ŠTÍTEK: Stradonice

Poznáte obec na Kladensku?
/FOTOGALERIE/ Všímáte si svého okolí? Samozřejmě ano. Ale poznáte města a obce na Kladensku i v okolí podle detailů, které pro vás zachytil hledáček redakčního fotoaparátu? Zkuste to s naším fotokvízem. Poznáte, odkud vám snímky přinášíme tentokrát?
13 fotografií

Fotokvíz: Poznáte obec na Kladensku?

Volný čas
Opuštěný vrak cvičného Me 262B-1a na břehu Vltavy jižně od Mělníka.
Na válečné období 1939-45 není lehké vzpomínat, byla to doba nesvobody, bezpráví a teroru. Čechy ale většinu války ležely v hlubokém týlu a jediným připomenutím vzdálených bojů byly letecké útoky, souboje, často i sestřely a havárie bojových letadel. Některé se podařilo objasnit, jiné stále zůstávají záhadou. Fatální havárie německého letadla se odehrála také u Pátku nad Ohří. 
6 fotografií

Tragédie u Pátku nad Ohří: Po pádu německého letadla v dubnu 1945 uhořeli piloti

Čtenář reportér
Opuštěný vrak cvičného Me 262B-1a na břehu Vltavy jižně od Mělníka.
Na válečné období 1939-45 není lehké vzpomínat, byla to doba nesvobody, bezpráví a teroru. Čechy ale většinu války ležely v hlubokém týlu a jediným připomenutím vzdálených bojů byly letecké útoky, souboje, často i sestřely a havárie bojových letadel. Některé se podařilo objasnit, jiné stále zůstávají záhadou. Fatální havárie německého letadla se odehrála také u Pátku nad Ohří.
6 fotografií

Havárie německého letadla u Pátku nad Ohří v dubnu 1945

Čtenář reportér
Ptali jsme se starostů, proč u nich nepořádají masopustní oslavu
Únor je časem oblíbených masopustních veselic. Sousedé vítají veselé masky, nechybí tanec ani něco dobrého na zub. Ne všude ale tuto tradici drží. Zeptali jsme se starostů severočeských obcí, kde masopust nemají: Nechystáte se u vás veselici také uspořádat a navázat na tuto tradici? Víte, kdy ve vaší obci byl naposledy masopust?

ANKETA: Proč u vás nepořádáte masopust? Ptali jsme se starostů

Žatecko a Lounsko
Z Turistického pochodu okolím Hýskova 2021.
Pokud by vše běželo v souladu s tradicí, vyrazili by účastníci sedmého ročníku Turistického pochodu okolím Hýskova do malebné krajiny u řeky Berounky na Nový rok. Takto si museli deset měsíců počkat až na čtvrtek 28. října. Pochod byl v tomto roce součástí seriálu sportovních akcí České unie sportu, jehož mediálním partnerem je Deník.

Stovka turistů vyrazila na sváteční pochod po okolí Hýskova

Čtenář reportér
Ilustrační foto
Policisté z berounského obvodního oddělení vyšetřují případ poškození autobusové zastávky. Dosud neznámý pachatel v době od neděle 17. ledna do následujícího dne poškodil zadní skleněnou výplň u zastávky v ulici U Lávky. Tím způsobil škodu obci Nižbor, která byla předběžně vyčíslena na téměř dvacet tisíc korun.

SOUHRN ZPRÁV Z REGIONU: Vandal poškodil autobusovou zastávku ve Stradonicích

Berounsko
Nižborský zámek ožil svátkem keltů
/FOTOGALERIE/ Turistickou sezónu nižborského zámku a Informačního centra keltské kultury zahájila před deseti lety oslava keltského svátku s názvem Beltain. Letos byla tato oslava naplánovaná na sobotu 25. dubna. Ale vzhledem k aktuální situaci kolem epidemie koronaviru se neuskuteční, stejně jako další hromadné kulturní akce. Připomenout si Beltain v Nižboře můžete alespoň díky archivu Berounského deníku. 
19 fotografií

PŘED 10 LETY: V Nižboru se slavil keltský svátek Beltain

Berounsko
Ilustrační foto.
Památku zesnulých, která připadá na sobotu 2. listopadu, si lidé na okrese připomenou různými vzpomínkovými akcemi: nejčastěji to bude při mši svaté v kostele. Právě takových vzpomínek se odehraje 2. listopadu na Berounsku hned několik. Nejdříve to bude vzpomínka na všechny věrné zemřelé při mši svaté v samotném Berouně, a sice v 9.00 hodin v kostele sv. Jakuba.

