ŠTÍTEK: socha

Ústečan Miroslav Oros dokumentoval instalaci pohyblivé sochy Věry Čáslavské u olympijského Českého domu v Paříži.
/ROZHOVOR, VIDEO, FOTO/ V pátek poprvé otevřel Český dům na olympiádě v Paříži. Jeho velkou atrakcí je obří pohyblivá socha gymnastky Věry Čáslavské od autora Davida Černého. A ta má i dvě severočeské stopy. Jejím komplikovaný převoz a instalaci zařizovala firma SSAD Lovosice a vše dokumentoval Ústečan Miroslav Oros. Právě on v rozhovoru pro Deník prozradil řadu zajímavostí ze zákulisí olympiády. Ústecký filmař, fotograf, cestovatel a také úřadující světový rekordman v motorovém paraglidingu Miroslav Oros je momentálně v Paříži. 
33 fotografií

Pařížané žasnou nad sochou Čáslavské. Ústečan odhalil zákulisní detaily

Zprávy
Park v Zábřehu a Jubilejní kolonii zdobí nové sochy.
Kovovou plastiku, jejímž autorem je Petr Vacek, student 3. ročníku oboru uměleckého kovářství, převzal začátkem týdne oficiálně starosta obvodu Ostrava-Jih Martin Bednář od ředitele umělecké školy Ave Art Jaroslava Prokopa.  Nejde o první umělecké dílo našich mladých kovářů, které zdobí veřejný prostor Jubilejní kolonie.
3 fotografie

Park v Ostravě-Zábřehu a Jubilejní kolonii zdobí nové sochy

Ostravsko
Nová socha u obchodního domu Central v Mostě, autorem je Jakub Flejšar.
/VIDEO, FOTO/ V centru Mostu se objevila další červená socha. Jmenuje se Mostěnka a patří obchodnímu domu Central. Umělecký objekt ze stavebního železa roxor stojí u vstupu do nákupního komplexu. Název sochy vzešel ze soutěže. „Obdrželi jsme od veřejnosti přes dvě stě návrhů a autorku vybraného názvu jsme odměnili,“ sdělila Klára Čechová z OC Central Most.
7 fotografií

Druhá červená socha v centru Mostu se jmenuje Mostěnka. Doplnila Most-tyčáka

Mostecko
Poutní Náklo po odhalení nové sochy knížete Mojmíra I.
/FOTO, VIDEO/ Moravský kníže Mojmír I. v nadživotní velikosti i s kůly palisády ochraňuje poutní místo Náklo. Nad Ratíškovicemi, Dubňany, Miloticemi a Vacenovicemi se o svátku Cyrila a Metoděje slavnostně odhalila více než dvoumetrová socha zakladatele Mojmírovské dynastie. Se zabodnutým mečem do země a se zrakem upírajícím se směrem na Dubňany.
14 fotografií

Náklo získalo nového ochránce. Kníže Mojmír I. dohlíží na Dubňany i následovníky

Hodonínsko
Staré Splavy se mohou pochlubit zrekonstruovaným schodištěm zkracujícím cestu k Máchovu jezeru a parkem s nově nainstalovanými sochami.
/FOTO, VIDEO/ Staré Splavy se mohou pochlubit zrekonstruovaným schodištěm zkracujícím cestu k Máchovu jezeru a parkem s nově nainstalovanými sochami. Umístění uměleckých děl inicioval režisér Fero Fenič, který má v oblíbeném letovisku vilku. Dvě sochy daroval městu a další dvě Doksy získaly za zvýhodněnou cenu od umělce Zdeňka Legnera, pro kterého jsou Splavy rovněž srdeční záležitostí.
30 fotografií

Umělecká díla ozdobí Staré Splavy. Obnovu parku inicioval režisér Fenič

Českolipsko
Arionovu kašnu na Horním náměstí letos oživí květinová výzdoba. Pyramidy ale nebudou. S Green Pointem pod slunečními hodinami se už nepočítá.
Že je Olomouc městem květin, není otřepaná fráze. Dokládá to pohled do historických parků nebo městských bulvárů, kde od jara září barvami květinové záhony. Během léta květinami ožívá i samotné srdce historické Olomouce – Horní náměstí. Zelené výzdoby s pestrobarevnými květy ale ubývá. Letos se na náměstí neobjeví květinové pyramidy a nevrátí se posezení mezi květinami na rohu radnice.
15 fotografií

