ŠTÍTEK: Špindlerův Mlýn

Cesta sedmnáctiletého Lukáše Kočárka a Filipa Černého z Kladna na Sněžku
Časy, kdy každý mladý kluk vyrazil na vandr, jsou dávno pryč, ale pořád se najdou tací, kteří místo vysedávání u počítače raději zabalí věci do batohu, nazují pohorky a vyrazí přes lesy a louky do dálky. O dvou takových budeme vyprávět v tomhle článku, protože cesta sedmnáctiletého Lukáše Kočárka a o rok mladšího kamaráda Filipa Černého z Kladna až na nejvyšší vrchol ČR – tedy horu Sněžku, byla zajímavá.
5 fotografií

Jak jsem šlapal na Sněžku. Dvojice školáků zvládla náročný pochod i bandu opilců

Ostatní sporty
Ilustrační foto
V sobotu 27. dubna 2024 vyjely na své trasy vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhradeckého kraje. Turistické linky jsou přínosné zejména pro cestující, kteří mohou poznávat přírodní a historické zajímavosti v jednotlivých částech Královéhradeckého kraje nebo polského příhraničí.

Nové víkendové spoje přilákaly stovky cestujících i na Novopacku

Jičínsko
Polární záře, Špindlerův Mlýn.
Výjimečný úkaz mohli večer a v noci z pátku na sobotu sledovat lidé i na východě Čech. Při návratech domů polární záři někteří zahlédli náhodou, jiní číhali připravení s fotoaparáty a čekali na barevné divadlo na obloze. Podle odborníků zasáhla Zemi v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně. Stalo se tak poprvé od roku 2003. Polární záře může být viditelná i během dalších dvou nocí.
21 fotografií

Polární záře na východě Čech? Byl to zážitek, máte ještě dvě šance

Z okolí
Světový pohár v alpském lyžování ve Špindlerově Mlýně
Loňské závody Světového poháru ve sjezdovém lyžování ve Špindlerově Mlýně stály přes 96 milionů korun a skončily ve ztrátě. O závody se v rámci vyšetřování případu kolem předsedy Českého tenisového svazu Iva Kaderky zajímá policie. Vyúčtování bude kontrolovat Národní sportovní agentura, která Světový pohár v Krkonoších podpořila dotací přes 55 milionů korun.
28 fotografií

Na závody Světového poháru si posvítila policie, prověřuje dotační podvod

Krkonoše
Smažák s nezvyklou přílohou. Někteří Poláci si objednávají v Pivovaru Trautenberk v Malé Úpě k smaženému sýru houskové knedlíky.
Když Pivovar Trautenberk v Malé Úpě zkoušel vyřadit z nabídky jídel smažený sýr, se zlou se potázal u hostů. Zákazníci ho vyžadují. A milují. Smažený sýr zůstává v restauracích stálicí. V nabídce ho mají podniky ve všech krkonošských střediscích. Dát si ho můžete v Peci pod Sněžkou, Špindlerově Mlýně, na Černé hoře či v Malé Úpě. Deník zjišťoval, kolik na horách stojí a jaký je o něj zájem.
6 fotografií

Smažený sýr na horách? Pořád frčí, Poláci si ho dávají s houskovým knedlíkem

Krkonoše
Na Černé hoře se dá ještě lyžovat, otevřené jsou sjezdovky Anděl a Sport.
/FOTO/ Ve třech areálech v Krkonoších zůstávají týden před Velikonocemi otevřené sjezdovky. Lidé můžou vyrazit na lyže do Špindlerova Mlýna, Pece pod Sněžkou a na Černou horu. Horská střediska už také připravují speciální velikonoční akce. V Peci pod Sněžkou se chystá zabíjačka, vystoupení cimbálovky, degustace pálenek nebo cvičení jógy, otevřená je bobová dráha s palačinkárnou a o víkendech a svátcích lanová dráha na Sněžku. V Janských Lázních se budou konat příští víkend na Stezce korunami stromů Krkonoše i v lázeňské Kolonádě speciální velikonoční akce.
9 fotografií

V Krkonoších se dá ještě lyžovat, v Peci chystají zabíjačku i degustaci pálenek

Krkonoše
Ester Ledecká na snowboardu
Eva Adamczyková a Ester Ledecká. Pokud se kteréhokoli sportovního fanouška zeptáte na nejslavnější české závodníky a závodnice na snowboardu, určitě padnou tato dvě jména. Není divu, vždyť se lesknou olympijským zlatem. Ale snowboardové podhoubí v Česku se dál a dál utěšeně rozrůstá. Deník zmapoval, proč je prkno na sněhu u mládeže tak populární a jakým trablům tento stále ještě relativně mladý sport čelí.

Česko, země snowboardová? Nová generace je zvyklá se bavit, ale nemá sníh

Zimní sporty
Zimní měsíce mají největší podíl na celoroční nehodovosti hlavně v Krkonoších a Krušných horách. Ilustrační snímek
Lyžaři nezažívají v letošní zimě právě sezonu snů. Kvůli teplému počasí jsou lyžařská střediska v nižších nadmořských výškách uzavřená, ta větší fungují, a stahují milovníky sjezdového lyžování ze širšího okolí. Rušno je proto i na parkovištích, která jsou podle odborníků jedním z nejrizikovějších míst pro řidiče. Důvodem je i jejich nepozornost.

