ŠTÍTEK: telefonní číslo

Ilustrační fotografie.
Ovládají cizí profily na sociálních sítích, aby zneužili důvěry přátel právoplatných majitelů. Jihomoravané čelí podvodníkům, kteří je oslovují přes napadené facebookové účty. „Jedna z mých kamarádek po mě na Facebooku z ničeho nic požadovala telefonní číslo. Osobně se známe, tak jsem v jeho zaslání neviděla žádný problém. Vzápětí mi přišla sms zpráva s nějakým kódem,“ svěřila se například Věra Lantová z Brna.

Vydávají se za kamarády: na facebooku lstí připravují Jihomoravany o tisíce

Zločiny a soudy
Aplikace Threema patří mezi nejbezpečnější
Komunikační aplikace využíváme téměř všichni dnes a denně, málo kdy si ale uvědomuje bezpečnostní rizika, které jsou s jejich užíváním neoddělitelně spojená. Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost proto podrobil analýze ty nejpoužívanější a nejlépe se osvědčili méně známé aplikace Threema a Signal. Naopak populární Messenger a iMessages vykazují minimum bezpečnostních prvků, přestože jsou uživatelsky více přijatelné. Pojďme si je proto jednotlivě popsat včetně jejich bezpečnostních výhod a rizik.
2 fotografie

Jaké komunikační aplikace využívat? NÚKIB nejvíce doporučuje Threema a Signal

Počítače a mobily
Ilustrační foto
„Dobrý den, jsem policista. Musím vám oznámit, že váš bankovní účet byl napaden. Je nutné peníze převést na jiný, bezpečný účet.“ Zhruba tak začínal telefonát, který se nedávno odehrál v Plzeňském kraji a jehož cílem bylo připravit volaného o peníze. Policisté z Plzeňského kraje upozorňují, že s podobnými případy se v poslední době setkávají čím dál častěji.

Pozor na účty. Peníze z lidí lákají falešný bankéř i policista

Zločiny a soudy
Třináctiletý Kája z Hrádku nad Nisou trpí jednou z poruch autistického spektra. Nějaký ten pátek mu dělá společnost čtyřnohý parťák Zoe, kterého rodina získala od neziskové organizace Pomocné tlapky.
/FOTO/ Třináctiletý Kája z Hrádku nad Nisou trpí jednou z poruch autistického spektra. Nějaký ten pátek mu dělá společnost čtyřnohý parťák Zoe, kterého rodina získala od neziskové organizace Pomocné tlapky. „Rok nám trvalo, než jsme si v hlavě srovnali, že asistenční pes není jen pro slepé,“ podotkla Kájova maminka Kateřina Wagner.
4 fotografie

Od štěňat k hrdinům. Pomocné tlapky cvičí asistenční psy, kteří pomáhají

Zvířecí deník a chovatelství
Testování na covid-19. Ilustrační foto.
Charita ve Šternberku, Litovli a Uničově nově nabízí veřejnosti bezplatné antigenní testování na koronavir. V Uničově již vyšetřili zdravotníci první zájemce v sídle Charity ve Šternberské ulici. Ve Šternberku a v Litovli začnou testovat ze sliznice nosu počátkem příštího týdne.

Charita testuje na koronavir, v Uničově již začala

Olomoucko
V pátek 15. ledna 2021 v 8 hodin se mohli senioři začít registrovat na očkování proto koronaviru. Ilustrační foto
Města a obce nabízejí nejstarším seniorům, kteří mají zájem o očkování proti Covid-19, pomoc s registrací a rezervací očkovacího termínu. Od pátečního rána se mohou hlásit do centrálního rezervačního systému. K dispozici jsou jim telefonní linky. Sociální pracovníci jsou rovněž připraveni navštívit seniora doma a cestu k termínu mu usnadnit.

Města pomáhají seniorům s registrací na očkování. Tady jsou telefonní čísla

Olomoucko
Ilustrační foto.
Na napadání účtů na sociální síti facebook upozorňují hodonínští policisté. Nejen uživatelé, ale i sami policisté zaznamenali několik případů, kdy domnělí „přátelé“ žádali o přeposílání požadovaných informací nebo různých kódů včetně PIN kódů. „Oběti jednání, které podvod včas neprokoukly, pak přišly o tisíce korun,“ upozornil mluvčí hodonínských policistů Petr Zámečník.  

