ŠTÍTEK: SPT Telecom

Architektka Eva Jiřičná představila 10. července 2019 v Praze projekt na přeměnu centra nového Žižkova, s nímž zvítězila v mezinárodní architektonické soutěži.
Návrh rozvlněných věží s výškou až 100 metrů v projektu Centrum Nového Žižkova v Praze 3 musí architektka Eva Jiřičná změnit. Rozhodla o tom světová organizace UNESCO. Ve svém stanovisku požaduje, aby nové stavby na místě dřívějšího areálu Telecomu s 96 metrů vysokou telekomunikační věží nepřesahovaly okolní zástavbu a mohou být tak vysoké maximálně 54 metrů. Na setkání s novináři to řekl Dušan Kunovský, majitel developerské společnosti Central Group, která areál vlastní.
19 fotografií

UNESCO: Takhle ne! Návrh věží v Praze 3 musí Jiřičná přepracovat

Praha
Vedoucí Občanské poradny Respondeo Věra Stuchlíková
S novou službou bezplatného občanského poradenství přichází na Mladoboleslavsko společnost Respondeo. Ta pomáhá rodinám a jednotlivcům, kteří se dostali do složité životní situace a nedokáží si z ní sami pomoci.

Respondeo přichází s občanskou poradnou

Boleslavsko
Nová plánovaná podoba hotelu Hilton v Teplicích na náměstí Svobody.
/VIZUALIZACE/ Původně to měl být Mozart s pivními lázněmi, teď to vypadá na Hilton s kongresovým centrem. Hotel, který má vyrůst místo budovy bývalého Telecomu na teplickém náměstí Svobody, změnil svoji vizáž. Zatím poslední verzi představil architekt Petr Sedláček. Součástí desetipatrové budovy má být i podzemní parkoviště nejen pro hosty hotelu.

Mozarta nahradí Hilton. Architekt představil upravené návrhy pro hotel v centru

Teplicko
U severoitalského města Aulla, zhruba v půli cesty mezi Janovem a Florencií, se dnes zřítil silniční most
U severoitalského města Aulla, zhruba v půli cesty mezi Janovem a Florencií, se dnes zřítil silniční most. Za normálních okolností je to rušná silnice, kvůli karanténním opatřením však doprava prořídla a na mostě byly v tu chvíli jen dvě dodávky, uvedla místní dopravní policie. Jeden ze dvou řidičů je raněný, napsala agentura ANSA. Komunikaci do roku 2018 provozuje státní správce silnic ANAS, který spadá pod státní dráhy Ferrovie dello Stato.
40 fotografií

V Itálii se zřítil silniční most. Při neštěstí se zranili dva řidiči

Svět
Západní strana náměstí Míru: vlevo barokní dům (nyní budova Komerční banky), druhý dům zleva je č.p. 27. Na fasádě byla umístěna socha sv. Jana Nepomuckého. Snímek z doby před rokem 1890. Před rokem 1870 bylo v přízemí čtyř domů průchozí podloubí.
/FOTOGALERIE/ Historie domu č. p. 27, kde sídlila bývalá Československá státní spořitelna a kde je v současné době ve dvoře minipivovar Němý medvěd a Beer bar, sahá daleko do středověku. Západní strana náměstí (Velkého rynku) byla zastavěna řadovými domy, které měly štíty do náměstí a byly lemovány průchozím podloubím. Během staletí se měnili majitelé, nájemci a vzhled domů.
5 fotografií

Pohlednice z minulosti: Z historie domu na náměstí

Mělnicko
Dvořáčkův mlýn v Boskovicích.
Boskovice – Boskovičtí skauti se můžou těšit na nové zázemí. Město se jim chystá pronajmout prostory bývalého Dvořáčkova mlýna v areálu Červená zahrada. Budova přitom měla jít k zemi. S okolními pozemky, kde fungoval dříve kemp, ji Boskovičtí koupili za čtrnáct milionů a radnice počítala v této lokalitě s výstavbou sportovní haly.  

Skauti se nastěhují do bývalého Dvořáčkova mlýna

Blanensko
Dřívější chata Stavostroje.
Tisíce obyvatel Královéhradeckého kraje využívaly za minulého režimu každý rok možnost levné rekreace na podnikových chatách svých zaměstnavatelů. Fenomén, který v Československu vznikl už v padesátých letech minulého století, po revoluci postupně upadal. Dnes už je u firem podniková chata spíš výjimkou.
8 fotografií

FOTO: Dovolené na podnikových chatách odvál čas

Hradecko
1.místo Eva Jiřičná. Porota ocenila kromě architektury a technického řešení i rozsáhlý veřejný prostor mezi domy.
Mezi obyvateli Prahy 3 se už pár měsíců debatuje o návrhu slavné architektky Evy Jiřičné na novou výstavbu v Olšanské ulici. Místo budovy bývalého Telecomu, která se označovala lidově „Mordor“ či „Štrougalova věž“, chce postavit Central Group bytové domy pro zhruba tisícovku lidí. Projektu s názvem Centrum nového Žižkova dominují tři věže. Zastupitelé městské části ovšem se stavbou v současné podobě zatím nesouhlasí. Žižkovská radnice totiž požaduje urbanisticko-dopravní studii.
16 fotografií

