ŠTÍTEK: Siemens

Ženský koncentrační tábor ve Svatavě vydává svá tajemství. Foto: ZČU Plzeň
Archeologové z Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni zahájili výzkum na místě bývalého ženského koncentračního tábora Svatava na Sokolovsku. Cílem je odhalit pozůstatky táborové kuchyně a dalších objektů, které mohou poskytnout nové informace o podmínkách života vězněných žen. Výzkum je součástí česko-polského projektu zaměřeného na studium méně známých pobočných koncentračních táborů.
6 fotografií

Ženský koncentrační tábor ve Svatavě vydává svá tajemství

Sokolovsko
Společnost E.ON spustila na Vranově jedinečné bateriové úložiště.
/VIDEO/ Konec výpadkům elektřiny a snaha o větší zapojení obnovitelných zdrojů energií. Obří akumulátor v případě potřeby pošle nashromážděnou energii do sítě. Tak lze shrnout novinku v podobě unikátního bateriového úložiště. Jeho provoz spustila v těchto dnech společnost E.ON ve své vodní elektrárně na Vranovské přehradě. Jedná se o první úložiště uvnitř budovy, speciální je i požární zabezpečení.
28 fotografií

Vranovská vodní elektrárna představila unikát. První bateriové úložiště v budově

Znojemsko
Ilustrační snímek.
Rakušané utratí za nákupy ke Dnu matek 12. května 220 milionů eur. V průměru vydají 67 eur, o pět eur méně než loni. 42 procent obdaruje své matky květinami nebo rostlinami. S odstupem následují poukázky (13 %), čokoláda a sladkosti (12,5 %). K častým dárkům patří také výlety (11 %) a návštěva lokálu (8,5 %). Něco věnovat ke Dnu matek chce sedm z deseti dotázaných.

Od sousedů: Den matek za 220 milionů eur

Z okolí
Odstavné nádraží Českých drah Praha-Jih v Michli.
Zásadní proměny se má dočkat rozlehlé „odstavné nádraží“ v Michli, přesněji středisko Českých drah s označením Centrum údržby Praha-jih. Místo, jež dnes láká sprejery, které obzvlášť potěší, když mohou své malůvky ztvárnit na vlaky vyvážející jejich díla do kraje, čeká přestavba, jež během několika let vyjde na více než pět miliard korun. Dopravce zde počítá s vybudováním moderního údržbového a opravárenského zázemí, jež bude sloužit i nově pořizovaným vlakům.
32 fotografií

České dráhy přestavějí zázemí údržby vlaků v Michli. Za pět miliard korun

Praha
Továrna Siemens v Trutnově vybudovala teplovod na bezemisní teplo.
Jeden z největších zaměstnavatelů v Trutnově, závod Siemens Nízkonapěťová spínací technika, nově využívá bezemisní teplo z Elektrárny Poříčí, kde vzniká z udržitelné biomasy. Teplo do závodu přivádí nový teplovod. Jeho výstavba začala v září 2023 a od ledna 2024 fungoval ve zkušebním režimu. V běžném provozu teplovod funguje od začátku února, kdy byl zkolaudován. Ročně tak ušetří přes 260 tun CO2.
6 fotografií

Továrna Siemens v Trutnově vybudovala teplovod, začala topit bez emisí

Krkonoše
Střední škola AGC pořídila pro robotiky již třetího robota
Dalšího, v pořadí již třetího robota pro výuku svých žáků nově pořídila Střední škola AGC v Teplicích. Nový robot je určen primárně pro obor Mechanik elektrotechnik se zaměřením na robotiku a automatizaci, který škola otevřela v roce 2021. Investici v řádu téměř milionu korun škola pořídila částečně z vlastních prostředků, částečně z prostředků čerpaných v dikci národního plánu obnovy. Robotické pracoviště Fanuc dnes škola představila veřejnosti.

