ŠTÍTEK: Slovart

Dalajlama při návštěvě v Praze.
V pražském Tibet Open House v pátek při příležitosti oslav 83. narozenin 14. dalajlamy představili knihu Murals of Tibet (Tibetské nástěnné malby). Kniha od Thomase Lairda podepsaná dalajlamou je určená pro studenty, milovníky Tibetu i pro praktikující buddhismu, jógy a meditace. Jde o sedmdesát centimetrů širokou fotografickou publikaci vážící přes 20 kilogramů a prezentující nejcennější nástěnné malby tibetské buddhistické kultury.
20 fotografií

U příležitosti 83. narozenin dalajlámy představili knihu od Thomase Lairda

Volný čas
FENOMÉN. Podle Dominika Dána se točí film Rudý kapitán.
Praha – Jeho kriminalisté rozhodně nejsou černobílé povahy. Přehánějí to s chlastem, znají se s klíčovými figurami z podsvětí a bojují s nadřízenými. Případ ale v drtivé většině vyřeší. Občas proniknou i na obrazovku. Jejich autorem je Dominik Dán, nejžádanější současný slovenský spisovatel, jehož knih se prodalo už půl milionu výtisků.

Záhada slovenské krimi: Dominik Dán

Ostatní
Kniha Básník na pěti linkách.
Praha – Jako fiktivní dialog mezi čtyřmi lidmi – zemřelým Pavlem Vrbou, jeho ženou Marií Vrbovou, jejich kamarádkami Janou Černou a Věrou Slukovou Markovou – je koncipována kniha Básník na pěti linkách. Je nejen výpovědí o životě slavného textaře a básníka, ale i zdrojem autentických informací o době, v níž tvořil, a o osobnostech české hudební scény, se kterými spolupracoval.

Pavel Vrba aneb city a pocity textaře a básnika

Ostatní
SPISOVATEL A FOTOGRAF Robert Rohál s jednou ze svých knih. Napsal spoustu publikací o osobnostech z oblasti pop music. Tentokrát se jedná o knihu o Ivetě Bartošové.
Rychnovsko – V třetím květnovém týdnu května vyšly dvě zcela nové knihy, jejichž autoři či spoluautoři mají úzké vazby na náš region. Nakladatelství Slovart vydalo Můj první atlas Evropy, určený pro nejmenší cestovatele, tedy děti. Je to kniha volně navazující na Můj první atlas České republiky, který byl vydán v r. 2011 a rychle zmizel z pultů knihkupectví.

Dvě zbrusu nové knihy jsou na světě, obohatí náš region

Volný čas
Autorkou ilustrací nové knížky Cesty dětí do staletí je Přerovanka Barbora Botková.
Přerov – Cesty dětí do staletí, aneb Jak Běla s Kubou poznávali naši minulost. Tak se jmenuje kniha pro děti, která zavede poutavým způsobem malé čtenáře do různých epoch naší historie a přiblíží jim dobu i prostřednictvím zajímavých ilustrací. Jejich autorkou je Přerovanka Barbora Botková.
4 fotografie

Přerovská autorka ilustrovala poutavou knihu pro děti

Přerovsko
V pátek se Brňanům podepisoval Adolf Born.
Brno - Zhruba stovka fanoušků přišla v pátek do literární kavárny Knihcentrum Caffé v nákupním centru Olympia, aby na vlastní oči spatřila grafika, karikaturistu a malíře světového formátu Adolfa Borna. Umělec v Brně podepisoval svoji monografii Adolf Born autobornografie, kterou nakladatelství Slovart vydal k jeho osmdesátinám.
9 fotografií

OBRAZEM: V Brně se podepisoval malíř Adolf Born

Brněnsko
Ilustrační foto
Praha – Česká knížka z Číny? Dnes nic neobvyklého. Potvrzují to sami knihkupci a nakladatelé. Podle nich se už většina barevných knih na pultech obchodů tiskne v Asii, a to už dlouhá léta. Je to totiž levnější.

Česko zaplavují knihy vytištěné v Asii

Ekonomika
Křest nové knihy Jana Saudka Tramvaj noci.
Praha - Již čtvrtou beletristickou knihu Tramvaj noci (vydal Slovart) v Saudek Gallery v Praze 1 pokřitl její autor, světoznámý fotograf Jan Saudek. V díle doplněném autorovými černobílými snímky se zpovídá ze života a vzpomínek spojených s jímavými osudy postav pražského Žižkova.
5 fotografií

OBRAZEM: Fotograf Saudek pokřtil Tramvaj noci

Umění
Křest nové knihy Jana Saudka Tramvaj noci.
Staré Město - Již čtvrtou beletristickou knihu Tramvaj noci (vydal Slovart) včera v Saudek Gallery v Praze 1 pokřitl její autor, světoznámý fotograf Jan Saudek. V díle doplněném autorovými černobílými snímky se zpovídá ze života a vzpomínek spojených s jímavými osudy postav pražského Žižkova.
5 fotografií

OBRAZEM: Fotograf Saudek pokřtil Tramvaj noci

Volný čas
Dvojportrét. Petr Hapka a Michal Horáček.
Praha -Svou novou (již čtvrtou) literární knihu nazvanou Tramvaj Noci, kterou na sklonku roku vydal Slovart, pokřtí fotograf Jan Saudek (*1935) 22. ledna v 16 hodin v pražské Saudek Gallery.

Jan Saudek pokřtí Tramvaj Noci

Umění
Výstavu s tematikou volně žijících zvířat si lze prohlédnout v zámku Ohrada.
Hluboká nad Vltavou - V pondělí mimořádně otevřel lovecký zámek Ohrada nedaleko Hluboké nad Vltavou. Pouze do 2. července se zde totiž koná výstava německých malířů Bernda Pöppelmanna a Annette Isfortové.

Lovecký zámek dnes otevřel navíc

Volný čas
Jak se dělají noviny. Jeden z velkoformátových obrázků seriálu z roku 1928 propagujícího někdejší deník A-Zet.
Praha - Už svými rozměry 28 x 33 centimetrů a počtem 796 stránek je kniha o malíři Josefu Ladovi z nakladatelství Slovart úctyhodná, zvláště připočteme-li k tomu, že obsahuje kolem devíti stovek reprodukcí malířových děl.

Vychází monografie o Josefu Ladovi

Umění
Nejstarší muzeum v Čechách. Bylo založeno v roce 1918 jako Vlastenecké muzeum. Majestátní budovu navrhl architekt Josef Schulz.
Praha - V knize Nejslavnější muzea světa, kterou vydalo nakladatelství Slovart, představuje její autorka Giulia Caminová slovem i obrazem čtyřiačtyřicet vybraných muzeí a galerií.

Muzea jako pomníky touhy po vědění

Umění
Ilustrační foto.
PRAHA - Kontroverzní knihu fotografií amerického fotografa Davida LaChapella v aktuální ceně 69.000 Kč si v České republice koupilo k dnešnímu dni 10 lidí. ČTK to dnes řekl Zdeněk Holuša z nakladatelství Slovart, které mělo knihu v nabídce.

Knihu fotek za 69 tisíc si koupilo deset Čechů

Umění