ŠTÍTEK: tajná služba

Skuteční policejní odstřelovači na mítinku Donalda Trumpa, kde došlo k útoku. Muž, který se představuje jako Jonathan Willis, se vydává za jednoho z nich, ale lže. Nikdo toho jména mezi nimi není ani nebyl
Na sociálních sítích X i Facebook se už od minulého týdne šíří vyjádření údajného odstřelovače Jonathana Willise, který prý měl chránit Donalda Trumpa při jeho vystoupení ve městě Butler v Pensylvánii a který tvrdí, že měl atentátníka včas na mušce, ale jeho nadřízení mu prý zakázali střílet. Toto vyjádření je ale lživé – žádný snajpr jménem Jonathan Willis Trumpovu bezpečnost nezajišťoval a nikdo ho nezná.

Zakázali mi střílet včas, tvrdí falešný snajpr Jonathan Willis. Nikdo ho nezná

Svět
Policejní odstřelovači na mítinku Donalda Trumpa, kde došlo k útoku.
Americké úřady zahajují po atentátu na bývalého prezidenta a republikánského kandidáta na znovuzvolení Donalda Trumpa sérii vyšetřování. Všechna budou prověřovat rozhodování tajné služby o organizaci ochrany předvolebního mítinku a možné chyby ve spolupráci s místní policií. Musí zjistit, kde vznikla bezpečnostní mezera, kvůli které se útočník dostal do budovy, ze které střílel.
12 fotografií

Atentát na Trumpa: Proč byla střecha bez policie? Střelec mezeru složek vytušil

Svět
Kandidát na prezidenta a současně bývalý americký prezident Donald Trump krátce po pokusu o atentát
Bývalý republikánský prezident Donald Trump v nedělním rozhovoru s New York Post řekl, že měl být mrtvý a sobotní střelbu přežil možná díky štěstí nebo boží pomoci. Lékař, jenž Trumpovi po atentátu ošetřoval prostřelené pravé ucho, podle exprezidenta prohlásil, že nikdy nic takového neviděl a hovořil o "zázraku". Trump podle deníku také řekl, že od prezidenta Joea Bidena bylo "moc hezké", když mu po útoku zavolal. V rozhovoru exprezident zároveň bez bližších podrobností naznačil, že se kampaň bude po incidentu nést ve slušnějším duchu. Novináři měli zakázáno Trumpa vyfotit.
12 fotografií

Měl jsem být mrtvý, přežil jsem asi s boží pomocí, řekl v rozhovoru Trump

Svět
Policejní odstřelovači na mítinku Donalda Trumpa, kde došlo k útoku.
Atentátník, který se v sobotu na předvolebním mítinku v Pensylvánii pokusil zabít bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, byl členem pensylvánského střeleckého klubu, informuje stanice NBC News s odkazem na oznámení klubu. Podle jeho mladšího spolužáka nebyl mladík přijat do školního střeleckého týmu, protože mu střelba nešla. Dvacetiletý Thomas Matthew Crooks, jehož úřady identifikovaly jako střelce, zabili agenti tajné služby. Trump z pokusu o vraždu vyvázl s poraněním pravého ucha, jeden z účastníků akce zemřel a další dva byli zraněni.
12 fotografií

Atentátník, který zaútočil na Trumpa, byl členem střeleckého klubu

Svět
Ilustrační snímek
Některé české instituce byly od loňského roku cílem útoků zneužívajících do té doby neznámou zranitelnost aplikace Microsoft Outlook. Způsob a jejich zaměření odpovídaly profilu aktivit skupiny APT28, která je spojována s ruskou vojenskou tajnou službou GRU. V prohlášení na svém webu to dnes uvedlo ministerstvo zahraničí na základě informací zpravodajských služeb. Ministr Jan Lipavský (Piráti) ve vyjádření, které ČTK poskytl mluvčí Daniel Drake, podotkl, že záměrný útok ze strany Ruska měl za cíl vážně ohrozit bezpečnost a stabilitu České republiky. Není podle něj pochyb o zapojení GRU. Podle informací ČTK se útoky dotkly státních úřadů a energetiky.