Střední škola AGC v Teplicích pořídila pro robotiky již třetího robota

Čtenář reportér
Moderní prostory VŠB – Technické univerzity Ostrava slouží k výzkumu podpořenému z fondů EU
Věda a výzkum patří vedle vzdělávání k poslání univerzit. Nejinak je tomu v případě VŠB – Technické univerzity Ostrava, která se do výzkumných projektů aktivně zapojuje. Obzvláště je to důležité v regionu Moravy a Slezska, který prochází restrukturalizací. Jeden z takových projektů z poslední doby se zabýval posílením mezioborového partnerství výzkumných organizací s podnikovou sférou.
23 fotografií

Průmysl 4.0 i robotika. Výzkumný projekt propojil univerzitu s podniky

Česko a EU
Jičín
Město Jičín dne 21. 11. 2023 obdrželo Cenu hejtmana za druhé místo v kategorii Ceny za společenskou odpovědnost. Zásady společenské odpovědnosti město Jičín nyní promítá do všech svých veřejných zakázek a snaží jít touto cestou i v každodenním fungování. Poděkování za trvalou, aktivní propagaci města Jičín a společenské odpovědnosti si zasluhuje především Lenka Hollerová, DiS., která je vedoucí Oddělení veřejných zakázek MěÚ Jičín.

Jičín získal 2. místo v Ceně hejtmana za společenskou odpovědnost

Jičínsko
Výroba v podniku Siemens v Mohelnici. Ilustrační foto.
Pracovníci v několika desítkách průmyslových podniků v Olomouckém kraji se připojí k pondělním protestům vyhlášeným odbory. Stávkovat ale budou spíše symbolickou formou. Z 32 základních organizací odborového svazu Kovo se k protestům připojí dvacet. Zapojí se například v Prametu Šumperk, v Nové huti Zábřeh, přerovské Meoptě, mohelnickém Siemensu, Unexu Uničov nebo Feroně Olomouc.

Ke stávce škol se připojí i zaměstnanci v průmyslu. Symbolicky

Šumpersko
Střední škola elektrotechnická vyučuje obor servisní technik pro domácí spotřebiče.
/FOTOGALERIE/ V Česku je dlouhodobě znatelný nedostatek řemeslníků a opravářů. Chybí například servisní technici při poruchách domácích spotřebičů. Jako reakce na mezeru na trhu práce vznikl projekt Naučíme vás to opravit, který sdružuje několik středních škol a odborných učilišť. Mezi nimi je i Střední škola elektrotechnická v Ostravě s oborem servisní technik pro domácí spotřebiče.
15 fotografií

VIDEO: Oprava domácích spotřebičů? Ostravští středoškoláci se učí, jak na to

Ostravsko
Ilustrační foto.
/FOTOGALERIE/ Huť Liberty Ostrava rozeslala svým dodavatelům a partnerům dopis, kde vysvětluje svou tíživou situaci. Firmy však chtějí své peníze, některé už huti určily lhůtu, po níž začnou situaci řešit právní cestou. Odbory se mezitím marně dožadují schůzky s majitelem Guptou, pravidelně se scházejí pouze s prostředníky. Na SOS volání dosud nereagovala ani vláda. Kdy se znovu rozjede vysoká pec?
28 fotografií

Krize v Liberty Ostrava: firmy volají po platbách, odbory po schůzce s majitelem

Ostravsko
Souprava ComfortJet na testech ve Velimi
Na zkušební okruh Výzkumného Ústavu Železničního ve Velimi přijela v pondělí 11. září první zkrácená souprava ComfortJet složená z šesti vozů. Začínají tak rozsáhlé zkoušky a schvalování jednotek ComfortJet, na jejichž konci musí jejich dodavatel, konsorcium Siemens Mobility – Škoda Group, získat souhlas pro pravidelný provoz na tratích u nás i v zahraničí.

