ŠTÍTEK: sekvence DNA

Za vzorek své DNA se dozvíte, jak rychle dokážete metabolizovat kávu, jak jste inteligentní, zda máte predispozici k nadváze, jestli jste ranní ptáče, či sova a mnoho dalších zajímavostí.
Vědecký pokrok v oblasti genetiky vpravil do medicíny obrovské vymoženosti. Studium DNA přináší výsledky ať již třeba v terapii rakoviny, prenatální diagnostice, či genetického poradenství potenciálních rodičů. Stále rostoucí možnosti však už dávno překročily výsostnou sféru medicínskou a vstoupily do teritoria komerčního. I u nás přibývá společností nabízející testování DNA za různými účely.

Chraňte svou DNA: Stále více firem může zneužít váš genetický materiál

Zdraví
Na snímku výzkumná pracovnice Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR Helena Toegelová s čipem pro optické mapování.
Vědcům se po čtyřech letech bádání podařilo rozluštit genetickou informaci žita, třetí nejdůležitější evropské obiloviny. Mezinárodní výzkumný tým získal přesnou referenční sekvenci jeho genomu. Na výzkumu se podíleli olomoučtí vědci z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR (ÚEB AV ČR), jejichž pracoviště je partnerem Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH). 
6 fotografií

Vědci z Olomouce pomohli rozluštit dědičný kód žita

Olomoucko
Luboš Palata
Nemusíte být věřící křesťané, abyste znali příběh a Adamovi a Evě a jablku ze stromu poznání. Poznání, které pokud je překročena určitá hranice, může zničit nejen biblický ráj, ale i náš pozemský svět.

Glosa Luboše Palaty: Poslední lidé

Komentáře
Rostlinný genetik Jaroslav Doležel
/ROZHOVOR/ Sedmnáct ročníků a 30 milionů korun odměn, to je stručná bilance ocenění Česká hlava, které je věnováno nejlepším mozkům v oblasti vědy a techniky. Projekt vznikl z iniciativy spisovatele Arnošta Lustiga a biochemika Antonína Holého s cílem vytvořit projekt na podporu české inteligence. Jejím letošním držitelem se stal rostlinný genetik profesor Jaroslav Doležel.
6 fotografií

Skoncujeme s hladem na světě, věří nositel ceny Česká hlava Jaroslav Doležel

Česko
Veřejnost má možnost nahlédnout do mikroskopického světa Centra strukturní a funkční genomiky rostlin
Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin je v překladu do laické řeči budova plná velmi drahých přístrojů, které pomáhají několika desítkám nadšených výzkumníků luštit genové hádanky. V rámci týdne vědy a techniky pootevřeli tito výzkumníci své laboratoře a skleníky ve Vědeckotechnickém parku Univerzity Palackého a vpustili do nich žáky středních a základních škol i širokou veřejnost.
4 fotografie

Zkoumají genové giganty. Ukážou vám jak

Olomoucko
Hasiči v Bělčicích dohašují požár
Černý dým vzniká kvůli nedostatku vzduchu při hoření. Obsahuje polycyklické aromatické uhlovodíky, neboli PAHs. Ty charakteristicky zapáchají, páry dráždí oči a kůži a byly prokázány i negativní účinky na ledviny a játra. Mají vliv na snížení plodnosti a vývojové vady potomků.

Co všechno nesl černý dým z hořících pneumatik?

Požáry
Ilustrační foto
Policie zřejmě dostane pravidla pro odebírání a uchovávání vzorků či profilů DNA policií, dnes návrh normy z dílny ministerstva vnitra podle mluvčího vlády Martina Ayrera schválil kabinet. Nyní si podmínky odběru vzorků určuje policie sama, na což upozorňují nevládní organizace. DNA nese genetickou informaci a pro svou jedinečnost se používá třeba k určení otcovství nebo hledání pachatelů trestných činů. V Česku od roku 2002 funguje národní databáze DNA, v současnosti je v ní zhruba 200.000 profilů DNA. Profily patří například obviněným a odsouzeným, neznámým mrtvolám nebo jsou to stopy z míst neobjasněných trestných činů.