Česko čelilo kyberútokům skupiny spojované s GRU, tvrdí zpravodajské služby

Česko
Pohřeb Alexeje Navalného, 1. března 2024
Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to v sobotu americký deník The Wall Street Journal (WSJ). Navalnyj v Rusku patřil k nejostřejším Putinovým kritikům. Jeho spolupracovníci Putina viní, že nechal Navalného zavraždit, a uvedli, že na podporu svého tvrzení předloží důkazy, připomněla agentura Reuters.
12 fotografií

Putin podle amerických zpravodajských služeb nenařídil zabít Navalného, píše WSJ

Svět
Bytový komplex Ruský dům ve Schwaigerově ulici v Praze-Bubenči na snímku z 23. dubna 2021.
Ukrajinská tajná služba SBU pomohla české kontrarozvědce odhalit proruskou vlivovou síť v Praze zaměřující se na europoslance. V neděli to napsala ukrajinská tisková agentura Ukrinform s odvoláním na své zdroje. Ty agentuře řekly, že česká Bezpečnostní informační služba (BIS) odhalila před blížícími se červnovými volbami do Evropského parlamentu síť, kterou řídil spojenec ruského prezidenta Viktor Medvedčuk.

Proruská vlivná síť v Praze cílila na europoslance. S odhalením pomohlo Česko

Česko a EU
Zleva šéf BIS Michal Koudelka a prezident Petr Pavel na tiskové konferenci po návštěvě prezidenta v sídle Bezpečnostní informační služby, 26. března 2024, Praha
Současná bezpečnostní situace je podle ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky nejvážnější od druhé světové války. To, co dělají ruští vojáci na Ukrajině nebo palestinští teroristé v Izraeli, by bez milosti udělali také u nás, řekl novinářům po jednání s prezidentem Petrem Pavlem v pražském sídle kontrarozvědky. Zdůraznil, že je potřeba být připravený současným rizikům čelit.
17 fotografií

Nynější bezpečnostní situace je nejhorší od druhé světové války, řekl šéf BIS

Česko
V koncertní síni v Krasnogorsku na západním okraji Moskvy se střílelo. Po výbuchu budova začala hořet
Počet obětí pátečního teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy stoupl na 133, informoval Vyšetřovací výbor, který v Rusku sehrává roli federální kriminální ústředny. Předchozí bilance činila 115 obětí. Ruská tajná služba FSB dopoledne oznámila zadržení celkem 11 osob, včetně čtyř přímých účastníků pátečního útoku. Ruská tajná služba FSB tvrdí, že podezřelí měli kontakty na ukrajinské straně. Kyjev zapojení do útoku odmítl. 
14 fotografií

Rusové zadrželi podezřelé z útoku u Moskvy. Byli napojeni na Ukrajinu, tvrdí

Svět
Unikátní budova v Londýně na břehu řeky Temže, kde sídlí MI6.
Stejně jako se většina lidí chtěla v dětství stát astronautem, málokoho minula touha být špiónem. Britové mají nyní šanci si tento sen splnit. MI6 přijímá nové agenty a v rámci náborové kampaně poslali jednoho z jejich řad do rádia BBC. „Viděl jsem ty nejneuvěřitelnější věci. Vymoženosti, které by vás naprosto šokovaly,” prohlásil tajný agent Kwame.

Jak to chodí v MI6? Být tajným agentem je napínavější než bondovka, říká špión

Státy mimo EU
Vrtulník, který Robert K. Preston 17. února 1974 ukradl, se později stal turistickou atrakcí.
Před 50 lety, 17. února 1974, došlo v americkém Washingtonu před Bílým domem k podivnému útoku, který jakoby byl drobnou předzvěstí mnohem hrůznější události, jež o 27 let později vstoupila do historie jako 11. září. Dvacetiletý mladík bez pilotních zkušeností se pokusil nalétnout s helikoptérou na Bílý dům. Jeho akci naštěstí všichni včetně něj přežili – přestože tajná služba na něj zahájila palbu.
6 fotografií

Před Bílým domem vypukla palba. Na sídlo prezidenta před 50 lety nalétl vrtulník

Historie
Loňské zadržení novináře Wall Street Journal Evana Gershkoviche. Rusové jej viní ze špionáže
Česká republika se zapojila do mezinárodní operace Dying Ember proti aktivitám ruských tajných služeb. Na sociální síti X to uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Šlo o zásah v kyberprostoru, operaci v lednu vedly Spojené státy, sdělilo v tiskové zprávě Vojenské zpravodajství (VZ). Podle Bezpečnostní informační služby (BIS) vedla operaci FBI.

