ŠTÍTEK: starobní důchod

Důchody. Ilustrační foto.
Nesla si domů důchod v hotovosti, ale cestou se jí udělalo špatně. Posadila se proto na lavičku v parku, při odchodu však vinou nevolnosti zapomněla, že na místě zapomněla kabelku, ve které měla kromě důchodu i doklady a věrnostní karty. Vrátila se tam ani ne za půl hodiny, taška už ale byla pryč.

Seniorku ve Vimperku obrali o důchod. Policie hledá svědky

Krimi
Poslední minuty na pobočce České pošty na krumlovském sídlišti Plešivec. Naposledy měla otevřeno 30. června 2023.
Na tři stovky svých poboček loni k 1. červenci zrušila Česká pošta, mezi nimi také dvě v Českém Krumlově. Obě byly na zdejších největších sídlištích, na Plešivci a na Míru. Co na to po roce říkají občané, jsme se ptali jak na facebooku Českokrumlovského deníku, tak v terénu. Reakcí přišlo mnoho a jak se dalo čekat, zrušení pošt se dotklo hlavně starší generace.
5 fotografií

Už je to rok. Zavřené pobočky pošty v Krumlově chybí hlavně seniorům

Českokrumlovsko
Důchodce a důchod - Ilustrační foto
Starobní penze by se mohly od ledna zvýšit v průměru o 356 korun. Přesná částka se ještě dopočítá podle vývoje mezd. Solidární pevná část penze by se měla všem zvednout o 290 korun a k tomu by měl vzrůst zásluhový procentní díl důchodu o 0,4 procenta. Na tiskové konferenci to ve středu oznámil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Valorizace si podle něj vyžádá příští rok 12,2 miliardy korun. Celkem by se mohlo na důchody vyplatit asi 705,9 miliardy korun. Důchod od České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) pobírá zhruba 2,85 milionu lidí. Další desetitisíce penzí vyplácejí systémy resortů obrany, vnitra a spravedlnosti.

Valorizace penzí 2025: Důchody se zvýší v průměru o 356 korun, řekl Jurečka

Ekonomika
Logo Úřadu práce - ilustrační snímek
Mostecko, které se po letech opět stalo okresem s nejvyšší nezaměstnaností a vystřídalo v této pozici Karvinsko, se na ni dostalo kvůli zastavení těžby v lomu ČSA a následnému propouštění. Nezaměstnanost na Mostecku v červnu meziměsíčně vzrostla z osmi na 8,4 procenta. Novou práci si z propuštěných lidí našla rovnou zhruba čtvrtina zaměstnanců, řada dalších nastoupila do důchodu, jiní si na důchod několik měsíců počkají a mezitím budou pobírat restrukturalizační příspěvek od státu, zjistila ČTK.

Mostecko se po letech opět stalo okresem s nejvyšší nezaměstnaností

Mostecko
Obyvatelé Předmostí zrušení jediné pobočky České pošty v největší místní části Přerova nechápou.
Silné emoce vyvolalo před rokem mezi obyvateli Přerova rušení dvou poboček České pošty - v pětitisícové místní části Předmostí a lidnatém sídlišti v ulici Trávník. Jak změnu ustáli Přerované? A jak ji zvládla Česká pošta? Jasným signálem je odliv zákazníků, kteří dali přednost jinému způsobu doručování zásilek. Mnozí senioři si také na stará kolena zřídili účet a naučili se využívat internetové bankovnictví, aby nemuseli pro důchod na opačný konec města.
9 fotografií

Přerov rušení poboček pošty ustál. Fronty jsou však delší

Přerovsko
Sněmovna podpořila vládní návrh širších změn v důchodech. Zleva premiér Petr Fiala, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.
Sněmovna ve čtvrtek podpořila vládní návrh širších změn v důchodech. Předpokládá například zvyšování důchodového věku nad nynější hranici 65 let podle prodlužování života a snižování výpočtu nových důchodů. Úvodní debata o sporné penzijní reformě poslancům zabrala 32 hodin čistého času a vyplnila tři jednací dny. Převažovala v ní opoziční kritika. Předloha nyní zamíří k posouzení do sociálního výboru.

