ŠTÍTEK: skutečnost

Senua's Saga: Hellblade 2 má úchvatné audiovizuální zpracování i příběh. Jedinečná je v ukázce života s psychózou, což si hráč zažije na vlastní kůži.
Po sedmi letech od vydání prvního dílu vyšlo pokračování série Senua’s Saga, s podtitulem Hellblade 2. Hra pro počítače a konzole Xbox navazuje na události z předchozího dílu a zachovává si dokonalé grafické zpracování, věrohodné herecké výkony, pohlcující děj i jedinečný obsah, který člověku ukáže, jaké to je žít s psychózou. Nenáročná hratelnost přitom znamená, že interaktivní dílo je vhodné prakticky pro všechny typy hráčů.
5 fotografií

V Hellblade 2 lidé zažijí život s psychózou a budou se srovnávat s hlasy v hlavě

Počítače a mobily
Fotbalové střípky David Kobylíka
Sigma po posledním vystoupení základní části zůstala v první polovině tabulky, což je pro kádr úspěch. Sparta Sigmu přehrála rozdílem třídy. Bylo to i tím, že hrála de facto doma před svými fanoušky, kterých přišel plný dům a na Andrově stadionu byla perfektní atmosféra. Přidali se k tomu i olomoučtí fanoušci, což je fajn po tom, co se děje v posledních dnech.
77 fotografií

Střípky D. Kobylíka: Sigma se vrátí zpět do reality, na béčko se dá koukat

FORTUNA:LIGA
Česká hokejová reprezentace se před přípravnými zápasy v Karlových Varech sešla na ledě v Říčanech. Filip Pyrochta
S Mladou Boleslaví prožil sezonu plnou rozčarování. Bruslaři se dlouho drželi na posledním místě, nakonec se ale posunuli před Kladno a ročník pro ně skončil už po základní části. Měsíc po jejím konci se Filip Pyrochta vrátil na led v reprezentačním dresu. Spolu s několika spoluhráči, kterým už sezona také skončila, zahájil v Říčanech přípravu na nadcházející dvojzápas s Německem. „Je dobré, že jsme se potkali už takhle brzo, ale je nezvyklé, že je nás tu tak málo,“ vyprávěl po jednom z tréninků sedmadvacetiletý bek.
45 fotografií

Reprezentace? Únik z reality, říká Pyrochta. Nová smlouva v klubu mu dává smysl

Hokej
Fotbalisté Rohatce (ve světle modrém) podlehli Vyškovu B 2:4.
Druhý jarní zápas, druhá porážka. Fotbalistům Rohatce vstup do odvetné části B skupiny I. A třídy nevyšel. Po prohře v Hroznové Lhotě podlehl Slavoj na domácím hřišti v duelu šestnáctého kola i rezervě Vyškova 2:4. „Rozhodly hrubé chyby v naší obrané fázi. Soupeř nás nijak výrazně nepřehrál, opět jsme se porazili sami,“ řekl rohatecký kouč Zdeněk Horák.

Rohatec podlehl Vyškovu a klesl na čtvrté místo. Spadli jsme do reality, ví kouč

Kraje
Diplomat, manažer a poradce české hlavy státu Petr Kolář
Byl velvyslancem ve Švédsku, Irsku, Spojených státech i v Rusku. Od počátku se podílel na prezidentské kampani Petra Pavla a nyní je členem jeho poradenského týmu k zahraniční politice. A také se o něm říká, že je člověkem, který má coby „přítel po boku“ rozhodující vliv na dění na Pražském hradě. I o tom redaktorka Deníku Kateřina Perknerová s Petrem Kolářem hovořila.
12 fotografií

Svět už nevnímá Petra Pavla jako kuriozitu, říká poradce prezidenta Kolář

Česko
Fotbalisté Soběslavi přezimují na sedmé příčce divizní skupiny A.
Fotbalisté Soběslavi se po rozpačitém vstupu do letošní divizní sezony postupně zlepšovali a nakonec v soutěži přezimují na sedmém místě. Po loňské druhé příčce mnozí od Spartaku čekali možná lepší umístění, trenér Radek Hajič však byl od začátku oběma nohama pevně na zemi a průběžné umístění považuje za odpovídající realitě.

Umístění odpovídá realitě, tvrdí kouč soběslavských fotbalistů Hajič

Fortuna divize
Pavel Večeřa z Katedry mediálních studií a žurnalistiky Masarykovy univerzity v Brně. Snímek z roku 2018
Tištěné deníky provází společnost už několik století a podílely se i na jejích proměnách. S odstupem času historikům pomáhají se získáváním představy, jak v dané chvíli vypadala. „V novinách se zrcadlí čas,“ říká v rozhovoru pro Deník historik médií Pavel Večeřa z Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.
5 fotografií

Historik médií: Zprávy je třeba analyzovat. Noviny přetrvaly, protože to svedly

Česko
Utkání 2. kola českého fotbalového poháru MOL Cupu: TJ Unie Hlubina - 1. FC Slovácko, 30. srpna 2023, Ostrava.
/FOTOGALERIE/ V úterý ve Velkých Hamrech byla konfrontace divizního a ligového fotbalu vyrovnanou záležitostí, domácí Českým Budějovicím vzdorovali. V Ostravě doufali o den později v něco podobného, pohárová realita byla ale krutá. Fotbalisté Hlubiny před tisícovou návštěvou drželi proti Slovácku bezgólové skóre jen sedm minut. Nakonec Unie dopadla ve 2. kole MOL Cupu hůře, než před třemi lety s Karvinou (0:6), a prohrála 0:8.
61 fotografií

Krutá realita pro Hlubinu: gólostroj Slovácka a nesplněné přání. Pobavila tabule

Fortuna divize
Ruský prezident Vladimir Putin na přehlídce při příležitosti Dne vítězství, 9. 5. 2022 na Rudém náměstí v Moskvě. Ilustrační foto
Ruský prezident Vladimir Putin byl minulou sobotu, kdy ruští žoldnéři podnikli tažení na Moskvu, na večírku na jachtě v Petrohradě. V komentáři zveřejněném v americkém deníku The New York Times (NYT) to tvrdí ruský novinář a spisovatel Michail Zygar. Putinova účast na party v době natolik nebývalých událostí, jako byly ty sobotní, podle Zygara svědčí o tom, že ruský prezident je odtržen od reality.