ČR se zapojila do mezinárodní operace proti aktivitám ruských tajných služeb

Česko
Britská tajná služba GCHQ připravila vánoční šifru na pohlednici. Troufnete si ji vyluštit? Více se dozvíte v článku. Ilustrační snímek
Mozkové závity žáků na víc než tisícovce škol ve Velké Británii a všech, kdo neodolají pěkné křížovce, prozkoušela před svátky největší britská tajná služba GCHQ. Přichystala pro ně sedm hádanek na své tradiční vánoční pohlednici. Doprovází ji historická fotka dřívějšího sídla rozvědky Bletchley Parku, místa snad nejslavnější dešifrovací operace druhé světové války - prolomení kódů německého stroje Enigma.

Šťastné a šifrované. Špioni poslali pohlednici plnou hádanek, nevyluští ji každý

Věda
Zuzana Čaputová a Michal Aláč. Ilustrační snímek
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odvolala stíhaného ředitele civilní tajné služby SIS Michala Aláče. ČTK o tom informoval mluvčí hlavy státu Martin Strižinec. Podle prezidentské kanceláře bude pravomoci šéfa SIS v plném rozsahu vykonávat náměstek Tomáš Rulíšek, který je dlouholetým příslušníkem SIS a v jehož kompetenci dosud byly také mezinárodní vztahy této tajné služby.
24 fotografií

Stíhaný ředitel slovenské tajné služby končí. Prezidentka Čaputová ho odvolala

Státy EU
Ruský tanker, ilustrační foto
Námořní dron zasáhl v noci na sobotu ruský tanker v blízkosti Kerčského průlivu mezi Krymem a Ruskem. Stroj je poškozen a podle některých zdrojů nemůže samostatně dále plout. Informovaly o tom například agentury Ukrinform a TASS. Podle zdrojů agentury Interfax-Ukrajina, ukrajinské redakce BBC nebo agentur Reuters a AP stojí za útokem ukrajinská tajná služba SBU a námořnictvo. Kyjev se zatím oficiálně k útoku nevyjádřil.

Tanker plující pod ruskou vlajkou u Kerčského průlivu zasáhl námořní dron

Státy mimo EU
Ruský vojenský konvoj na Krymu. Ilustrační snímek
Ukrajina v noci na pátek při speciální operaci u ruského černomořského přístavu Novorossijsk zasáhla ruskou výsadkovou loď třídy 775 Oleněgorskij Gorňak. Na telegramu to uvedla ukrajinská tajná služba SBU. O útoku dvou ukrajinských námořních dronů na novorossijskou námořní základnu dříve informovalo ruské ministerstvo obrany, o škodách se však nezmínilo.
14 fotografií

U Novorossijsku jsme zasáhli ruskou loď, uvedla Ukrajina. Na Krym útočily drony

Státy mimo EU
Igor Girkin
Ruská tajná služba FSB požádala moskevský soud, aby uvalil vazbu na prominentního nacionalistu Igora Girkina, viní ho z podněcování k extremistické činnosti. Hrozí mu až pět let vězení, napsaly odpoledne agentury. Girkinova žena a jeho advokát dříve informovali o jeho zadržení. Bývalý důstojník tajné služby, který je znám také jako Igor Strelkov, od jara 2014 velel milicím proruských separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny. Tento stoupenec války proti Ukrajině poslední dobou stále ostřeji kritizoval ruské vojenské velení i prezidenta Vladimira Putina.
11 fotografií

V Rusku zatkli bývalého důstojníka tajné služby Girkina. Kritizoval Putina

Svět
Vedoucí tajného programu CIA MKUltra Sidney Gottlieb.
Před sedmdesáti lety začala jedna z vůbec nejkontroverznějších akcí amerických tajných služeb. Ústřední zpravodajská služba (Central Intelligence Agency, známá pod zkratkou CIA) oficiálně spustila přísně tajný program MK-Ultra. Cílem množství pokusů na tisících nicnetušících lidí bylo najít způsob, jak člověku vymýt mozek nebo z něj vytáhnout i nejtajnější tajemství. Zajistit to měly drogy či týrání. Mnoho lidských "pokusných králíků" spáchalo sebevraždu.
6 fotografií