Sněmovna podpořila důchodovou reformu. Počítá se zvyšováním důchodového věku

Ekonomika
Stanislav Řežábek u Okresního soudu Plzeň-sever.
Stáhl desítky tisíc filmů, které následně umístil na speciální servery, odkud si je dále stahovali zájemci o jejich zhlédnutí a on za to inkasoval peníze. Na nelegálních kopiích vydělal bezmála 2,5 milionu korun. Stanislavu Řežábkovi (63) za to hrozilo až osm let vězení, poškozené filmové společnosti po něm navíc požadují více než 63 milionů korun. Senior z Horní Břízy měl ale štěstí, za mříže nemusí. U soudu v Plzni vyvázl ve čtvrtek s podmínkou.

Pirátství přineslo muži z Plzeňska podmínku. Vydělal miliony, hrozilo mu osm let

Krimi
Ilustrační snímek
Vláda přichystala penzijní reformu. Nejspornějším bodem je zvyšování věku pro odchod do důchodu nad dosavadních 65 let. Kdy bude mít člověk na důchod nárok, se doví až ve svých padesáti letech podle toho, jak se mění průměrná doba dožití v zemi. Vzhledem k vládní převaze ve sněmovně je téměř jisté, že návrh bude uzákoněn. Opozice ostře nesouhlasí a slibuje, že pokud zvítězí v příštích volbách, reformu zruší. Deník při té příležitosti v dalším díle seriálu Černá a bílá přináší argumenty pro i proti zvyšování důchodového věku.

Má se zvyšovat věk odchodu do důchodu nad 65 let? Přinášíme argumenty

Černá a bílá
Důchodkyně. Ilustrační snímek
Důchodová reforma, kterou připravila vláda, míří na jednání Poslanecké sněmovny. Jejím cílem je snížit deficit důchodového účtu. Ten loni dosáhl téměř 73 miliard korun. Nejdůležitějším a nejspornějším bodem reformy je postupné prodlužování věku, ve kterém budou mít Češi nárok na penzi. Poroste podle průměrného věku dožití nad současnou hranici pětašedesáti let. Opoziční ANO a SPD jsou ostře proti. Tématu se, jako dalšímu v řadě, Deník věnuje v rámci projektu Černá a bílá Martina Komárka, pokračování zveřejní v úterý 21. května.

Má se zvyšovat věk odchodu do důchodu nad 65 let? Hlasujte, pište názory

Černá a bílá
S oblíbenou lékařkou Naděždou Mičudovou se přišli rozloučit její kolegové i ředitel nemocnice Ladislav Václavec.
Oblíbená lékařka krnovské nemocnice a bývalá primářka interního oddělení Naděžda Mičudová odchází do důchodu. Za její obětavou práci jí přišel poděkovat ředitel nemocnice Ladislav Václavec. Ten lékařce předal nejen kytici, ale také pamětní stříbrnou medaili krnovské nemocnice. Tu nemocnice uděluje pouze mimořádným osobnostem, které se zasloužily o její rozvoj.
3 fotografie

V Krnově se loučili s oblíbenou lékařkou. Dostala pamětní medaili

Bruntálsko
Ústřední ředitel České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) František Boháček
Rozhodnutí a lhůty České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) často vzbuzují u jejich klientů emoce. Deník mapoval v seriálu Invalidé proti státu, jak se postižení potýkají s tímto úřadem. V další sérii článků Nedáme je do ústavu pak redakce mapuje, jaké problémy s ním řeší pečující osoby. V rozhovoru s ústředním ředitelem ČSSZ Františkem Boháčkem se Deník snažil projít ty nejčastější připomínky.

Také lehčí invalida by měl pracovat. Jinak nedosáhne na penzi, říká šéf ČSSZ

Česko
Pozdější odchod do penze a podpora rodin a znevýhodněných lidí. Takové jsou některé hlavní body reformy penzí, které v úterý schválila vláda.
Pozdější odchod do penze a podpora rodin a znevýhodněných lidí. Takové jsou některé hlavní body reformy penzí, které v úterý schválila vláda. Část změn má podle plánu ministrů platit již od roku 2025, další by se měly zavádět postupně v dalších letech. Deník přináší přehled nejdůležitějších navrhovaných změn. Nabízíme také reakce premiéra Petra Fialy a lídra opozice Andreje Babiše.

