ŠTÍTEK: Stanfordova univerzita

Kamala Harrisová
Současný americký prezident Joe Biden odstoupil z boje o Bílý dům. Na své místo pak za Demokratickou stranu doporučil nynější viceprezidentku a svou pravou ruku Kamalu Harrisovou. Politička slíbila, že udělá vše, co je v jejích silách, aby se nominantkou za Demokraty opravdu stala a nakonec prezidentské volby vyhrála. Bývalá kalifornská prokurátorka má za sebou bohatou politickou minulost.
6 fotografií

Kdo je Kamala Harrisová? Boří stereotypy, bojuje proti záškoláctví, diskriminaci

Svět
Vědci řeší záhadu na Měsíci.
Vědci pravděpodobně popsali příčinu jedné z největších záhad na Měsíci. Vysvětlili možný původ tmavých a světlých hornin tvarovaných do podoby podivných vírů. Patří k nim záhadný útvar Reiner Gamma v Oceánu bouří na odvrácené straně Měsíce, který představuje jednu z největších magnetických anomálií na přirozené družici Země. Odborníci nyní přišli s teorií zmagnetizované lávy pod povrchem Měsíce.

Anomálie na Měsíci jsou velkou záhadou. Vysvětlení se prý ukrývá pod povrchem

Vesmír
Online seznamky a aplikace se pro řadu mužů staly místem lovu. Už nemusí chodit do barů ženy balit, stačí si založit během pár vteřin profil a zábava začíná. A je jedno, že vedle leží manželka.
Zjistit, že je vaše drahá polovička na některé ze seznamovacích aplikací, znamená pro vztah obrovskou ránu. Následovat mohou pocity zrady, vzteku i zmatení. „Proč si hledá někoho jiného, když žijeme ve funkčním partnerství?“ „Je mi nevěrný/á?“ „Mám se hned rozejít?“ Jedna otázka střídá v hlavě druhou a člověk může zůstat naprosto paralyzovaný. Vztahová koučka a majitelka seznamovací agentury Kristýna Mertlová poradila, co v takové situaci dělat.
4 fotografie

Pomoc, můj si píše s jinými! Co dělat, když zjistíte, že je partner na seznamce

Sex a vztahy
Jedním z reflexů, se kterými se miminka rodí, je reflex úchopový.
Jak je možné, že novorozené děťátko pod vodou zadrží dech? Proč umí kojenec automaticky plavat? A co stojí za dojemným okamžikem, kdy se miminko drží rodičova prstu? Novorozenecké reflexy jsou neúmyslnou svalovou odpovědí na stimulaci. Miminko je vědomě nekontroluje, jedná se o automatickou odpověď jeho organismu. Vrozené reflexy slouží dítěti k přežití. Většina z nich mizí během prvních šesti měsíců života. Absence některého reflexu, nebo jeho přítomnost pouze na jedné straně těla, může značit zdravotní problém. Mezi vrozené reflexy patří například reflex sací, uchopovací nebo plavací.

Novorozenec má výdrž jako Rambo. Proč umí plavat a co stojí za dojemným dotekem

Rady, tipy
Srůst u siamských dvojčat může vypadat různě a podle toho se také odvíjí možnost operace oddělení.
Mezi ne příliš časté, ale velmi známé anomálie ze světa lidí patří takzvaná siamská dvojčata. Jedná se o srostlá jednovaječná dvojčata, která po narození často podstupují proces oddělení. Tedy pokud hned po porodu nezemřou. Pravděpodobnost brzkého úmrtí je totiž vysoká. V posledních letech se téma siamských dvojčat dostala i do filmového průmyslu. Spatřit jsme je mohli například v populární Addamsově rodině, nebo v seriálu American Horror Story, kde zazářila postava dvojčat Bette a Dot, která měla dvě hlavy.
8 fotografií

Vítejte ve světě siamských dvojčat. Z jejich příběhů mrazí, v Česku vymizela

Zajímavosti
Bez podání vitaminu K by miminku hrozilo vnitřní krvácení.
Všechny děti se rodí s nedostatkem vitaminu K, který pomáhá tělu srážet krev. Bez preventivního podání vitaminu K by novorozencům hrozil rozvoj krvácivého onemocnění. To se projevuje nejčastěji jako krvácení z vpichů, do mozku nebo trávicí soustavy. Jediná dávka vitaminu K po narození tak může zachránit život. Novorozencům se podává buď injekčně do svalu, nebo v kapkách.

Vitamin K chrání miminka před krvácením. Do života je nakopne i jediná injekce

Rady, tipy
Hvězda NFL Travis Kelce po boku své přítelkyně a slavné zpěvačky Taylor Swift
Studenti prestižního Harvardu se budou v jarním semestru učit o písních třiatřicetileté zpěvačky Taylor Swiftové. Informace o kurzu věnovaném tvorbě několikanásobné držitelky Grammy zveřejnila univerzita před několika dny. Podle tvůrkyně osnovy kontroverze budícího předmětu nazvaného Taylor Swift a její svět písně zpěvačky zásadně ovlivňují popkulturu.

