ŠTÍTEK: Studená válka

Ilustrační foto.
Drnov - Krematorium pro zvířecí mazlíčky? Že jste o tom ještě neslyšeli? Tak vězte, že takové stojí už i na Kladensku. Po delších peripetiích a průtazích se skupině tří podnikatelů z Prahy podařilo získat stavební povolení na zařízení určené pro důstojnou likvidaci zvířecích ostatků. Projekt s názvem Věčná loviště zahájí provoz ještě letos v Drnově u Slaného.

Radiovysílač z dob studené války vystřídalo krematorium pro domácí mazlíčky

Kladensko
MULTIFUNKČNÍ CENTRUM postavené za velkorysé finanční podpory Evropské unie bylo otevřené v roce 2011. Díky dobré práci Městského kulturního klubu Hlinečan je ze strany místních i „přespolních“ návštěvníků o divadlo, koncerty i bály značný zájem.
Hlinsko - Tajemství vojenských prostorů a podzemní objekty studené války. Tak se jmenuje přednáška spojená s promítáním, která se uskuteční v úterý 13. listopadu od 18 hodin v kinosále Multifunkčního centra Hlinsko.

Poodhalte tajemství spojená se studenou válkou

Chrudimsko
Ilustrační foto.
Washington - Riziko mezinárodních i vnitropolitických konfliktů v příštích letech ve světě vzroste na úroveň nevídanou od konce studené války. Napsala to ve studii o globální bezpečnosti skupina předních amerických špionážních analytiků. Důvodem je zpomalení globálního růstu ekonomiky, eroze poválečného uspořádání a antiglobalizační trendy, které podněcují nacionalismus.

Američtí špioni varují před eskalací napětí ve světě

Svět
Sergej Lavrov
Moskva - Vypuknutí nové studené války je podle názoru ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova málo pravděpodobné. Nejsou předpoklady pro takový vývoj událostí, řekl dnes podle agentury TASS při setkání se studenty Státního institutu mezinárodních vztahů v Moskvě (MGIMO). Uvedl rovněž, že Rusko je připraveno spolupracovat s jakýmkoli novým prezidentem Spojených států.

Lavrov příliš nevěří ve vypuknutí nové studené války

Svět
Ilustrační foto.
Berlín – Německá vláda má ve středu poprvé od konce studené války schvalovat koncepci civilní obrany. V jejím rámci prý vyzve obyvatele, aby si doma vytvořili zásoby jídla a vody pro případ útoku nebo jiné katastrofy. Podle koncepce by měli být obyvatelé Německa schopni vydržet s vlastními zásobami jídla až deset dní a s vodou aspoň pět dní.

Německá vláda vyzve obyvatele: Vytvořte si zásoby!

Svět
Kim Čong Un
Soul – Severokorejský rozhlas v poslední době odvysílal řetězce nerozluštitelných čísel, které by podle expertů mohly znamenat návrat k vysílání šifrovaných zpráv špionům operujícím v Jižní Koreji z dob studené války. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na dnešní zprávu jihokorejského ministerstva pro sjednocení.

KLDR opět vysílá rozhlasem šifrované vzkazy špionům

Svět
 Jens Stoltenberg
Varšava - Nadcházející vrcholná schůzka NATO ve Varšavě opět potvrdí, že Evropa a Severní Amerika společně chrání všechny spojenecké země proti možným hrozbám. Před odpoledním zahájením aliančního summitu do dnes řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Zároveň poznamenal, že NATO nevyhledává konfrontaci a nepřeje si novou studenou válku.

Stoltenberg: NATO si nepřeje novou studenou válku, ta je historií

Svět
Ruský prezident Vladimir Putin.
Petrohrad – Jestliže obě strany podnikají kroky, které zhoršují napětí, vrátíme se do studené války, prohlásil dnes na ekonomickém fóru v Petrohradu ruský prezident Vladimir Putin. Upozornil tak na současné vztahy mezi Ruskem a Západem. Putin také řekl, že jeho země si takový vývoj nepřeje a snaží se hledat kompromisy. Proč musí NATO neustále expandovat?, ptal se zároveň. Během svého vystoupení se šéf Kremlu dostal i k situaci v Sýrii a hovořil také o republikánském kandidátovi na prezidenta USA Donaldu Trumpovi.

