ŠTÍTEK: Stanislav Gross

Povodně v roce 2002 na Litoměřicku
Desítky mrtvých, desetitisíce zničených domů. V červenci 1997 sužovala Moravu a Slezsko nejničivější povodeň za posledních sto let. Letos od katastrofy uplynulo čtvrt století. A není to jediné smutné výročí, v srpnu to zase je 20 let od jedněch z nejhorších záplav v Čechách. Připomeňte si s Deníkem smutek, strach i naději tragických dní. Až do konce prázdnin čtěte speciál Povodně 1997/2002 den po dni.
56 fotografií

Povodeň 2002 den po dni: Bylo 14. srpna a povodeň zasáhla centrum Prahy

Česko
Petr Nečas, byl shledán křivým svědkem. Další epizoda v neuvěřitelném příběhu člověka, který chtěl být dokonale rovný a všechno… pokřivil. Zároveň je to připomínka osudu premiérů. Zdejší „topjob“ je zároveň nejriskantnější. V dějinách samostatného Česka ho se ctí opustil jeden jediný muž.
8 fotografií

Čeští premiéři: křiví svědkové politiky

Komentáře
Novinář a publicista Jaroslav Kmenta
Beseda s jednou z předních osobností české investigativní žurnalistiky, novinářem Jaroslavem Kmentou, se uskuteční v pondělí od 17 hodin v hradeckém Sboru kněze Ambrože.

Jaroslav Kmenta bude v Hradci

Hradecko
Jan Škurek a Pavel Kuta a Rudolf Doucha (zleva) na lavice obžalovaných.
Trojice mužů obžalovaných v případu souvisejícím s údajně nevýhodnou privatizací těžební společnosti OKD nespáchala trestný čin. Zprošťující rozsudek dnes potvrdil Městský soud v Praze, který zamítl odvolání státního zástupce. Obžalobě čelili bývalí místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek a znalec Rudolf Doucha, který vypracoval posudek k ceně státního podílu v OKD. Verdikt je nyní pravomocný.
7 fotografií

Nevinní. Odvolací soud zprostil znalce a bývalé manažery OKD obžaloby

Krimi
Charitativní turnaj v házené ve prospěch léčby ALS Zdeňka Hejduka
V brance vybojoval plzeňský házenkář Zdeněk Hejduk nespočet těžkých zápasů. Nesnáší porážky, nikdy se nevzdává. Ani teď, kdy stojí proti nejtěžšímu soupeři zákeřné nemoci ALS (Amyotrofická laterální skleróza), při níž člověk postupně ztrácí nervové buňky a postupně ochrne.

Nejtěžší boj házenkáře. Trpí nevyléčitelnou nemocí

Ostatní sporty
Novinář Jaroslav Kmenta.
Nymburk – Svoji investagitivní prací přispěl k pádu premiéra Stanislava Grosse. Pohyboval se na tenkém ledě i ve chvíli, kdy rozplétal vztahy kolem kmotra Františka Mrázka a jeho vazby na tehdejší politické elity. Opustil značku Mladá fronta ve chvíli, kdy vydavatelství stojící za touto značkou koupil podnikatel a v současnosti premiér. O něm napsal a vydal knihu s titulem Boss Babiš. Nyní má zkušený novinář aktuálně působící v Magazínu Reportér dostat nejvyšší městské vyznamenání ve svém rodném Nymburce, kde stále žije a k němuž se hlásí. Má se stát 23. Čestným občanem Nymburka. Navrhla to Rada města, schválit to mají zastupitelé na jednání 19. září.

Novinář Jaroslav Kmenta se má stát Čestným občanem Nymburka

Nymbursko
Jan Škurek a Pavel Kuta a Rudolf Doucha (zleva) na lavice obžalovaných.
Obvodní soud pro Prahu 2 dnes zprostil viny znalce Rudolfa Douchu, který vypracoval posudek ceny státního podílu v těžební společnosti OKD, jenž vedl k údajně nevýhodnému prodeji firmy. Osvobodil i oba bývalé místopředsedy Fondu národního majetku (FNM) Pavla Kutu a Jana Škurka, kteří měli privatizaci na starosti. Podle soudu nebylo prokázáno, že je skutek trestným činem. Stát žádal po třech obžalovaných jako náhradu téměř šest miliard korun, soudkyně ho ale s nárokem odkázala na civilní řízení.
7 fotografií

Všichni tři obžalovaní v kauze privatizace OKD byli zproštěni viny

Krimi
Rudolf Doucha, Pavel Kuta a Jan Škurek (zleva) na lavici obžalovaných.
Soudní znalec Rudolf Doucha a bývalí místopředsedové Fondu národního majetku (FNM) Pavel Kuta a Jan Škurek dnes v závěrečných řečech odmítli obžalobu, která je viní z chyb při privatizaci podniku OKD z roku 2004, při níž údajně vznikla škoda 5,7 miliardy korun. Doucha je přesvědčen, že neměl ocenit veškerý majetek firmy, ale jen akcie ve vlastnictví státu.
21 fotografií

