ŠTÍTEK: Sunita Williamsová

Vesmírná loď Starliner společnosti Boeing odstartovala k dlouho odkládanému prvnímu testovacímu letu s posádkou
Vesmírná loď Starliner společnosti Boeing odstartovala k dlouho odkládanému prvnímu testovacímu letu s posádkou, který může firmu přiblížit k zajišťování pravidelných misí americké vesmírné agentury NASA. Dva američtí astronauti se Starlinerem míří na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), aby mimo jiné prověřili fungování lodě při automatickém i ručním ovládání.

Vesmírná loď Starliner od Boeingu odstartovala. První let byl dlouho odkládán

Vesmír
Dvojice astronautů, Američanka Sunita Williamsová a Japonec Akihiko Hošide, dnes mimořádně vystoupila z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) na několik hodin do volného kosmu.
ISS (oběžná dráha)- Dvojice astronautů, Američanka Sunita Williamsová a Japonec Akihiko Hošide, dnes mimořádně vystoupila z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) na několik hodin do volného kosmu. Jejich úkolem bylo pokusit se zastavit únik čpavku z chladicího systému.

Astronauti na ISS se kvůli opravám vydali do volného prostoru

Svět
Ilustrační foto
USA – Astronauti Sunita Williamsová a Akihiko Hošide dnes podruhé vystoupili z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) do volného vesmíru. Během pracovní směny naplánované na 6,5 hodiny by měli dokončit výměnu elektrické rozvodné jednotky na vnějším plášti orbitálního komplexu. Americko-japonská dvojice původně měla zařízení vyměnit při svém předchozím výstupu 30. srpna, kvůli problematickým šroubům se ale práce nezdařila.

Dvojice astronautů vystoupila z ISS do volného vesmíru

Svět
Mezinárodní vesmírná stanice. Ilustrační foto
Moskva – Ruské řídící středisko mělo ve středu v plánu přesunout Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) na vyšší oběžnou dráhu, kde se má v budoucnu spojit s pilotovanou kosmickou lodí Sojuz. Podle informovaného zdroje agentury Interfax se ale operace plně nezdařila a ISS je na nižší než předpokládané drá­ze.

ISS se má přesunout na jinou dráhu, úspěch manévru je nejistý

Svět
Raketoplán Atlantis opouští startovací rampu v Kennedyho vesmírném centru na Floridě a míří k ISS.
  MYS CANAVERAL - Na plášti zadní části raketoplánu Atlantis vznikla po pátečním startu asi deseticentimetrová trhlina. V této části letu to prý nepředstavuje problém, ale bude třeba jej řešit kvůli případným komplikacím při přistání. Zástupce manažera letu John Shannon v sobotu oznámil, že plášť je poškozen na místě, které se při přistávání nezahřívá na maximální teploty.

Na plášti raketoplánu Atlantis se po startu objevila trhlina

Svět
Vesmírný turista Charles Simonyi.
MOSKVA - Pátý vesmírný turista Charles Simonyi si o jeden den prodlouží svůj pobyt na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Mluvčí ruské kosmické agentury Roskosmos oznámil, že návrat vesmírné lodi Sojuz, která má zpět na Zemi dopravit vedle amerického miliardáře také dva dosavadní členy stálé posádky, byl přeložen na sobotu.

Vesmírný turista si prodlouží dovolenou

Svět
Charles Simonyi, vesmírný turista, si poletuje s Olegem Kotovem (vpravo).
ISS - Ruská raketa Sojuz TMA-10 s pátým vesmírným turistou a dvěma ruskými kosmonauty na palubě se dnes úspěšně spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Záběry odvysílala v přímém přenosu na internetu TV NASA.

Sojuz s pátým vesmírným turistou se připojil k ISS

Svět
Ruská raketa Sojuz na kazašském kosmodromu Bajkonur.
BAJKONUR - Z kazašského kosmodromu Bajkonur v sobotu večer úspěšně odstartovala ruská raketa Sojuz TMA-10 s pátým vesmírným turistou a dvěma ruskými kosmonauty. Loď po devítiminutovém letu bezpečně dosáhla oběžné dráhy kolem Země. Start přenášela v přímém přenosu na internetu TV NASA.

Raketa Sojuz úspěšně odstartovala

Svět