Putin: Rusko nechce návrat ke studené válce

Svět
Zachycené podminování kroměřížského železničního mostu v padesátých letech německými jednotkami.
Holešov – Informace o tom, že letiště v Holešově bylo za studené války na seznamu cílů americké armády, zaujala v minulých týdnech nejen historiky z regionu. Důvodem, proč v padesátých letech mířily jaderné hlavice i na městečko v podhůří Hostýnských vrchů, je podle odborníků fakt, že letiště bylo v té době využíváno i vojensky, a bylo tudíž strategickým místem.

Jaderné hlavice mířily na Holešov kvůli letišti i vojákům

Kroměřížsko
Tom Hanks ve filmu Most špiónů.
Praha /RECENZE/ - Jednou z linií, které režisér Steven Spielberg sleduje ve své tvorbě, jsou vedle sci-fi a současných příběhů témata historická. Do kin teď po Válečném koni a Lincolnovi přichází Most špiónů, snímek, v němž – především pro americké publikum – objevuje události a náladu studené války.

Most špiónů: úhledný obraz studené války

Film a televize
FRANCIS GARY POWERS jr. (vlevo) a zakladatel Muzea Železné opony v Rozvadově Václav Vítovec před znakem amerického Muzea Studené války.
Rozvadov – Jednu z nejznámějších událostí studené války si v pátek připomenou v Muzeu Železné opony v Rozvadově. Muzeum totiž navštíví Francis Gary Powers, syn amerického pilota, který byl 1. května 1960 sestřelen s průzkumným letounem U2 nad tehdejším Sovětským svazem.

Most špiónů v Rozvadově

Tachovsko
TĚŽKÁ KONSPIRACE. Ústřední trio agentů, kteří hrají podle potřeby proti sobě, jindy společně... Gaby, Solo a Kuryakin ve vděčných římských kulisách (Alicia Vikanderová, Armie Hammer a Henry Cavill).
Praha /RECENZE/ - Že je britský režisér Guy Ritchie hravý a rád naleptává hranice žánrů, bylo definitivně zřejmé po filmu Sherlock Holmes, který natočil v roce 2009 a jehož moderní pojetí zaskočilo leckterého fanouška Doyleovy kultovní detektivní dvojice. Stejně jako to, že ho fascinují akční příběhy a slavní hrdinové, zbraně i to, co je velmi britské. A také nejrůznější způsoby, jak se tomu všemu zároveň něžně i rozpustile vysmát…

Krycí jméno U.N.C.L.E.: Zábavná špionáž v kulisách studené války

Film a televize
Počítačová hra Sniper Ghost Warrior 3.
Pokud máte rádi akční hry, ale už vás nebaví tituly, kde vystřílíte každou minutu alespoň jeden zásobník, třetí Sniper Ghost Warrior by mohlo být to pravé. Polské studio CI Games hru oznámilo již před nějakou dobou, ale až teď se objevilo více informací a hlavně dlouhé video se záběry z hraní.

Sniper Ghost Warrior 3 se představuje v dlouhém videu

Hry
V Berlíně odstřelili 160metrový vysílač.
Berlín – V berlínské čtvrti Britz v sobotu odstřelili 160 metrů vysoký rozhlasový vysílač někdejšího rádia RIAS založeného po druhé světové válce v americkém sektoru jako „svobodný hlas svobodného světa". Z panoramatu německé metropole tak nezmizela jen jedna z jeho nejvyšších staveb, ale i symbol studené války a rozdělení města.

V Berlíně odstřelili 160metrový vysílač, symbol studené války

Svět
Filtrace vzduchu je stále připravena sloužit svému účelu.
Horní Počaply /FOTOGALERIE/ - Pozůstatky 
z období studené války, plného strachu z atomového útoku, je možné nalézt v Elektrárně Mělník v Horních Počaplech. Pod elektrárenskými bloky stále zůstávají bývalé kryty civilní obrany, jejichž statut byl v Česku rušen většinou až po povodních před třinácti lety, tedy více než dvacet let po pádu železné opony.
3 fotografie

Kryty pod Elektrárnou Mělník připomínají studenou válku

Středočeský kraj
Přírodní kuchyně v Green Belt Centru.
Vstupní brána do Zeleného pásu Evropy, Green Belt Center ve Windhaagu u Freistadtu, se otevřela na začátku května 2015. Zelený pás Evropy představuje hranici, která v průběhu studené války rozdělovala Evropu a nabízí vedle působivých životních příběhů a rozmanitých kultur zejména zážitek z jedinečné přírody.

