ŠTÍTEK: Stachelberg (dělostřelecká tvrz)

Dělostřelecká tvrz Stachelberg zahájila v pátek 29. března turistickou sezonu.
Dělostřelecká tvrz Stachelberg zahájila v pátek 29. března turistickou sezonu. Loňský rok byl návštěvnicky rekordní, vojenské pevnostní muzeum si prohlédlo více než 24 tisíc lidí. Letos čeká turisty několik novinek, oblíbený Sraz vojenské techniky, ale také dražší vstupné a komplikace v dopravě. Už v pondělí 1. dubna totiž začne úplná uzavírka silnice z Trutnova přes Babí k Stachelbergu. Až do 23. června to znamená pro osobní auta objížďku přes Zlatou Olešnici, Bernartice, Žacléř.

Stachelberg zahájil sezonu, situaci zkomplikuje od pondělí uzavírka na Babí

Krkonoše
Spolek Stachelberg chce získat pevnostní kanon L1 vyrobený Škodovými závody ve 30. letech minulého století.
/FOTO/ Vzácný protitankový pevnostní kanon L1 vyrobený Škodovými závody v Plzni ve 30. letech minulého století na obranu proti hitlerovské armádě se snaží vrátit zpět do Česka spolek Stachelberg. Dobrovolníci a nadšenci vojenské historie se starají u Trutnova o soustavu bunkrů a muzeum, které vybudovali ze skladiště jedů a otevřeli před třiceti lety. Originální kanon ráže 4,7 centimetru by se stal nejcennějším exponátem pevnostního muzea. Jednalo se o velmi účinnou zbraň, která byla schopna zajistit dostatečnou protitankovou obranu pevnostní linie a patřila ve své době ke světové špičce.
17 fotografií

Stachelberg chce získat zpět do vlasti špičkový kanon vyrobený proti Hitlerovi

Krkonoše
Pevnost Stachelberg zahájila v sobotu 2. dubna letošní sezonu. Kvůli opravám silnice potrvá mimořádně jen do 10. července.
Unikátní vojenská pevnost Stachelberg u Trutnova s rafinovaným systémem podzemních chodeb a venkovních bunkrů je od soboty otevřená. Začala tam turistická sezona. Letos však potrvá pouze do 10. července kvůli rekonstrukci silnice mezi Prkenným Dolem a Babím. Ještě před tím, v sobotu 21. května, se bude konat na Stachelbergu divácky vyhledávaný sraz vojenské techniky s letadly, tanky a další armádní výzbrojí, který se naposledy uskutečnil v roce 2019.
52 fotografií

FOTO: Stachelberg otevřel sezonu, letos potrvá jen do poloviny července

Krkonoše
Ilustrační foto
/ANKETA, FOTOGALERIE/ Čas od času je potřeba se podívat na svět trochu s nadhledem. A není nutné hned sedat do letadla. Stačí si najít tu správnou rozhlednu, vystoupat po jejích schodech a jen se kochat krajinou východních Čech. Rozhleden je u nás rozesesto několik desítek a rozhodně je nenajdeme pouze v horách hraničících s Polskem. I ve vnitrozemí jich objevíme spoustu. Pojďme na to!
41 fotografií

Východní Čechy z výšky: Jaká rozhledna je vaše nejoblíbenější?

Hradecko
Sraz vojenské techniky u Stachelbergu v roce 2019.
Jubilejní třicátou sezonu zahájí v sobotu jeden z hlavních turistických cílů regionu, dělostřelecká tvrz Stachelberg u Trutnova. V sobotu 21. května se tam bude konat divácky vyhledávaný sraz vojenské techniky s letadly, tanky a další armádní technikou, který se naposledy uskutečnil v roce 2019. Ve fotogalerii si můžete prohlédnout, jak to vypadalo při posledním ročníku. Dobrovolníkům, kteří se o vojenskou pevnost starají, se v březnu podařilo koupit originální lafetu kanonu L1 z Francie.
49 fotografií

Stachelberg zahájí sezonu, vyrazí tam vojenská technika. Spolek koupil lafetu

Krkonoše
Kamenolom v Královci dodává surovinu pro stavbu dálnice D11 u Jaroměře, mobilní třídící a drtící linka zpracovává kámen na štěrkodrť.
/FOTOGALERIE/ V listopadové mlze to vypadá v kamenolomu v Královci jako v měsíční krajině, během hlavní sezony se ale mění v těžké industriální prostředí, kudy proudí jedno plně naložené nákladní auto za druhým. Ve 30. letech 20. století se tam těžil materiál pro stavbu československého válečného opevnění se soustavou bunkrů na Stachelbergu, teď slouží jako zdroj suroviny pro stavbu dálnice D11. Díky tomu narostla těžba do rekordních čísel. Denně tam dokázali vyexpedovat až 3,5 tisíce tun štěrkodrtě. V lomu se nejen odstřeluje kámen, ale vznikl tam i biotop kvůli čolkovi horskému.
41 fotografií

Kamenolom v Královci zásobuje stavbu D11 tunami štěrkodrtě, trhá rekordy

Krkonoše
Stavba panelů.
Stezka Opevněné Trutnovsko, která informuje o vůbec nejmohutnějším pevnostním úseku v bývalém Československu, má tři nové panely informující o historii opevnění. Sportovci pomocí aplikace EPP Pomáhej pohybem podpořili tento projekt a vysportovali dostatek bodů a Nadace ČEZ přispěla částkou 65 tisíc korun na nákup potřebného materiálu na výrobu panelů.
4 fotografie

Tip na výlet: Vydejte se naučnou stezkou Opevněné Trutnovsko

Čtenář reportér
Mohutná vojenská pevnost Stachelberg, vybudovaná na obranu proti Hitlerovi, je od soboty opět otevřená.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Do největší československé dělostřelecké tvrze s unikátním systémem vojenských bunkrů a propracovanou soustavou podzemních chodeb postavenou na obranu proti Hitlerovi, se můžou po osmi měsících znovu podívat návštěvníci. První dorazili na Stachelberg u Trutnova v sobotu. Úvodní den si prohlédlo pevnostní muzeum a podzemní prostory v bunkru T-S 73 64 lidí.
66 fotografií

Pevnost Stachelberg otevřela se sníženým vstupným, plánuje vojenskou přehlídku

Krkonoše
Nová tvář na radnici. Tomáš Eichler se stane novým místostarostou Trutnova.
Trutnov - Výsledkem pondělních koaličních jednání v Trutnově je obsazení postu místostarosty Piráty. Stane se jím Tomáš Eichler. Sedmatřicetiletý asistent poslance Martina Jiránka působí mimo jiné v představenstvu spolku Stachelberg, který pečuje o unikátní dělostřeleckou památku.

Pirátský místostarosta tvrdí: Šťávu tomu chceme dát hned

Krkonoše
Polské fiaty na náměstí v Hostinném.
Chotěvice - V kempu svatá Kateřina v Chotěvicích měli o víkendu sraz majitelé legendárních polských fiátků 126P, pro něž se vžilo označení „Maluch“. Patnáctého ročníku mezinárodního setkání se jich zúčastnila bezmála stovka z Polska, Německa, Slovenska, Maďarska či Bulharska.
27 fotografií

Naleštění Maluchové se sjeli pod obry

Krkonoše