ŠTÍTEK: Seina

Nad Paříží vzplanul olympijský oheň.
Letní olympijské hry v Paříži byly slavnostně zahájeny. Ceremoniálu sice počasí v Paříži příliš nepřálo, ale navzdory tomu nabídli organizátoři divákům na místě i u televizních obrazovek unikátní a velkolepé představení, které začalo plavbou národních výprav po řece Seině, přičemž tu českou mohli diváci u televizních obrazovek vidět hned dvakrát, a skončilo emotivním vystoupením zpěvačky Céline Dion v srdci Eiffelovy věže.
39 fotografií

Olympiáda zahájena. Paříž ozdobila i Céline Dion, Čechy ukázali dvakrát

Ostatní sporty
Paříž se chystá na páteční slavnostní zahájení olympijských her.
/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Největší sportovní událost na světě, ale také obrovské množství opatření, které jim komplikuje situaci. Obyvatelé Paříže si cení, že jsou po sto letech pořadatelským městem olympijských her, ale vadí jim řada omezení. „Od června je to noční můra pro všechny Pařížany. Radši jedu na dovolenou. Pryč z Paříže,“ kaboní se majitel tří obchodů ve francouzské metropoli Sebastien Villeroy.
50 fotografií

Je to noční můra, kaboní se Francouzi. Kvůli olympiádě utíkají z Paříže

Ostatní sporty
Letní olympijské hry Tokio 2020: Jiří Prskavec získal zlato.
Už zítra slavnostním ceremoniálem plujících lodí se sportovci po řece Seině započnou XXXIII. letní olympijské hry. Probíhat budou až do 11. srpna a do Francie se vrátí přesně po sto letech. Češi letos vyslali 112 sportovců z celé republiky, kteří se o medaile se světovými špičkami utkají ve 23 sportech. Jak se na letních olympijských hrách českým sportovcům dařilo v minulosti, mapovala datová redakce Deníku.

Atletika, kanoistika i střelba. Češi na letních olympiádách získali 67 medailí

Češi v číslech
Zleva šermíř Alexander Choupenitch, kanoista Lukáš Rohan, vodní slalomář Jiří Prskavec a judista Lukáš Krpálek ukazují své medaile.
Ti nejlepší sportovci z celého světa se tentokrát sjedou do Paříže, aby právě ve francouzské metropoli rozpoutali boje o medaile v rámci už třiatřicátých letních olympijských her. Řadu želízek bude mít v olympijském ohni i Česká republika, která vyšle k řece Seině více než stovku reprezentantek a reprezentantů. Kdy jim může český fanoušek držet palce?

Program olympijských her v Paříži: České hvězdy v akci, termíny sportů

Ostatní sporty
Zleva šermíř Alexander Choupenitch, kanoista Lukáš Rohan, vodní slalomář Jiří Prskavec a judista Lukáš Krpálek ukazují své medaile.
Ti nejlepší sportovci z celého světa se tentokrát sjedou do Paříže, aby právě ve francouzské metropoli rozpoutali boje o medaile v rámci už třiatřicátých letních olympijských her. Řadu želízek bude mít v olympijském ohni i Česká republika, která vyšle k řece Seině více než stovku reprezentantek a reprezentantů. Kdy jim může český fanoušek držet palce?

Program olympijských her v Paříži: České hvězdy v akci, termíny sportů

Ostatní sporty
Poprvé v Česku. Závod série Ironman bude hostit Hradec Králové. Podniky se konají po celém světě.
/VIDEO, FOTO/ Zatímco kvalita vody v Seině motá hlavy pořadatelům pařížské olympiády, hradecký podnik Ironman 70.3 zřejmě podobné problémy nemá. Plavecká část železného muže bude v Labi v centru Hradce, podle pořadatelů tady je voda vhodná k plavání. V Česku ojedinělý podnik hostí město na soutoku už za měsíc. Sportovní svátek ale přinese Hradečanům i dopravní omezení. 
10 fotografií

Hradec není Paříž, voda v Labi je pro železné muže vhodná

Hradecko
Vodní slalomář Jiří Prskavec bude v na olympiádě v Paříži obhajovat zlato.
Jeden z největších medailových adeptů nabírá v sobotu směr Paříž. Kajakář Jiří Prskavec se na olympiádu jak se patří naladil už během minulých týdnů, kdy ve francouzské metropoli pobýval s dalšími vodními slalomáři. Čas nevěnoval jen tréninku, ale soustředil se i na náročný program a v neposlední řadě si potřeboval odpočinout od mediálního zájmu.
15 fotografií

Prskavec zajel se syny na Tour de France. Manželka se těší na nástupový trenčkot

Ostatní sporty
Česká olympijská kolekce pro OH v Paříži 2024.
Už se stalo zvykem, že před každou olympiádou se Češi stávají národem expertů na módu a design. Důvod je jasný. Kolekce, kterou tuzemští sportovci obléknou na slavnostní zahájení her, už tradičně vyvolává emoce. Někdo je nadšený z netradičního řešení a těší se, že česká výprava mezi všemi ostatními zazáří svěžím a neotřelým stylem, jiní jsou zděšeni a posmívají se. Před letošní Paříží dosáhl mumraj kolem kolekce dosavadního vrcholu.