Kde byl Putin, když táhli na Moskvu? Slavil na jachtě v Petrohradě, říká novinář

Státy mimo EU
Vysmáté kamínky a street art na Mělníku.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Jeho cílem je nabourávat realitu všedního dne. Mělnický grafik Petr Šťastný vnímá svět z různých úhlů pohledu, které se snaží předávat lidem prostřednictvím street artu. „Chci jim ukázat, že i opravdu hnusné místo může být hezké,“ říká. Po vysmátých kamenech, které bavily Mělničany v ulicích před lety, plánuje další domácí streetartový projekt.
11 fotografií

Grafik Šťastný: Možná právě já stojím za vznikem putovních malovaných kamenů

Mělnicko
Terapeut Lukáš Karas s redaktorkou Deníku Bohumilou Čihákovou
Duše je něco jako homeostatický systém udržující rovnováhu. S tím souvisí i kompenzační funkce snů. Pokud jsme příliš duchovně zaměření, přehlížíme tělesné aspekty života a obyčejný lidský život nám přijde fádní a nudný, pak tuto jednostrannost nevědomí kompenzujeme sny plné sexu a jídla. Jak je to s lidmi, kterým se sny nezdají, které sny jsou důležité a jak se vypořádat s noční můrou? Nejen na tyto otázky odpovídal terapeut Lukáš Karas, který se dlouhodobě zajímá o mytologii, hlubinnou psychologii a mimořádné stavy vědomí.

Terapeut Lukáš Karas: Sny ztělesňují naše komplexy, můžeme je konfrontovat

Česko
Ze své vlasti převezl Ivan Fedotov se svými přáteli do Čech na začátku války několik desítek uprchlíků
Ještě před rokem vedl poklidný život v severočeských Teplicích. Měl na starost firmu a volný čas věnoval rodině. Vše se změnilo a naruby obrátilo v ranních hodinách loňského 24. února, kdy jeho vlast napadly hordy putinovských vojáků. Rodák z ukrajinského Melitopolu Ivan Fedotov si to probuzení, kdy si myslel, že se mu zdá jen strašně špatná noční můra, dodnes vybavuje. 
8 fotografií

Nikdy nezapomenu na ty dětské oči, vzpomíná český zachránce uprchlíků

Regiony
Malá Strana.
Penthouse o ploše 360 metrů čtverečních na Vinohradech, který se dá pořídit za 79 milionů. Na dvousetmetrový byt v ulici V Kolkovně na Starém Městě je potřeba 59 milionů. Bezmála dvousetmetrový byt v paláci na Malé Straně je v nabídce za 54 milionů korun. Podobně luxusních bytů se dá objevit v aktuální nabídce pražských realitních kanceláří několik desítek. A o luxus je zájem navzdory krizi, nebo možná právě kvůli ní.

Zájem o luxusní byty navzdory krizi trvá. Většina kupců hypotéku nepotřebuje

Podnikání
Milan Antoš chválil výchovu mládeže v Přerově. Vladimír Kočara reaguje.
Poslouchá se to dobře. Hokejoví experti napříč republikou si nemohli nevšimnout. Přerov, malé město a klub bez akademie, měl na stříbrném světovém šampionátu dvacítek hned trojí zastoupení. V superlativech o Zubrech hovoří třeba Milan Antoš. Jaká je ale realita? „Teď se potýkáme spíš s problémy než s radostí,“ vysvětluje pro Deník sportovní manažer přerovské mládeže Vladimír Kočara.

Přerov jako Kladno. Dělají to dobře i bez O2 Arény, chválí Antoš. Co realita?

Hokej
Náš scénář se nečekaně protnul s realitou, říká Taťána Medvecká
Běžná selhání. Těch se ve stejnojmenném filmu Kristiny Grosanové dopouštějí ženy různých věkových kategorií, od dívenky a její matky, přes lesbický pár až po osamělou starší ženu. To vše na pozadí podivně sklíčené atmosféry a blížící se pohromy, kterou předznamenává podivné jiskření ve vzduchu a podzemní exploze. Jednu z postav filmu, který ve čtvrtek vstupuje do kin, ztvárnila Taťjana Medvecká.
5 fotografií

Taťjana Medvecká o Běžných selháních: Náš film se nečekaně potkal s realitou

Film a televize
Trojnásobný světový hokejový šampion a tuzemský mistr se Zlínem Petr Čajánek aktuálně působí v mateřském klubu Beranů na pozici šéfa mládeže.
Nechtěl sedět v koutě a čekat, jak to dopadne. Pro záchranu hokejových Beranů se snažil udělat maximum. Ani přispění klubové ikony Petra Čajánka pádu Zlína do Chance ligy nezabránilo. „Sestup je realitou a dnes už je potřeba se dívat dopředu. Věřím, že pro všechny z nás je to nejlepší škola a motivace,“ říká trojnásobný mistr světa, který v rozhovoru pro Deník a MF Dnes promlouvá také o konkurenčním Tigers, zlínské mládeži nebo stavu českého hokeje.
34 fotografií

Udělal bych něco jinak? Ne, nebyl bych to já! přiznává Petr Čajánek

Hokej