasažené Spojené státy či Čína, kde se ke konci loňského roku potvrdil první nakažený.
24 fotografií

Rychlý nárůst případů. Koronavirem onemocnělo již devět milionů lidí

Svět
Pohřeb oběti koronaviru v Brazílii
Ve světě je evidováno už sedm milionů nakažených koronavirem, informovala agentura Reuters. V Brazílii za uplynulý den opět přibylo přes 30 tisíc nových případů nákazy koronavirem a více než 1000 úmrtí. Celkem má země už 35 026 obětí nemoci covid-19. Mexiko zaznamenalo rekordní nárůst počtu případů nákazy - přibylo přes 4300 infikovaných. Statistka obětí v USA se zvýšila o 922, celkem země registruje už více než 109 tisíc úmrtí. V Německu klesl počet nových případů nákazy, přibylo 33 úmrtí. Počet nakažených v Rusku se přehoupl přes 450 tisíc. 
24 fotografií

Koronavirus ve světě: Brazílie má tisíce nových případů, Mexiko hlásí rekord

Svět
Mikrobiologická laboratoř, výzkum - ilustrační foto
Vědci z celého světa, kteří pracují na vývoji vakcíny proti koronaviru, začínají být opatrně optimističtí, že toto úsilí do konce příštího roku přinese ovoce. Ve středeční analýze současného stavu "závodu o vakcínu" to napsal deník The New York Times (NYT). Naděje živí mimo jiné výzkum jisté bostonské laboratoře, jejíž prototyp očkovací látky údajně ochránil před nákazou opice.
24 fotografií

Vakcína proti koronaviru v rekordním čase? Mezi vědci sílí optimismus

Zdraví
Vědci intenzivně zkoumají nový koronavirus.
Kde vznikl a jak se vyvíjel koronavirus? Jednoduchá otázka, kterou si už řadu měsíců kladou jak vědci, tak příznivci spikleneckých teorií. Nové výzkumy ukazují, že virus zodpovědný za šíření nemoci COVID-19 se s velkou pravděpodobností přece jen vyvinul přirozenou cestou. Podporuje to i objev jeho "blízkého příbuzného", jenž se našel opět u netopýrů.
15 fotografií

Vědci objevili u netopýrů další virus, je v úzkém vztahu se SARS-CoV-2

Věda a technika