ŠTÍTEK: Sin-ťiang

Oblast Sin-ťiang, kde žijí Ujgurové vyznávající islám.
Čína se v rámci svých strategií proti terorismu a extremismu dopustila v oblasti Sin-ťiangu, kde žije muslimská menšina Ujgurů, závažných porušení lidských práv. Uvádí to dlouho očekávaná zpráva vysoké komisařky OSN pro lidská práva Michelle Bacheletové. Podle dokumentu vyšetřovatelé získali „věrohodné důkazy“ o mučení, které by mohlo představovat „zločiny proti lidskosti“. Peking zprávu odmítl a tvrdí, že text používá lži a dezinformace.

Mučení Ujgurů: Čína se v Sin-ťiangu dopouští zločinů proti lidskosti, tvrdí OSN

Svět
Čínská policie. Ilustrační snímek
Čínské úřady zkouší na etnických Ujgurech v provincii Sin-ťiang kamerový systém se softwarem, který má za cíl odhalit emocionální stav pozorovaných osob. Informoval o tom server BBC s odkazem na nejmenovaného programátora, který zařízení údajně instaloval na několika místních policejních stanicích. Čína čelí setrvalé kritice za svůj přístup k většinově muslimským etnickým Ujgurům. Místní úřady však tvrdí, že je zevrubné sledování místních obyvatel nutné z bezpečnostních důvodů.
16 fotografií

Čína údajně testuje na Ujgurech kamerový systém, který rozeznává emoce

Svět
Americký ministr zahraničí Antony Blinken (vpravo uprostřed) a Jang Ťie-čch' (vlevo uprostřed) z vedení čínské komunistické strany při jednání v aljašském městě Anchorage 19. března 2021
První osobní jednání představitelů Spojených států a Číny od lednového nástupu amerického prezidenta Joea Bidena do funkce začalo nebývale ostře. Americký ministr zahraničí Antony Blinken a Jang Ťie-čch' z vedení čínské komunistické strany se hned v úvodu setkání, které se koná v aljašském městě Anchorage, pustili do vzájemné kritiky zahraniční politiky. Blinken Čínu obvinil z autoritářství, Jang označil postoj Washingtonu za pokrytectví. Podle agentury AP tak lze očekávat, že se konfrontační tón promítne do ještě napjatějších jednání za zavřenými dveřmi.

Kritika na úvod. První jednání USA s Čínou po nástupu Bidena začalo velmi ostře

Svět
Ilustrační foto
Peking - Čínská policie dnes v neklidné severozápadní Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang zastřelila šest lidí, kteří se údajně chystali spáchat pumové atentáty. Sin-ťiang obývá menšinové etnikum Ujgurů, kteří převážně vyznávají islám. Oblast je dlouhodobě zmítána násilím, které Peking připisuje místním islamistickým teroristům.

Čínská policie zastřelila šest podezřelých z terorismu

Svět
Ilustrační foto.
Peking - Čínské úřady odhalily s pomocí satelitu největší plantáž s marihuanou, která kdy byla v zemi nalezena. Satelitní snímky rovněž zaregistrovaly desítky nelegálních přeshraničních stezek na pomezí Číny a Severní Koreje, jakož i v pohraničních oblastech neklidné Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na čínská státní média.

V Číně bylo odhaleno prý doposud největší místní marihuanové pole

Svět
Ilustrační foto
Peking – Sedmnáct havířů se snaží dostat na povrch záchranáři po explozi v jednom z čínských dolů. O sobotním výbuchu důlního plynu dnes informovala čínská média. Na šachtě v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang na severozápadě Číny bylo v okamžiku neštěstí 20 horníků. Tři z nich se dokázali dostat ven vlastními silami. O osudu ostatních nejsou zatím informace.

Po výbuchu v čínském dole zůstalo pod zemí 17 horníků

Svět
Nejméně 31 obětí na životech si dnes vyžádal atentát na tržišti v ujgurské metropoli Urumči v severozápadní Číně. Více než 90 lidí utrpělo zranění.
Peking - Nejméně 31 obětí na životech si dnes vyžádal atentát na tržišti v ujgurské metropoli Urumči v severozápadní Číně. Více než 90 lidí utrpělo zranění. Oznámila státní agentura Nová Čína. Podle agentury AP jde o nejkrvavější útok ze série incidentů připisovaných místním separatistům z řad radikálních muslimů.

Bombový útok muslimů v Číně si vyžádal 31 mrtvých a přes 90 zraněných

Svět
Ilustrační fotografie.
Peking – Šest lidí dnes zranil útočník ozbrojený nožem na rušném vlakovém nádraží ve městě Kuang-čou (Kanton) na jihu Číny. Oznámila to místní policie. Jedná se o další z řady podobných násilných činů na čínských nádražích z poslední doby. Ty minulé čínské úřady připsaly muslimským separatistům z Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang.

Při útoku nožem na čínském nádraží utrpělo zranění šest lidí

Svět
Ilustrační fotografie.
Peking – Čínské úřady zatkly pět podezřelých v souvislosti s pondělním incidentem na náměstí Nebeského klidu v Pekingu, při němž sportovní vůz vjel do davu kolemjdoucích a začal hořet. Informovala o tom dnes čínská policie, která incident označila za teroristický útok. Mohlo by se jednat o vůbec první velký sebevražedný atentát v Číně.

V Číně zatčeno pět podezřelých v souvislosti s útokem v Pekingu

Svět
Náměstí Nebeského klidu v Pekingu je po pondělním incidentu ostře sledované policií.
Peking – Čínská policie v souvislosti s pondělním incidentem na pekingském náměstí Nebeského klidu pátrá po dvou podezřelých z neklidné oblasti Sin-ťiang na západě země. Napsala to dnes agentura Reuters, kterou na policejní výzvu upozornily čtyři hotely. Při incidentu v pondělí zahynulo pět lidí a 38 jich utrpělo zranění. Čínské úřady dosud nesdělily, zda šlo o nehodu, nebo o útok.

Policie po incidentu v Pekingu hledá dva podezřelé ze Sin-ťiangu

Svět
Peking, Urumči - V Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang na severozápadě Číny vypukly nové nepokoje mezi místními Ujgury a etnickými Číňany. Vyvolaly je útoky prováděné injekčními stříkačkami.

V Ujgurské oblasti vypukly útoky injekcemi

Svět