Odběr a uchovávaní vzorků DNA policií bude upravovat zákon

Zdraví
Ilustrační foto
Američan Damon Thibodeaux měl být popraven za to, že znásilnil a zavraždil svou čtrnáctiletou sestřenici. Celu smrti opustil po patnácti letech díky testům DNA, které prokázaly jeho nevinu. DNA nese genetickou informaci a pro svou jedinečnost se používá mimo jiné k hledání pachatelů trestných činů. Nová kriminalistická technologie je však v Česku z právního hlediska teprve v plenkách. Vláda proto v pondělí schválila novelu zákona o policii, která má pravidla pro odebírání a uchovávání vzorků či profilů DNA pevněji zakotvit v české legislativě.

DNA jako důkaz. Mohl by být uschován až 80 let

Česko
Ilustrační foto
Londýn - Británie se dnes oficiálně stala první zemí na světě, která výslovně povoluje počít dítě s genetickými informacemi od tří dárců. Uvedla to agentura DPA. Ratifikační proces, který začal loňským souhlasem parlamentu, dnes ukončil úřad pro fertilizaci a embryologii HFEA, který metodu schválil. Úprava buněk umožňuje předejít přenosu některých genetických onemocnění z matky na dítě.

Británie jako první na světě povoluje počít dítě s DNA tří dárců

Svět
Ilustrační foto.
Praha - Svah pod bývalým Stalinovým pomníkem v Praze by se mohl proměnit ve výstavní síň věnovanou české historii. Navrhují to autoři projektu s názvem Národní kronika na Letné, kteří tu počítají i s trvalým umístěním Muchovy Slovanské epopeje. V rozhovoru to řekl jeden z autorů projektu Nikolaj V. Palatajkov. K projektu jsou ale skeptické jak Praha 1, tak Praha 7. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) dřív zmínila možnost postavit na Letné galerii.

Svah pod Letnou by se mohl proměnit ve výstavní síň

Praha
Ilustrační foto
Řím - Způsob stravování, tabák a alkohol působí na genetické informace předávané spermiemi. Svůj vliv tu má také věk budoucího otce. V Evropě jsme na vrcholu pomyslného žebříčku: průměrný věk mužů, kteří mají první dítě, je 35,2 roku, píše italský deník La Repubblica.

Zdraví otců ovlivňuje celkové zdraví dětí

Svět
Vědecký ředitel Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum profesor Jaroslav Doležel.
Olomouc – Za nějakých třicet let by měly na Zemi žít asi o dvě miliardy lidí víc než dnes. A takovou masu bude také nutné nakrmit. Vědci z Olomouce vědí, jak na to. Vždyť profesor Jaroslav Doležel, vědecký ředitel Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum a vedoucí olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR, má před očima chromozomy jedné z nejklíčovějších plodin, které má lidstvo k dispozici – pšenice seté. Na rozluštění jejího genomu se profesorův tým podílel a díky němu dostanou lidé odolnější rostlinu, která bude lépe čelit klimatickým změnám a škůdcům.

Šéf Centra pro zemědělský výzkum: Pěstovat rostliny kvůli biopalivům je zločin

Česko
Ilustrační snímky virů z elektronového mikroskopu, kolorováno.
České Budějovice - Pět nových virů popsali během loňského roku virologové z Ústavu molekulární biologie rostlin Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích. Jedná se o viry, které napadají rostliny a houby.

Biologové objevili pět nových virů

Českobudějovicko
Ve čtvrtek prvního října mohli Brňané přijít na akci Ve zdravém těle zdravý gen, která je součástí desetidenního festivalu Brněnské dny pro zdraví.
Brno – Mají genetickou poruchu a ani to nemusí vědět. Choroba se často projeví až u jejich dětí. Předejít tomu mohou genetickým vyšetřením, které odhalí případné chyby v jejich DNA. Ve čtvrtek prvního října mohli Brňané přijít na akci Ve zdravém těle zdravý gen, která je součástí desetidenního festivalu Brněnské dny pro zdraví. Lékaři genetického oddělení v Dětské nemocnici v Brně nabízeli lidem bezplatné konzultace a prohlídku specializovaných laboratoří. „Krátké konzultace jsou pro lidi, kteří mají podezření, že trpí nějakou genetickou chorobou. Snažíme se najít důvod jejich nemoci a doporučíme jim vyšetření," upřesnila vedoucí laboratoří na oddělení lékařské genetiky Iveta Valášková.
9 fotografií

OBRAZEM: Ve zdravém těle zdravý gen. Lidé vyrazili na bezplatné konzultace

Brněnsko
Značení pomocí syntetické DNA. Ilustrační foto.
Krnov – K nejproblematičtější trestné činnosti v Krnově patří krádeže jízdních kol. Odradit zloděje by mohlo forenzní značení kol syntetickou DNA. Nákup potřebné technologie za sedmdesát tisíc korun je součástí projektu, který podpořilo ministerstvo vnitra.