Nejde o vtip. O zpěvačce Taylor Swiftové se bude nově učit na Harvardu

Svět
Matyáš Boháček při předávání cen České hlavičky 2022
Když před třemi roky oslovil tehdy ještě student gymnázia Matyáš Boháček katedru kybernetiky Fakulty aplikovaných věd (FAV) Západočeské univerzity v Plzni, netušil, jak dlouhá a úspěšná spolupráce se právě rodí. Jeho cílem původně bylo dozvědět se více o strojovém učení a výsledkem je unikátní aplikace na rozpoznávání českého znakového jazyka.
3 fotografie

Velká pomoc pro neslyšící. Student pomohl vytvořit unikátní aplikaci

Počítače a mobily
1. FC Dubí - Kladruby
Už se pilně připravuje na novou sezonu, se svými Kladruby by nechtěl hrát jen o záchranu. Brankář Michal Frank byl hrdinou závěru minulého ročníku, skvělými výkony Sokolu pomohl k udržení nejvyšší okresní soutěž. „Slyšet, že jsem to vychytal. Je to krásné, poslouchá se to dobře, ale určitě to není jenom moje práce. Že jsem chytil něco navíc? Od toho tam přeci jsem," říká skromně.
62 fotografií

Říkáme si, že jsme dřeváci, proto hrajeme okres. A sudí také, usmívá se Frank

Okresy
Tým z ČVUT se socialbotem Alquist.
Nikomu na světě se to dosud nepodařilo, i když některým upovídaným jedincům úkol může připadat jako hračka. Cílem je udržet duchaplnou konverzaci, smysluplnou a souvislou, po dobu dvaceti minut. Dosáhnout úspěchu je úkol za milion (a to se, prosím, bavíme o amerických dolarech). Ovšem – s tím, že partnerem v debatě je stroj: člověk hovoří se socialbotem. Lidský důvtip se tedy střetává s umělou inteligencí – a o velkou výzvu jde právě pro konstruktéry těchto strojů.
18 fotografií

Stroj versus člověk. Mluvící robot studentů ČVUT bojuje ve světové soutěži

Praha
Deset studentů dostane od společnosti Odyssey 44 stipendia na bakalářské a navazující magisterské studium.
Už druhým rokem po sobě vypisuje Anglo-americká vysoká škola v Praze (AAU) stipendia pro ukrajinské studenty prchající před válkou. Pro deset studentů poskytne spolu se společností Odyssey 44 stipendia na bakalářské a navazující magisterské studium v celkové výši 17,2 milionu korun. Částka pokryje školné i životní náklady. Na AAU aktuálně studuje přes 50 Ukrajinců. Řadí se tak po studentech z USA a Ruska mezi jednu z nejpočetnější národnostních skupin na škole.

Odyssey 44 a Anglo-American University vypisují deset nových stipendií

Čtenář reportér
16. ročník Mighty Sounds v Táboře v roce 2022.
V pořadí 17. ročník festivalu Mighty Sounds se blíží. V areálu Aeroklubu Tábor letos začíná už v pátek 23. a končí v neděli 25. června. Loni tento oblíbený podnik cílící na posluchače punkrocku, ska, punku, hardcore, rockabilly, reggae či dubu, i přiznivce d’n’b , jungle nebo hip hopu navštívilo deset tisíc lidí. Letos nabízí opět nabitý program a zajímavé zahraniční interprety.
49 fotografií

Mighty people obsadí letiště Čápův Dvůr. Na 17. ročník festivalu míří legendy

Táborsko
Ve dvou patrech Evropského domu v Liberci mají podnikatelé s nevšedními nápady a myšlenkami k dispozici přes 4000 metrů čtverečních kancelářských či eventových prostor
Uspět se startupem vyžaduje spoustu dřiny a úspěch nikdo dopředu negarantuje. Také rady začínajícím podnikatelům tohoto typu od lidí, kteří se svými projekty uspěli, nejsou vždy stejné. Michal Šmída, CEO a zakladatel online platební služby Twisto, například radí nehonit se jen za naleštěnými povrchními čísly nebo články v médiích, ale budovat opravdu kvalitní a zdravou uživatelskou základnu, která generuje pozitivní marži a vede k celkové profitabilitě startupu. 

