ŠTÍTEK: Thomas Alva Edison

První filmové pásy byly z prudce hořlavé nitrocelulózy, což vedlo k častým požárům. Na snímku vyhořelé skladiště filmové společnosti 20th Century-Fox v Little Ferry v New Jersey, které vzplálo samovznícením rozkládajících se filmových kotoučů.
Ačkoli si počátky světového filmového průmyslu lidé spojují spíše s dodnes populárními a nutno dodat i zdařilými groteskami, případně s mile naivními triky Georgese Mélièse, nebylo toto pionýrské období tak nevinné, jak se může zdát. Jedním z největších nebezpečí byl oheň v kinosále. A více než přesvědčivě to dokázala tragédie, k níž došlo právě před 100 lety v kině Eslava v mexickém městě Veracruz – a jíž padlo za oběť 20 dětí.
6 fotografií

Tragédie v kině Eslava: Před 100 lety vzplanul filmový pás, děti se ušlapaly

Historie
Kresba interiéru Edisonova kinetografického divadla Černá Maria od E. J. Meekera
Devátého ledna 1894 spatřil světlo světa asi pětivteřinový černobílý němý film (tehdy označovaný za kinetoskopii), na němž je zachycen dobře oblečený černovlasý muž s bohatýrským knírem, který si v záběru šňupne tabáku a vzápětí kýchne. Ten muž se jmenoval Fred Ott a byl to jeden z asistentů Thomase Edisona. Jeho kýchnutí se stalo nejstarším dochovaným filmem chráněným autorským právem na světě.
8 fotografií

Nejslavnější kýchnutí historie slaví 130. výročí. Zachytil ho Thomas Edison

Historie
Joseph Wilson Swan ve své laboratoři.
Většina lidí se ve škole učila, že žárovku vynalezl Thomas Alva Edison. U nás víme i to, že mu s tím pomáhal Jára Cimrman, respektive že když ho Edison předběhl na patentovém úřadě, alespoň mu pomohl vylepšit objímku „pupíkem“. První veřejnou demonstraci Edison předvedl 22. října 1879 a žárovka svítila zhruba 13 hodin. Jenže s Edisonovým prvenstvím to bylo ještě trochu jinak. Už v roce 1850 začal na žárovce pracovat anglický fyzik, chemik a lékárník Joseph Wilson Swan.
6 fotografií

Nebyl to Jára Cimrman. Edisona předběhl při vynalézání žárovky šikovný lékárník

Zdraví
František Němec v televizním filmu Travis
Už Zdeněk Svěrák oslavoval ve známé písni den, kdy byl zaveden elektrický proud. Než k tomu ale došlo, chytli se kvůli celé věci dva géniové - Edison a Westinghouse, každý pro ten "svůj". O víkendu si je můžete připomenout v americkém filmu Válka vynálezců. Spolu s nimi se o diváckou přízeň utkají také detektivní esa: Holmes a Watson a navrch dvojice z Prokletého ostrova Martina Scorseseho.
4 fotografie

Televizní tipy na víkend: O přízeň diváků se poperou géniové i detektivní esa

Film a televize
Jednotlivých ověsků je na lustru zhruba 2 600. Svítí v něm 210 žárovek a čtyři halogeny, a to díky půl kilometru elektrických kabelů.
/VIDEO/ Zářící dominanta Mahenova divadla v Brně je po měsíci mravenčí práce zpět na svém místě. Centrální lustr vážící tři čtvrtě tuny po čištění a výměně žárovek za úspornější zavěsili ve středu ráno dělníci ke stropu divadelního sálu. Více než polovinu ceny za jeho úpravy zaplatili lidé, kteří si mohli pomyslně adoptovat jednotlivé žárovky.
24 fotografií

Obří lustr Mahenova divadla v Brně po očistě. Podívejte, jak ho vytahovali zpět

Brněnsko
Alfred Nobel bydlel v Mariánských Lázních, po něm i nositelé jeho ceny
Známý švédský chemik a vynálezce dynamitu Alfred Nobel patří mezi celou řadu osobností, které v minulosti pobývaly v západočeském lázeňském městě. Letos si lázně připomenou 190 let od narození vynálezce a k jubileu připravila městská knihovna spolu s informačním centrem výstavu s titulem: Alfred Nobel v Mariánských Lázních a známí hosté, laureáti Nobelovy ceny.
3 fotografie

Alfred Nobel bydlel v Mariánských Lázních, po něm i nositelé jeho ceny

Chebsko
Slavná fotografie Nikoly Tesly, pořízená v jeho laboratoři v Colorado Springs kolem roku 1899, ho naoko zachycuje, jak si čte vedle svého obřího generátoru vysokého napětí, produkujícího obrovské výboje elektřiny. Šlo ale o trik s dvojitou expozicí.
Byla středa 16. května 1888. Před odborné publikum složené z pracovníků Amerického ústavu elektrických inženýrů předstoupil Nikola Tesla, aby jim představil „nový systém střídavých proudových motorů a transformátorů“. Nebyl to jeho první ani poslední vynález – na svém kontě jich měl víc než Edison. Přesto byl obchodně méně úspěšný a některé jeho vynálezy dodnes děsí vyznavače konspiračních teorií.
12 fotografií

