ŠTÍTEK: temná hmota

Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu v 17:11 SELČ úspěšně odstartovala kosmická loď Euclid Evropské kosmické agentury (ESA).
Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu v 17:11 SELČ úspěšně odstartovala kosmická loď Euclid Evropské kosmické agentury (ESA). Start bylo možné sledovat živě na kanálu ESA na serveru YouTube. Cílem mise je pomocí výkonného teleskopu a dalších zařízení zmapovat vesmír, jeho vývoj a strukturu a do budoucna odborníkům poskytnout data nutná k pochopení dvou nejzáhadnějších vesmírných jevů - temné hmoty a temné energie. Euclid do kosmu vynesla raketa Falcon 9 společnosti SpaceX.

Z mysu Canaveral odstartovala evropská mise Euclid. Bude zkoumat vývoj vesmíru

Vesmír
Vesmír stále odhaluje nová tajemství
Vědci zkoumající tajemství oblohy spatřili poprvé populaci obrovských galaxií z raného vesmíru, které pocházejí zhruba z doby dvě miliardy let po Velkém třesku. Tyto mohutné hvězdotvorné galaxie halí mezihvězdný prach, který je až dosud před zraky astronomických hledačů skrýval, protože clonil hvězdné světlo. Astronomové je rozeznali až poté, co se naučili sledovat záření vytvářené tímto prachem.
17 fotografií

Zpět v čase. Astronomové poprvé spatřili obří galaxie z doby raného vesmíru

Věda a technika
Digitárium v brněnské hvězdárně.
Brno - Cestu na Měsíc či návštěvu jedné z komet ve společnosti ledního medvěda Vladimíra, tučňáka Jamese a všetečného kolibříka Lucie si lidé nově vychutnají na brněnské hvězdárně. Představení Lucie: Tajemství padajících hvězd je nejnovějším pořadem, jenž promítají v tamním 3D digitáriu. Celkem tam v trojrozměrném formátu nabízí již pět představení, do konce roku mají přibýt další čtyři.
7 fotografií

3D planetárium nabízí už pět pořadů. Další přibude v březnu

Brněnsko
Ilustrační foto.
Ženeva – Šest týdnů od opětovného spuštění po modernizační a údržbové přestávce zaznamenal největší a nejvýkonnější urychlovač částic na světě nový rekord. V noci na dnešek se v zařízení podařilo uskutečnit srážky částic o síle 13 teraelektron­voltů (TeV), což je zhruba dvojnásobek výkonu před výlukou zařízení. Informovala o tom agentura DPA.

Největší urychlovač částic na světě LHC dosáhl maximálního výkonu

Svět
Největší a nejvýkonnější urychlovač částic na světě je ode dneška po dvouleté přestávce opět v provozu. Oznámila to Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN).
Ženeva – Největší a nejvýkonnější urychlovač částic na světě je ode dneška po dvouleté přestávce opět v provozu. Oznámila to Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN). Velký hadronový urychlovač (LHC), jak se zařízení nazývá, byl před dvěma lety odstaven kvůli modernizaci.

Největší urychlovač částic na světě je opět v provozu

Svět
Ilustrační foto
Brno – Brněnský biolog Richard Štefl získal od Evropské výzkumné rady dva miliony eur (55,4 milionu korun) na výzkum takzvané temné hmoty genomu. Přírodovědec působí ve Středoevropském technologickém institutu Masarykovy univerzity (CEITEC MU). Příspěvek je rozvržený na pět let. Získání grantu je obrovským úspěchem, řekla ČTK mluvčí institutu Jana Šilarová.

Brněnský vědec získal miliony na výzkum temné hmoty genomu

Česko