Z parkovišť na horách jsou nebezpečné pasti: Podívejte se, kde se nejvíc bourá

Nehody
Anna a Kateřina Pavelkovy společně s Terezou Novotnou ovládly ME ve snowvolejbalu do 20 let.
Jde jim to na písku, v šestkách i na sněhu. Osmnáctiletá dvojčata Anna a Kateřina Pavelkovy společně s Terezou Novotnou ovládly evropský šampionát ve snow volejbalu do 20 let, který se konal v gruzínském Bakuriani. Po té, co se sestry žijící kousek od Prahy staly mistryněmi Evropy v plážovém volejbalu do 18 let, oslavily letos další zlato.

Princezny na písku i na sněhu. České sestry mají zlato ze snow volejbalu

Ostatní sporty
Areál Mladé Buky bojuje s velkou oblevou, zatím ale zůstává v provozu.
/FOTO, VIDEO/ Navzdory pokračujícímu výraznému oteplení jezdí do Krkonoš tisíce lyžařů. Největší skiareály chtějí mít otevřeno ještě měsíc. „Provoz udržíme minimálně do Velikonoc,“ ujistila Vendula Kalenská ze Skiareálu Špindlerův Mlýn. „Jsme rádi, že lyžaři zatím do Krkonoš míří. Ve městech to tak nevypadá, ale na sjezdovkách je stále dostatečná vrstva sněhu, u nás se lyžuje na téměř 30 km sjezdovek. Máme výhodu vysoké nadmořské výšky a dostatečné zásoby sněhu, které jsme si vytvořili v prosinci a v lednu, kdy byly podmínky příhodné,“ uvedla Zina Plchová ze SkiResortu Černá hora - Pec.
30 fotografií

Vlekaři v Krkonoších chtějí udržet provoz sjezdovek až do Velikonoc

Krkonoše
Věděli jste, že se volejbal hraje také na sněhu a pořádá se v něm dokonce mistrovství ČR?
Místo písku sníh, místo pláže hory a místo plavek teplé oblečení a kopačky. Tento víkend (konkrétně v sobotu od 9:00) se ve Špindlerově mlýně uskuteční další mistrovství republiky ve snow volejbalu. Kurty budou postavené na dojezdu sjezdovky ve Svatém Petru, turnaj pro dvanáct týmů mužů a žen bude rozšířen o kategorii U20. Bojovat se na něm bude také o nominace na březnové mistrovství Evropy.
3 fotografie

Do Krkonoš se vrací snow volejbal. Sport srdcařů čeká mistrovství republiky

Ostatní sporty
Špindlerův Mlýn v únoru 2024. Sjezdovky jsou v provozu, leží na nich 50 až 100 cm sněhu.
Navzdory vysokým teplotám se dá pořád v Krkonoších lyžovat a vyrazit na české hory na jarní prázdniny. V provozu zůstávají sjezdovky ve velkých horských střediscích. Otevřené je chtějí mít až do Velikonoc. Obleva a jarní počasí v polovině února nicméně donutily předčasně ukončit zimní sezonu některým níže položeným skiareálům. „Mrazy ani sníh nedorazily, déle už to neudržíme. V pátek jedeme naposledy. Od 17. února bude areál uzavřen,“ oznámili provozovatelé Skiareálu Kněžický vrch ve Vrchlabí.
18 fotografií

Sníh máme, hlásí Pec i Špindlerův Mlýn. Lyžaři můžou vyrazit na české hory

Krkonoše
Výjimečnou podívanou si připravila pro návštěvníky Krkonoš na jarní prázdniny Stezka korunami stromů v Janských Lázních. Je poprvé osvětlená po celé délce trasy, doplněná o 3D a 2D modely lesních zvířat v nadživotní velikosti.
Pro první okresy v Česku začaly tento týden jarní prázdniny. Krkonošská střediska lákají návštěvníky vedle lyžování na další zajímavý program. Novinkami jsou kompletně osvětlená Stezka korunami stromů Krkonoše v Janských Lázních, která nabízí atraktivní večerní prohlídky, a akce Night shopping v Peci pod Sněžkou s možností večerních nákupů. Naopak horní úsek lanovky na Sněžku je mimo provoz kvůli poruše motoru, jezdí pouze spodní úsek z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu. Ve Skiareálu Špindlerův Mlýn se bude promítat v premiéře filmový dokument Efka - nejrychlejší holka ve vesmíru o Evě Adamczykové.
43 fotografií

Jarní prázdniny na horách lákají na Night shopping v Peci, zářící Stezku i Efku

Krkonoše
Chinese DownHill
Tři sta šílenců na horských kolech se 10. února 2024 utká v hromadném sjezdu ve Špindlerově Mlýně na neupravené sjezdovce. Devátý ročník divoké akce Chinese Downhill v areálu Sv. Petra nabídne podívanou na zběsilé jízdy v rychlosti přes 100 km/h! Účast potvrdila hvězda světových sjezdů ve městě Tomáš Slavík. O zpestření sobotního aprés ski se postará závěrečná hudební párty na sněhu.

Sjezd horských kol Chinese Downhill ve Špindlu pojede 300 lidí

Čtenář reportér
Lednové Krkonoše
V Krkonoších v úterý stouplo lavinové nebezpečí ze druhého na třetí stupeň z pětibodové škály. Při třetím stupni je lavinové nebezpečí značné a túry terénem vyžadují velkou opatrnost. Situace na horách v lavinových lokalitách při třetím stupni je označována za velmi zrádnou, informovala dnes na webu Horská služba Krkonoše. Na hřebenech Krkonoš je až 160 centimetrů sněhu. Třetí stupeň byl v současné sezoně vyhlášen podruhé.

V Krkonoších stouplo lavinové nebezpečí na 3. stupeň z pěti

Krkonoše