ŠTÍTEK: Těchlovice

Minerál natrolit, ze skupiny zeolitů, je jedním z nejhojnějších nerostů v Česku.
Natrolit jsme před časem představili v jeho méně hojné podobě, jako celistvý natrolit z vrchu Špičák u Mostu. Tento minerál ze skupiny zeolitů je jedním z nejhojnějších nerostů Českého středohoří. Jeho nejčastější formou jsou jehlicovité, nebo silnější sloupečkovité krystaly, které často vyplňují dutiny v horninách v podobě shluků, štětiček, případně radiálně paprsčitých kulovitých agregátů.

Minerál natrolit je jedním z nejhojnějších nerostů v Česku

Čtenář reportér
Těchlovice dvacet let po velkých povodních.
/POVODNĚ V ÚSTECKÉM KRAJI/ Metr za metrem stoupala před dvaceti lety v Těchlovicích voda při ničivých povodních. Zastavila se až o železniční násep trati mezi Děčínem a ústeckým Střekovem. Labe tehdy zaplavilo domy od Přerova až po fotbalové hřiště. Dohromady se pod vodou ocitlo jen v této malé obci jižně od Děčína několik desítek domů. Dva z nich řádění živlů nevydržely a bylo nutné je zbořit.
15 fotografií

Kolem domu se nám prohnal jeřáb i utržené lodě, vzpomíná na povodně Luboš Šírek

Děčínsko
Lesní požár. Ilustrační foto.
Veselé, Těchlovice, Lobendava, Dolní Poustevna, Děčín, Ústí nad Labem, Teplice. Tam všude byl v neděli odpoledne a večer velmi silně cítit kouř. Lidé se tak báli, že v jejich okolí zuří nějaký velký lesní požár. Hasiči zaznamenali několik telefonátů, ve kterých lidé takový požár hlásili. Do regionu proto povolali i vrtulník s termovizí. Možná příčina zápachu byla ale pravděpodobně mnohem dál, až u Berlína.

Kouřový zápach zasáhl Děčínsko i Ústecko. Nejbližší velký požár je u Berlína

Požáry
Vzácný objev z doby druhohor pochází od Těchlovic.
Díky všímavosti Tomáše Durdince, pracovníka lesní správy Děčín, byl objeven nedaleko Těchlovic velký unikát. Není to zkamenělá včelí plástev, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jde o ichnofosilii, tedy fosilní stopu po činnosti organismů, zvanou „Paleodictyon“.  

Vzácný objev z doby druhohor pochází od Těchlovic

Čtenář reportér
Položen už je asfaltový povrch.
Finální asfaltový povrch už je položen na cyklostezce ve Stříbře, která navazuje na současnou komunikaci pro cyklisty z Těchlovic do Stříbra. Jezdit se ovšem ještě po nové stezce nesmí, ale otevřena bude podle místostarosty Karla Lukeše už brzy.

Práce na cyklostezce finišují, brzy bude otevřena

Tachovsko