První souprava ComfortJet, kterou vyrábí i Škoda Group, dorazila na testy

Podnikání
Ve Fakultní nemocnici Olomouc finišuje dostavba Kliniky nukleární medicíny, nový přístroj PET/CT je již na místě.
Rozsáhlá rekonstrukce a dostavba tomografického pracoviště na Klinice nukleární medicíny Fakultní nemocnice Olomouc míří do finále. V areálu již stojí nová dvoupodlažní budova a odborníci v těchto dnech převzali a instalují to nejdůležitější - nový přístroj PET/CT. Taky nejcennější, protože stojí bezmála 100 milionů korun.
7 fotografií

Dostavba kliniky s tomografem za sto milionů finišuje

Olomoucko
Ze slavnostního otevření nové magnetické rezonance v Masarykově nemocnici v Rakovníku.
/FOTO, VIDEO/ Masarykova nemocnice v Rakovníku má novou magnetickou rezonanci. Přístroj Magnetom Altea firmy Siemens, který je umístěn na radiodiagnostickém oddělení, má za sebou měsíc zkušebního provozu. Jeho praktickou výhodou je sedmdesáticentimetrový otvor, komfortní i pro tělnaté pacienty. Standardní vyšetření páteře, mozku nebo velkých kloubů trvá přibližně deset minut.
22 fotografií

Nová magnetická rezonance. Zabudovaná inteligence přizpůsobí vyšetření pacientům

Rakovnicko
Zaměstnanecká liga Deníku - Regionální kolo 2023 (Nové Sady, Olomouc)
/AKTUALIZUJEME/Regionální kolo Zaměstnanecké ligy Deníku je za námi a jedná věc je už jistá. Hranický SSI Schäfer celkové vítězství neobhájí. V semifinále totiž vypadl s pozdějším vítězem, znojemským PE Motors, s r. o. Chuť si pak Hraničtí spravili alespoň v zápase o třetí místo proti Foxconnu, který se po vzájemné dohodě obou týmů odehrál pouze v režimu penaltového rozstřelu. Turnaje se nakonec místo osmi celků zúčastnilo pouze sedm, když nedorazil vítězný celek opavského okresu Obec Bolatice.
96 fotografií

OBRAZEM: Hranický Schäfer loňské vítězství v Zaměstnanecké lize neobhájí

Fotbal
Premiéra elektrobusů Iveco v Paříži 24. května 2023
Společnost Iveco Bus uspořádala tento týden na akci „Feel the BLUE pulse“ v Paříži několik světových elektrobusových premiér. V řadě modelů na baterie přitom budil největší pozornost první elektrobus z Vysokého Mýta Crossway Low Entry ELEC, který je postaven na platformě autobusu na CNG a jehož sériová výroba má začít letos. Firma elektrizuje i další své modely.
33 fotografií

FOTO, VIDEO: Iveco v Paříži představilo první elektrobus z Vysokého Mýta

Orlicko
Zaměstnanecká liga Deníku 2023 (Okresní kolo v Ostravě - 23. 5.). Vítězný tým Siemens Frenštát pod Radhoštěm.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Vítězem okresního kola 3. ročníku Zaměstnanecké ligy Deníku v Ostravě se stal při své premiérové účasti tým Siemens Frenštát pod Radhoštěm, který v úterý ve finále na hřišti v Koblově porazil po penaltovém rozstřelu dalšího nováčka - výběr Technických služeb Havířov. Třetí skončilo mužstvo reprezentující OZO Ostrava. Turnaje se zúčastnilo celkem sedm celků.
45 fotografií

VIDEO: Zaměstnaneckou ligu Deníku na Ostravsku vyhrál Siemens z Frenštátu

Fotbal
Koncert kapely Monkey Business na Krakonošově náměstí při oslavách 30 let elektrotechnického průmyslu v Trutnově.
/FOTO/ Koncertem kapely Monkey Business s energickým zpěvákem Matějem Ruppertem vyvrcholila páteční akce na Krakonošově náměstí, která připomněla 30 let elektrotechnického průmyslu v Trutnově. Osm firem, které v Trutnově zaměstnávají více než 3,5 tisíce lidí, se rozhodly výročí oslavit s mottem 30 let nabíjíme Trutnov novou energií. Další akce budou v průběhu roku následovat.
97 fotografií

Matěj Ruppert nabil náměstí energií při oslavách elektroprůmyslu v Trutnově

Krkonoše
Negativy jsou součástí sbírek Severočeského muzea v Liberci.
Unikátní soubor fotografií zachycující rodinné i pracovní události v okruhu vojáka wehrmachtu nasazeného na východní frontě má ve svých sbírkách Severočeské muzeum. Voják pracoval na dodnes ne zcela jasné práci při tvorbě přesidlovacích a zajateckých táborů. Diapozitivy jsou unikátní díky své výpovědní hodnotě. Fotografie jednak zachycují rodinnou atmosféru, tak i lidské utrpení. Autor portrétoval vlastní děti i rodinu a naproti tomu na jiných filmech na východní frontě zachycoval zajatce.