Památku zesnulých si připomenou také na Berounsku

Berounsko
Podpora svatovítských varhan.
Nižbor - Obyvatelé obce Nižbor mohou přispět na nové svatovítské varhany. Obec nechala rozmístit kasičky, do kterých mohou zájemci vložit příspěvek. Kasičky najdete v kostele v Nižboru, v kapli ve Stradonicích a na chodbě Obecního úřadu v Nižboru.

Nižbor přispěje na svatovítské varhany

Berounsko
Tříkrálový koncert na zámku v Nižboru.
Nižbor /FOTOGALERIE/ - Obecní úřad v Nižboru se rozhodl v letošním roce rozšířit počet kulturních akcí, které pořádá pro obyvatele obce. Uspořádal první ročník tříkrálového koncertu. „Je to novinka v dlouhé řadě kulturních akcí, na kterých se obecní úřad podílí už řadu let společně s kolektivem pedagogů zdejší základní školy,“ poznamenal Jan Lukeš z Nižboru.
11 fotografií

V Nižboru uspořádali první tříkrálový koncert

Volný čas
Dr. Karel Guth při výzkumu III. nádvoří Pražského hradu na konci 20. let
Střední Čechy - Zájem o poznávání dávné i ještě dávnější minulosti prostřednictvím artefaktů, které odborníci nejen vykopou ze země, ale díky zmapování všech okolností nálezu dokážou vyčíst hotové příběhy, povzbudily v sobotu programy k Mezinárodnímu dni archeologie. Rozmanité aktivity nabídla desítka míst po celých středních Čechách.

Co měl Masaryk společného s archeology?

Berounsko
Oslava keltského svátku Samhain v Nižboru
Nižbor - Informační centrum v Nižboru se pomalu chystá na ukončení letošní sezony a jak jinak než oslavou keltského svátku Samhain. Letos se jedná už o jeho jubilejní patnáctý ročník. Pro Kelty Samhain znamenal to, co pro nás nyní Dušičky. Pro Kelty byl však Samhain ještě něčím víc, byl to počátek nového roku.

Zámek v Nižboru ožije oslavou keltského svátku

Berounsko
Takto vypadal kříž v únoru letošního roku.
Žebrák, Točník - Na pomezí mezi obcí Točník a Žebrák, v místě zvaném U Blažeje, stojí už několik dnů nový pravoslavný kříž. Během uplynulých dvaceti let je v pořadí už čtvrtý. Jeho vysvěcení se uskutečnilo 15. září. Kříž nahradil svého předchůdce, který byl vysvěcený letos na svatého Blažeje, což bylo v sobotu 3. února.

Pravoslavný kříž neničí zub času, ale vandalové

Berounsko
Ilustrační foto.
Berounsko – Sucho bude mít dopad i na lesní zvěř. V lesích není žádná vláha a schnou i odolné stromy, jako jsou buky a duby. Zemědělci mají také málo sena, kterým se v zimě zvěř přikrmuje. Letos navíc nebyla druhá senoseč a cena sena se vyšplhala vysoko. Kvůli suchu musí nyní zvěř v lesích migrovat za vodou. Hladem by ale v zimních měsících trpět neměla.

Zvěř v zimě nepomře, myslivci mají velké zásoby

Berounsko
Poslední přípravy tras na Keltský telegraf. Na snímku vrchní slánský čert Whitejoker.
Kladensko - Vždy večer v první jarní sobotu se dobrovolníci, takzvaní čerti, vydávají a vrcholy významných kopců a navzájem se spojujeme pomocí světelného signálu, který se vysílá z jednoho stanoviště na druhé po dohodnutých trasách napříč krajinou. Dochází k mystickému propojení všech účastníků i k napojení přesahujícímu běžný myšlenkový prostor dnešních lidí.
3 fotografie

Keltský telegraf ozáří oblohu také nad Kladenskem

Kladensko