ŠTÍTEK: studna

Mikrospánek za volantem. Řidička narazila v Zábrodí do plotu a betonové studny.
Škoda za více než 100 tisíc korun. Tak dopadla sobotní jízda osmatřicetileté řidičky, která v dopoledních hodinách na silnici III.třídy v obci Zábrodí usnula za volantem. Na přímém úseku najela vlevo mimo silnici, kde narazila do drátěného plotu a poté čelně do betonové studny.

Mikrospánek za volantem. Řidička narazila do plotu a betonové studny

Krimi
Značka Harley Davidson představuje své nové modely na Motosalonu na brněnském výstavišti.
V motorkářův ráj se na čtyři dny proměnilo brněnské výstaviště, kde se od čtvrtka do neděle konal Motosalon 2024. Tvářemi akce se stali oblíbení herci a motorkáři David Matásek a Vladimír Polívka. Ovšem to nebyly jediné známé tváře festivalu. Návštěvníci se také mohli pokochat jedinečnými stroji za miliony korun nebo si prohlédnout rezavé motorky vytažené ze studny. Na své si přišli i milovníci adrenalinu.
68 fotografií

Kaskadéři, motorky za miliony i stroj vytažený ze studny. To byl Motosalon 2024

Autosalon
Vodovod. Ilustrační foto.
Až 250 lidí z Lísky, kteří doposud spoléhají na studny nebo místní vodovod, by se do několika let mělo dočkat spolehlivých dodávek kvalitní pitné vody. Česká Kamenice, pod kterou Líska spadá, totiž chystá stavbu přibližně dva a půl kilometru dlouhého vodovodu do této okrajové části města. Stavba nového vodovodu za více než sto milionů korun začne na jaře také ve Filipově, který trápí vyschlé studny již mnoho let a kde se na vodovod připojí přibližně 200 domů.

Konečně! V Lísce a ve Filipově se dočkají vodovodu, nyní spoléhají na studny

Děčínsko
Hrozivě vypadající nehoda uzavřela ve středu 1. listopadu hlavní tah mezi Dobruškou a Novým Městem nad Metují.
Uzavírku silnice číslo 14 mezi Novým Městem nad Metují a Dobruškou vystřídal kyvadlový provoz jedním pruhem. Státovka byla zavřená po dopravní nehodě a ekologické havárii z počátku listopadu. Po výsledcích rozborů zamořené půdy se ukáže, na jak dlouho se důležitá komunikace opět uzavře. Lidé v nedalekých Běstvinách na Rychnovsku se podle zástupců odborné firmy nemusejí obávat kontaminace vody ve studnách.
9 fotografií

Po havárii na Rychnovsku se kontroluje voda ve studnách. Známe první výsledky

Rychnovsko
Fotbalové hřiště v areálu Tatranu Rakovník.
/FOTOGALERIE/ Pořídit novou studnu na závlahu trávníku na hřišti není snadnou záležitostí. Město Rakovník se o tom přesvědčilo na Šamotce, kde má své působiště fotbalový Tatran. Loni se musely nechat provést průzkumné vrty mimo areál za bezmála 600 tisíc korun. Vrtaná studna, výtlačné potrubí a elektro připojení budou stát další více než milion korun.
28 fotografií

Suché roky na Tatranu končí. Od jara se bude hřiště zalévat vodou z nové studny

Fotbal
Při soutěži Kladrubská studna svoje dovednosti v Kladrubech poměřili malí i velcí hasiči a hasičky.
Výstřel, rychlý běh, vrčení motorové požární stříkačky, rychlý ponor savic do nádrže a posléze silný proud vody prýštící z hadic, kterým se závodníci snažili zasáhnout terč. Soutěží dětských i dospělých dobrovolných hasičů se v sobotu 16. září na kladrubském fotbalovém hřišti zúčastnilo neuvěřitelných 25 týmů mladých hasičů, 7 družstev mužů a 5 družstev žen.
142 fotografií

Při Kladrubské studni předvedli své dovednosti malí i dospělí hasiči

Tachovsko
Citát Komenského v noci nesvítí a dvě lípy ze tří uschly. Přerovská radnice reklamuje repliku studny na Horním náměstí, která byla zhotovena teprve loni.
Repliku historické studny, která od loňského roku zdobí Horní náměstí v Přerově, muselo město reklamovat. Přerované už delší dobu upozorňovali na to, že se dvěma ze tří zasazených lip nedaří a usychají. Tropická vedra v létě zasadila dřevinám poslední ránu a už na první pohled je zřejmé, že se nevzpamatují. Není to ale jediný šlendrián - protože je nefunkční osvětlení nápisu na studni a město zjistilo i další závady, rozhodlo se stavbu reklamovat.
14 fotografií