Diapozitivy v libereckém muzeu zachycují život vojáka wehrmachtu

Liberecko
Kateřina Kašparová.
Je to více než čtyři roky, co Kateřina Kašparová zaběhla svůj životní závod. Skončila druhá na legendárním Spartathlonu o délce 246 kilometrů. Splnila si svůj sen, ale i v šestatřiceti letech se chce nadále posouvat a rozvíjet. Při práci učitelky matematiky na křivoklátské základní škole dokázala během dvou let vystudovat Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy. Ještě v době studií začala závodit na kratších tratích a brzy začala konkurovat dvacetiletým holkám. Nezdolnou energií motivuje i svoje žáky. Mnozí v ní mají vzor a vidí, že když se chce, téměř nic není nemožné.
11 fotografií

Kateřina Kašparová: Pokud najdete smysl života, tak ho nemůžete promrhat

Rakovnicko
Jiří Šafka z liberecké Technické univerzity bude vedoucím nově vznikajícího Národní centrum pro průmyslový 3D tisk v Liberci.
Liberec se od nového roku stane centrem pro průmyslový 3D tisk. Na Technické univerzitě totiž vznikne Národní centrum kompetence (NCK) pro průmyslový 3D tisk polymerních materiálů. Zaměří se tam zejména na efektivní využití surovin a jejich recyklaci či využití odpadních přírodních a syntetických materiálů ve výrobě.

Liberec bude centrem 3D tisku. Projekt pomůže propojit vědu a průmysl

Liberecko
Škola z Chomutova se zapojila do unikátního projektu Naučíme vás to opravit.
Střední odborná škola energetická a stavební z Chomutova chce přilákat studenty, kteří se zajímají o technické obory a zapojila se tak do projektu pod názvem Naučíme vás to opravit. Ve spolupráci s dalšími odbornými školami z různých koutů Česka reaguje na akutní nedostatek opravářů na trhu práce. Žáci se během studia naučí posoudit stav domácích spotřebičů jako jsou například pračky, myčky nebo kávovary, určit druh závady, její příčinu a spotřebič opravit.

Škola z Chomutova se zapojila do unikátního projektu Naučíme vás to opravit

Čtenář reportér
I za třináct let by řidiči mohli jezdit tankovat palivo na čerpací stanice. Evropští politici dali šanci syntetickým palivům. Ilustrační snímek
Konec spalovacích motorů v Evropě? Ne tak úplně. Zatímco ještě před několika měsíci byl brán rok 2035 jako milník v automobilovém průmyslu, kdy budou prodejci nabízet nové osobní vozy už jen s alternativním pohonem na elektřinu, nemusí to tak být. I za třináct let by šoféři jako nyní mohli jezdit tankovat palivo na čerpací stanice. Evropští politici totiž dali šanci syntetickým palivům.

Poslední naděje? Klasická auta v Evropě nemusí skončit, šanci dostanou e-paliva

Ekonomika
V Jeleniej Górze si připomněli 25. výročí organizace, která pomáhá lidem s roztroušenou sklerózou.
Na základě pozvání regionální organizace Towarzystwo chorych na stwardnienie rozsiane v Jeleniej Górze jsme se zúčastnili vzpomínkové akce v souvislosti s 25. výročím jejího založení. Je to naše spřátelená organizace plnící podobné poslání jako naše Roska, jejíž náplní je zejména podpora potřeb a zájmů lidí nemocných roztroušenou sklerózou (RS).
5 fotografií

Zástupci Rosky vyjeli do Polska na oslavy výročí spřátelené organizace

Čtenář reportér