ŠTÍTEK: Triglav

Non Gate Štěpána Málka.
Plastika Triglav u Očelic, pamětní deska 23. biskupa královéhradeckého Karla Otčenáška instalovaná na kostele v jeho rodišti v Českém Meziříčí a teď dílo nazvané Non Gate. To jsou práce akademického sochaře Štěpána Málka z blízkého okolí Opočna, v němž bude mít své místo i ta poslední jmenovaná.

Non Gate akademického sochaře Štěpána Málka okrášlí Opočno

Rychnovsko
Vydýchali se a řešili.
Linec - Rakouský premiér Sebastian Kurz využil svou první oficiální zahraniční cestu k horolezení, napsaly OÖN. Společně s předsedou Slovinské vlády Janezem Janšou vystoupili na nejvyšší horu Slovinska, Triglav (2864 m).

Kancléři sousedních zemí na vrcholu

Z okolí
Škoda Karoq.
K verdiktu ve sporu o podobu některých aut z produkce mladoboleslavské Škody Auto, zatím nepravomocnému, dospěl v pondělí Krajský soud v Praze. Automobilku k němu pohnal designér Vlado Vovkanič, který Škodovku žaloval v souvislosti s podobou populárních modelů Karoq a Kodiaq – a také se vzhledem hliníkových disků kol Triglav a Vega. Požadoval zastavení jejich prodeje. Ve sporu však u soudu neuspěl.
3 fotografie

S žalobou na Škodovku designér neuspěl

Boleslavsko
Místo na besedách popisuje teď Bařina dobrodružství na facebooku
Mikulovský "vrchař" a vtipný vypravěč Leoš Bařina, který má v mikulovské knihovně nejnavštěvovanější besedy, se rozhodl přispět ke zlepšení všeobecné atmosféry tím, že provede zájemce svými cestami, zážitky a výstupy takzvaně on-line.

Cestovatel přesunul besedy na facebook

Čtenář reportér
Jaroslav Pernica je vášnivý 
turista.
Kotvrdovice – Jeho fyzičku by bral kdejaký čtyřicátník. A v terénu by s ním měl velké problémy udržet tempo. Na kole, na běžkách i pěšky. Devětasedmdesá­tiletý Jaroslav Pernica z Kotvrdovic je dlouhá léta duší kotvrdovického oddílu turistiky, u jehož založení stál.

Pernica: Na Triglavu jsem se podruhé narodil

Blanensko
Házenkáři Hranic v útoku. Ilustrační foto
Hranice – Šesté kolo nadstavby Triglav extraligy házenkářů přineslo šlágr mezi týmy Hranic a Jičína. Bitvu dvou aspirantů na medaili, kterou sledovaly v přímém přenosu také kamery České televize, nakonec lépe zvládli prvně jmenovaní, kteří svého soka zdolali 26:21.

Cementáři znovu vítězní, doma přehráli Jičín

Ostatní sporty
ŠTĚPÁN JENÍČEK z Dukly vstřelil v duelu šest branek. Přesto jeho celek neuspěl.
Praha – Dvě kola nadstavby skupiny o 1. – 6. místo Triglav pojišťovna extraligy mají za sebou házenkáři pražské Dukly. Po porážkách od Plzně a nyní od Hranic (21:22) berou jejich předsezónní cíle za své. Mladý celek má před sebou nejspíše jiné úkoly než útok na medaili. Vypadá to na sbírání zkušeností a na radost z každého bodu.

Dukla opět prohrála. Medaile? Letos jen sen

Ostatní sporty
VZPOMÍNKA. I když to ze snímku nevypadá, tak v posledním měření sil mezi Duklou a Přerovem zvítězili Pražané 30:26.
Praha /POZVÁNKA/ – Zápas o všechno, sezony, anebo pravdy. Takovými příměry lze směle označit duel házenkářů pražské Dukly ve 22. kole Triglav pojišťovna extraligy proti Přerovu. Matematika je jasná. Pokud svěřenci trenérského dua Jiří Kotrč a Pavel Pauza zvítězí, posunou se do elitní Top 6, ve které na ně čekají boje o titul. Pokud však body ztratí, obhajoba extraligové medaile zmizí s největší pravděpodobností v nenávratnu.

Dukla hraje o Top 6, proti budou Přerované

Ostatní sporty
SENZACE! V minulém kole Dukla zvítězila v Plzni 23:22. Bude se radovat i tentokrát?
Praha /POZVÁNKA/ – Jedna vlaštovička jaro nedělá, ovšem jedna výhra házenkářů Dukly v Plzni zamotala vývojem Triglav pojišťovna extraligy více než je obvyklé a udělala z letos paběrkujících Pražanů černého koně jarní části soutěže.

