ŠTÍTEK: Scott Kelly

Astronaut Scott Kelly
Píše se 2. března 2016 a v kazašské stepi právě přistála návratová kabina ruské rakety Sojuz, v níž se na Zemi vrátila dvojice ostře sledovaných obyvatel Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Jejich kosmická mise trvala přesně 340 dní, což stanovilo nový americký rekord. Zasloužil se o něj dnes šestapadesátiletý Scott Kelly. Muž, který rád překonává rekordy. 
7 fotografií

Rok žil ve vesmíru. Izolace je těžká, popisuje. Obavy měl ale z něčeho jiného

Věda a technika
Astronauti Scott a Mark Kellyovi
Organismus amerického astronauta Scotta Kellyho se za jeho 340denního pobytu ve vesmíru v mnoha směrech změnil, ale po návratu se až na výjimky vrátil do normálu. Vyplývá to ze studie amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), která porovnávala životní funkce Scotta Kellyho a jeho dvojčete Marka. Výzkum se prováděl v rámci příprav lidí na dlouhodobé vesmírné cesty, například na Mars, který může trvat dva až tři roky a s nímž NASA počítá kolem roku 2033.
8 fotografií

Rizika pobytu v kosmu? Rychlejší stárnutí a změny DNA, říká výzkum na dvojčatech

Věda a technika
Scott Kelly
ISS/Bajkonur – V kazašské stepi dnes přistála návratová kabina ruské rakety Sojuz. Po ročním pobytu na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se v ní na Zemi vrátil americký astronaut Scott Kelly a ruský kosmonaut Michail Kornijenko. Spolu s nimi přiletěl také ruský kosmonaut Sergej Volkov. Informovaly o tom tiskové agentury s odvoláním na televizi NASA.

Kelly a Kornijenko se vrátili na Zemi po roce stráveném na ISS

Svět
Dva američtí astronauti dnes od spojovacího uzlu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) odpojili zásobovací loď Cygnus, která v prosinci posádce dovezla 3,3 tuny nákladu.
Mys Canaveral – Dva američtí astronauti dnes od spojovacího uzlu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) odpojili zásobovací loď Cygnus, která v prosinci posádce dovezla 3,3 tuny nákladu. Po jeho vyložení se modul zaplnil odpadky, které mají v sobotu bezpečně shořet v atmosféře nad Pacifikem.

Astronauté odpojili loď Cygnus plnou odpadků, zanikne nad Pacifikem

Svět
Jurij Malenčenko vně svého modulu.
ISS – Ruští kosmonauti Sergej Volkov a Jurij Malenčenko dnes jako letos první členové posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) vstoupili do otevřeného kosmu. Oznámilo to ruské středisko pro řízení letu. Úkolem jejich výpravy, která by měla trvat bezmála šest hodin, jsou údržbové práce a několik vědeckých experimentů.

Ruští kosmonauti zahájili šestihodinový výstup do otevřeného kosmu

Svět
Ilustrační foto
ISS – Ruská nákladní loď Progres-MS se dnes ve stanovenou dobu na oběžné dráze úspěšně spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Automatický proces sbližování vysílala přímým přenosem ruská kosmická agentura Roskosmos. Na ISS dovezla ruská loď 2,5 tuny nákladu včetně vánočních dárků pro každého z šesti členů posádky.

Ruský nákladní Progress se spojil s ISS, přivezl i vánoční dárky

Svět
Mezinárodní vesmírná stanice.
Bajkonur - Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu dnes krátce po 12:00 SEČ odstartovala vesmírná loď Sojuz TMA-19M s tříčlennou mezinárodní posádkou. Po necelých sedmi hodinách se loď spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS), manévr se ale uskutečnil se zpožděním a byl řízen ručně. Závadu podle Moskvy způsobila americká zásobovací loď Cygnus.

Nová tříčlenná posádka dorazila s problémy na ISS

Svět
Astronauti Scott Kelly a Kjell Lindgren provádějí údržbu ISS.
ISS (oběžná dráha) - Američtí astronauti Scott Kelly a Kjell Lindgren dnes opět vystoupili z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a pokračovali v její nutné údržbě. Šlo o druhý plánovaný pracovní výstup v době, kdy uplynulo 15 let od zahájení pobytu lidských posádek na ISS. Výstup začal podle plánu v 13:10 SEČ a trval přesně sedm hodin a 48 minut, informoval Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Američtí astronauti téměř osm hodin opravovali z vesmíru ISS

Svět
Ilustrační foto.
Bajkonur (Kazachstán) - Z kosmodromu Bajkonur dnes odstartovala vesmírná loď Sojuz TMA-18M s trojící kosmonautů z Ruska, Dánska a Kazachstánu. V pátek ráno SELČ se má spojit s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Start na svém webu vysílal v přímém přenosu americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), který rovněž umožní sledovat páteční přistání na ISS.

Z kosmodromu Bajkonur odstartovala vesmírná loď Sojuz

Svět
Ilustrační foto
Oběžná dráha – Ruští kosmonauti Gennadij Padalka a Michail Kornijenko dnes podnikli několikahodinovou výpravu do otevřeného vesmíru, aby zkontrolovali vnější plášť Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a instalovali tam několik přístrojů. Pro Padalku byl výstup dlouhý 5,5 hodiny už desátým, a ruský kosmonaut tak strávil v kosmu víc času, než kterýkoli jiný pozemšťan.

Ruští kosmonauti ukončili výstup do kosmu, na ISS je čekal salát

Svět
Ruské lodě Sojuz a Progress zaparkované u Mezinárodní vesmírné stanice.
Moskva  - Ruská nákladní kosmická loď Progress se dnes úspěšně připojila k Mezinárodní vesmírné stanici(ISS), pro jejíž posádku dopravila 2,5 tuny zásob. Oznámilo to řídící středisko letu. Progress dovezl náklad paliva, kyslíku, vody, potravin a vědeckého vybavení, který měl koncem dubna na ISS dopravit jiný ruský "vesmírný kamion", jeho let se ale nezdařil. Koncem června ztroskotala hned při startu také mise americké nákladní lodi Dragon.

Ruská nákladní loď Progress se úspěšně připojila k ISS, přivezla zásoby

Svět
Ruské lodě Sojuz a Progress zaparkované u Mezinárodní vesmírné stanice.
Moskva – Posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) musela v noci na dnešek korigovat prostorovou orientaci orbitálního komplexu, kterou narušilo neplánované spuštění motorů zaparkované lodi Sojuz. Oznámily to zdroje z kosmických agentur NASA a Roskosmos. Bezpečí šestice kosmonautů není údajně ohroženo, nečekaný manévr podle expertů zavinil chybný povel ze Země.

Sojuz u ISS pohnul celou stanicí, bezpečí kosmonautů není ohroženo

Svět
Ilustrační foto.
Bajkonur - Ruský kosmonaut Michail Kornijenko a americký astronaut Scott Kelly dnes večer SEČ odstartovali svou roční pracovní misi ve vesmíru. Z kosmodromu Bajkonur v kazašských stepích se s nimi úspěšně vydala k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) ruská loď Sojuz TMA-16M.

Odstartovala loď s Rusem a Američanem, kteří stráví na ISS rok

Svět
Lenka Dusilová.
Jihlava - Několikanásobná zpěvačka roku Lenka Dusilová zazpívá v pátek od devíti hodin večer v jihlavském Divadle otevřených dveří DIOD. Doprovázet ji bude její hudební partnerka, klavíristka a skladatelka Beata Hlavenková.

S Dusilovou do Jihlavy přijede také Hlavenková

Volný čas