Kauza OKD: rozsudek padne 7. května. Obžalovaní vinu odmítli

Krimi
Rudolf Doucha, Pavel Kuta a Jan Škurek (zleva) na lavici obžalovaných.
Soudní znalec Rudolf Doucha a bývalí místopředsedové Fondu národního majetku (FNM) Pavel Kuta a Jan Škurek dnes v závěrečných řečech odmítli obžalobu, která je viní z chyb při privatizaci podniku OKD z roku 2004, při níž údajně vznikla škoda 5,7 miliardy korun. Doucha je přesvědčen, že neměl ocenit veškerý majetek firmy, ale jen akcie ve vlastnictví státu.
21 fotografií

Kauza OKD: rozsudek padne 7. května. Obžalovaní vinu odmítli

Zločiny a soudy
Ilustrační foto
Čtením listinných důkazů dnes u soudu pokračovalo jednání v případu privatizace těžební firmy OKD. Další jednání bude 23. února, kdy u soudu zazní některé pasáže z dokumentu, který se zabýval přípravou privatizace. O měsíc později by pak mohl před soudem vystoupit poslední plánovaný svědek. Soud se kauzou zabývá dva a čtvrt roku.
21 fotografií

Soud v kauze OKD probral listiny. Pokračovat bude zase až v březnu

Česko
Jakub Michálek poskytl 1. listopadu v Praze rozhovor Deníku.
/VIDEO/ Svět Pirátů je černobílý. Dělí se na lidi, kteří kradou, nebo mají nějaké korupční škraloupy, a na ty ostatní. „Jako jediná politická strana jsme řekli, že tam, kde je to ústavně přípustné, bude náš kodex právně vymahatelný. Pokud by se pirátský politik obohatil z nějakých neprůhledných zdrojů, odvedl by takový majetek do státního rozpočtu.
17 fotografií

Zemana na Hradě nechceme, říká pirát Michálek

Česko
Jacinda Ardern, šéfka labouristů a předpokládaná premiérka Nového Zélandu.
Nový Zéland bude mít zřejmě nejmladší premiérku ve své historii. Po koaličních jednáních, která se táhnou již téměř měsíc, se vítězné strany voleb konečně dohodly. 37letá Jacinda Ardernová, v pořadí třetí a nejmladší žena ve vedení ostrovní země, dnes oznámila, že bude sestavovat vládu. Mladí lidé, kteří nedosáhli 40 let se ve vrcholové politice objevují čím dál častěji.
8 fotografií

Mladí se derou vpřed. Nový Zéland bude mít zřejmě nejmladší premiérku

Svět
Soud. Ilustrační foto.
Výslechy čtyř svědků dnes bude soud pokračovat v projednávání trestní kauzy spojené s privatizací těžební společnosti OKD. Nejznámějším z nich je Jan Juchelka, který od poloviny 90. let působil ve Fondu národního majetku (FNM) a v době, kdy se vyjednávalo o prodeji státního podílu těžařské firmy byl předsedou výkonného výboru. Juchelka je od letošního srpna předsedou představenstva a generálním ředitelem Komerční banky. Další výslechy má soud naplánované na 27. října.

Soud vyslechne další svědky v kauze privatizace OKD

Zločiny a soudy
Eva Syková.
Praha /ROZHOVOR, RASTR/ - S vědkyní a senátorkou Evou Sykovou jsem se setkal v kavárně. Měla schůzky s dvěma příbuznými lidí trpících nevyléčitelným smrtelným onemocněním amyotrofickou laterální sklerózou (ALS). Potřebovali poradit, co mohou pro nemocného udělat. Onemocnění ALS znamená beznaděj, kterou si prožila také rodina expremiéra Stanislava Grosse. I jeho Eva Syková léčila. „Bohužel přišel pozdě a nedalo se mu již pomoci,“ vzpomíná bývalá ředitelka Ústavu experimentální medicíny Akademie věd České republiky.

Po vypuknutí choroby pacienti trpí a dožívají se v průměru dvou až pěti let

Praha
Premiér Bohuslav Sobotka.
Praha - Soud, který projednává trestní kauzu spojenou s privatizací těžební společnosti OKD, předvolal jako svědka premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Předseda vlády by měl přijít vypovídat 1. září. Sobotka, který v době prodeje státního podílu OKD zastával post ministra financí, bývá kvůli údajně nevýhodnému rozhodnutí terčem kritiky. Výtky dlouhodobě odmítá a trvá na tom, že stát akcie prodal za tržní cenu.

Soud v trestní kauze OKD předvolal jako svědka premiéra Sobotku

Zločiny a soudy