Jak na začínající startup? Úspěšní podnikatelé se dělí o zkušenosti

Podnikání
Nástup vězňů při Stanfordském vězeňském experimentu, který vedl psycholog Philip Zimbardo.
Před 90 lety se narodil americký psycholog Philip George Zimbardo. Jméno tohoto muže mnohdy znají i lidé, kteří se jinak o obor nezajímají. Za vše může experiment z roku 1971, známý jako stanfordský vězeňský experiment. Tento pokus se totiž řadí k nejkontroverznějším v historii. Zimbardova hra na vězení se nečekaně zvrtla. Až po letech se také zjistilo, že sám psycholog udělal při experimentu řadu výzkumných přešlapů.
9 fotografií

Stanfordský vězeňský experiment: Hra se děsivě zvrtla i kvůli přešlapům autora

Svět
Otevřená ústa při spánku mohou signalizovat závažná onemocnění
Pokud se ráno budíte s pocitem sucha v ústech, pokud váš dech po ránu zrovna nevoní, cítíte se ospalí a vaše partnerka si stěžuje na hlasité chrápání, pravděpodobně spíte s otevřenými ústy. Tento na první pohled malicherný zvyk však může mít daleko vážnější příčiny i důsledky, než si myslíte. Začíná to problémy se zuby a končí vážnou spánkovou poruchou. A tak je dobré se ptát: Proč spím s otevřenou pusou? 
4 fotografie

Spaní s otevřenými ústy ovlivní zdraví člověka už po deseti dnech

Zdravý život
Vědci přišli na to, proč jsou lidé v zimě více nemocní. Hlavní roli hrají nos a chlad
Chladné a mrazivé období zimy si většina lidí spojuje s velkým množstvím nachlazení a chřipkami. Viry i bakterie jsou ovšem ve vzduchu celoročně a v zimě se jejich počet nijak nemění. Proč jsou lidé tedy v zimě častěji nemocní než jindy? Odborníci zjistili, že klíč k odhalení této otázky spočívá v mrazivém vzduchu. Podle nové studie studený vzduch ničí imunitní procesy probíhající při dýchání v nose.

Vědci konečně přišli na to, proč jsou lidé v zimě více nemocní

Věda
Prémiovaný!
Loni bylo za trestné činy v Rakousku odsouzeno 25 626 osob, meziročně o 0,2 % víc. 84,9 % z nich byli muži. Rakouskou státní příslušnost mělo 59,1 % potrestaných. Většinou šlo o majetkové delikty (32,2 %), následovaly činy proti zdraví 18,6 %, drogové 14,2 % a pro porušení sexuální integrity 3,3 % (meziroční největší vzestup o 15,3 %).

Od sousedů: Jak loni hřešili Rakušané

Českobudějovicko
Univerzita Karlova (UK) - Karolinum
Mezi 1000 nejlepších vysokých škol na světě se v letošním žebříčku zařadilo osm českých univerzit, o jednu více než loni. První desítce seznamu nejlepších vysokých škol ARWU (Academic Ranking of World Universities) vévodí americké a britské univerzity, první místo si už podvacáté v řadě vysloužila Harvardova univerzita. Nejlepší českou školou je podle žebříčku Univerzita Karlova, která skončila na děleném 301. až 400. místě.

Tisícovka nejlepších. Mezi top univerzity světa se dostalo osm škol z Česka

Česko
Pasterace respirátoru v horkovzdušné troubě.
Na stovky až tisíce korun se mohou vyšplhat měsíční náklady na pořízení respirátorů FPP2 pro jednu rodinu. Užití filtračních polomasek, nanoroušek, případně dvou chirurgických roušek přes sebe nařídilo od úterý 23. února na některých místech ministerstvo zdravotnictví. Náklady na respirátory lze nicméně poměrně jednoduše srazit na zlomek původní částky.
3 fotografie

Respirátory? „Zásek“ do rodinného rozpočtu nemusí být tak velký. Zkuste troubu

Prostějovsko
Pasterace respirátoru v horkovzdušné troubě.
Na stovky až tisíce korun se mohou vyšplhat měsíční náklady na pořízení respirátorů FPP2 pro jednu rodinu. Užití filtračních polomasek, nanoroušek, případně dvou chirurgických roušek přes sebe nařídilo od úterý 23. února na některých místech ministerstvo zdravotnictví. Náklady na respirátory lze nicméně poměrně jednoduše srazit na zlomek původní částky.
3 fotografie

Respirátory? "Zásek" do rozpočtu nemusí být tak velký. Zkuste troubu

Olomoucko
Pasterace respirátoru v horkovzdušné troubě.
Na stovky až tisíce korun se mohou vyšplhat měsíční náklady na pořízení respirátorů FPP2 pro jednu rodinu. Užití filtračních polomasek, nanoroušek, případně dvou chirurgických roušek přes sebe nařídilo od úterý 23. února na některých místech ministerstvo zdravotnictví. Náklady na respirátory lze nicméně poměrně jednoduše srazit na zlomek původní částky.
3 fotografie

Respirátory? „Zásek“ do rodinného rozpočtu nemusí být tak velký. Zkuste troubu

Šumpersko
To bylo počasíčko!
Pasov – Národní park Bavorský les zaplavili o Božím těle turisté. Stezky na Roklan, Luzný a Falkenstein byly plné lidí a parkoviště přeplněná, píše PNP.

U sousedů byl nával na přírodu

Z okolí