Lípy uschly, citát Komenského nesvítí. Přerov reklamuje repliku studny

Přerovsko
Profesionální potápěč Roman Kudela vyčistil historickou studnu na krnovském Zámečku, aby zase mohla sloužit jako zdroj vody. Sedimenty ze studny prozkoumají archeologové.
Renesanční Zámeček v centru Krnova je nádherně opravený. Fungují zde zahrádky se slunečníky, restaurace, bar, hospoda, kavárna, čajovna i bistro, takže o návštěvníky není nouze. Když majitelé a správci areálu zjistili, že přímo na nádvoří Zámečku je zapomenutá studna, dostali nápad. Stačilo by historickou studnu vyčistit a instalovat do ní čerpadlo, a Zámeček získá vlastní zdroj užitkové vody. Jako za Hohenzollernů.
56 fotografií

VIDEO: Potápěč vyčistil studnu krnovského Zámečku, aby zde obnovil zdroj vody

Bruntálsko
V krajní nouzi, pokud by voda z kohoutku přestala téct, pomůžou cisterny
/VIDEO, FOTO/ Jak se často říká, voda znamená život. Navíc mít ji doma v kohoutku je v dnešní době předpokladem pro bezstarostný život – standard, na který je většina společnosti zvyklá. Co ale se situací, když se obec se svým zdrojem pitné vody dostane na jeho maximální kapacitu? V takovém případě je nezbytné šetřit, především pak v letních vedrech.
9 fotografií

Vesnice u Hostomic mají vody tak akorát. Lidé musí šetřit, jinak budou na suchu

Berounsko
Nález studny v místě budoucí dálnice D35
Od nálezu sedm tisíc let staré studny, kterou archeologové vykopali nedaleko Ostrova na Chrudimsku, uplynulo už pět let, nyní se přestěhovala do muzea v Pardubicích. Nejslavnější nález záchranného archeologického výzkumu pod dálnicí D35 v Pardubickém kraji je mimořádný svým stářím – neolitická studna je totiž nejstarší dendrochronologicky datovanou konstrukcí v Evropě a nejstarší objevenou dřevěnou studnou na území České republiky. 

Studna stará sedm tisíc let je v muzeu v Pardubicích. Lidem se představí za rok

Objevy
Nález studny v místě budoucí dálnice D35
Od nálezu 7000 let staré studny, kterou archeologové vykopali nedaleko Ostrova na Chrudimsku, uplynulo už pět let, nyní se přestěhovala do muzea v Pardubicích. Nejslavnější nález záchranného archeologického výzkumu pod dálnicí D35 v Pardubickém kraji je mimořádný svým stářím – neolitická studna je totiž nejstarší dendrochronologicky datovanou konstrukcí v Evropě a nejstarší objevenou dřevěnou studnou na území České republiky. 

Studna stará 7 000 let je v muzeu v Pardubicích. Veřejnosti se představí za rok

Pardubicko
Zahradní jezírko Tomáše Marka je na obyvatele a jejich obdivovatele vždy připraveno
Jaro je ideálním časem pro plánování či výstavbu i na zahradě. Jednou z možností je její oživení vodním prvkem. Chceme-li si zpříjemnit posezení ve stínu našich stromů, nebo vytvořit zákoutí s odlesky slunce na vodní hladině, pak je ideální volbou stavba zahradního jezírka. Řešení se nabízí hned několik. V pětidílném webseriálu vám ukážeme, jak na to.
33 fotografií

Zahradní jezírko krok za krokem, díl čtvrtý: Hlídáme kyslík a sadíme karasy

Zahrada
Mělnické podzemí.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Historická mělnická studna, která bývala ve středověku jediným zdrojem pitné vody pro celé město, dodnes udivuje svými mimořádnými rozměry. Její průměr u hladiny je 4,54 metru. Tento údaj znamená, že se jedná o nejširší známou studnu České republiky. Přístupná je pouze podzemní chodbou, jejíž návštěva je možná v rámci komentovaných prohlídek mělnického podzemí. Podzemní systém, budovaný postupně ve 13. a 14. století, byl návštěvníkům zpřístupněn před 15 lety. V rámci výročí jsou připraveny novinky a také Den otevřených dveří. 
30 fotografií

Podívejte se: Nejširší studna Česka fascinuje návštěvníky mělnického podzemí

Mělnicko
Večerní Zbiroh
Přijďte ve večerních hodinách prožít příběh dávných majitelů od Přemysla Otakara II. až po šlechtický rod Colloredo - Mannsfeldů. Prohlédnete si dobově laděné salonky s unikátními exponáty, ohromí vás pohled do zdánlivě nekonečné hlubiny hradní studny  a na závěr navštívíte překrásnou barokní kapli Nanebevzetí Panny Marie, kde se pokocháte nádhernými nástěnnými malbami a vyslechnete historii tohoto zvláštního místa. 

Nádherné malby nebo zdánlivě bezedná hradní studna. To nabízí noční zámek Zbiroh

Čtenář reportér