Zaflákaný župan po dědovi? Olympijská kolekce rozdělila ČR, sportovci ale jásají

Ostatní sporty
Nový Hlavák – budoucí podoba pražského hlavního nádraží podle návrhu dánského studia Henning Larsen Architects.
Nadšení vyvolává u řady řady lidí, architektů i laiků, vizionářský návrh změny podoby hlavního nádraží, který v rámci soutěžního dialogu Nový Hlavák připravilo pro Prahu dánské studio Henning Larsen Architects. Vítěz soutěže, který prvenství získal podle bodování komise hodnotitelů s výrazným náskokem před konkurenty nabízejícími podstatně konzervativnější řešení, svoji představu nazývá Šťastný Hlavák.
38 fotografií

Šťastný Hlavák: K dohadování kolem proměny nádraží může přispět i veřejnost

Praha
Z poznávacího výletu žáků Středního odborného učiliště stavebního v Benešově do Paříže.
Poznávací výlet do Paříže, který absolvovali žáci Středního odborného učiliště stavebního v Benešově, byl tím, co řada lidí považuje za cestu plnou zážitků, dobrodružství a možná i romantiky. Toto vše výlet splnil, žáci viděli mnoho historických staveb v čele s Eiffelovou věží, uvědomili si řadu souvislostí spojených s dávnou i blízkou historií. Mnozí pochopili, proč zrovna zde vznikala díla ať literární, hudební i filmová.

Poznávací výlet do Paříže byl cestou plnou zážitků, dobrodružství i romantiky

Čtenář reportér
Odpočet jednoho roku do začátku olympiády v centru Paříže (rok 2024 je přestupný, proto 366 dní).
Olympiáda se po dvanácti letech vrací do Evropy, pařížská show odstartuje přesně za rok 26. července 2024. Další letní hry se na starém kontinentu budou konat nejspíš až v roce 2036, naskýtá se tak šance vidět sportovce na vlastní oči, navíc v atraktivních místech, která fanoušci mohli poznat jako turisté. „Podle mě to budou krásné hry,“ říká šéf české výpravy Martin Doktor. 
6 fotografií

Rok do olympiády. Paříž je (skoro) připravena, chystá se i Tahiti. Historie baví

Ostatní sporty
Benešovský literární festival: ze závěrečného pořadu s názvem Ach, ta Paříž v aule Gymnázia Benešov.
/FOTOGALERIE/ V závěrečném pořadu sedmého ročníku Benešovského literárního festivalu, nazvaného „Ach, ta Paříž“ se návštěvníci auly Gymnázia Benešov přenesli ve čtvrtek 13. dubna do francouzského města nad Seinou v době, kdy bohémská čtvrť Montmartre byla centrem zábavy, sídlilo tam mnoho kabaretů, nočních barů a umělců.
39 fotografií

Benešovský literární festival přenesl v závěrečném pořadu návštěvníky do Paříže

Čtenář reportér
Berlinale vyhrál dokument Na Adamantu
Mezinárodní filmový festival Berlinale má své vítěze. Nejlepším filmem se stal dokument Sur l'Adamant (Na Adamantu) Francouze Nicolase Philiberta. Zachytil v něm komunitu lidí s mentálními poruchami, kteří se scházejí na dřevěné lodi Adamant na Seině v Paříži. V sekci krátkých studentských filmů bodoval animovaný snímek studenta FAMU Philippa Kastnera Deniska umřela.
9 fotografií

Berlinale vyhráli psychicky nemocní na Seině. Uspěl i animovaný film FAMU

Film a televize
Svatomartinský kanál v Paříži
Svatý Martin patří celosvětově k vůbec nejpopulárnějším světcům i patronům a není divu, že se po něm jmenují nejen kostely, ale i hory, ostrovy, města a mnohá díla světových architektů. V Paříži nese jeho jméno uměle zbudovaný kanál, jenž patří k nejromantičtějším, ale také k nejtajemnějším místům francouzské metropole. Kanál, který už téměř sto let tíží nikdy nevyřešená záhada rozřezané mrtvoly.
10 fotografií

Tajemství Svatomartinského kanálu v Paříži: Sto let ukrývá záhadu těla bez hlavy

Svět
Kosatka dravá - ilustrační foto.
Ve Francii se nezdařil pokus zachránit kosatku, která se dostala do Seiny. Původně úřady rozhodly, že se ji pokusí pomocí zvukových signálů navést zpět do moře. Organizace Sea Shepherd v pondělí na twitteru oznámila, že kytovec byl nalezen před polednem mrtvý. Experti se domnívají, že čtyřmetrová kosatka byla vážně nemocná a trpěla velkými bolestmi.