CIA chtěla lidem vymývat mozky. Tajný program MK-Ultra zneužil tisíce lidí

Svět
Při výbuchu v kavárně v Petrohradu zahynul vlivný ruský válečný bloger Vladlen Tatarskij
Ruská tajná služba FSB zveřejnila podrobnosti z vyšetřování výbuchu v kavárně v Petrohradu ze začátku dubna, při kterém zahynul vojenský bloger vystupující pod jménem Vladlen Tatarskij. Kromě již zadržené Darji Trepovové se na činu, který Moskva označuje za teroristický, podílel i Ukrajinec Jurij Denysov, tvrdí podle agentury RIA Novosti FSB. Čin Rusko přisuzuje ukrajinským tajným službám, Kyjev podíl odmítá.
4 fotografie

Na zabití blogera Tatarského se podílel muž z Ukrajiny, tvrdí ruská tajná služba

Svět
Ruský policista na Rudém náměstí v Moskvě. Ilustrační snímek
Ruská tajná služba FSB zadržela v Jekatěrinburgu na Urale reportéra amerického listu The Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkoviche. Tajná služba novináře, který je americkým občanem, podezírá ze špionáže, informuje agentura Interfax. Gershkovich podle informaci na webu WSJ pokrývá dění v Rusku, na Ukrajině a v dalších státech bývalého SSSR.
144 fotografií

Rusové zadrželi reportéra amerického listu. Viní ho ze špionáže

Svět
Bývalý ruský novinář a nyní poradce šéfa ruské vesmírné agentury Roskosmos Ivan Safronov, kterého ruské úřady podezírají ze spolupráce s českou rozvědkou.
Soud v Moskvě poslal na 22 let do vězení se zvýšenou ostrahou ruského novináře Ivana Safronova, který byl obžalován kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou. Informovala o tom agentura TASS, podle níž jde v Rusku o nejpřísnější verdikt udělený za trestný čin vlastizrady za poslední roky. Obhajoba se proti rozsudku odvolá. Verdikt kritizoval český ministr zahraničí Jan Lipavský, který tvrzení o Safronovově spolupráci s českou rozvědkou označil za nesmysl.

Odsouzen za vlastizradu. Ruský soud poslal novináře Safronova na 22 let za mříže

Svět
Ministryně obrany Jana Černochová, 28. července 2022
Ruští představitelé dál kritizují českou ministryni obrany Janu Černochovou za její vyjádření k sobotnímu atentátu na prokremelskou publicistku Darju Duginovou. Tajemník tamní bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev řekl ruským novinářům, že žádná civilizovaná země by neměla ignorovat veřejnou podporu terorismu svými politiky. Černochová, kterou už v úterý za její postoj napadl na jednání Rady bezpečnosti OSN ruský velvyslanec u světové organizace, kritiku z Moskvy odmítá.
144 fotografií

Rusko nadále kritizuje výrok Černochové. Ozval se i tajemník bezpečnostní rady

Svět
Exploze auta dcery Alexandra Dugina
Ruská tajná služba FSB obvinila ukrajinské zpravodajské služby z vraždy Darji Duginové, dcery ultranacionalistického ruského ideologa Alexandra Dugina. Informovaly o tom agentury TASS a Interfax. Devětadvacetiletá Duginová zemřela v sobotu při explozi auta nedaleko Moskvy. FSB tvrdí, že pachatelkou zločinu je ukrajinská občanka, která poté odjela do Estonska.

Rusko viní z vraždy Duginové Ukrajinu. Hanebný čin, uvedl v kondolenci Putin

Svět
Ruský bitevní letoun Su-25 během mise na Ukrajině na snímku ruského ministerstva obrany z 2. července 2022
Ruská tajná služba FSB tvrdí, že zmařila operaci ukrajinské vojenské rozvědky, jejímž cílem údajně bylo získat do ukrajinské armády ruské letce a především se zmocnit ruských armádních letounů. S odvoláním na FSB to napsaly ruská agentura Interfax a další prokremelská média. Operaci ukrajinské rozvědky podle Interfaxu zaštiťovala Severoatlantická aliance.

