ŠTÍTEK: Savannah

Počítač může být pro děti s ADHD prospěšný, tvrdí američtí vědci.
Kelsey Sihanourathová už byla s rozumem v koncích. Její třináctiletý syn Owain od školky bojuje s poruchou pozornosti s hyperaktivitou známou jako ADHD, a pohled na to, jak se trápí, jí lámal srdce. Pomoc ale přišla v podobě, jakou ani zdaleka nečekala. Doktor totiž chlapci předepsal hraní počítačové hry EndeavorRx. Jedná se o první videohru, kterou schválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). 

Videohra jako lék. Američtí vědci ji předepisují dětem s ADHD

Věda
Cestovní ruch
/FOTOGALERIE/ "První dny v nové škole. Měli jsme obavy, jaké to bude. Noví spolužáci, učitelé, vedoucí oborů, vedoucí odborných předmětů, odborný výcvik, odborné praxe, učební praxe, stáže… prostě úplně jiné než na základní škole. Naštěstí hned druhý a třetí den proběhl adapťák… Učitelé pro nás připravili zajímavý program související s odborností, kterou v průběhu studia získáme. Díky seznamovacím aktivitám jsme se poznávali. Jednak s žáky, jednak s učiteli. A bylo to super!“ hodnotí vstup do nového školního roku žáci 1. ročníků všech deseti oborů, které SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s.r.o. nabízí.  
6 fotografií

Adaptační kurz znojemských žáků? Od kadeřnictví přes autoservis až na zámek

Čtenář reportér
Každá z gepardích samiček si postupně „ulovila“ ten svůj míč.
Praha /FOTOGALERIE/ - Beatrice, Bella, Benji a Becky jsou populární gepardí čtyřčata, která se narodila 21. listopadu 2014. Dnes, kdy je jim devatenáct měsíců, jsou již gepardí samičky stejně velké jako jejich matka Savannah. Prodloužená šedá srst na krku a zádech, která je pro mláďata gepardů typická, už jim téměř vymizela, jenom její zbytky ještě odlišují koťata od matky. Gepardí sestry jsou však stále velmi hravé, a proto jim velikou radost udělaly nové basketbalové míče.
5 fotografií

Nové míče rozdováděly celou gepardí rodinu

Praha
Čtyřčata gepardů se v pražské zoologické zahradě narodila 21. listopadu 2014.
Praha - Gepardí čtyřčata se v pátek 21. listopadu narodila v pražské zoologické zahradě. Na svět je přivedla tříletá samice Savannah. První a nejkritičtější období mláďata již zdárně překonala, sdělila ve čtvrtek - na Světový den gepardů - Jana Ondrejechová z tiskového oddělení Zoo Praha.

Gepardice Savannah přivedla v pražské zoo na svět čtyřčata

Praha
Jana Koubková patří k nejuznávanějším jazzovým interpretkám.
Znojmo - Loni vystoupila jako host patrona festivalu Petera Lipy a ve Znojmě se jí zalíbilo natolik, že téměř na rok přesně přijede znovu. Jana Koubková, první dáma českého jazzu, se představí v sedm hodin večer v restauraci hotelu Savannah v Hatích u Znojma se svým kvartetem.

Koubková: Nestyďte se nestydět

Znojemsko
Demonstrace za vězně cely smrti Troye Davise před Bílým domem ve Washingtonu.
Washington - Více než tisícovka lidí se v americkém městě Savannah zúčastnila pohřbu nedávno popraveného Troye Davise, jehož vina nebyla podle mnohých lidí jednoznačně prokázána. Poprava vyvolala vlnu odporu ve Spojených státech i v Evropě.

Na pohřeb popraveného Davise přišlo asi tisíc lidí

Svět
Ilustrační foto
Znojemsko – Zajít na zahájení adventu a zhlédnout rozsvícení první svíčky na adventním věnci, zasmát se divadelním komediím, pokochat se pohledem na krásné dívky v krojích nebo ve večerních róbách, či zúčastnit se běhu na Kraví horu. To vše nabídne víkend na Znojemsku.

O víkendu začnou oslavy adventu

Znojemsko
Jazzfest v ulicích a v klubech
Znojmo – Už potřetí se Znojmo rozezní jazzovou hudbou. Ta zaplní nejen ulice, ale i kluby, hotely a restaurace. JazzFest, který začíal v úterý, nabídne i spojení hudby a vína. Závěrečný koncert ukončí festival čtyřiadvacáté­ho ledna.

JazzFest nabídne Lipu i Znojmáky

Volný čas
Ilustrační foto
Jižní Morava – Fröhliches Neues Jahr! Szczesliwego Nowego roku! Boldog új évet! Šťastný nový rok! Až ve čtvrtek odbije půlnoc, nebude se jižní Moravou ozývat jen čeština. Do kraje přijíždí slavit i cizinci, zejména z Rakouska a Polska.

Na jižní Moravě slaví Silvestr i cizinci

Brněnsko