Skalní kino, džunglový pokoj či trpasličí menu v Zeleném pásu

Cestujeme
Přírodní kuchyně v Green Belt Centru.
Windhaag u Freistadtu – Vstupní brána do Zeleného pásu Evropy, Green Belt Center ve Windhaagu u Freistadtu, se otevřela na začátku května 2015. Zelený pás Evropy představuje hranici, která v průběhu studené války rozdělovala Evropu a nabízí vedle působivých životních příběhů a rozmanitých kultur zejména zážitek z jedinečné přírody.

Skalní kino, džunglový pokoj či trpasličí menu v Zeleném pásu

Českokrumlovsko
Raul Castro a Barack Obama na summitu v Panamě.
Panama - V panamské metropoli začal v pátek místního času celoamerický summit. Na jeho slavnostním zahájení se potkali také americký prezident Barack Obama a kubánský vůdce Raúl Castro. Oba státníci si potřásli rukou. Předtím prošli po slavnostním červeném koberci v rozmezí jen několika minut po sobě, upozornila agentura AP. Obama byl poslední ze státníků amerického kontinentu, které panamský prezidentský pár na zahájení summitu uvítal.

Konec studené války v Karibiku? Prezidenti Kuby a USA se setkali v Panamě

Svět
Ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček.
Brusel/Praha – Studené válce mezi Západem a Ruskem lze stále ještě v rámci ukrajinské krize předejít. Obě strany však musí začít o Ukrajině přemýšlet ne jako o sféře svého vlivu, ale jako o suverénním státě. Pro Kyjev je jediným rozumným směrem vyváženost mezi mocnými sousedy, napsal ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Hynek Kmoníček v komentáři pro portál euobserver.com.

Kmoníček: Studené válce mezi Západem a Ruskem lze stále ještě předejít

Česko
Michail Gorbačov
Moskva - Bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov dnes varoval, aby nová „studená válka", která vypukla ve vztazích mezi Západem a Ruskem kvůli ukrajinské krizi, nepřerostla ve válku „horkou". Amerika podle Gorbačova „zabloudila v džungli" a je prý s to riskovat skutečnou válku.

Gorbačov se obává, aby nová studená válka nepřerostla v horkou

Svět
Michail Gorbačov
Washington/Moskva - Západ a Rusko jsou podle Michaila Gorbačova v nové studené válce a mohou za to Spojené státy. Poslední sovětský prezident, který přispěl v 80. letech minulého století k ukončení studené války mezi Východem a Západem, v rozhovoru poskytnutém časopisu Time rovněž Washingtonu vyčetl, že se k Rusku po rozpadu Sovětského svazu choval jako k "provincii".

Západ a Rusko jsou v nové studené válce. A může za to Amerika, tvrdí Gorbačov

Svět
Václav Klaus
Moskva – Václav Klaus v ruské opoziční televizi Dožď označil situaci kolem Ukrajiny za pokračování studené války, za které podle jeho názoru Rusko nemůže. Nikdy jsem nečekal, že ještě za mého života se dostaneme do čehosi, jako je druhá etapa studené války, prohlásil ve čtvrtek český exprezident. Tuto studenou válku podle něj nevyvolalo Rusko, ale „druhá strana".

Klaus: Situace na Ukrajině je druhá etapa studené války. Vinu nese Západ

Svět
Michail Gorbačov
Berlín - Svět se dostal na pokraj nové studené války. V Berlíně to dnes podle agentury DPA řekl bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov, který se v německé metropoli účastní oslav 25. výročí pádu Berlínské zdi. Podle Gorbačova napětí způsobil Západ, když se snažil od roku 1989 získat výhody na úkor Ruska.