Ukrajina se snažila naverbovat ruské letce, tvrdí ruská tajná služba

Státy mimo EU
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktovová a šéf tajné služby SBU Ivan Bakanov nebyli oficiálně odvoláni, ale jen dočasně uvolněni z funkcí, a to až do konce vyšetřování, upřesnila prezidentská kancelář. V neděli ukrajinská média oznámila, že prezident Volodymyr Zelenskyj oba dva odvolal. V pondělí ukrajinský prezident oznámil vynucený odchod 28 představitelů tajné služby a parlamentu zaslal návrh na sesazení Bakanova. Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že i po personálních změnách bude i nadále s Ukrajinou sdílet poznatky amerických rozvědek.
8 fotografií

Zelenskyj postavil mimo službu šéfa tajné služby i generální prokurátorku

Státy mimo EU
Ana Montesová na policejním snímku poté, co byla dekonspirována a zatčena
Válka na Ukrajině vynesla zvýšený mediální zájem i profesi, která se mu jinak z podstaty věci spíše vyhýbá - tedy tajným službám. Jak moc jsou tyto služby, na jejichž informacích často závisejí osudy národů, zajištěny proti tomu, aby se jejich dat nezmocnila strana protivníka? S touto otázkou se pojí také příběh jedné z nejnebezpečnějších špionek v dějinách USA. Špionky, jež se objevila i v Praze.
10 fotografií

Fanatická špionka Ana Montesová: Vynikala originální technikou, byla i v Praze

Svět
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ruský prezident Vladimir Putin čelí reálnému riziku vzpoury nebo převratu ze strany příslušníků tajných služeb, v jejichž řadách kvůli tvrdým sankcím po invazi na Ukrajinu roste nespokojenost. Britskému deníku The Times to řekl ruský exilový ochránce lidských práv Vladimir Osečkin, který v posledních týdnech zveřejnil více než desítku zpráv od anonymního zdroje působícího v ruské Federální bezpečnostní službě (FSB).
14 fotografií

Putin čelí riziku vzpoury tajných služeb, tvrdí exilový aktivista

Státy mimo EU
Francouzský prezident Emmanuel Macron (vpravo) a jeho ruský protějšek Vladimir Putin
Do konce tohoto týdne si budou ohledně situace kolem Ukrajiny telefonovat ruský prezident Vladimir Putin se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem. Podle agentury TASS to sdělil dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Moskva podle něj s velkým znepokojením sleduje poslední kroky a prohlášení Washingtonu, které prý mají za cíl eskalovat napětí. Ukrajinská tajná služba oznámila dopadení skupiny, která plánovala útoky v zemi.

Rostoucí napětí na Ukrajině: Putin bude o situaci hovořit s Macronem

Svět
Silně odmítavé reakce vyvolal postup běloruských úřadů, které přinutily letadlo společnosti Ryanair na trase z Atén do Vilniusu přistát v Minsku (na snímku), aby mohly zatknout novináře a odpůrce běloruské vlády Ramana Prataseviče
Běloruský dispečer, který v květnu přiměl k přistání v Minsku letoun společnosti Ryanair s běloruským opozičním novinářem Ramanem Pratasevičem na palubě, utekl do Polska. Polským vyšetřovatelům řekl, že celou operaci řídil důstojník běloruské tajné služby KGB, uvedl list The New York Times (NYT) na svém webu. Informace amerického deníku si podrobně všímají také ruská, polská a nezávislá běloruská média. Běloruské úřady podle státních médií odmítly tvrzení amerického deníku jako dezinformaci; přistát v Minsku se podle nich rozhodl kapitán letadla.

Dispečer popsal vynucené přistání letadla v Minsku: Operaci řídil důstojník KGB

Státy mimo EU
Bývalý ruský agent Alexander Litviněnko.
Rusko je odpovědné za smrt zběhlého ruského agenta Alexandra Litviněnka v jeho londýnském exilu v roce 2006. Uvedl to ve svém dnešním verdiktu Evropský soud pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku. Bývalý agent ruské tajné služby FSB a kritik prezidenta Vladimira Putina byl otráven vzácným radioaktivním izotopem plutonia 210.