Jiřičné věže na Žižkově? Praha 3 se bojí přetížené dopravy i výšky budov

Praha
Setkání Boleslavanů k návrhu nového územního plánu.
Na úterý 10. září odpoledne svolala mladoboleslavská zastupitelka Jana Krumpholcová setkání občanů nad návrhem nového územního plánu města. Jako nezávislí projektanti, kteří s územními plány denně pracují, jsme byli pozváni, abychom vysvětlili proces tvorby tohoto důležitého dokumentu včetně způsobu, kdy a jak do jeho vzniku mohou zasáhnout občané. Od chvíle, kdy byl návrh na webových stránkách města zveřejněný, jej studujeme, a proto jsme se snažili odpovídat na dotazy týkající se jeho obsahu.
28 fotografií

Debata nad územním plánem očima zúčastněných

Čtenář reportér
Práce na horkovodu v Písku.
Písek – Harmonogram prací souvisejících s budováním horkovodu, které provádí Teplárna Písek, hlásí změny. Jedná se především o Komenského ulici, která měla být v úseku od gymnázia k poště zavřená už nyní o prázdninách. Nic se tu však neděje a letos ani dít nebude.

Komenského ulice se letos neuzavře

Písecko
Fibichova ulice v 70. Letech minulého století. Restaurace Záložna na snímku vlevo.
Mělník /FOTOGALERIE/ - Budova Okresní hospodářské záložny byla postavena v roce 1937 podle projektu architektů Jindřicha Freiwalda a Jaroslava Böhma ve funkcionalistickém slohu. Součástí budovy byla i restaurace se společenským sálem v 1. patře, bufetem a pivnicí Záložna, které měl pronajaty pan restauratér Šrachta. Po roce 1948 budova patřila n.p. Restaurace a jídelny. Na krátký čas zde sídlila Česká spořitelna, která později byla nucena přesídlit na náměstí Míru.
6 fotografií

Pohlednice z minulosti: Jak šel čas s budovou bývalé Okresní hospodářské záložny

Mělnicko
KONEC MORDORU. Na místě bývalého Telecomu na Žižkově mohou vzniknout unikátní rozvlněné věže od Evy Jiřičné
Ústřední telekomunikační budova (ÚTB) přezdívaná jako „Mordor“ či „Štrougalova věž“ z konce sedmdesátých let minulého století a později sídlo Telecomu na pražském Žižkově půjde k zemi. Místo toho v sousedství bývalého nákladového nádraží zřejmě vyrostou unikátní rozvlněné věže od nejznámější české architektky Evy Jiřičné. Osmdesátiletá dáma zvítězila v mezinárodní architektonické soutěži.
8 fotografií

„Mordor“ na Žižkově nahradí rozvlněné věže. Soutěž vyhrála Eva Jiřičná

Česko
KONEC MORDORU. Na místě bývalého Telecomu na Žižkově mohou vzniknout unikátní rozvlněné věže od Evy Jiřičné
Ústřední telekomunikační budova (ÚTB) přezdívaná jako „Mordor“ či „Štrougalova věž“ z konce sedmdesátých let minulého století a později sídlo Telecomu na pražském Žižkově půjde k zemi. Místo toho v sousedství bývalého nákladového nádraží zřejmě vyrostou unikátní rozvlněné věže od nejznámější české architektky Evy Jiřičné. Osmdesátiletá dáma zvítězila v mezinárodní architektonické soutěži.
8 fotografií

„Mordor“ na Žižkově nahradí rozvlněné věže. Soutěž vyhrála Eva Jiřičná

Podnikání
Mladá Boleslav se může pochlubit syslí raritou. Letní atrakce, která láká desítky lidí, je početná syslí kolonie Na Radouči.
Mladá Boleslav – V centru dění se opět ocitl pozemek nedaleko Radouče. Jedná se o plochu, která není městská a již v minulosti Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) vypsal aukci na její prodej. Tehdy se tomu městu podařilo zabránit. Nyní však hrozila aukce znovu.

Mladá Boleslav dál bojuje o pozemky u Radouče

Boleslavsko
Ilustrační foto.
Mladá Boleslav - Pozemek České pošty, který se nachází u bývalého Telecomu v Jiráskově ulici, by mohl mít nového majitele. Alespoň to tvrdí vedení města Mladé Boleslavi. Na světlo světa se totiž dostala informace, že chce pošta pozemek vydražit, termín je ale přímo šibeniční, aukce by měla proběhnout už ve středu 16. ledna. 

Město hodlá bojovat za parkoviště v Jiráskově ulici

Boleslavsko