ŠTÍTEK: Texas

George Kelly Barnes, zvaný Machine Gun Kelly, na policejním identifikačním snímku
Problémový mladík, pašerák a bankovní lupič, vynikající střelec, manžel protřelé kriminálnice, příkladný vězeň. Takové tváře měl americký gangster z období prohibice známý jako Machine Gun Kelly. Vlastním jménem George Kelly Barnes zemřel přesně před 70 lety. Ve vězení. Za mříže jej dostal únos, pro který si zločinci nevědomky vybrali nejhorší možnou oběť.
11 fotografií

Gangster Machine Gun Kelly: Vaz mu zlomil pozorný svědek, o zatčení panuje mýtus

Historie
Christian Bishop (s míčem), nová posila basketbalistů Nymburka.
První zahraniční posilou pro basketbalisty Nymburka je pivot Christian Bishop. Čtyřiadvacetiletý Američan přichází z kyperského klubu AEK Larnaka, kde ukazoval svou velkou atletičnost a bavil fanoušky častými dunky. V Nymburce podepsal smlouvu na rok a měl by nahradit Sukhmaila Mathona.

Nymburk získal mašinu na dunky, přichází pivot Bishop

Basketbal
Americká herečka Shelley Duvallová.
Zemřela americká herečka a producentka Shelley Duvallová, bylo jí 75 let. Texaská rodačka s velkýma očima natočila sedm filmů s režisérem Robertem Altmanem, který ji v 70. letech přivedl k filmu. Na filmovém festivalu v Cannes Duvallová získala cenu za nejlepší herecký výkon za roli ve filmu Tři ženy. O jejím úmrtí informoval server The Hollywood Reporter.

Zemřela herečka Shelley Duvallová, známá z hororu Osvícení

Film a televize
Čas melounů je v plném proudu. Řada supermarketů ho nabízí v rámci nejrůznějších akcí za dobrou cenu. Vybrat takový, který bude i lahodný, však není vždy jednoduché.
Jíst melouny se vyplatí. Obsahují totiž množství zdraví prospěšných látek. Zejména pak lykopen, který pomáhá zabránit vzniku rakoviny a má pozitivní vliv na srdce. Jenže v obchodech bývá poměrně složité poznat dokonalý meloun - jak chuťově, tak konzistencí. Existuje však několik spolehlivých znaků, díky nimž člověka nečeká po rozříznutí melounu zklamání.
4 fotografie

Jak poznat ten nejlepší meloun už v obchodě? Pomůžou 3 triky odborníků

Zahrada
Beryl oslabil při přechodu přes mexický poloostrov Yucatán, nad teplými vodami Mexického zálivu však opět nabíral na síle.
Bouře Beryl v pondělních dopoledních hodinách SELČ přinese ničivé nárazy větru o síle hurikánu na jih amerického státu Texas a úřady by se měly snažit dokončit přípravy včetně evakuací pobřežních oblastí. Vyplývá to z nedělního varování amerického Národního střediska pro hurikány (NHC). Nyní tropická bouře Beryl si v uplynulých dnech v Karibiku vyžádala nejméně devět lidských životů. Než v pondělí udeří v Texasu, opět podle meteorologů posílí na úroveň hurikánu prvního stupně.

K Texasu míří hurikán Beryl. Úřady evakuují pobřeží

Svět
Konec června je obdobím, kdy mohou návštěvníci zámku obdivovat kvetoucí keře v plné kráse.
Bourbonky, stolístky i růže z Texasu. V zámecké zahradě v Nebílovech na jižním Plzeňsku vykvetlo 120 odrůd růží. Návštěvníci obdivují například historické odrůdy s květy podobnými pivoňkám v barvách od bílé až po tmavě fialovou, které si svou vůní nezadají s luxusními parfémy. Voňavé výsadby příchozím přibližují, jak mohla vypadat zámecká zahrada na přelomu 18. a 19. století.
45 fotografií

V Nebílovech kvetou stovky růží. Kastelán prozrazuje, jak o ně pečovat

Plzeňsko
Vizualizace návrhu nového skateparku v Novém Strašecí.
Nové Strašecí – Před nedávnem byl slavnostně otevřen skatepark v Trávnického ulici v Rakovníku. V budoucnu se dočkají také obyvatelé Nového Strašecí. Skatepark má vzniknout na místě volnočasového areálu u fotbalového hřiště. Vedle něj přibude i inline dráha.

