ŠTÍTEK: střecha

Hájovna na Březníku.
Budova hájovny na šumavském Březníku, známé z děl Karla Klostermanna, dostane novou střešní krytinu. Ta současná, ze smrkového šindele, již dosloužila. Není to jediné známé místo na Šumavě, které projde v nejbližší době rekonstrukcí. Na konci léta se bude upravovat střecha infocentra na Poledníku. Opravy si dohromady vyžádají přes šest milionů korun.
7 fotografií

Miliony do střech. Národní park Šumava opraví Poledník i hájovnu na Březníku

Klatovsko
Riedelova vila v Desné. V současnosti se ve vile nachází mimo jiné městské kulturní, vzdělávací a informační středisko.
Letos rozdělí Liberecký kraj téměř 22 milionů korun na projekty, jako je výměna oken v harrachovské sklárně, rekonstrukce střechy Riedlovy vily v Desné a oprava střechy kostela v bývalém klášteře v Liberci. Tato iniciativa má za cíl zabránit chátrání významných objektů a podpořit jejich modernizaci.

Harrachov, Desná a Liberec. Kraj investuje do oprav historických budov

Jablonecko
I v letošní Tour de France hrají kromě závodníků velkou roli auta značky Škoda.
Necelé dvě stovky cyklistů odstartovaly do letošního ročníku Tour de France. Tratí každé etapy samozřejmě projíždějí nejprve oni, ale bezprostředně za nimi následuje pestrobarevný had vysokých desítek motocyklů a mnoha stovek aut. Motorové dopravní prostředky tedy dosahují nad cyklisty několikanásobné převahy. Mezi nimi mají rozhodně největší zastoupení vozy mladoboleslavské automobilky Škoda.
21 fotografií

Tour de France a auta: Jen Škodovek, které doprovází peloton, jsou celé stovky

Automagazín
Radek Hanzl sklidil za nejlépe odvedenou práci na střeše vily v Rakovníku pretižní ocenění v celostátní soutěži Střecha roku. Foto: se souhlasem Radka Hanzla
Poctivého a šikovného řemeslníka je velmi obtížné sehnat. Čekací lhůty jsou nekonečné a výsledek nejistý. Mezi povoláními, které na trhu znatelně chybí, jsou i pokrývači. Mladí o obor příliš zájem nemají, jelikož je to dřina v extrémních podmínkách a za každého počasí. Jedním z těch, kdo se náročné práce nebojí a dokonce za ni sklízí ocenění v soutěžích, je Radek Hanzl (53) z Rakovníka. Za nejlépe odvedené dílo na střeše získal rakovnický pokrývač v letošním 19. ročníku soutěže Tondach Pálená střecha prestižní ocenění na zámku Loučeň.
9 fotografií

Pokrývač Radek Hanzl se cítí nejlépe ve výškách, ať už na střeše nebo na horách

Volný čas
Policejní odstřelovači na mítinku Donalda Trumpa, kde došlo k útoku.
Americké úřady zahajují po atentátu na bývalého prezidenta a republikánského kandidáta na znovuzvolení Donalda Trumpa sérii vyšetřování. Všechna budou prověřovat rozhodování tajné služby o organizaci ochrany předvolebního mítinku a možné chyby ve spolupráci s místní policií. Musí zjistit, kde vznikla bezpečnostní mezera, kvůli které se útočník dostal do budovy, ze které střílel.
12 fotografií

Atentát na Trumpa: Proč byla střecha bez policie? Střelec mezeru složek vytušil

Svět
Nové střechy mají cestujícím zpříjemnit čekání na tramvaj na zastávákách Bělohorská, Stará Osada a Krásného. Někteří novinku vítají, jiní jsou skeptičtí.
/VIDEO/ Příjemnější má být nově čekání na vozy městské hromadné dopravy pod přístřeškem na zastávkách v brněnských Židenicích. Na prvních pěti místech získaly přístřešky zatmavovací střechu. Nedávno ji nainstalovali pracovníci společnosti EuroAWK. Firma přístřešky vlastní. Nedávno ji nainstalovali pracovníci společnosti EuroAWK. Firma přístřešky vlastní. Zatmavovací střechy by podle židenické místostarostky Jany Šťastné měly poskytnout cestujícím stín a snížit teplotu až o pět stupňů Celsia. Někteří obyvatelé Židenic jsou ale vůči novince skeptičtí. „Nápad je to hezký, ale asi to nebude mít takový efekt,“ míní například Danuše Poláchová.
12 fotografií

Nová zatmavovací střecha na zastávkách MHD v Brně: minus pět stupňů i nedůvěra

Brněnsko
Odstraňování následků silných bouřek, které se v neděli 30. června prohnaly Olomouckým krajem
Velmi silné bouřky, které od nedělního odpoledne procházely Olomouckým krajem, napáchaly další škody. Na Přerovsku a Prostějovsku zvedl v noci vydatný déšť hladiny toků i nad třetí stupeň povodňové aktivity. Hasiči měli mimořádně náročnou noc, zasahovali u téměř tří stovek událostí. Odstraňovali popadané stromy, zajišťovali utržené střechy, odčerpávali vodu z domů i vytahovali zatopená auta.
33 fotografií

Bouřky v Olomouckém kraji zaplavily ulice. Hasiči lovili auta, evakuovali tábor

Olomoucko
Nákres střechy pro věž hradu Kašperk.
Na hrad Kašperk každoročně míří desetitisíce návštěvníků, které obdivují jeho vzhled, polohu i interiéry. Někteří se pozastavují nad jednou ze dvou věží, která má rozpadlou střechu, která ještě pamatuje dobu Karla IV. A právě s její opravou by nyní správa hradu potřebovala pomoci, respektive s jejím financováním. Vypsána je tak sbírka na platformě Donio.cz a každý tak může pomoci zachránit část památky pro další generace.
6 fotografií

Střecha věže z doby Karla IV. na Kašperku potřebuje opravu, přispět může každý

Klatovsko
Opilý řidič obrátil auto na střechu mezi Novou Hospodou a Čečkovicemi.
Pořádnou dávkou alkoholu posilněn vyrazil na cestu v noci ze soboty 22. června na neděli jednašedesátiletý řidič. Jízdu však nezvládl a mezi Novou Hospodou a obcí Čečkovice sjel do příkopu a následně obrátil auto na střechu. Vzhledem k tomu, že nadýchal 2,12 promile, měl skutečně štěstí, že z nehody vyvázl pouze s lehčím zraněním. Na místo vyjížděly všechny složky IZS.
3 fotografie

Opil se a vyrazil na cestu k Čečkovicím. Nedojel, skončil na střeše

Nehody