Na facebooku předstíral, že je kamarádka. Ženy mu poslaly PIN a přišly o tisíce

Zločiny a soudy
Mobilní telefon. Ilustrační foto.
Například obec Bečov nabízí pomoc občanům starším 70 let, kteří si nejsou schopni v současné situaci zajistit sami nebo s pomocí rodiny nákupy potravin nebo léků. Volejte na číslo 476 110 183, 777 436 346 nebo 777 436 922 a 777 437 756.

Města a obce na Mostecku pomáhají seniorům s nákupy

Mostecko
Lidé pomáhají lidem
Je doma, do školy nemůže, chce pomáhat. A tak se 17letá Jana rozhodla, že nabídne ostatním pomoc. Na svůj FCB profil napsala, že pomůže žákům ze základky s výukou angličtiny.  Jiná dívka nabízí, že může vyvenčit psa.  Jsme na tom všichni stejně, můžeme se ocitnout preventivně v karanténě, ale i nemocní na lůžku. Jedni tak nutně potřebuji pomoc, jiní jim chtějí pomáhat.

Deník pomáhá, pomozte i vy!

Hradecko
Ilustrační foto
Pokuta za přechod k jinému mobilnímu operátorovi se sníží a zkrátí se také lhůta pro převod telefonního čísla. Předpokládá to novela o elektronických komunikacích, kterou dnes hladce schválil Senát. Změny by měly vést k větší konkurenci mezi operátory a v konečném důsledku pomoci k poklesu cen. Předlohu ještě musí podepsat prezident.
6 fotografií

Přechod k jinému mobilnímu operátorovi bude snazší

Ekonomika
Ilustrační fotografie.
Americká společnost Twitter provozující stejnojmennou sociální síť se omluvila za "neúmyslné" používání e-mailů a telefonních čísel, které uživatelé poskytli z bezpečnostních důvodů, k cílené reklamě. Společnost nedokáže s jistotou říct, kolik kontaktů bylo takto zneužito. Zpravodajský server dnes BBC napsal, že problém se patrně týká klientů po celém světě.

Twitter se omluvil za neúmyslné používání e-mailů a telefonních čísel

Svět
Fotbal-Fincentrum KP: SK ZČE Plzeň – B. Stříbro 1:0
Níže jsou uvedena všeobecná pravidla soutěže Tip liga čtenářů regionálních vydání Deníku a pravidla pro vyplňování kupónu na internetu. V jednotlivých redakcích přímo v okresech získáte další informace o soutěži, o cenách a o počtu bodů za vaše hlasování. Sledujte tedy denně váš tištěný regionální deník.

Pravidla soutěže Tip liga

Tipliga
Důvodů k registraci je celá řada. V neratovické porodnici se rodí více než tisícovka dětí za rok.
Neratovice - Maminky, které chtějí rodit v neratovické porodnici, se nově mohou dodatečně registrovat k porodu. Ještě navíc se mohou zúčastnit atraktivní soutěže. Podle ředitele nemocnice Davida Kosáka se rozhodla vyjít vstříc maminkám, které se nestihly zaregistrovat k porodu ve standardním termínu, tedy ve 28. týdnu těhotenství.

Neratovická nemocnice nově nabízí maminkám dodatečnou registraci k porodu

Mělnicko
Ilustrační foto.
Kutná Hora - Někdo si v pátek 8. února vybíral v obchodním domě v Kutné Hoře hotovost z bankomatu. Peníze si však zapomněl odebrat. "Celou událost oznámil poctivý nálezce, který zapomenuté peníze odevzdal do infocentra prodejny. Zaměstnanci finanční hotovost předali přivolaným policistům," sdělila k věci mluvčí kutnohorské policie Vendulka Marečková.

Zapomenuté peníze v bankomatu nyní střeží kutnohorská policie

Kutnohorsko