Po Rakovníku také Nové Strašecí bude mít svůj skatepark

Rakovnicko
Tornádo v USA. Ilustrační foto
Prudké bouře a tornáda v noci na neděli zasáhla mimo jiné americké státy Texas, Arkansas a Oklahoma. Nepříznivé počasí si podle agentury AP vyžádalo nejméně 15 mrtvých, další lidé skončili v nemocnicích, řada přišla o střechu nad hlavou. Stovky tisíc domácností a podniků se ocitly bez elektrického proudu.

Tornáda zasáhla americké státy Texas, Arkansas a Oklahoma, 15 lidí zahynulo

Svět
Pavel Baxa je už čtvrtým rokem v čele zemědělské společnosti Příkosická zemědělská,  a. s.
„Nechte nás vyrábět kvalitní potraviny nejen pro Evropu, ale pro celý svět! Pojďme pro naši produkci najít nová odbytiště. Čeští zemědělci jsou velmi schopní, dokázali za posledních dvacet let udělat neuvěřitelný skok ve výnosech, v přírůstcích a celkové výrobě masa i mléka, a také v jejich kvalitě. Jenom naše zemědělská akciová společnost s devadesáti zaměstnanci je schopná mlékem, masem a obilím uživit sto tisíc lidí.“ To jsou slova Ing. Pavla Baxy, který už čtvrtým rokem stojí v čele zemědělské společnosti Příkosická zemědělská, a. s. Tento muž má nejen vzdělání v oboru, ale také léta praxe a na zkušené byl dvakrát i ve Spojených státech.

Měl jsem to štěstí, že zaměstnání je mi koníčkem, říká Pavel Baxa

Podnikání
Lloyd Ruby byl velkým závodníkem, ale také pořádným smolařem. Nikdy se mu nepodařilo vyhrát prestižní závod Indy 500.
Startoval v seriálu USAC Championship Car dlouhých dvacet let. Za svou závodní kariéru absolvoval 176 závodů. Dosáhl na sedm vítězství a celkem 88krát byl v první desítce. V Evropě skoro neznámý, v Americe velice populární. Takový byl Lloyd Ruby, který vítězil i ve vytrvalostních závodech. Dvakrát vyhrál 24 hodin Daytona, jednou dvanáctihodinovku v Sebringu a závod World Sportscar Championship. V Indy 500 byl ale velkým smolařem. Nikdy tento závod nevyhrál.
9 fotografií

Lloyd Ruby byl velký závodník, ale i smolař. Nikdy nevyhrál prestižní Indy 500

Automagazín
Filip Salač po operaci na nemocničním lůžku
V Kataru se trápil. Kvůli bolavému pravému předloktí, které Filipu Salačovi operovali v prosinci v Česku, nebyl jediný tuzemský motorkář v jednostopém šampionátu schopný předvést plnohodnotný výkon. Cílem projel v úvodním podniku mistrovství světa silničních motocyklů na okruhu v Losailu až na jednadvacátém místě. Hned po nedělním závodě říkal, že ho nejspíš čeká další operace.