Krnov cyklistům pořídil syntetickou DNA

Bruntálsko
Sporem o vymazání záznamu z databáze DNA, který vede s ministerstvem vnitra bývalý vězeň Jiří Pivoda (vlevo), se zabýval Vrchní soud v Praze. Na snímku i advokát Jan Vobořil.
Praha /FOTOGALERIE/ - Pokud stát žádá občany, aby dodržovali zákony, měl by je dodržovat sám. To v úterý přišel k Vrchnímu soudu v Praze zdůraznit bývalý vězeň Jiří Pivoda, který se domáhá vymazání genetických informací o své osobě z policejního archivu odebraných vzorků - přesněji z Národní databáze DNA.
6 fotografií

Spor o vzorky DNA soud neuzavřel

Zločiny a soudy
Ilustrační foto.
Washington – Vědcům se podařilo rozluštit genom člověka, který žil před 45.000 lety. Informoval o tom list The Washington Post s odvoláním na studii zveřejněnou v nejnovějším vydání časopisu Nature. Je to vůbec nejstarší lidský genetický kód, který byl kdy dešifrován.

Vědci rozluštili genom člověka, který žil před 45.000 lety

Svět
Ilustrační foto
Praha – Není na co čekat. Za čtvrt století se populace na Zemi rozroste na devět miliard lidí. Spotřeba potravin vzroste o polovinu. Už teď si vědci lámou hlavu, jak všechny uživit. „Oponenti říkají, že když se bude s potravinami šetřit, bude to stačit. Obávám se však, že to stačit nebude," tvrdí Jaroslav Doležel z olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR. Právě jeho tým nyní napomohl tomu, jak budoucí možný nedostatek potravin řešit.

Čeští vědci pomohli zmapovat geny pšenice

Česko
Novou komedii s mnohoznačným názvem DNA v Brně zkouší Boleslav Polívka a jeho dcera Anna Polívková.
Brno/Praha – Herec Boleslav Polívka připravil po čtyřech letech novou autorskou inscenaci. Komedii s autobiografickými prvky nazval DNA a vystupuje v ní se svou dcerou Annou. V premiéře ji publikum zhlédlo 18. června v brněnském Divadle Bolka Polívky, dnes ji čeká pražská premiéra v divadle Studio DVA na Václavském náměstí.

Otec a dcera Polívkovi přivážejí do Prahy komedii DNA

Divadlo
Ilustrační foto
Zlín - Zlínské genetické centrum Prediko od letošního roku nabízí komplexní genetické poradenství. „Ke konzultaci může přijít kdokoli, ať už dospělý, nebo dítě s podezřením na dědičné onemocnění, ať už u něj, nebo v jeho rodině," řekla genetička Věra Hůrková. Doposud museli tito pacienti jezdit na konzultace do Olomouce nebo Brna.

Zlínské genetické centrum nabízí nová vyšetření

Zlínsko
Ilustrační foto
Praha - Zhruba 20.000 Češek a Čechů má vysokou hladinu cholesterolu vrozenou. Nezpůsobili si ji špatným životním stylem. Jde o jednu z nejčastějších dědičných poruch metabolismu, má ji v průměru jeden člověk z 500. Pokud se neléčí včas, následky jsou osudové.

Nová pacientská organizace chce osvětou zachránit životy

Česko
Ilustrační foto
Astma trápí 800.000 Češek a Čechů, jen asi půl milionu se s ním léčí, ostatní lékaře nevyhledají. Na akutní těžké astma zemře v ČR ročně asi 95 lidí. Tři až pět procent nemocných má obtížně léčitelné astma, starají se o ně lékaři ve specializovaných centrech. Zvýšené riziko onemocnění je v rodinách, kde už astma nebo jiná alergická onemocnění jsou, řekl novinářům ředitel České iniciativy pro astma (ČIPA) profesor Petr Pohunek.