Čaroděj Nikola Tesla. Jeho experimentům se přičítá i slavná exploze v Tungusce

Svět
U zavěšenýho kafe v Loretánské ulici na Hradčanech
Vcelku nenápadná hospůdka s kavárnou v Loretánské ulici na Hradčanech zaujme kolemjdoucí především svým jménem. Na štítu se hrdě houpe nápis „U zavěšenýho kafe“. Málokdo však ví, co to takové zavěšené kafe vlastně je. Název odkazuje na neapolskou tradici zvanou „Cafe sospeso“. Pro Italy je káva denním chlebem, mnoho lidí si ji však v krušných letech II. světové války nemohlo dovolit. Ti majetnější tak při návštěvě kavárny začali kupovat kávy dvě – jednu pro sebe a druhou pro neznámého návštěvníka, který si ji přišel vypít později. 
7 fotografií

OBRAZEM: U zavěšeného kafe. Nenápadnému podniku dal jméno dobrý skutek

Příběhy a rozhovory
Vzácné žárovkové jubileum.
140 narozeniny slaví letos žárovka, kterou doma uchovává jako rodinný klenot jedna domácnost v Ústí nad Labem. „Získal ji můj dědeček, byl elektrikářem a měl ji dostat v roce 1905 při demontáži cukrovaru ve Vysočanech od tamního inženýra na památku. Už tehdy šlo zřejmě o kuriozitu,“ popsal legendu žárovky její majitel Jiří, který si z obav možné krádeže rodinné památky nepřeje zveřejnit příjmení.
3 fotografie

Žárovka slaví 140 let. Unikát uchovává jedna domácnost v Ústí nad Labem

Čtenář reportér
Weisshuhnův kanál je technická stavba z konce devatenáctého století.
Weisshuhnův kanál nebo také Weisshuhnův náhon je technická stavba z konce devatenáctého století, jejíž pomocí bylo plaveno dříví do papírny v Žimrovicích a sloužila také jako zdroj vody a pro výrobu elektrické energie. Weisshuhnův kanál najdeme nedaleko Žimrovic v okrese Opava. Kolem této technické památky vede červeně značená turistická trasa. Děkujeme Evě Raidové za tip na zajímavý výlet!
15 fotografií

Kam na výlet? Do okolí Weisshuhnova kanálu, který má zajímavou historii

Čtenář reportér
Na sedmnáct tisíc návštěvníků zavítalo 29. a 30. května na programy čtvrtého ročníku festivalu Open House Brno. Na snímku je Arnoldova vila.
Na sedmnáct tisíc návštěvníků prošlo v sobotu a neděli 29. a 30. května programy čtvrtého ročníku festivalu Open House Brno. Ten každoročně v jihomoravské metropoli zdarma otevírá široké veřejnosti běžně ne-přístupné památky a zajímavé archi-tektonické objekty. Za poskytnuté fotografie děkujeme pořadatelů, a paní Martině Petříkové zvlášť.
44 fotografií

Open House Brno. Vlněna, Mosilana i Arnoldova vila lákaly tisíce návštěvníků

Čtenář reportér
Na sedmnáct tisíc návštěvníků zavítalo 29. a 30. května na programy čtvrtého ročníku festivalu Open House Brno. Na snímku je Arnoldova vila.
Na sedmnáct tisíc návštěvníků prošlo v sobotu a neděli 29. a 30. května programy čtvrtého ročníku festivalu Open House Brno. Ten každoročně v jihomoravské metropoli zdarma otevírá široké veřejnosti běžně ne-přístupné památky a zajímavé archi-tektonické objekty. Za poskytnuté fotografie děkujeme pořadatelů, a paní Martině Morrissey zvlášť.
44 fotografií

Open House Brno a historie. Víme, jak vypadá Mosilana, Vlněna i Arnoldova vila

Čtenář reportér
Thomas Alva Edison a jeho žárovka
Kouzelník z Menlo Parku. Tak přezdívali neúnavnému inovátorovi a vynálezci Thomasi Alva Edisonovi, který zvlášť v 80. letech 19. století chrlil jeden vynález za druhým. Tím nejslavnějším je asi žárovka, kterou 21. října 1879 rozsvítil na 13,5 hodiny a později s ní uspěl i u patentové komise. Přestože jejím skutečným vynálezcem vlastně nebyl.
7 fotografií

Před 140 lety rozsvítil Edison svou první žárovku. Jejím vynálezcem však nebyl

Věda a technika
Kandidáti na prezidenta
Česká republika - Císař František Josef I., Tomáš Garrigue Masaryk nebo vynálezce Thomas Alva Edison. Všichni významní představitelé státu či hosté využívali prezidentský salonek na hlavním nádraží v Praze. Dnes se zde setká šest kandidátů na prezidenta České republiky, a to předtím, než vyrazí na debatu Deníku. Ta se bude odehrávat ve vlaku.

Netradiční debata. Deník veze uchazeče o Hrad vlakem

Z okolí