Salače ruka po druhé operaci skoro nebolí. Závodit chci v Austinu, plánuje

Motorismus
Ředitel Výstaviště Kroměříž Pavel Konečný.
/ROZHOVOR/ Grand Prix, Americký sen, Košt vína, nebo tradiční zahrádkářská Floria. Nejen osvědčenou klasiku, ale také celou řadu naprostých novinek chystá v letošním roce Výstaviště Kroměříž. Na co všechno se mohou návštěvníci letos těšit a co jednotlivé akce nabídnou, prozradil v rozhovoru pro Deník ředitel výstaviště Pavel Konečný.
42 fotografií

Americký sen i košt vína. Ředitel Výstaviště Kroměříž představil letošní novinky

Kroměřížsko
Lockheed Martin F-35 Lightning II.
Společnost Lockheed Martin zalétává první sériové stíhací letouny F-35 s novým hardwarem a softwarem TR-3 ve Fort Worthu v Texasu. Jak uvedl časopis Air & Space Forces Magazine, oproti lednovému letovému debutu softwaru, kdy vývojový testovací tým na Edwardsově letecké základně v Kalifornii poprvé létal s F-35 s konfigurací TR-3, jde o značný pokrok v implementaci nejnovějšího elektronického „mozku“ letounu.
5 fotografií

Do služby se hlásí vylepšená superzbraň: F-35 dostala nový elektronický mozek

Věda a technika
Zpravodajský server deník.cz.
Zpravodajství na Deník.cz si v průběhu prosince přečetlo téměř tři a půl milionu čtenářů. Uvádí to oficiální čísla auditu Netmonitor. „Kolegy i mne těší, že se nám daří kromě neustálého zvyšování počtu našich čtenářů stoupat v žebříčcích čtenosti i v jiných kategoriích. Nebylo zvykem, že bychom byli součástí velké čtyřky i v počtu návštěv na našich webech a počtu zhlédnutých stránek. Teď už je to realita,“ poznamenal šéfeditor Deník.cz Tomáš Herman.

V prosinci četlo Deník.cz téměř 3,5 milionu lidí. Které články byly nejlepší?

O Deníku
Eva Kiliánová
Mnozí fanoušci motoristických sportů by řekli, že má povolání snů. Rodačka ze Vsetína Eva Kiliánová pracuje už čtrnáct let jako event koordinátorka pro jeden z nejslavnějších týmů Formule 1 – Ferrari. Stará se nejen o zajímavé hosty, ale i světové celebrity. S kým se měla možnost setkat? A jaké netradiční přání splnila jednomu návštěvníkovi?
5 fotografií

Jediná Češka ve stáji Ferrari: Lidé chtějí řídit formuli i najít rodný list

Společnost
Herman Lehmann (narozen 5. června 1859 v Mason County v Texasu, USA, zemřel 2. února 1932 v Loyal Valley v texaském okresu Mason, USA)
Příběhy dětí bílých přistěhovalců na Divoký západ, unesených příslušníky původních indiánských kmenů, zpopularizovaly westerny jako Malý velký muž z roku 1970 nebo Tanec s vlky, který je o 20 let mladší. Méně známé donedávna bylo, že jeden takový příběh pojí zvláštní pouto i s Čechami. Chlapec jménem Herman Lehmann, jehož unesli a vychovali Apači, byl totiž synem emigrantů z Liberce.
10 fotografií

Malý velký muž z Čech. Hermana Lehmanna unesli Apači, dospíval s nimi

Historie
Start lodi Starship společnosti SpaceX
Z kosmodromu v Boca Chica v americkém státě Texas dnes ve 14:03 SEČ odstartoval k druhému testovacímu letu dosud největší dopravní systém Starship společnosti SpaceX. Kosmická loď se úspěšně oddělila od nosné rakety Super Heavy, která však místo vertikálního sestupu do vod Mexického zálivu explodovala. Starship úspěšně zažehla vlastní raketové motory a poprvé dosáhla hranice vesmíru, společnost s ní ale pak ztratila kontakt a posléze podle agentury AFP oznámila, že rovněž vybuchla.

Kosmická loď Starship společnosti SpaceX dosáhla vesmíru. Tam ale vybuchla

Vesmír