Dukla vyhrála v Plzni, teď se těší na Lovosice

Ostatní sporty
Boj o průběžné předposlední místo pro sebe ukořistil domácí Přerov, který Kopřivnici oplatil porážku z prvního vzájemného duelu v sezoně.
Přerov, Kopřivnice – Extraligová Kopřivnice cestovala v 19. kole házenkářské Triglav pojišťovna extraligy k důležitému záchranářskému duelu do Přerova. Svěřenci Iva Vávry však nezvládli nástup do utkání a svému soupeři nakonec podlehli 29:36. Přerov tak poslední Kopřivnici odskočil na rozdíl čtyř bodů.  

Házenkáři Kopřivnice nechali body v Přerově

Ostatní sporty
Cement Hranice (v modrém) proti Sokolu Přerov. Ilustrační foto
Přerov – Zápasový program 18. kola Triglav extraligy nabídne v neděli regionální šlágr mezi Přerovem a Hranicemi. Jasným favoritem i dle postavení v průběžné tabulce jsou Hraničtí. Domácí Sokoli, kteří stále okupují nepopulární poslední příčku tabulky, by však rádi překvapili. O motivaci mají oba celky postaráno až výsledek určí komu se lépe vedlo.

Házenkářské derby je tady, Přerov vyzve Hranice

Ostatní sporty
Házená. Ilustrační foto
Přerov – Naposledy v tomto kalendářním roce se na domácí palubovce představili házenkáři Přerova. V páteční předehrávce 14. kola Triglav extraligy přivítali KP Brno. Přestože si hráči Sokola toužili napravit reputaci po vysoké prohře na půdě Frýdku-Místku, jejich záměr jim hrubě nevyšel. Brněnští se radovali z vítězství 36:23.

Pokus o reparát přerovským házenkářům nevyšel, s Brnem utrpěli debakl

Ostatní sporty
Josef Pour, brankář házenkářů Přerova
Přerov – Roztržený dres Viktora Hastíka, slovní přestřelky fanoušků, ale především brilantní zákroky Josefa Poura. To vše v neděli nabídl házenkářský souboj mezi domácím Přerovem a hostující Karvinou. Tým Sokola nakonec zvítězil poměrem 33:28 a připsal si druhou výhru v letošním ročníku Triglav extraligy. K zápasu se vyjádřil přerovský brankář Pour.

Je to super pocit, liboval si po výhře brankář Pour

Ostatní sporty
T.J. Sokol Přerov HC – HC Dukla Praha
Přerov – Zápas jedenáctého kola Triglav extraligy házenkářů mezi Přerovem a Duklou Praha měl být jednostrannou záležitostí. Nakonec se tak nestalo. Ve výsledkové krizi se zmítající Přerované favorita potrápili a při troše potřebného štěstí nemuseli být daleko od překvapení. Nezvládli však poslední desetiminutovku a nakonec prohráli 26:30.

Házenkáři bojovali s Duklou o překvapení, nakonec padli

Ostatní sporty
Házenkáři Cementu Hranice
Praha/Hranice – Desáté kolo Triglav extraligy házenkářů nebylo pro Hranice příznivé. Po smolném vypadnutí z Českého poháru neuspěli ani v ligovém zápase. Na palubovce pražské Dukly prohráli rozdílem jedenácti gólů, a to 33:22.

Cementáři padli potřetí, nestačili na Duklu

Ostatní sporty
HÁZENKÁŘI Dukly prohráli popáté v sezoně. Tentokrát podlehli Lovosicím 26:31.
Lovosice, Praha – Pro třetí porážku v řadě a pátou v sezoně si dokráčeli v 9. kole Triglav pojišťovna extraligy házenkáři pražské Dukly. A nutno podotknout, že zcela po zásluze. Domácí Lovosice byly po celou dobu střetnutí lepším týmem a připsali si tak po výsledku 31:26 na své konto oba body.

Házenkáři Dukly opět prohráli, Pauza přesto zůstává

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Liberec - Osmadvacetiletý Petr Werner z Liberce tvrdí, že musel zaplatit povinné ručení za auto, které nikdy nevlastnil a vůz dokonce prý ani neexistuje. Situace zašla tak daleko, že po něm dlužnou částku vymáhal soudní exekutor.

Platil za auto, které neexistuje

Liberecko
Mimořádně vydařené spojení starého s novým nejkrásněji vynikne přímo v srdci Lublaně, kde se nalézá proslulé Trojmostí: původní most přes říčku Ljubljanici.
Slovinsko může být pro nás pozitivním příkladem. Ze všech postkomunistických států se nejrychleji zařadilo mezi evropskou elitu. Svojí upraveností směle dohání Rakousko a tamní obyvatelé stále neztratili smysl pro zdvořilost, poctivost i pohostinnost. Ovšem největší devizou Slovinska je přepestrá paleta jeho krás, jak přírodního, tak kulturně-historického charakteru.

Slovinsko: Pestrá paleta krás a pohostinnost

Cestujeme