V centru Olomouce ubylo květin. Pyramidy ani Green Point na náměstí už nebudou

Olomoucko
První odhalené plochy ukázaly, že pískovcové bloky se na první pohled nacházejí v dobré kondici.
/FOTO/ Pohledový stav historického kamenného mostu z roku 1819, nad kterým ještě před necelým měsícem visel rozsudek odsuzující jeho pískovcové oblouky k demolici, se začíná odhalovat. A to doslova. Pracovníci minulý týden začali s odstraňováním torkretového pláště, který konstrukci z pískovcových bloků necitlivě překrýval někdy od 70. let minulého století. A první metry odhalené stavby ukázaly, že pískovcové bloky se na první pohled nacházejí v dobré kondici.
20 fotografií

Most ukazuje pravou tvář. Ošklivý plášť mizí a odkrývá 200 let starý řemeslný um

Náchodsko
Řezbáři v Lipovci túrují motorové pily. Před diváky vyřezávají sochy do betlému.
/FOTO, VIDEO/ Pokácet motorovou pilou strom nebo nařezat hromadu dřeva na zimu je hrubá práce. Spousta rámusu, pilin a zápachu ze spáleného paliva. Ale tímto nástrojem se dají vyrobit také nádherné dřevěné sochy. Jak to od středy do soboty předvádí sedm řezbářů v Lipovci na Blanensku. Z dubových špalků tam při druhém ročníku Dřevosochání vyřezávají další figury a zvířata do unikátního obecního betlému. Přímo před zraky publika pod plachtou obřího stanu.
34 fotografií

Řezbáři v Lipovci túrují motorové pily. Před diváky vyřezávají sochy do betlému

Blanensko
Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích (foto: Plzeňský kraj)
„Obdivuji, jak se v něm mimo jiné neskutečně povedla nádherná a jemná harmonie barev. Doporučuji všem k návštěvě, protože takovou harmonii bychom potřebovali i do života,“ řekl o kostelu Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích biskup Tomáš Holub. Přeštický kostel se stal Památkou Plzeňského kraje za rok 2023 a o jeho prvenství v kategorii pro stavby rozhodla na základě bodování pětičlenná odborná komise.
45 fotografií

Neskutečná harmonie barev. Památkou roku je přeštický kostel

Plzeňsko
Vernisáž první výstavy v rámci festivalu Umění ve městě 2024 se konala ve čtvrtek 13. června večer ve Veselí nad Lužnicí.
/OBRAZEM/ Ve čtvrtek 13. června v podvečer to na terase za kulturním domem ve Veselí nad Lužnicí žilo. Konala se zde první letošní vernisáž v rámci festivalu Umění ve městě za účasti umělců. Sochař a hlavní organizátor Michal Trpák představil svého Myslitele a Michal Čeloud Šembera instalaci Civilizovaní. Další vernisáže se uskuteční v Budějovicích a Vodňanech za týden.
48 fotografií

Ve Veselí nad Lužnicí zahájili krajskou exteriérovou výstavu soch Umění ve městě

Táborsko
Na záchranu pískovcového sokola ze Zlonic byla vypsána sbírka. Vrátit na střechu by se mohla ještě letos.
/FOTO/ Kamenný sokol, který před více než 70 lety zdobil budovu Tělocvičné jednoty Sokol ve Zlonicích, má naději, že se po dlouhých desetiletích posadí opět nad portál. Sochu ležela roky v soukromé zahradě ukrytá před komunisty. Časem se na ni zapomnělo. Nyní v roce XVII. všesokolského sletu má naději na znovuvzkříšení. Jako symbol národní hrdosti, nezlomnosti, naděje a fyzické zdatnosti se snad vrátí, kam patří.

Socha sokola ležela ukrytá v zahradě. I díky štědrému dárci má šanci na záchranu

Kladensko