Kosatka, která zabloudila do řeky Seiny, uhynula. Byla vážně nemocná

Státy EU
Visací zámky na nymburské lávce přes Labe.
Pařížskou tradici věšení zámků na mostech chtěly převzít i některé zamilované páry v Nymburce. Na lana zábradlí nové lávky přes Labe umístily zatím šest visacích zámků zhruba v polovině konstrukce po obou stranách. Radnice je ale nechala ve čtvrtek odstranit a varuje před věšením dalších symbolů. Lana totiž pod nimi rezaví a komplikovalo by to tak údržbu nové dominanty města.
23 fotografií

Zamilované páry věší na novou lávku visací zámky. Ta ale kvůli nim rezaví

Nymbursko
Koncerty v pátek i sobotu řídí Tomáš Netopil a jako sólistka se představí Arabella Steinbacher, která patří k současné světové houslové špičce.
Beethovenovské výročí připadající na rok 2020 slaví Filharmonie Brno i letos. Na pátek a sobotu připravila koncerty Hommage à Beethoven, které vzdávají poctu tomuto velikánovi, i když poněkud jinak, než by posluchači čekali. Zazní na nich díla Franze Liszta, Paula Hindemitha a Césara Francka, která spojuje nejen inspirace tímto skladatelem. Koncert zároveň vzdá hold tradici okázalého německého romantismu,“ upozornil dramaturg Filharmonie Brno Vítězslav Mikeš.
15 fotografií

Koncert. Filharmonie Brno chystá poctu Beethovenovi. S Arabellou Steinbacher

Čtenář reportér
Objev. František Janula v Obrazárně Želeč
Stojí pyšně uprostřed polí, na prahu desátého roku svého rychle plynoucího života. Kyprá dívka dospělého vzhledu jménem Obrazárna Želeč. Od soboty 25. září uvnitř budovy přibyla k výstavě obrazů Jany Míčkové (1940-2020) také vzácná díla Františka Januly (1932- 2020). Obě postavy nespojil jen smutně shodný rok jejich odchodu na věčnost, ale především pobyt v Paříži. Tam se tito umělci minuli, ve špejcharu si teď jeden s druhým tykají. 
3 fotografie

Zralý klas výtvarného umění ve Špejcharu Želeč

Čtenář reportér
Herec Marek Adamczyk.
Kvůli roli sportovce se herec Marek Adamczyk otužuje ve studené vodě, trénuje, jak dlouho vydrží bez dechu, od své přítelkyně snowboardcrossařky Evy Samkové si dokonce vypůjčil i trenéra. Navštěvují ho oba. „Eva je trénovaná atletka, musím se zkrátka snažit, a to nejen kvůli roli,“ říká Marek Adamczyk, který v seriálu Kukačky hraje jednu z hlavních rolí.
5 fotografií

Spojuje nás humor, říká herec Marek Adamczyk o přítelkyni Evě Samkové

Společnost
Zákeřný virus ničí životy milionů lidí po celé planetě. Ve srovnání s tím je fakt, že se nemůžeme potkávat s přáteli na tenise nebo na pivu, prkotina. Přesto jsem z jedné věci mimořádně smutný. Na uskutečnění dlouholetého snu jsem se těšil jako malé dítě. A teď můj plán padá.

GLOSA: Koronavirový konec pařížského snu

Názory z regionu
Šéfredaktor Miroslav S. Jilemnický.
Zákeřný virus ničí životy milionů lidí po celé planetě. Ve srovnání s tím je fakt, že se nemůžeme potkávat s přáteli na tenise nebo na pivu, prkotina. Přesto jsem z jedné věci mimořádně smutný. Na uskutečnění dlouholetého snu jsem se těšil jako malé dítě. A teď můj plán padá.

GLOSA: Koronavirový konec pařížského snu

Názory z regionu
Šéfredaktor Miroslav S. Jilemnický.
Zákeřný virus ničí životy milionů lidí po celé planetě. Ve srovnání s tím je fakt, že se nemůžeme potkávat s přáteli na tenise nebo na pivu, prkotina. Přesto jsem z jedné věci mimořádně smutný. Na uskutečnění dlouholetého snu jsem se těšil jako malé dítě. A teď můj plán padá.

GLOSA: Koronavirový konec pařížského snu

Názory z regionu
Zákeřný virus ničí životy milionů lidí po celé planetě. Ve srovnání s tím je fakt, že se nemůžeme potkávat s přáteli na tenise nebo na pivu, prkotina. Přesto jsem z jedné věci mimořádně smutný. Na uskutečnění dlouholetého snu jsem se těšil jako malé dítě. A teď můj plán padá.

GLOSA: Koronavirový konec pařížského snu

Názory z regionu
Zákeřný virus ničí životy milionů lidí po celé planetě. Ve srovnání s tím je fakt, že se nemůžeme potkávat s přáteli na tenise nebo na pivu, prkotina. Přesto jsem z jedné věci mimořádně smutný. Na uskutečnění dlouholetého snu jsem se těšil jako malé dítě. A teď můj plán padá.

GLOSA: Koronavirový konec pařížského snu

Názory z regionu