Astma trápí 800 tisíc Češek a Čechů, ročně asi 95 zemře

Zdraví
Ilustrační foto.
Praha - Čeští a američtí vědci přečetli úplnou genetickou informaci u mitochondriálního genomu luční byliny silenky obecné. Tým z Ústavu experimentální botaniky (ÚEB AV ČR) a dvou pracovišť ve Spojených státech srovnal DNA silenek z různých lokalit.

Vědci přečetli DNA u mitochondrií byliny silenky obecné

Česko
Ilustrační foto
Olomouc – Ženy, které čekají miminko, si mohou těhotenství užívat ve větším klidu a jistotě, že přivedou na svět zdravého potomka, a to díky obrovskému pokroku v medicíně a genetice. Nejšetrnější metodu v diagnostice plodu začala používat Fakultní nemocnice Olomouc a jako první v zemi ji zavedla do klinické praxe v rámci rutinních prenatálních vyšetření.

Narodí se zdravé miminko? V Olomouci to zjistí šetrnou metodou, jako první v ČR

Olomoucký kraj
Ilustrační foto
Olomouc – Ženy, které čekají miminko, si mohou těhotenství užívat ve větším klidu a jistotě, že přivedou na svět zdravého potomka, a to díky obrovskému pokroku v medicíně a genetice. Nejšetrnější metodu v diagnostice plodu začala používat Fakultní nemocnice Olomouc a jako první v zemi ji zavedla do klinické praxe v rámci rutinních prenatálních vyšetření.

Narodí se zdravé miminko? V Olomouci to zjišťují šetrnou metodou, první v ČR

Olomoucko
Odvodit celou genetickou informaci plodu jen z krve matky a slin otce dokázali vědci v USA.
Washington/Praha - Odvodit celou genetickou informaci plodu jen z krve matky a slin otce dokázali vědci v USA. Informoval o tom vědecký časopis Nature. Metoda může otevřít cestu k odhalení možných genetickýchvad dítěte dlouho před porodem, aniž by lékaři museli zasahovat do těla matky. Panují však obavy, že by se mohl zvýšit počet potratů, když by ženy měly k dispozici informace o zdraví plodu.

Krev matky, sliny otce. A pak zjistíte, zda může být vaše dítě schizofrenik

Zdraví
Ilustrační foto
Washington/Praha - Odvodit celou genetickou informaci plodu jen z krve matky a slin otce dokázali vědci v USA. Informoval o tom vědecký časopis Nature. Metoda může otevřít cestu k odhalení možných genetických vad dítěte dlouho před porodem, aniž by lékaři museli zasahovat do těla matky. Panují však obavy, že by se mohl zvýšit počet potratů, když by ženy měly k dispozici informace o zdraví plodu.

Vědci v USA odvodili genom plodu z krve matky a slin otce

Svět
Na světě je nový přístroj, který umožní rychlejší a levnější mapování lidského genomu.
San Francisco - Náklady na zmapování lidského genomu by do konce roku mohly klesnout na 1000 dolarů, tedy 20 tisíc korun. Americká společnost Life Technologies totiž představila přístroj, který by měl umožnit levnější a rychlejší mapování lidské genetické informace. Podle deníku The Wall Street Journal by se díky tomu mohl urychlit genetický výzkum i vývoj léků.

Zmapovat genom? Díky novému stroji půjde už za den

Zdraví
Ilustrační foto
Vídeň/Washington - Údajně zásadní mechanismy, které chrání molekuly DNA nesoucí dědičné informace před agresivním ultrafialovým zářením se podařilo objasnit rakouským vědcům ve spolupráci s českými kolegy.

Vědci odhalili mechanismus ochrany DNA před UV

Svět
Ilustrační foto
Brno – Vědcům, kteří se podílí na několika projektech pod záštitou Středoevropského technologického institutu CEITEC i ICRC, se podařilo rozluštit další záhady z oblasti biogenetiky. Pokud bude jejich výzkum úspěšný, mohou se lidé v budoucnosti dočkat delšího života bez stárnutí nebo včasnějšího a účinnějšího léčení rakoviny.

Brněnští vědci hledají lék na stárnutí

Česko
Rakovnický potok.
Rakovník - Stará ekologická zátěž v jímacím území Rakovnického potoka bude alespoň z části odborně odstraněna. Přitom této příležitosti se provede další průzkum, během kterého by měly být určeny další kroky k nápravě chemicky zatíženého území.

Rakovník: ekologická zátěž ohrožuje zdroje pitné vody

Rakovnicko