Důchodová reforma: Mezi nejdůležitější změny patří odchod do penze, pomoc matkám

Ekonomika
Důchodce a důchod - Ilustrační foto
Vláda schválila návrh zákona s reformou penzí. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj se díky změnám podaří udržet schodek rozpočtu kolem jednoho procenta HDP. Důchodová novela počítá s navyšováním důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, snižováním výpočtu nových důchodů, minimální penzí ve výši 20 procent průměrné mzdy či dřívějším důchodem za práci v rizikovém prostředí. Normu dostane Sněmovna.

Vláda schválila reformu penzí. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let

Ekonomika
Poslanec Aleš Juchelka (ANO)
Nejen důchodovou reformou živ je opoziční politik, byť je stínovým ministrem práce a sociálních věcí. Poslanec Aleš Juchelka (ANO) v rozhovoru pro Deník například hovořil o tom, že chystané sloučení čtyř sociálních podpor do jediné superdávky správně motivuje lidi k pracovní aktivitě, ale politici by to neměli podávat jako boj proti zneužívání dávek.
13 fotografií

Sociální dávky se zneužívají minimálně, říká poslanec hnutí ANO Aleš Juchelka

Česko
Důchodce a důchod - Ilustrační foto
Opoziční hnutí ANO podle prezidentské kanceláře zrušilo účast na plánovaném pondělním jednání o důchodové reformě. Kancelář prezidenta republiky (KPR) to oznámila v dnešní tiskové zprávě. Další jednání v současném formátu, tedy se zástupci ANO a koalice, považuje nyní prezident Petr Pavel za bezpředmětné. Plánovanou schůzku ale zachová. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) na tiskové konferenci řekl, že je připraven dát návrh k projednání vládě 30. dubna. Uvedl, že by od hnutí ANO očekával odpovědnost místo politikaření a politického marketingu. Je ale ochoten dál jednat. ANO své rozhodnutí zdůvodnilo tím, že členové vlády opakovaně prohlašovali, že reformu přijmou bez ohledu na jednání s opozicí.

ANO zrušilo účast na jednání o důchodech na Hradě. Pavel vyjádřil zklamání

Česko
Debata ve Slováckém divadle s prezidentem Petrem Pavlem, 17. dubna 2024, Uherské Hradiště.
Legalizace marihuany, dvojí kvalita potravin, branná výchova, ale i pocit ze Slovácka či zkušenosti s létáním. O těchto tématech a mnohém dalším diskutoval český prezident Petr Pavel při debatě s občany v Uherském Hradišti, kterou zakončil dvoudenní návštěvu Zlínského kraje. Deník.cz byl u toho jako spoluorganizátor v rámci projektu Prezident mluví s občany. Záznam středeční diskuze si můžete přehrát zpětně na našem webu.
66 fotografií

VIDEO: O důchodech, branné výchově i skoku padákem. Prezident mluvil s občany

Regiony
Ví premiér, co vás trápí? Deník.cz nabízí živé debaty s Petrem Fialou.
Premiér Petr Fiala tento týden odlétá do Washingtonu, kde se setká s prezidentem Spojených států amerických Joem Bidenem. Tématem jejich rozhovoru bude i situace na Ukrajině a americká pomoc. Nejen na to jsme se zeptali v další živé debatě Deníku. Zajímalo nás také, jak by podle premiéra mělo vypadat spoření na důchod. Co vše zaznělo? Na záznam se můžete podívat v článku.

VIDEO: Premiér Fiala mluvil o migračním paktu, cestě do USA i důchodové reformě

Česko
Daniel zůstal po smrti tatínka i maminky s babičkou. Je pro něj vším
Krutým ranám osudu musí čelit dnes 18letý Daniel. Když mu bylo třináct let, zemřel při tragické nehodě jeho tatínek. Čtyři roky poté zemřela nešťastnou náhodou i Danielova maminka. Žije tak s babičkou, která je pro něj nyní celou rodinou. Třiasedmdesátilá žena musí ze svého důchodu nyní splácet vysokou hypotéku. Pomoci jim má sbírka, již založila Danielova bývalá učitelka.
4 fotografie

Na tátu spadl strom, maminku našel mrtvou na dvorku. Danovi zůstala jen babička

Zdraví