Gorbačov: Svět je na kraji nové studené války, může za to Západ

Svět
Vladimir Putin
Moskva – Neobvykle tvrdou kritiku politiky Spojených států obsahoval dnešní projev ruského prezidenta Vladimira Putina na zasedání takzvaného Valdajského klubu v jihoruském Soči. Prezident obvinil Washington, že chce oživit politická schémata z dob studené války, vnucuje veřejnosti tezi jednopolárního světa, manipuluje veřejným míněním a řídí se právem silnějšího. „Diktátorské" pokusy USA ovládnout svět ale budou mít přesně opačný efekt, varoval Putin na shromáždění ruských politologů.

USA manipulují veřejným míněním a chtějí ovládnout svět, řekl prezident Putin

Svět
Ivan Hoffman
Pohled na luxusní hotelový a golfový komplex poblíž velšského Newportu ničím nepřipomíná vojenský bunkr, ve kterém se generálové nad mapami radí, jak rozdrtit nepřítele. Však také dvoudenní summit NATO bude především společenskou událostí, na které se případná nová studená válka bude předjednávat ve smokingu a s šampaňským v ruce. Je-li tomu ovšem skutečně tak, že se NATO chystá vyřešit „krizi identity" definováním Ruska coby svého staronového nepřítele, půjde o schůzku skutečně přelomovou a zásadní.
0 fotografií

NATO a my

Hoffmanův deník
Ilustrační foto
Kyjev, Moskva - Ruské obsazení Krymu a další výhrůžky Moskvy vůči Ukrajině oživily strach, který se po pádu Berlínské zdi v roce 1989 postupně vytratil, píše agentura Reuters. Jde o návrat studené války? V tom se analytici, které zahraniční agentury oslovily, rozcházejí.

Vrací se studená válka? Analytici se v hodnocení rozcházejí

Svět
Počítačová hra Sniper Elite V2.
Česká distributorská společnost Hypermax oznámila, že 15. března letošního roku vyjde na českém trhu nová sběratelská edice Sniper Elite V2, která bude napěchovaná exkluzivním obsahem. K dispozici bude ve vysoce kvalitní limitované krabičce.

Nenechte si ujíst sběratelskou edici Sniper Elite V2

Hry
Počítačová hra Killzone: Shadow Fall.
Společnost Sony zároveň s oficiálním představením next-gen konzole PlayStation 4 odhalila i nový díl ze série akčních first-person stříleček Killzone. V tom se vžijete do nového hlavního hrdiny, na kterého čekají zbrusu nové situace.
4 fotografie

Na PlayStation 4 vyjde nové Killzone

Hry
Počítačová hra Wargame: European Escalation.
Již brzy vyjde nová válečná strategie Wargame: European Escalation a po tomto traileru se na ni těšíme ještě o chlup více než předtím. Zhlédnete v něm přípravu a nájezd jednotek pro útok na jadernou elektrárnu.

Němci útočí na Polsko v PC strategii Wargame

Hry
Počítačová hra Call of Duty: Black Ops.
O pokračování Call of Duty: Black Ops se živě spekuluje několik měsíců a nyní se pravděpodobnost jeho zrodu ještě několikanásobně zvýšila. GameBlog si na francouzské verzi známého internetového obchodu Amazon všiml, že krátce nabízel předobjednávku Black Ops 2.

Black Ops 2 v podstatě tutovkou

Hry
Americký bombardér B-52 H US Air Force
Ostrava - Fanoušci letectví se opět mají na co těšit. Jubilejní desátý ročník Dnů NATO slibuje nabitý program. Návštěvníkům akce se představí více než sedmdesát kusů letecké techniky armád deseti států.

Ikona studené války přistane v Mošnově

Ostravsko
Ilustrační foto
USA – Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) odtajnila část informací o jednom ze svých nejtajnějších a nejcitlivějších projektů z období studené války. Týkal se ambiciózního plánu vyzvednout v roce 1974 ze dna Tichého oceánu potopenou sovětskou ponorku a odhalit její tajemství.

CIA odtajnila materiály o potopené sovětské ponorce

Svět
Washington – Ruský premiér Vladimir Putin podle amerického prezidenta Baracka Obamy žije částečně v minulosti. Postoje ze studené války jsou nyní ve vztahu ke Spojeným státům zastaralé. Americký prezident to uvedl v rozhovoru, který v souvislosti s návštěvou poskytl agentuře AP.

Obama chce s Ruskem vylepšit vztahy

Svět