Za smrt agenta Litviněnka je odpovědné Rusko, rozhodl soud ve Štrasburku

Svět
Luděk Michálek
Svět tajných služeb si často spojujeme s filmovými thrillery a jen občas zjistíme, že to je docela reálná záležitost. Stalo se to v kauze Vrbětice, kdy právě prst zpravodajců v součinnosti s kriminalisty ukázal na agenty ruské vojenské rozvědky GRU. O práci tajných služeb hodně ví bývalý příslušník Vojenského zpravodajství Luděk Michálek, který je spoluautorem nedávno vyšlé knihy Zpravodajství a zpravodajské služby. O tomto tématu hovořil i na nedávné konferenci Bezpečná země = atraktivní partner, pořádané Institutem moderní politiky iSTAR.
19 fotografií

Luděk Michálek: Základ tajných služeb je nenechat se chytit

Česko
Výbuch skladu ve Vrběticích
Původní vyšetřovatelé výbuchů ve Vrběticích pochybili, připustil v rozhovoru pro Radiožurnál šéf Národní centrály proti organizovanému zločinu Jiří Mazánek. Vyšetřovatelé si podle něj v roce 2018 nevšimli podobnosti dvou lidí s agenty ruské vojenské rozvědky GRU, kteří byli podezřelí z pokusu otravy Sergeje Skripala v Británii. Všiml si toho při prověrce spisu nový vyšetřovatel, který kauzu dostal v roce 2019. V lednu 2020 policisté stanovili spojení agentů s výbuchem jako jedinou vyšetřovací verzi.
23 fotografií

U Vrbětic jsme pochybili, řekl šéf NCOZ. Rusů si všiml až nový vyšetřovatel

Česko
Německá kancléřka Angela Merkelová
Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) v letech 2012 až 2014 podle dánské rozhlasové stanice Danmarks Radio (DR) využila spolupráci s dánskou zahraniční rozvědkou ke špehování vysoce postavených politiků, včetně německé kancléřky Angely Merkelové. Závěr je podle DR výsledkem vnitřního šetření Dánské obranné zpravodajské služby. DR se odvolává na devět nejmenovaných zdrojů, které mají informace o vyšetřování.
26 fotografií

Dánsko pomáhalo Američanům špehovat Merkelovou a další politiky

Státy EU
Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka poskytl 18. listopadu v Praze rozhovor Deníku.
Prezident Miloš Zeman opět nejmenoval ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku do generálské hodnosti. Návrhu vlády hlava státu nevyhověla už pošesté. Zeman má k práci civilní kontrarozvědky i jejího šéfa dlouhodobě výhrady. Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval do generálské hodnosti 17 zástupců armády, policie, hasičů, Vězeňské služby, celníků a tajných služeb.  
15 fotografií

Zeman jmenoval na Hradě nové generály, Koudelku opět nepovýšil

Česko
Hamáček vs. Netolický
Spolustraníkem, kterému se vicepremiér a předseda sociální demokracie Jan Hamáček svěřil s plánem na cestu do Moskvy, je hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Schůzka se odehrála 15. dubna na ministerstvu vnitra. Ve stejný den večer se Hamáček setkal s šéfy tajných služeb, policie a českým velvyslancem v Moskvě. S Netolickým hovořil ještě před touto schůzkou, o Vrběticích prý žádná zmínka nepadla.

O cestě do Moskvy věděl i hejtman Netolický. Odpovídat mají jiní, ne já, říká

Pardubicko
Pohled na muniční sklad ve Vrběticích (na snímku z 4. prosince 2014), kde došlo k výbuchu o den dříve
Bulharsko vyjádřilo "plnou solidaritu" s Českou republikou v souvislosti s výbuchy muničního skladu ve Vrběticích, z nichž Praha obvinila ruské tajné služby. Českým úřadům nabídlo také pomoc s vyšetřováním. Po pondělním setkání s českým velvyslancem v Sofii Lukášem Kauckým to uvedla končící šéfka bulharské diplomacie Ekaterina Zacharievová. Vybuchlá munice z vrbětického areálu patřila bulharskému zbrojaři a měla zřejmě směřovat na Ukrajinu. K "bulharské stopě" případu se místní úřady dosud nevyjádřily.
23 fotografií

Bulharsko podpořilo Česko v kauze Vrbětice. Chce pomoci s vyšetřováním

Česko a EU